Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project:”Διατροφή και υγεία”

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project:”Διατροφή και υγεία”"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project:”Διατροφή και υγεία”
Μέλη της ομάδας: Ιωακειμίδου Ειρήνη Απαναζίδου Ελένη Γερακέλλη Σταυρούλα Πλακιά Δέσποινα

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Πεπτικό Σύστημα και η λειτουργία του
Πρόσθετα-Συντηρητικά τροφίμων και τα μειονεκτήματα που προκαλούν στο οργανισμό Βιολογικά Προιόντα και τα πλεονεκτήματα που προκαλούν στον οργανίσμο

3 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τι είναι το πεπτικό σύστημα ;
Πεπτικό Σύστημα είναι το σύστημα των πολυκύτταρων οργανισμών το οποίο έχει ως λειτουργία την πέψη της προσληφθείσας τροφής και την αποβολή αχώνευτων ουσιών.Το πεπτικό σύστημα ποικίλει από οργανισμό σε οργανισμό.Η πιο συνηθής μορφή του είναι ο πεπτικός σωλήνας,ο οποίος εμφανίζεται σε όλα τα σπονδυλωτά και σε πολλά ασπόνδυλα.Άλλοι οργανισμοί αντί για πεπτικό σωλήνα έχουν κοιλότητα στην οποία γίνεται η πέψη,όπως στα σαρκοφάγα φυτά.Άλλοι πολυκύτταροι οργανισμοί έχουν πεπτικό σύστημα χωρίς έντερα.

4 ΟΡΓΑΝΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Δόντια και σάλιο Στομάχι Το λεπτό και παχύ έντερο Το ήπαρ Η σκωληκοειδής απόφυση Νεφρά

5 Τα στάδια της πέψης είναι:
Στο στόμα μασάμε τις τροφές. Το ένζυμα του σάλιου μετατρέπουν το άμυλο σε απλά σάκχαρα. Οι τροφές κατεβαίνουν από τον οισοφάγο. Εδώ το γαστρικό υγρό διασπά τις πρωτείνες. Από το συκώτι εκκρίνεται η χολή που διασπά τα λίπη. Οι διαλυμένες τροφές απορροφούνται από τις εντερικές λάχνες του λεπτού εντέρου. Οι τροφές πηγαίνουν στο αίμα σε όλα τα κύτταρα. Οι άχρηστες ουσίες αποβάλλονται από τον οργανισμό.

6 Πρόσθετα και Συντηρητικά Τροφίμων
Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων είναι φυσικά ή τεχνητά χημικά, τα οποία προσθέτουμε στα τρόφιμα για να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσουμε το χρώμα και την εμφάνιση τους. Τέτοιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί από τα αρχαία χρόνια στα τρόφιμα, με παράδειγμα το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύδι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την εμφάνιση των έτοιμων φαγητών έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούργια πρόσθετα και συντηρητικά, τα οποία δεν είναι όλα ασφαλή για την υγεία μας. Κάποια από αυτά έχουν κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις, αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες και πάρα πολλές άλλες ασθένειες.

7 Τα αντιοξειδωτικά Ε300 έως Ε399. Τα σταθεροποιητικά Ε400 έως Ε499.
Για διευκόλυνση της χρήσης τους, στην Ε.Ο.Κ. κάθε πρόσθετο έχει κωδικό που αποτελείται από το γράμμα Ε και έναν τριψήφιο αριθμό. Οι χρωστικές ουσίες (δίνουν τεχνητό χρώμα στα τρόφιμα), έχουν τους κωδικούς από Ε100 έως Ε199. Τα συντηρητικά Ε200 έως Ε299. Τα αντιοξειδωτικά Ε300 έως Ε399. Τα σταθεροποιητικά Ε400 έως Ε499.

8 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Το πόσο σημαντικά είναι τα Βιολογικά Προϊόντα για την διατροφή και την υγεία μας διαπιστώνεται όλο και περισσότερο την τελευταία δεκαετία βιολογικά προιόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια καλλιέργεια βιολογικών προιόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές λύσεις. Στην βιολογική κτηνοτροφία δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και ορμόνες. Οι τοξικές ουσίες συγκεντρώνονται στα συμβατικά τρόφιμα και μέσα από το φαγητό φτάνουν στον οργανισμό μας. Τα βιολογικά προιόντα περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό στην σύνθεση τους, μεγαλύτερα ποσοστά πρωτεινών, μεταλλικών αλάτων, ενζύμων και βιταμινών.

9 Με μια ματιά... Η Βιολογική Καλλιέργεια απορρίπτει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (Γ.Τ.Ο.).


Κατέβασμα ppt "Project:”Διατροφή και υγεία”"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google