ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ WEBQUEST;.  Είναι μια εικονική διάταξη διδασκαλίας και μάθησης μέσα στο διαδίκτυο.  Όλες οι πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία προέρχονται.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
Advertisements

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΧΟΙ Για τον καθηγητή Για τον καθηγητή.
Το Διαδίκτυο στη σχολική τάξη
ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ (WEBQUESTS) γιατί ιστοεξερευνήσεις;;; πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν; τι είναι; 1.
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
Οδηγίες για τη σύνταξη βιογραφικών σημειωμάτων Δρ. Πόπη Κονιδάρη
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεθοδολογία αναζήτησης. Χαρακτηριστικά των ερευνητών του διαδικτύου.
Το διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών
Στάδια διεξαγωγής εκπ/κής έρευνας
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ (web tools) + ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΑΘΗΣΗΣ (PLN) Άννα Βαρνά
Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ-4ο ΓΕ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Αναπτύσσοντας δεξιότητες αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό: Η χρήση των WebQuest.
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ως εργαλεία για την ανάπτυξη κριτικής ιστορικής σκέψης: εκπαιδευτικό λογισμικό, χρήση διαδικτύου ΜΕ.
ΟΜΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:……………………………… ΤΙΤΛΟΣ ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ: (το θέμα της ιστοεξερεύνησης)………………………………………….. Θα αναφέρετε το μάθημα στο οποίο θα γίνει η ιστοεξερεύνηση.
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Jigsaw: Τί είναι;.
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
Συγγραφή και παρουσίαση άρθρων Περιεχόμενο Δομή Διαδικασία Πως γίνομαι καλύτερος Μέρος Α: Περιεχόμενο + Δομή + Διαδικασία Μέρος Β: Πως γίνομαι καλύτερος.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γνώση και κατανόηση της Παιδαγωγικής. Επεξεργασία της Εκπαιδευτικής Στρατηγικής. Επιλογή Εκπαιδευτικών μέσων και εργαλείων. Ψαθάκη.
Όψεις της Πραγματικότητας Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης Γενικό Λύκειο Σπήλιου Μελέτη Περίπτωσης με αποτελεσματικές πρακτικές.
Τάξεις στις οποίες απευθύνεται: Β Γυμνασίου
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Ιστοεξερευνήσεις (Webquests) Ζαρταλούδη Σμαρώ Μαζαράκου Μάντυ.
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (PROJECT) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ 2 ΓΕΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.
«Project» Διερευνητική εργασία. Σκοπός  Για να μάθουν οι μαθητές καλύτερα  Βιώματα – ενδιαφέροντα – μάθημα  Παιδαγωγικό κέρδος.
Αξιοποίηση – αξιολόγηση δικτυακών χώρων Ιστοσελίδες – ιστοχώροι - πύλες.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα των εκπαιδευτικών υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα νέα διδακτικά πακέτα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΠΙ 2007 ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ: ΜΑΒΟΓΛΟΥ.
Μια διαπίστωση που αποδίδεται στον Seymour Papert Μας δίδεται η δυνατότητα, να επαναφέρουμε στην ζωή από τον 19ο αιώνα, έναν πιλότο, έναν χειρουργό και.
Αναπτύσσοντας δεξιότητες αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό: Η χρήση των WebQuests webquest.
Κυριακή Σεβεντεκίδου, ΠΕ02
Το νερό 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Σχ. Έτος: Τάξεις: Δ1–Δ2
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
Πρακτικές Σχεδιασμού Μαθήματος. Πρακτικές καλού σχεδιασμού μαθήματος Η συγκέντρωση του εκπαιδευτικού υλικού και η οργάνωση στο eclass γίνεται πλέον σε.
Η συλλογιστική για το σχεδιασμό. Για το μάθημαΙ  « Παραδοτέα :  Ασκήσεις  Σχεδιασμός και κατασκευή ενός λογισμικού με το Αβάκιο  Ένα κείμενο
Γιάννης Τζωρτζάκης Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12 Αξιολόγηση με Πίνακες Διαβαθμισμένων Κριτηρίων (rubrics) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
1 Road 10 0 m Men u Γιάννης Ρες Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΕΠ …μία πυξίδα για τον εκπαιδευτικό.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Γ. Αλεξιάδης.  Εκπαιδευτική δραστηριότητα, κατά την οποία οι περισσότερες ή και όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την επίλυση ενός προβλήματος.
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Σχεδιασμός περιβαλλόντων μάθησης στο Διαδίκτυο
Ομάδα Εργασίας: Μαυροφρύφη Αφροδίτη Γκουντελίτσα Κατερίνα Ραφτογιάννη Παρασκευή-Δήμητρα Τορονίδου Μαρία Φλώρινα, Ιούνιος 2017.
Που και πως ψάχνουμε.
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΤΟ
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Διδασκαλία με την μέθοδο project
«Τρόποι δημιουργίας μιας μεταλλαγμένης Ψηφιακής τάξης»
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Βιβλιογραφική Ανασκόπηση
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Ατομικός Φάκελος Υλικού / Φάκελος Εργασιών Εκπαιδευτικού και Μαθητή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ WEBQUEST;

 Είναι μια εικονική διάταξη διδασκαλίας και μάθησης μέσα στο διαδίκτυο.  Όλες οι πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο.  Βασική ιδέα του Webquest είναι η ενεργή έρευνα μιας ενδιαφέρουσας τοποθέτησης /ερώτησης με τη βοήθεια του διαδικτύου. Γι’ αυτό αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’90 ένας ειδικός τύπος παρουσίασης των εργασιών αναζήτησης το Webquest. ( _webquests.html)

 Το σχεδίασμα, η ιδέα για το Webquest προέρχεται από τον καθηγητή Bernie Dodge, του Πανεπιστημίου της πόλης του San Diego.  Ο ίδιος ο Dodge περιγράφει τη βασική του ιδέα ως εξής: «WebQuest είναι μια ερευνητικά προσδιοριζόμενη δραστηριότητα, που όλες ή οι περισσότερες πληροφορίες, που χρησιμοποιεί ο μαθητής, προέρχονται από το διαδίκτυο».

Ο σκοπός και τα στάδια εργασίας των WebQuests  Σκοπός των WebQuests είναι η επίγνωση ή εμβάθυνση γνωστικών αντικειμένων, έχοντας σαν βάση την ανάθεση μίας συγκεκριμένης εργασίας.  Δεδομένα αναζητούνται, ταξινομούνται, γίνεται αξιολόγηση αυτών και τα αποτελέσματα καταγράφονται.  Η αποκτηθείσα γνώση τεκμηριώνεται και κοινοποιείται σε άλλους, εάν είναι δυνατόν και στο διαδίκτυο

Το WEBQUEST έχει μια σαφή διάρθρωση. Έξι είναι τα βασικά βήματα της δημιουργίας ενός webquest:  1) Εισαγωγή (Introduction): Οι μαθητές μαθαίνουν με τι θα ασχοληθούν στο συγκεκριμένο Webquest και ταυτόχρονα κινείται το ενδιαφέρον τους.

 2) Στόχος (Task): Δίδονται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν και περιγράφεται η μορφή με την οποία θα το ολοκληρώσουν.

 3) Διαδικασία (Process): Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει ξεχωριστά κάθε βήμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές, το οποίο είναι ενδεδειγμένο και θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της εργασίας τους.

 4) Υλικό (Resources): Οι μαθητές βρίσκουν εδώ μία λίστα από Ιστοσελίδες, τις οποίες ερεύνησε ο εκπαιδευτικός. Έτσι θα αποφευχθεί η άσκοπη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες πηγές, π.χ. βιβλία, εγκυκλοπαίδειες κ. ά.

 5) Αξιολόγηση (Evaluation): Η αξιολόγηση εισήχθη σχετικά πρόσφατα στη θεωρία των Webquests και εμφανίζεται σε μερικές μόνο. Εξυπηρετεί τη διασφάλιση της ποιότητας των Webquests και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων.

 6) Συμπέρασμα (Conclusion): Εδώ έχουμε να κάνουμε κυρίως με προσωπικές εμπειρίες των μαθητών κατά την απασχόλησή τους με το συγκεκριμένο Webquest: ◦Ποιες εμπειρίες αποκόμισαν, πού δυσκολεύτηκαν, …. ◦Σκοπός είναι να αναλογιστούν οι μαθητές τις γνώσεις που αποκόμισαν και να τους ενθαρρύνουμε ως προς τις στρατηγικές εργασίας τους. [

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τα webquests Διότι βοηθούν τους μαθητές:  να αποκτήσουν νέες γνώσεις  να χρησιμοποιήσουν κριτική σκέψη και να ενεργοποιηθούν για τη δημιουργία εργασιών  να εργαστούν σε ομάδες  να κρατηθούν μέσα στο θέμα της εργασίας απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Tips για τη δημιουργία επιτυχημένων webquests  Βρείτε εσείς τις κατάλληλες σελίδες. Χρησιμοποιήστε τις σύνθετες τεχνικές αναζήτησης.  Σώζετε ό,τι βρίσκετε με αντιγραφή και επικόλληση των διευθύνσεων (URLs) σε ένα έγγραφο του Word ή με αποθήκευσή τους στα Αγαπημένα σας.  Οργανώστε ομαδικές εργασίες και μοιράστε ρόλους

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΧΡΗΣΗΣ WEBQUEST ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ