Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο μαθητής/μαθήτρια να κατανοήσει την αναγκαιότητα των υλικών συσκευασίας και τις τυχόν επιπτώσεις τους στα τρόφιμα. Να δικαιολογεί την αναγκαιότητα της συσκευασίας των τροφίμων Να αναφέρει τις προϋποθέσεις για την καταλληλότητα των υλικών συσκευασίας Να κατονομάζει υλικά που χρησιμοποιούνται στην συσκευασία τροφίμων

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από την ύπαρξη του ανθρώπου μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα υλικά για την συσκευασία τροφίμων, ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης και τις ανάγκες του (φύλαξη και μεταφορά). Μέσα από το πέρασμα του χρόνου χρησιμοποιήθηκαν φύλλα δέντρων, ευλύγιστα φυτά, πέτρες, δέρμα, ύφασμα, πηλός, ξύλο, γυαλί, μέταλλο, χαρτί, σελοφάν, πλαστικό κ.ά.

4 Αναγκαιότητα της συσκευασίας Η τοποθέτηση τροφίμων σε κατάλληλα υλικά έχει σκοπό να:
Εμποδίζει μικροοργανισμούς και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες να έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Προστατεύει τρόφιμα τα οποία είναι συσκευασμένα σε εύθραυστα ή εύπλαστα υλικά (γυαλί, μέταλλο). Διευκολύνει τη μεταφορά, αποθήκευση, διάθεση προς πώληση και χρήση των τροφίμων.

5 Κάνει ελκυστική την εμφάνιση των προϊόντων.
Αναγκαιότητα της συσκευασίας Η τοποθέτηση τροφίμων σε κατάλληλα υλικά έχει σκοπό να: Κάνει ελκυστική την εμφάνιση των προϊόντων. Διευκολύνει τη σήμανση των τροφίμων με τις απαραίτητες πληροφορίες προς το χρήστη ή καταναλωτή.

6 Καταλληλότητα Υλικών Συσκευασίας
Καταλληλότητα Υλικών Συσκευασίας α) Τεχνικές. Προστατεύει το προϊόν από: Φυσικές βλάβες Υγρασία, Διαρροές, Ακτινοβολία, Εμφάνιση, Διάρκεια ζωής του, ανακυκλώσιμο ή μιας χρήσης).

7 Καταλληλότητα Υλικών Συσκευασίας
Καταλληλότητα Υλικών Συσκευασίας β) Υγιεινές. Προστασία του προϊόντος από μικροοργανισμούς, έντομα, τρωκτικά, σκόνη Καταλληλότητα των πρώτων υλών για τρόφιμα. Το σχήμα (όπως πολύγωνα) και η επιφάνεια του υλικού (πορώδης) για να μη φιλοξενούν μικρόβια Εύκολος καθαρισμός ανακυκλώσιμων υλικών.

8 Υλικά Συσκευασίας Τροφίμων
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 60% των υλικών συσκευασίας χρησιμοποιείται για τρόφιμα και ποτά. Τέτοια υλικά είναι: Χαρτί Μέταλλο Πλαστικό Γυαλί

9 Υλικά Συσκευασίας Τροφίμων
Από τα υλικά αυτά γίνονται: Φιάλες, βάζα: 27% Μεταλλικά κουτιά: 18% Δίσκοι: 14% Περιτυλίγματα: 13% Δοχεία: 13% Σακούλες: 11% Κουτιά χάρτινα: 2% Σωληνάρια: 2%


Κατέβασμα ppt "ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google