Διερευνητική Μάθηση Inquiry Based Science Education

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
Advertisements

ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
ATLASWIKI: Ένα συνεργατικό περιβάλλον μάθησης βασισμένο στον παγκόσμιο ιστό για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών Βασίλης Κουλούντζος & Φανή Σέρογλου.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Στοιχεία διδακτικής Φυσικών Επιστημών
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ευθυγράμμιση Στόχων – Διδασκαλία – Αξιολόγηση ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ. αποτελεί τη συνέχεια της ερευνητικής ομάδας "Εποπτικών.
Διδακτικές προσεγγίσεις στις Φ.Ε.
Μεταφορά ενός Ερευνητικού Εργαστηρίου στη Σχολική Αίθουσα για τη Διδασκαλία των Φ.Ε. Η περίπτωση του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Εργαστηρίου ΕΥΔΟΞΟΣ Ανδρικόπουλος.
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
…Πληθώρα στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γεωγραφική εκπαίδευση στη χώρα μας δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο που της αρμόζει ούτε με βάση την εθνική προσφορά.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ PROJECT.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων
Αναδόμηση σχεδίου μαθήματος Τίτλος: Μαγνητικές κούκλες
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΕΥΔΟΞΟΣ Διδάσκοντας Δικτυακά Φυσικές Επιστήμες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ένα Ρομποτικό Τηλεσκόπιο Ανδρικόπουλος Νικόλαος ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2ο.
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ “Επιστημονική εργασία” Εύρεση πηγών Άξονες δομής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση) Κανόνες γραφής επιστημονικού άρθρου (αναγνώριση)
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Σαράντος Ψυχάρης ΑΣΠΑΙΤΕ
Σενάριο διδασκαλίας «CSI Ηράκλειο»
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Βιολογία Γυμνασίου.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
Μεθοδολογία Έρευνας 3ο εξάμηνο
Η επιστημονική μέθοδος ως εργαλείο ανάπτυξης της Βιολογίας
H εκπαίδευση και το πρόγραμμα STEM
Διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Δημιουργία σεναρίου.
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Διδασκαλία με την μέθοδο project
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Από τη μεταφορά της γνώσης στην οικοδόμηση των ιδεών
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Η καινούρια σχολική χρονιά αρχίζει… Μερικές σκέψεις και προτάσεις.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
«το διδάσκω σημαίνει λέγω-πληροφορώ και το μαθαίνω σημαίνει
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διερευνητική Μάθηση Inquiry Based Science Education Πανεπιστήμιο Κρήτης Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts

Inquiry Based Science Education (IBSE) Διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, σχεδιασμού πειραμάτων, αναζήτησης πληροφοριών & ερμηνεία δεδομένων (Levy & Lameras, 2011) Δομημένη μαθητο-κεντρική μέθοδος επίλυσης προβλημάτων (Bodzin & Beerer, 2003)

Inquiry Based Science Education (IBSE) Oι καθηγητές αξιολογούν ( Bodzin και Beerer 2003) με βάση το αν και κατά πόσο oι μαθητές : διατυπώνουν επιστημονικές ερωτήσεις σχεδιάζουν ένα πλάνο εκτέλεσης έρευνας διατυπώνουν επεξηγήσεις και αναλύσεις των ευρημάτων τεκμηριώνοντας τα. αξιολογούν τα ευρήματα τους δημοσιεύουν τα ευρήματα τους

(IBSE) Κεντρική ιδέα Η Διδασκαλία Ο Εκπαιδευτικός Ο Μαθητής

Παραδοσιακή Vs διερευνητική διδασκαλία Πηγή γνώσης: ανοιχτή Δάσκαλος: διατυπώνει το πρόβλημα, διαπιστώνει το προβληματισμό του, ενθαρρύνει και κατευθύνει τους μαθητές στην αναζήτηση του προβλήματος. Μαθητής: οργανώνει τη δική του διαδρομή γνώσης με το δικό του τρόπο και ρυθμό Πηγή γνώσης: δάσκαλος κ σχολικό εγχειρίδιο Δάσκαλος: αυθεντία, (για οικονομία χρόνου) παρουσιάζει το πρόβλημα, την αιτία και τη λύση. Μαθητής: παράθεση και απομνημόνευση πληροφοριών

Παραδοσιακή Vs διερευνητική διδασκαλία Μαθητής: ασκείται στην αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση πληροφοριών Αναδεικνύεται κ αξιοποιείται η όποια γνώση των μαθητών

Παραδοσιακή Vs διερευνητική διδασκαλία Σχέδιο μαθήματος: δομημένο & προκαθορισμένο, επίτευξη γνωστικών σκοπών και στόχων Σχέδιο μαθήματος: δομημένο αλλά και εύκαμπτο, εναλλακτικές διαδρομές, επεκτείνεται σε περιοχές έξω από το γνωστικό πεδίο του μαθήματος επίτευξη στόχων κοινωνικοποίησης κ ανάδειξη προσωπικών δεξιοτήτων Ανακαλυπτικές δραστηριότητες μέσα στο εργαστήριο και αναζητήσεις στο διαδίκτυο

Διδασκαλία της επιστήμης στα πλαίσια της διερευνητικής μάθησης Οι μαθητές αναπτύσσουν ικανότητες για να διεξάγουν επιστημονική έρευνα: διατύπωση ερωτήσεων το σχεδιασμό ερευνών την ανάλυση των δεδομένων τη χρήση μοντέλων και επεξηγήσεων την επικοινωνία-διάδοση των ευρημάτων τους

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού να κινήσει το ενδιαφέρον να διατυπώσει ερωτήματα και να δώσει υλικό σχετικό με την προηγουμένη εμπειρία του μαθητή να «κατευθύνει» τις απαντήσεις κεντρικού ερωτήματος Να κάνει χειρισμούς ανατροφοδότησης του ενδιαφέροντος

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού Απευθύνετε τις ερωτήσεις των παιδιών σε άλλα παιδιά (Doris, 1991) Αναρτήσετε πίνακα ερωτήσεων και απαντήσεων (Pearce,1999) Πηγή: Keys C.W., Lynn A. Bryan. (2001)

Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας (ΕΜΔ) με απλά υλικά καθημερινής χρήσης

Το παράδειγμα της κλεψύδρας β) Οι μαθητές αφού παρατηρήσουν, σχεδιάσουν και να περιγράψουν μια κλεψύδρα που έχει στο γραφείο του ο δάσκαλος, απαντούν ερώτημα που θέτει ο δάσκαλος για το ποιοι παράγοντες καθορίζουν το χρόνο που παίρνει για να τρέξει έξω η άμμος. (λιγότερο δασκαλοκεντρική) α) Ο εκπαιδευτικός δείχνει στους μαθητές μια κλεψύδρα και δηλώνει ότι ο χρόνος που απαιτείται για να τρέξει η άμμος εξαρτάται από παράγοντες όπως [...] και στη συνέχεια οι μαθητές παρατηρούν μία κλεψύδρα. (παραδοσιακή) Πηγή: Edith Saltiel (2005) Inquiry-Based Science Education: Applying it in theClassroom Methodological Guide

Το παράδειγμα της κλεψύδρας γ) Αφού παρατηρήσουν μια κλεψύδρα, οι μαθητές πρέπει να ανακαλύψουν πώς θα αυξήσουν ή θα μειώσουν το χρόνο για να τρέξει η άμμος από τη μία άκρη στην άλλη. Εδώ το παιδί απευθύνει ερωτήματα & κάνει υποθέσεις καθώς ψάχνει τρόπο να κάνει κάτι να συμβεί. δ) Με τρεις κλεψύδρες διαφορετικής διάρκειας, οι μαθητές, σε ομάδες, παρατηρούν, σχεδιάζουν & περιγράφουν την κλεψύδρα που έχουν μπροστά τους. Όταν παρατηρήσουν ότι μία κλεψύδρα διαρκεί περισσότερο, ενώ οι υπόλοιπες έχουν σταματήσει, ενστικτωδώς θα αναρωτηθούν γιατί συμβαίνει αυτό.

Ομαδική εργασία όλοι συμμετέχουν στην πειραματική εργασία συζητούν, συγκρίνουν και συμφωνούν σε ένα κοινό συμπέρασμα ορίζουν έναν εκπρόσωπο και ανακοινώνουν τα συμπεράσματα της ομάδας

Συντονισμός ομαδικής συγγραφής

Τι σημαίνει ερευνητής-επιστήμονας; Τι σημαίνει ερευνητής-επιστήμονας; Πηγή: Marilyn Brodie Sheffield Hallam University

Τι σημαίνει ερευνητής-επιστήμονας; ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Η επιστημονική μέθοδος είναι ένα άκαμπτο σώμα; Εποικοδομητική ή όχι προσέγγιση της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών;

Τι σημαίνει ερευνητής-επιστήμονας; Δεν είναι αυθεντία Πειραματίζεται Οργανώνει την έρευνα του με βάση ενδεχομένως λανθασμένες υποθέσεις Θεωρεί ότι τα λάθη βοηθούν στην αναζήτηση της αλήθειας Αναλύει και συνθέτει πληροφορίες Δημοσιεύει τις ανακαλύψεις του γνωρίζοντας ότι μία επόμενη έρευνα μπορεί να τις ακυρώσει

Chain Reaction: Αλυσιδωτή αντίδραση κ Μαθητές Πως συλλέγονται τα επιστημονικά δεδομένα Πώς να σχεδιάζονται και να λύνονται επιστημονικά προβλήματα Πως συλλέγονται πρωτοταγείς & δευτεροταγείς πηγές Πως δίνονται επεξηγήσεις και πως αναπτύσσονται οι ιδέες Πως αξιολογούνται οι μέθοδοι συλλογής πληροφοριών Πώς να παρουσιάζονται τα επιστημονικά ευρήματά

Chain Reaction (Αλυσιδωτή αντίδραση) και Μαθητές Τα πλεονεκτήματα και δυσκολίες των σύγχρονων επιστημονικών πρακτικών Ότι η επιστήμη δεν απαντά όλα τα ερωτήματα Η επιστημονική γνώση αλλάζει από χρόνο σε χρόνο Ηθικά ερωτήματα που συχνά προκύπτουν

Μαθητικές Δραστηριότητες και Chain Reaction 2013-2014 Ερευνούν, σχεδιάζουν και πειραματίζονται σε ομάδες μέσα και έξω από την τάξη (3-4 μήνες) Παρουσιάζουν αποτελέσματα των ερευνών τους και γράφουν αναφορές Καθηγητές και μαθητές συμμετέχουν ως ομιλητές σε τοπικό συνέδριο (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μάρτιος 2014) Μία τουλάχιστον ομάδα μαθητών και ο/η καθηγητής /τριά τους παρουσιάζουν σε διεθνές συνέδριο (Μάιος 2014, Sheffield Hallam University, UK)

Sheffield UK (Μάιος 2014)

Βιβλιογραφία Bodzin A. M. and Beerer K. M. Promoting inquiry-based science instruction: The validation of the Ccience Teacher Inquiry Rubric (STIR) Journal of Elementary Science Education, Vol. 15 (2), pp 39-49. (2003) Keys C. W. and Bryan L. A.. Co-Constructing Inquiry-Based Science with Teachers: Essential Research for Lasting Reform, Journal of Research in Science Teaching VOL. 38, 6,p. 631-645 (2001) Klentschy Μ., Amaral O.,Garrison L. Helping English Learners Increase Achievement Through Inquiry-Based Science Instruction Bilingual Research Journal, 26: 238 2 ( 2002) Saltiel E.. Inquiry-Based Science Education: Applying it in the Classroom. Methodological Guide (2005)