Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σενάριο διδασκαλίας «CSI Ηράκλειο»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σενάριο διδασκαλίας «CSI Ηράκλειο»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σενάριο διδασκαλίας «CSI Ηράκλειο»
Ελευθερία Φανουράκη, Βιολόγος, Υπεύθυνη 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, Ηράκλειο, Μάρτιος 2015

2 H ουσιαστική διαφορά ΔΑΣΚΑΛΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ έγκειται στη συμμετοχή των μαθητών στην αναζήτηση. Αυτή η συμμετοχή μπορεί να είναι πραγματική μέσα από την εκτέλεση των πειραμάτων από τους ίδιους τους μαθητές ή στην περίπτωση δύσκολων/επικίνδυνων πειραμάτων οι μαθητές υποδεικνύουν στον καθηγητή τις πειραματικές κινήσεις. Οι πολυάριθμες προσομοιώσεις πειραματικών/φυσικών φαινομένων διευκολύνουν τη διερευνητική μεθοδολογία επειδή πλέον οι μαθητές κάνουν οι ίδιοι στον υπολογιστή τους και τα επικίνδυνα πειράματα και βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα!

3 Μάθηση με επίλυση προβλήματος: τα προβλήματα οδηγούν στη μάθηση, δηλαδή τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν νέα γνώση για την επίλυση του προβλήματος. Αντί να ψάχνουν για μια σωστή απάντηση, τα παιδιά ερμηνεύουν το πρόβλημα, συγκεντρώνουν πληροφορίες και αναγνωρίζουν πιθανές λύσεις, αξιολογούν τις επιλογές και παρουσιάζουν τα συμπεράσματα. Διερευνητική Επιστήμη (Inquiry-Based Science) Δίνεται έμφαση στην πειραματική προσέγγιση (Rocard et al., Science Education Now: A Renewed Pedagogy for the Future of Europe., 1-23).

4 ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Χρήστος Ραγιαδάκος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Μάιος 2011

5 CSI Ηράκλειο: Βρες τον ένοχο
Υπόθεση προς επίλυση: Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Καλοτυχάκης, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτόπτες μάρτυρες, περιγράφουν τον κ. Καλοτυχάκη να βγαίνει από το γραφείο του, στις 3:00 μ.μ. φωνάζοντας για βοήθεια και πριν προλάβουν να αντιδράσουν, να πέφτει κάτω σφαδάζοντας από τους πόνους! Μετά από τη μεταφορά του στο νοσοκομείο κατέθεσε στην αστυνομία ότι πιθανόν να έγινε απόπειρα δολοφονίας του, δηλητηριάζοντας τον με το παγωμένο τσάι που έπινε. Μετά από τις πρώτες έρευνες προκύπτουν όντως υπόνοιες για δηλητηρίαση και οι υποψίες βαραίνουν 3 άτομα: Τη συνάδελφο του, κ. Μαυροφιδάκη, με την οποία τους χώριζαν πολιτικές διαφορές Τη σύζυγο του, η οποία είχα μάθει πρόσφατα ότι την απατούσε Τον αδελφό του, με τον οποίο είχαν περιουσιακές διαφορές

6 CSI Ηράκλειο: Βρες τον ένοχο
Πατημασιές Τρίχες (κύτταρα ρίζας για κατασκευή καρυότυπου) Δείγμα για απομόνωση DNA (Σάλιο από τα φλυτζάνια που βρέθηκαν στο γραφείο) Δείγμα από το τσάι που έπινε ο Διευθυντής κ. Καλοτυχάκης.

7 CSI Έρευνα 1. Αποτυπώματα παπουτσιών:
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η απόσταση δύο αποτυπωμάτων (βήμα) κάθε ανθρώπου σχετίζεται με το φύλο και το ύψος του (Stepping Science: Estimating Someone's Height from Their Walk, 2013). Έτσι, κατά μέσο όρο, το βήμα των αντρών είναι περίπου 0.78 m ενώ των γυναικών είναι 0.70 m ( ) Ο «ακριβής» τύπος μέσω του οποίου μπορεί να συσχετισθεί το μήκος βήματος (Β) ενός ανθρώπου με το ύψος (Υ) του είναι Β = Υ x 0,415 (για άντρες) και Β = Υ x 0,413 (για γυναίκες)

8 Αποτυπώματα παπουτσιών
Αποτυπώματα παπουτσιών 0.81 m 0.66 m 0.74 m Άτομο Ύψος (m) κ. Καλοτυχάκης 1,78 κ. Μαυροφιδάκη 1,60 Σύζυγος 1,62 Αδελφός 1,96

9 2. Μικροσκοπική παρατήρηση τριχών και χρωμοσωμάτων:
2. Μικροσκοπική παρατήρηση τριχών και χρωμοσωμάτων: Στον ευρύτερο χώρο του γραφείου του διευθυντή βρέθηκαν 3 ανθρώπινες τρίχες. Προκειμένου να ταυτοποιήσουμε σε ποιον ανήκουν οι τρίχες το εργαστήριο του εγκληματολογικού τμήματος πήρε τα κύτταρα από τις ρίζες των τριχών και κατασκεύασε τον καρυότυπο Δείτε τα χρωμοσώματα στο μικροσκόπιο και βρείτε το φύλο του ατόμου στο οποίο ανήκουν οι τρίχες από τον καρυότυπο.

10 3. Κατασκευή καρυότυπου Θηλυκό

11 4. Απομόνωση DNA από σάλιο

12 Ποιος από τους 3 υπόπτους ήταν ο ένοχος?

13 5. Μελέτη του δείγματος από το τσάι που έπινε ο Διευθυντής κ
5. Μελέτη του δείγματος από το τσάι που έπινε ο Διευθυντής κ. Καλοτυχάκης Για την διαλεύκανση του τρόπου δηλητηρίασης γίνεται παρατήρηση στο μικροσκόπιο του δείγματος «τσαγιού» του κ. Καλοτυχάκη. (Σε ομάδες: Πείραμα παρατήρησης πρωτοζώων)

14 Από τι έπαθε τα γαστρεντερικά προβλήματα ο κ. Καλοτυχάκης?

15 Καλή επιτυχία!!!!!!!!


Κατέβασμα ppt "Σενάριο διδασκαλίας «CSI Ηράκλειο»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google