Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μυστράς. Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μυστράς. Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μυστράς

2 Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, όπως τα παλάτια, και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.

3 Μυστράς. Η ιστορία "της νεκρής πολιτείας" σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή,

4 Μυστρας Μυστράς ή Μυζυθράς λόγω του σχήματός του ή εκ του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς. "Βουνίν εύρε παράξενο, απόκομμα εις όρος.

5 Ιστορία Μετά την ήττα των Φράγκων στη μάχη της Πελαγονίας το 1259, το κάστρο του Μυστρά παραδόθηκε στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιαχαήλ Ή Παλαιολόγο

6 Εκκλησίες του Μυστρά Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, πολύ κοντά στη Σπάρτη. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.

7 Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία Το κάστρο βρίσκεται σε απότομο ύψωμα που δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, έξι χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης Είναι πολύ πιθανό, ο βασικός λόγος για την απόφαση των Φράγκων να χτίσουν κάστρο σε αυτό το σημείο να ήταν η γειτνίαση με την αρχαία Σπάρτη.

8 Το ύψωμα στο οποίο χτίστηκε το κάστρο είχε απότομη και κωνοειδή Το Όνομα του Κάστρου μορφή και ονομαζόταν Μυζυθράς, και μετά από παραφθορά, Μυστράς. Το «Μυζυθράς» προέρχεται είτε από το όνομα παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς είτε -το πιο πιθανό- οφείλεται στο σχήμα του που θυμίζει μαστό (αρχαιοελληνικά=μαζό). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο λόφος πήρε αυτό το όνομα από το ομώνυμο τυρί, λόγω σχήματος.

9 Μυστράς - Η πολιτεία της σιωπής Ο Μιστράς χτίστηκε το 13 ο αιώνα μ.Χ. Βρίσκεται στο 6 ο ΒΔ χμ Σπάρτης και σήμερα είναι ακατοίκητος. Είναι χτισμένη και διαμορφωμένη πολεοδομικά με τον κλασικό τρόπο δηλαδή το κάστρο είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου του Μυστρά.

10 ΤΟ XΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ Το κάστρο του Μυστρά ιδρύθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο Β΄ ο οποίος ίδρυσε και στην Μάνη τα φρούρια του Λεύκτρου και της Μεγάλης Μάνης. Το 1249 ο Βιλεαρδουίνος είδε τον λόφο του Μυτζήθρα. Σύμφωνα με το χρονικό του Μορέως έχτισε ένα πολύ ισχυρό κάστρο στον απότομο λόφο του Μυστρά.

11 ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ Το 14 ο αιώνα με την άνοδο του Ιωάννη ΣΤ΄ Κατακουζηνού μετέφερε την πρωτεύουσα από την Μονεμβάσια στον Μυστρά και έγινε πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Στην αρχή τον Μυστρά τον διοικούσαν οι Κατακουζηνοί.

12 Ο ΜΥΣΤΡΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ


Κατέβασμα ppt "Μυστράς. Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google