Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας Σπετσιέρη Φωτεινή Σταθοπούλου Μαρία

2 ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ουσίες ή μείγματα ουσιών,
βελτιώνουν την παραγωγή τους, την επεξεργασία τους και γενικά τη συντήρηση και την εμφάνισή τους. περιλαμβάνουν πάρα πολλές ομάδες, όπως τα συντηρητικά, τις χρωστικές, τις αρωματικές και τις γλυκαντικές ύλες.

3 ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ αποτελούν ένα συστατικό, το οποίο προστίθεται σε αυτά για να : α) τονώσει το ήδη υπάρχον χρώμα τους Β) τους προσθέσει καινούργιο και Χωρίς αυτές το φαγητό θα είχε μια «ψυχρή» όψη που θα ήταν στα περισσότερα τρόφιμα η ίδια και πολλά από αυτά ίσως να μην μας έκαναν αίσθηση να τα φάμε.

4 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ συναντώνται κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές.
E 128 Ερυθρό 2G( στα διάφορα είδη κρέατος) E 142 Πράσινο S( σε πράσινα λαχανικά) E 150α Απλό καραμελο χρώμα( στη μπύρα και σε άλλα ποτά , στο μαύρο ψωμί) E 154 Καστανό FK( στα ψάρια) E 155 Καστανό HT( σε μπισκότα ,κέικ παγωτά αντικαθιστώντας τη σοκολάτα) E 160αΚαροτένια i) Μείγματα καροτενίων E 160αΚαροτένια ii) β-καροτένιο( στα καρότα , πορτοκάλια , πράσινα λαχανικά αλλά και σε γαλακτοκομικά προϊοντα)

5 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ οι ουσίες που προσθέτουμε σε ένα τρόφιμο για την παρασκευή, συντήρηση και βελτίωση της γεύσης και εμφάνισης του τροφίμου. αναγράφονται υποχρεωτικά στις συσκευασίες των τροφίμων με το γράμμα Ε και ένα τριψήφιο αριθμό.

6 χρησιμοποιήθηκαν ως αναγκαία συστατικά για την συντήρηση των τροφίμων.
Εφαρμόστηκε από τα πολύ παλιά χρόνια από τον άνθρωπο με σκοπό την προστασία των προϊόντων διατροφής από: α)αλλοιώσεις που προξενούνται από διάφορους μικροοργανισμούς και β)την διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικοί παραδοσιακοί τρόποι συντήρησης είναι ξήρανση, κάπνισμα, αλάτισμα (πάστωμα), ψύξη, κατάψυξη και εμφιάλωση.

7 Η χρησιμοποίησή τους στα διάφορα προϊόντα διατροφής συντελεί:
Α) στην πρόληψη ανάπτυξης της μούχλας και βακτηριδίων που είναι επικίνδυνα (clostridium botulinum), Β) στην συντήρηση του προϊόντος ώστε αυτό να φαίνεται ελκυστικό στον καταναλωτή, στην παράταση και αύξηση ζωής, διατήρηση και ενίσχυση του χρώματος του προϊόντος και Γ) στην ασφάλεια των τροφίμων.

8 ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ  Αρωματική ένωση χαρακτηρίζεται όποιαδήποτε οργανική ένωση, της οποίας τα άτομα του άνθρακα σχηματίζουν δακτύλιο. Τα μόρια μιας αρωματικής ένωσης περιέχουν ένα δακτύλιο από έξι άτομα άνθρακα Συνδέονται μεταξύ τους με απλούς ή διπλούς ομοιοπολικούς δεσμούς, ο δε σχηματιζόμενος δακτύλιος μπορεί να συνδέεται με άλλους δακτύλιους ή με αλυσίδες ατόμων. Ο δακτύλιος των έξι ατόμων άνθρακα συμβολίζεται με εξάγωνο. Περιλαμβάνεται το βενζόλιο και η φαινόλη και τα παράγωγα εξ αυτών. Οι ενώσεις αυτές ονομάστηκαν αρωματικές από την βαριά οσμή που αναδίδουν, και που βεβαίως ουδεμία σχέση έχουν με τα γνωστά αρώματα.

9 ΕΙΔΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Βενζυλική αλκοόλη Φαινόλη
ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΙΘΕΡΕΣ Ανισόλη

10 ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΒΕΝΖΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ
Είναι η απλούστερη αρωματική αλκοόλη Έχει ευχάριστη αρωματική οσμή Καθίσταται ένας χρήσιμος διαλύτης Έχει χαμηλή τοξικότητα Τη συναντάμε σε φυτά όπως γιασεμί, υάκινθος αλλά και σε φρούτα και είδη τσαγιού

11 ΦΑΙΝΟΛΗ Διαθέτει γλυκιά, πισσώδη οσμή και καυστική γεύση
Προκαλεί χημικά εγκαύματα αν έρθει σε επαφή με το δέρμα Μετατρέπεται σε πλαστικά και συναφή υλικά Χρησιμοποιείται σε απορρυπαντικά , ζιζανιοκτόνα και σε πολυάριθμα φαρμακευτικά προϊόντα

12 ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΛΗ
ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΙΘΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΛΗ Ένα ή περισσότερα άτομα οξυγόνου ενωμένα με δυο ανθρακούχες ομάδες Χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαλύτες λιπών, ελαίων Με την ταχεία εξάτμιση τους παράγεται ψύχος και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδανικοί για την επίτευξη χαμηλών θερμοκρασιών Συναντάται κυρίως στα αιθέρια έλαια


Κατέβασμα ppt "Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google