Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Συμβατική καλλιέργεια Ολοκληρωμένη καλλιέργεια Βιολογική καλλιέργεια

2 Συμβατική Καλλιέργεια
Συμβατική καλλιέργεια είναι η χημική γεωργία που στηρίζεται στη χρήση(λιπασμάτων , φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων) Στην καλλιέργεια αυτή διακρίνουμε συνεχώς εισροές και μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα εξαντλεί το έδαφος, καταστρέφει τη φυσική του δομή και το καθιστά σχεδόν αδρανές. Οι υπερβολικές έως και πολύ υψηλές πολλές φορές δόσεις αγροχημικών έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση καταλοίπων σε υψηλά επίπεδα στα προϊόντα.

3 Ο μεγαλύτερος όγκος των γεωργικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως και στη χώρα μας παράγονται με τη συμβατική καλλιέργεια. Στόχοι συμβατικής καλλιέργειας: - μεγιστοποίηση παράγωγης - μεγιστοποίηση κέρδους Η συμβατική παράγωγη επιδεικνύει σημαντικές επιτυχίες: - η αύξηση της πάραγωγης τροφίμων ξεπερνά την αύξηση του πληθυσμού - οι αποδόσεις των περισσότερων καλλιεργούμενων ειδών έχουν αυξηθεί - οι τιμές των προϊόντων μειώνονται

4 Ολοκληρωμένη Διαχείριση Καλλιέργειας
Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι πιο κοντά στον βιολογικό τρόπο παραγωγής από τη Συμβατική Γεωργία και Κτηνοτροφία, ωστόσο δεν ταυτίζεται κατά κανένα τρόπο. Στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση επιτρέπεται η χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Στόχος : Είναι προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κανόνες ώστε να προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον.

5 Αρχές: Xρησιμοποιούνται τα φυτοφάρμακα που είναι εγκεκριμένα για συγκεκριμένες καλλιέργειες και εφόσον η χρήση τους κρίνεται απαραίτητη. Xρησιμοποιούνται λιπάσματα εάν και εφόσον χρειάζονται και στις αναγκαίες ποσότητες. Πριν από τη χρήση κάποιου λιπάσματος γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις εδάφους ώστε να διαγνωστούν οι ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Καταγράφονται επίσης ιστορικά γεωργικά στοιχεία της περιοχής ώστε να εφαρμοστεί η καλύτερη πρακτική για τις συνθήκες που επικρατούν. Απαγορεύεται η χρήση σπόρων γενετικώς τροποποιημένων όταν πρόκειται για την παραγωγή προϊόντων που θέλουν να πάρουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.

6 Εφαρμόζεται σε προϊόντα φυτικής παραγωγής, στην εκτροφή χοιρινών και στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας προς το παρόν. Τα προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης φέρουν το σήμα του Agrocert κρατικού οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης. Οποιαδήποτε άλλη επισήμανση πρέπει να αντιμετωπίζετε τουλάχιστον με σκεπτικισμό. Αρμόδιος έως τώρα είναι ο ΟΠΕΓΕΠ (Agrocert) τόσο για τον έλεγχο όσο και για την πιστοποίηση των προϊόντων που παράγονται με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης. Ο σύμβουλος γεωπόνος αλλά και ο ίδιος ο παραγωγός είναι υπεύθυνος για τα λάθη που μπορεί να γίνουν. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να διασφαλίσει πλήρως την εφαρμογή του, ωστόσο γίνονται έλεγχοι.

7 Βιολογική Καλλιέργεια
Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Η Βιολογική Καλλιέργεια απορρίπτει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

8 Ανάμεσα σε 43 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών τα ακόλουθα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων: μπρόκολο, μελιτζάνα, βλήτα, μπανάνα, kiwi – ακτινίδιο, σπαράγγια, μπιζέλια (έλεγχος στα κατεψυγμένα), μάνγκο, ανανάς, γλυκό καλαμπόκι (έλεγχος στα κατεψυγμένα), αβοκάντο και κρεμμύδι Ενώ αντίστοιχα, τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν υψηλότερο αριθμό φυτοφαρμάκων: ροδάκινα, μήλα, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, σταφύλια (εισαγωγής), αχλάδια, πιπεριές, σέλινο, μαρούλι, σπανάκι και πατάτες

9 Oι στόχοι της βιολογικής καλλιέργειας είναι:
Να παράγει τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας σε επαρκή ποσότητα. Να αλληλεπιδράσει με εποικοδομητικό και ζωτικό τρόπο με όλα τα φυσικά συστήματα και κύκλους. Να διατηρήσει και να αυξήσει μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα του εδάφους. Να χρησιμοποιήσει, όσο είναι δυνατόν, ανανεώσιμες πηγές σε γεωργικά συστήματα οργανωμένα σε τοπικό επίπεδο. Να εργαστεί, όσο είναι δυνατόν, με υλικά και ουσίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν σε ένα αγρόκτημα ή οπουδήποτε αλλού. Να προσφέρει στα εκτρεφόμενα ζώα συνθήκες ζωής τέτοιες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των βασικών πλευρών της έμφυτης συμπεριφοράς τους. Να περιορίσει όλες τις μορφές ρύπανσης που προέρχονται από τη γεωργική πρακτική.

10 ΤΕΛΟΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google