3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σχ. έτος: 2011-2012 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σχ. έτος: 2011-2012.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα νοσήματα του στόματος
Advertisements

Συσκευασία – οικολογική Συσκευασία
Ανάγνωση – Κατανόηση Ετικετών σε Επεξεργασμένα Τρόφιμα
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Είναι γνωστό σε όλες μας πλέον ότι πολλά από τα συστατικά πού περιέχονται στα καλλυντικά μας είναι χημικές τοξικές ουσίες άλλες πιο.
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Πόσο βλέπουμε διαφημίσεις;
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Τροφή για σκέψη…» ΘΕΜΑ: Διατροφή στην εφηβεία
Γιατί πάχυναν τα Ελληνόπουλα; Τ. Μπακάλη Υπεύθ. Αγωγής Υγείας Β/θμια Διεύθυνση Δ΄Αθήνας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αναβολικά.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
… ολέ !!! … ολέ !!! … ολέ !!! … Τι μας προσφέρει αυτό το ποτό μέσα σε 80 λεπτά ! … Τι μας προσφέρει αυτό το ποτό μέσα σε 80 λεπτά !
Αγαθά είναι τα μέσα που ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες.
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Ημερίδα για το περιβάλλον, Αθήνα Νομοθεσία χημικών προϊόντων – Προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος Ιωάννα Αγγελοπούλου Γενικό Χημείο.
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 2 10/02/2015
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΙΔΗ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Σαλάμι αέρος Λευκάδας Εργασία μαθητή Α’ Λυκείου Σούρδη Ευάγγελου Σχολ. Έτος
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση.
ΣΗΜΑΝΣΗ # 2.
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ομάδα 1 ΡΟΥΣΣΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΑΛΚΟΛ ΚΙ ΥΓΕΙΑ Τι θα δούμε σε αυτή την παρουσίαση :
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
Πρακτική Άσκηση Ονοματεπώνυμο: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ Α.Μ: Δ18411 Υπεύθυνος Καθηγητής: Ζωγραφάκης Σταύρος Χρονικό διάστημα: ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ Έτος:
Καρρά Αναστασία Σέρρες ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ‘’ Διαχείριση και παραγωγή προϊόντων από φυσικούς πόρους. Το παράδειγμα της σπιρουλίνας’’ Φοιτήτρια: ΚΑΡΡΑ.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Πρακτική Άσκηση του Φ οιτητ ή Ελευθέριου Πανοδήμου Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης:
Σπιρουλίνα Η τροφή των αστροναυτών. Σπυριδωνίδη Έλλη 1ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Β4 Σχ. Έτος Πάτρα.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
Ως πρόσθετα ορίζονται από τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών οι ουσίες ή μίγματα ουσιών, πλην των βασικών συστατικών των τροφίμων, που προστίθενται.
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Μια εργασία των : Βασιλείου ΔημήτρηΔημητρούλη ΖήνωναΤσάνη ΒασίληΜιχαήλ Παναγιώτη.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Η μάστιγα της εποχής μας.
2ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου
1ο ΓΕΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Τμήμα: Α4 Σχ. Έτος: Β΄τετράμηνο
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ « Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΑ»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σχ. έτος: 2011-2012 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σχ. έτος: 2011-2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ; Πρόσθετα είναι οι ουσίες που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων αλλά προστίθενται σε αυτά κατά την παραγωγή, τη βιομηχανική επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη συσκευασία τους με σκοπό τη σταθερότητα, τη συντήρηση και τη βελτίωση της διατροφικής αξίας των τροφίμων. Τα πρόσθετα είναι χημικές ουσίες που τις συναντάμε στη φύση και παραλαμβάνονται από φυτά, καρπούς, ορυκτά κ.α. άρα είναι φυσικά πρόσθετα ή παρασκευάζονται συνθετικά σε εργαστήρια άρα είναι τεχνητά πρόσθετα. Ποτέ δεν καταναλώνονται αυτούσια αλλά μόνο μέσω των τροφίμων στα οποία περιέχονται σε μικρές ποσότητες. Δεν επιτρέπεται στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα η χρήση τους.

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Βελτιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων. Διατηρούν και βελτιώνουν τη φυσική γεύση ,την εμφάνιση το φυσικό χρώμα και τη θρεπτική αξία των τροφίμων. 2. Συντηρούν τα τρόφιμα και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. 3. Δίνουν τη δυνατότητα να καταναλώνουμε τα τρόφιμα όλο το χρόνο. 4. Βελτιώνουν τις συνθήκες παραγωγής των τροφίμων

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ Ε Η Ε.Ε. έχει καταρτίσει κατάλογο προσθέτων των τροφίμων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κωδικοποιημένα τα πρόσθετα τροφίμων που έχουν ελεγχθεί και ταξινομηθεί από την Ε.Ε. Όλα τα πρόσθετα πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος, μετά το όνομα της κατηγορίας όπου ανήκουν π.χ. Συντηρητικό Ε200 ή Συντηρητικό Σορβικό οξύ. Το Ε που ακολουθείται από κάποιους αριθμούς σημαίνει ότι το αναφερόμενο πρόσθετο έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. ως ασφαλές. Αντίθετα αν αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία αναστέλλεται η χρήση τους γενικά ή σε συγκεκριμένα μόνο τρόφιμα. Παράδειγμα η αναστολή χρήσης των πρόσθετων Ε425 konjac σε ζελέ ζαχαροπλαστικής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε100-Ε175: ουσίες φυσικής ή συνθετικής προέλευσης που ενισχύουν το χρώμα των τροφίμων, το σταθεροποιούν ή το τροποποιούν. 2. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ Ε200-Ε284,Ε1105:αυξάνουν το χρόνο ζωής των τροφίμων προστατεύοντας τα από αλλοιώσεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς. 3. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε300-Ε321:χρησιμοποιούνται κυρίως σε λιπαρά τρόφιμα για να μην υποστούν τάγγιση. 4. ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ Ε420-Ε421,Ε950-Ε966: αντικαθιστούν πλήρως ή μερικώς τη ζάχαρη. 5. ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ,ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ και ΠΗΚΤΩΜΑΤΟΓΟΝΑ Ε322-Ε495:χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα για να βελτιώσουν και να διατηρήσουν την υφή τους. 6. ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ,ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Ε260- Ε900:ενισχύουν τη γεύση, βελτιώνουν τις ιδιότητες, ρυθμίζουν το ph, διαλύουν άλλα πρόσθετα κ.α.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ; Οι γνώμες των ειδικών διίστανται. Πολλοί υποστηρίζουν τη χρήση των προσθέτων σαν μόνη λύση για να αποφεύγονται προβλήματα υγείας όπως τροφικές δηλητηριάσεις από ελλιπώς συντηρημένα ή αλλοιωμένα τρόφιμα. Υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί απέναντι στη χρήση των προσθέτων καθώς εικάζεται ότι οι επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι άμεσες και γι’ αυτό είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Επίσης δεν έχει μελετηθεί η συνδυαστική δράση τους στον οργανισμό.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ: Ε100, Ε102, Ε104, Ε110, Ε120, Ε122, Ε123, Ε124, Ε127, Ε131, Ε132, Ε133, Ε150 πιθανές παρενέργειες: αλλεργίες, υπερκινητικότητα, αϋπνία, άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ: Ε202, Ε210, Ε211, Ε212, Ε214, Ε215, Ε218, Ε219, Ε220, Ε249, Ε250, Ε251, Ε252, Ε262, Ε270, Ε282, Ε296 παρενέργειες : αλλεργίες, καρκινογένεση, νευρικές διαταραχές, εντερικές διαταραχές αναιμία, προβλήματα συμπεριφοράς. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ:Ε300, Ε310, Ε311, Ε312, Ε316, Ε320, Ε321, πιθανές παρενέργειες: καρκινογένεση , ηπατική βλάβη, αλλεργίες, γαστρικές ενοχλήσεις, ναυτία. ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: Ε950, Ε951, Ε952, Ε962, Ε966 πιθανές ημικρανίες, ναυτία, διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές. ΓΑΛΑΚΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ: Ε406, Ε414, Ε440 πιθανές αλλεργίες, κεφαλαλγίες, άσθμα. ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ: Ε290, Ε330, Ε554, Ε503 Έκκριση γαστρικών υγρών, διάβρωση των δοντιών, προβλήματα στα οστά, προβλήματα στους νεφρούς, οστεοπόρωση.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Σε έλεγχο 100 τυχαίων προϊόντων βρέθηκαν πρόσθετα των παρακάτω κατηγοριών: Συντηρητικά, Αντιοξειδωτικά, Χρωστικές, Γαλακτοματοποιητές, Γλυκαντικές ουσίες, που προκαλούν κυρίως αλλεργίες, διάρροια, ναυτία, φούσκωμα, αλλοίωση στο σμάλτο των δοντιών, ζημιές στο συκώτι και στα νεφρά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Σε έλεγχο 100 προϊόντων βρέθηκαν να περιέχουν διαφορετικό αριθμό προσθέτων: Το 15% των συσκευασιών περιείχαν από 1 έως 2 πρόσθετα. Το 20% των συσκευασιών περιείχαν από 3 έως 5 πρόσθετα. Το 30% των συσκευασιών περιείχαν από 6 έως 10 πρόσθετα. Το 5% των συσκευασιών περιείχαν πάνω από 21 πρόσθετα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Γνωρίζετε τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων;

Πόσο συχνά αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα;

Διαβάζετε τα συστατικά των προϊόντων πριν τα αγοράσετε;

Θεωρείτε ότι τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα ¨έτοιμα¨ φαγητά είναι βλαβερά;

Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα;

Γνωρίζετε τι προκαλούν τα πρόσθετα στον οργανισμό;

Ποιες ηλικίες, κατά τη γνώμη σας, καταναλώνουν περισσότερα πρόσθετα;

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση στα σχολεία για τα πρόσθετα;

Πιστεύετε ότι τα πρόσθετα είναι επικίνδυνα;

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Ένα μεγάλο ποσοστό νεαρών καταναλωτών δεν γνώριζε τι είναι τα πρόσθετα σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους. Οι γυναίκες αγοράζουν λιγότερο συχνά συσκευασμένα προϊόντα. Οι άντρες αδιαφορούν για τα συστατικά των προϊόντων σε σχέση με τις γυναίκες. Σε μεγάλο ποσοστό στο σύνολό των ερωτηθέντων τα θεωρούν βλαβερά . Οι γυναίκες τα αποφεύγουν χωρίς να γνωρίζουν συγκεκριμένα τις επιπτώσεις για την υγεία στην υγεία. Άντρες και γυναίκες λένε ότι οι έφηβοι καταναλώνουν πολλά πρόσθετα . Οι γυναίκες επιθυμούν περισσότερη ενημέρωση, ενώ οι άνδρες αδιαφορούν. Οι καταναλωτές ζητούν να βελτιωθεί ο τρόπος αναγραφής των συστατικών να είναι ευανάγνωστα με μεγαλύτερα γράμματα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας του ανθρώπου επιβάλλουν τη χρήση προσθέτων. Το γεγονός αυτό μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε τα πρόσθετα σαν μια πραγματικότητα χωρίς υστερικές αντιδράσεις αλλά με επιφύλαξη χωρίς άμεση απόρριψη αλλά με σύνεση και έρευνα. Όλα τα πράγματα ακόμα και τα πιο απαραίτητα μπορεί αν γίνει κατάχρηση στη χρήση τους να αποδειχθούν τοξικά για τον άνθρωπο. Χρειάζεται μεγαλύτερη ενημέρωση και έρευνα στη χρήση και στις μακροχρόνιες επιπτώσεις των προσθέτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι λοιπόν προτιμότερο να επιλέγουν οι καταναλωτές τα φρέσκα προϊόντα.

Προτάσεις για άλλες έρευνες Η χρήση των προσθέτων στη διάρκεια του χρόνου. Οι συνέπειες της συσσώρευση των προσθέτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Η χρήση προσθέτων στα βιολογικά προϊόντα.

Βιβλιογραφία Κώδικας τροφίμων και ποτών. Γενικό χημείο του κράτους (Αθήνα 2003). Στοιχεία τεχνολογίας, μεταποίησης και συσκευασίας τροφίμων. Ιωάννης Σ. Αρβανιτογιάννης. http://europa.eu.int Σύνδεσμοι Google για πρόσθετα τροφίμων.

Μέλη της ομάδας Μαθητές: Παπαναγιώτου Κωνσταντίνος Παπαναστασίου Νικόλαος Κέμος Στέφανος Κριμνιώτης Θεόδωρος Λάκκας Πέτρος Γούκος Ιάσονας Γούκος Ιωάννης Μαργαρίτη Δήμητρα Σακαρίκου Γεωργία Σπαθή Σταυρούλα Σμίλη Πάμελα - Νικολέττα Τσίκα Φωτεινή Σταύρου Ρένα Σερχάμμερ Λυδία Τσιγάρα Παναγιώτα Μανωλοπούλου Ζωή Καραμούζη Ελένη Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Τσουμένη Όλγα

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή, τους Ευχαριστούμε τον Διευθυντή, τους Καθηγητές και τους μαθητές του 9ου και του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων για την συμμετοχή τους στην πραγματοποίηση του ερωτηματολογίου.