Συσκευή βιο-ανάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Βασικές κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού
Ημερίδα: Η πορεία της αξιολόγησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στόχοι και προοπτικές - 1 η Νοεμβρίου 2012 Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης Προβλήματα – Δράσεις/Προτάσεις.
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 4ΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Συσκευή βιο - ανάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων Συναισθηματική υπολογιστική (affective computing) είναι η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός συστημάτων και.
Χρήση 3D ΔΕΠ για την Υποστήριξη Συνεργασίας στο Πλαίσιο Δραστηριοτήτων Μάθησης ΕΤΠΕ ’04, Αθήνα, 2 Οκτώβρη 2004, 1 Χρήση Τρισδιάστατων Δικτυακών Εικονικών.
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Μάθηση εν κινήσει Mobile-Learning Ιωάννου Μάριος, Νικολάου Μαρία, Παπακωνσταντίνου Κούλα, Σακκάς Γιώργος.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Η χρήση των Τ.Π.Ε. κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών Α΄ Λυκείου
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Burnout Εκπαιδευτικών
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
«Αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του έργου VAB σε εθνικό επίπεδο» Κωνσταντίνα Πολυμεροπούλου Επιστημονική συνεργάτης ΕΥΕΜ/ΕΑΠ 1Πρώτη Συνάντηση Εργασίας.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Ο επικοινωνιακός ρόλος του εκπαιδευτικού σε συμβατικά, υπολογιστικά και δικτυακά περιβάλλοντα μάθησης Μαρία Κορδάκη, Ph.D, M.ED.
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Δ.Π.Μ.Σ. «Πληροφορική και Διοίκηση»
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Μια φορα κι eναν καιρο στο Διαδικτυο…
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Μάϊος 2013 Π.Μ.Σ. Πληροφορικής.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Η συνδυασμένη μορφή εκπαίδευσης (blended learning)
Οδηγίες σύνδεσης & χρήσης για το BigMarker Δρ. Α.Παρασκευάς
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
3 η Πανελλήνια Διημερίδα Καθηγητών Πληροφορικής, Αλεξανδρούπολη Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών Τ. Α. Μικρόπουλος.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Ε. Αλεξοπούλου, Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Εκπαιδευτική Τεχνολογία, Πολυμέσα.
Κλιμίδης Αρτέμης (ΑΕΜ: 2748) Σταματίου Θεόδωρος (ΑΕΜ: 2873) Χατζής Σταμάτιος (ΑΕΜ: 2822) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Χρήστος Αναστασίου ΣΥΝΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Επίβλεψη συνεργατικών δραστηριοτήτων με Ταμπλέτα
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συσκευή βιο-ανάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων Θρασύβουλος Τσιάτσος, Ιπποκράτης Αποστολίδης, Παναγιώτης Στυλιανίδης tsiatsos@csd.auth.gr, aposti@csd.auth.gr,pastylia@csd.auth.gr Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Περιεχόμενα Εισαγωγή Στόχος Ερευνητική περιοχή Η συσκευή και η εφαρμογή βιο-ανάδρασης Δραστηριότητες αξιολόγησης και αξιολόγηση Συμπεράσματα και μελλοντικοί στόχοι Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Εισαγωγή (1/2) Συναισθηματική υπολογιστική (affective computing) ορίζεται η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός συστημάτων και συσκευών που μπορούν να ερμηνεύουν και να ανταποκρίνονται σε ανθρώπινα συναισθήματα. Συλλέγονται αναγνωρίζονται και αξιοποιούνται βιο-σήματα σαν αποτελέσματα φυσιολογικών αντιδράσεων σε συναισθηματικές καταστάσεις. Επιδερμική εφίδρωση. Επιδερμική θερμοκρασία. Καρδιακός παλμός. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Εισαγωγή (2/2) Οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις όπως το άγχος προκαλούν φυσιολογικά φαινόμενα τα οποία έχουν συχνά σαν αποτελέσματα: Αυξάνεται η υγρασία στο ανθρώπινο δέρμα και ειδικότερα στα άκρα του ανθρώπινου σώματος. Μειώνεται η επιδερμική θερμοκρασία του σώματος. Προκαλείται ταχυπαλμία. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στόχος Υλοποίηση και χρήση συσκευής μέτρησης και αναγνώρισης βιο-σημάτων σε άτομα που εμπλέκονται σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Με αυξημένο δείκτη δυσκολίας και πολυπλοκότητας. Με υψηλούς στόχους και απαιτήσεις. Ανίχνευση του άγχους. Η ρύθμιση του άγχους μπορεί να αποδειχθεί: Σημαντικός παράγοντας αποκατάστασης της ηρεμίας. Αποφασιστικός παράγοντας που οπωσδήποτε συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Τα συναισθήματα των μαθητών Τα συναισθήματα των μαθητών επηρεάζουν: Τα γνωστικά τους κίνητρα. Την συμπεριφορά τους. Τις επιδόσεις τους. Ο εκπαιδευτής μπορεί να συμβάλει στα ακόλουθα: Γνωστική ποιότητα της διδασκαλίας. Το άγχος επιτείνεται στις περιπτώσεις. Έλλειψη δομής, σαφήνειας. Υπερβολικές απαιτήσεις. Ποιότητα κινήτρων διδασκαλίας. Το μαθησιακό περιβάλλον ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σπουδαστών. Στήριξη της αυτονομίας και της αυτό-ρυθμιζόμενης μάθησης , ενίσχυση θετικών συναισθημάτων. Δημιουργία κατάλληλων δομών για την επίτευξη των στόχων. Δομές συνεργασίας. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

H συσκευή βιο-ανάδρασης Αρχική μορφή συσκευής (προηγούμενο πρωτότυπο) Δυσκολία σύνδεσης και καλής εφαρμογής στους αισθητήρες. Δυσκολία ταυτόχρονης σύνδεσης στην συσκευή και χρήσης πληκτρολογίου ή ποντικιού κατά την συμμετοχή σε εκπαιδευτική δραστηριότητα. Εξελιγμένο πρωτότυπο της συσκευής Κατόπιν συνέντευξης με τους συμμετέχοντες δεν είχαν κανένα προβληματισμό στην χρήση της συσκευής. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Εφαρμογή βιο-ανάδρασης (1/2) Κάθε σπουδαστής που υποβάλλεται σε μέτρηση έχει την δυνατότητα παρακολούθησης των επιπέδων άγχους του μέσω σχετικής εφαρμογής. Όταν ανιχνευθεί άγχος εμφανίζεται προτροπή για την χρησιμοποίηση τεχνικής χαλάρωσης μέσω δια-φραγματικής αναπνοής. Κάθε σπουδαστής με την βοήθεια ειδικευμένης ψυχολόγου έχει επιλέξει μία φράση που όταν την σκέφτεται τον ηρεμεί. Η φράση αυτή αναγράφεται στο παράθυρο της εφαρμογής του σπουδαστή όταν υποβάλλεται στην μέτρηση και είναι σε κατάσταση άγχους. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Εφαρμογή βιο-ανάδρασης (2/2) Η εφαρμογή παρακολούθησης των μετρήσεων λειτουργεί ως εξής: Ο καθηγητής μέσω εξειδικευμένης εφαρμογής είναι ενήμερος σε πραγματικό χρόνο για το επίπεδο άγχους των σπουδαστών. Το κόκκινο χρώμα αναπαριστά το άγχος. Το πράσινο χρώμα αντιστοιχίζεται στην ηρεμία. Για την ενδιάμεση κατάσταση χρησιμοποιήθηκε το πορτοκαλί. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Δραστηριότητες αξιολόγησης (1/3) Κάθε υποκείμενο μέτρησης έχει τις δικές του συναισθηματικές περιοχές γι αυτό προηγήθηκε των κανονικών μετρήσεων, δοκιμαστική μέτρηση υπό την ευθύνη ειδικού ψυχολόγου. Συνέντευξη με ερωτήσεις που υπέβαλλαν τον φοιτητή σε κατάσταση έντασης δημιουργώντας μία προσομοίωση του άγχους. Δύο σημαντικές συναισθηματικές περιοχές: Οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν σαν περιοχή ηρεμίας. Οι υψηλότερες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν σαν συναισθηματική ένταση (άγχος). Ορίσθηκαν προκαθορισμένα σύνολα τιμών ξεχωριστά για κάθε υποκείμενο μέτρησης, προκειμένου να αξιοποιηθούν στην ταξινόμηση (classification) των τιμών που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Δραστηριότητες αξιολόγησης (2/3) Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σύγχρονα και εντός του εργαστηρίου κατά την διάρκεια εξέτασης. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σύγχρονες από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης και διαμοίρασης εφαρμογής με ταυτόχρονη εξέταση των φοιτητών. Κάποιες από τις δραστηριότητες από απόσταση υποστηριζόταν από το εργαλείο ανοικτού λογισμικού Big Blue Button. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Big Blue Button GSR - HR GSR - HR GSR - HR GSR - HR Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Δραστηριότητες αξιολόγησης (3/3) Άλλες δραστηριότητες από απόσταση υποστηριζόταν από το εικονικό τρισδιάστατο περιβάλλον ανοικτού λογισμικού Opensim. Κάθε φοιτητής που υποβαλλόταν σε μέτρηση είχε προσαρμόσει στο avatar του ένα βραχιόλι που άλλαζε χρώμα ανάλογα με την συναισθηματική του κατάσταση. Το χρώμα του βραχιολιού ήταν: Πράσινο για κατάσταση ηρεμίας. Πορτοκαλί για λίγο άγχος. Κόκκινο για το άγχος. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αξιολόγηση Επίγνωση της συναισθηματικής κατάστασης της τάξης, τόσο εξ αποστάσεως όσο και εκ του σύνεγγυς. Στις εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτικές δραστηριότητες η επίγνωση της συναισθηματικής κατάστασης της τάξης φαίνεται να είναι αρκετά χρήσιμη και μειώνει την διδακτική απόσταση ανάμεσα στον καθηγητή και τους μαθητές. Αυτο-ρύθμιση του καθηγητή. Υποστήριξη εκτόνωσης των φοιτητών. Δημιουργία καλύτερου κλίματος. Αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης η συσχέτιση του άγχους με ένδειξη πιθανής αδυναμίας του φοιτητή να ανταποκριθεί στην εξέταση. Αυτό-ρύθμιση του μαθητή. Η αξιολόγηση της διεπαφής ήταν πολύ θετική. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Συμπεράσματα Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η ανίχνευση συναισθημάτων κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών δοκιμασιών είναι μια πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για τον εκπαιδευτή. Ο καθηγητής παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις των μετρήσεων είχε μια επιπλέον εικόνα των φοιτητών του η οποία είναι λιγότερο προφανής, αυτή των αντιδράσεων του συναισθηματικού τους κόσμου. Οι φοιτητές δεν προβληματίστηκαν ιδιαίτερα εξαιτίας της παράλληλης με την δοκιμασία, σύνδεσής τους στην συσκευή μέτρησης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μελλοντικοί στόχοι Η συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια έχει σκοπό να συνεχιστεί εφαρμόζοντας τις μετρήσεις σε περισσότερους φοιτητές. Πρόκειται να προστεθούν περισσότερες τεχνικές ανίχνευσης συναισθημάτων. Να εφαρμοσθούν αυτές οι μετρήσεις σε συνεργατικές δραστηριότητες, ιδίως όταν η συνεργασία γίνεται ταυτόχρονα από απόσταση. Να ενσωματωθεί στο εργαλείο συνεργασίας ένας έξυπνος πράκτορας με ενσυναίσθηση ώστε να παρέχει υποστήριξη στον μαθητή. Να ενσωματωθεί ένδειξη επιπέδου άγχους στην πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (E-mail): tsiatsos@csd.auth.gr Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ.: http://www.csd.auth.gr Εργαστήριο Πολυμέσων: http://mlab.csd.auth.gr/ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2013