1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 200 9 ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πόσο ασφαλή είναι (ή πρέπει να είναι) τα γεωτεχνικά έργα
Advertisements

1 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2008.
Ειδικά Θέματα Οικονομίας: Κυβέρνηση και Επιχειρήσεις Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας.
Γιώργος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΠΕΚ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 22/01/2014 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΕΒΕ.
Δημήτριος Κοντός πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Παρατηρήσεις και σχόλια στις αλλαγές που έγιναν με τον νόμο 4024/2011 που αφορούν την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και που θα ισχύσουν για το.
Όμιλος Εταιριών της Α.Γ.Ε.Τ. ΗΡΑΚΛΗΣ Ημέρα Αναλυτών – 24η Μαΐου 2007.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Η παγκόσμια κρίση και η επόμενη μέρα για τις οικονομίες Εισηγητής: Μάνος Χατζηδάκης Οικονομικός Αναλυτής Αθήνα, Μάρτιος 2009.
Ina-x.  Παροχή οικονομικών ανθρώπινων συμβουλών  Σύσταση Ελληνικών και Ευρωπαικών Εταιρειών  Δημοσιεύσεις Ισολογισμών  Λογιστικά-Φορολογικά Ina-x.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με το Ν
Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής ΚΕΡΑΜΕΥΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 24 / 5 / 2013 Το έργο για την αναδιάρθρωση της δημόσιας.
Δεκέμβριος 2009 Οι δαπάνες υγείας και η δημοσιονομική πολιτική μετά την κρίση Σάββας Ρομπόλης και Ηλίας Ιωακείμογλου Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.
Ευρωπαϊκή Ένωση όργανα και οργανισμοί.
Νέες προκλήσεις ή ευκαιρίες της κυπριακής οικονομίας και αγοράς
Ρίκκος Μαππουρίδης. «η ζημιά που προκαλείται από την αναγκαστική στέρηση της ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποκαθίσταται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ιδιοκτήτης.
Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας έρευνα της Λαρισαϊκής αγοράς φθινόπωρο 2009.
ΠΑΣΕΓΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ : ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 8 Μαΐου 2012
Δημοσιογραφική διάσκεψη Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2007.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤO YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 3 Βήματα προς όφελος του Πολίτη.
O Αναπτυξιακός Ρόλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχαήλ Μαρακάκης Πρόεδρος Δ.Σ. Χανιά, 26/7/2013.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
Κυπριακή Οικονομία – Ανασκόπηση και Προοπτικές Παρουσίαση στα ΜΜΕ Χαρίλαος Σταυράκης Υπουργός Οικονομικών 09 Ιανουαρίου 2009.
Φορολογία ακινήτων Φορολογικές διατάξεις που αποτρέπουν πιθανές επενδύσεις και προτάσεις για βελτίωση 6 Οκτωβρίου 2014 Γεωργία Σταματέλου Επικεφαλής Φορολογικού.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Εθνική Τράπεζα Ο ρόλος του Τραπεζικού Τομέα στην επανεκκίνηση του Real Estate Prodexpo.
1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Μέγαρο ΚΕΒΕ Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2012 Προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών για 48 χρόνια ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
Θεσσαλονίκη, 12 Μαρτίου 2010 ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ & ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ κ.κ. ΔΗΜ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ & ΜΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΟΥΔΗ Οικονομικό.
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Φορολογία ακινήτων: εκκρεμότητες προς άμεση επίλυση!
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ετήσια έρευνα για την πορεία της τοπικής αγοράς.
Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσιτηλ.: τηλ.: ΧΟΡΗΓΟΣ: Μέλος του δικτύου :
Σελίδα 1 Έκτακτη Γενική Συνέλευση 5 Δεκεμβρίου 2007 Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου.
Όμιλος Ηρακλή Ημέρα Αναλυτών – 12η Απριλίου 2006.
Διάσκεψη Τύπου Αναπληρωτή Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου 22 Φεβρουαρίου 2011 «Τις εκπτώσεις τις πληρώνει ο φορολογούμενος»
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ΣΚΟΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΟΥΤΣΑΒΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.
Η Οικονομική Κρίση και η Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Διαλέξεις για το Μάθημα Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Δημήτρης Κατσίκας.
Δημόσια Οικονομικά Ιούνιος Εισαγωγή To δημοσιονομικό ισοζύγιο της π εριόδου Ιανουαρίου Μαΐου 2012 π αρουσίασε ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με την.
Βίκυ Σμπαρούνη Accounting & Taxation Manager ΕΒΕΑ - 14/04/2010
GREEK ICT FORUM: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
8 MRB, Συλλογή στοιχείων: 24 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2005 Θεσμοί/ Οργανισμοί 1 8 ΘΕΣΜΟΙ /ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (Βαθμός επιρροής, Αναγκαιότητα επιρροής, Βαθμός.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
1 Η Απουσία Διεθνούς Μακροοικονομικής Ισορροπίας στην Πρόσφατη Οικονομική Κρίση και η Περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ. Δ. Δημόπουλος Καθηγητής Ευρωπαϊκής.
Οι Εργασιακές Σχέσεις Οι εργασιακές σχέσεις αναφέρονται κυρίως στις σχέσεις εργασίας ανάμεσα στους μισθωτούς και τους εργοδότες. Οι μισθωτοί είναι οι εργαζόμενοι.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 37. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ 3122 ΣΤ’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Δ. (2004). ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Φόρος δαπάνης.. Φόρος επί της δαπάνης. Το ποσό του εισοδήματος που μεταβιβάζεται από την φορολογούμενη μονάδα στο δημόσιο εξαρτάται από το μέγεθος της.
Οι Μεταβιβάσεις ΜμΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη Προβλήματα και Προκλήσεις.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
ΦΟΡΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Η απεργία του 1988 Θοδωρής Μπελίτσος.
2. Το οικονομικό σύνταγμα της Ελλάδας
Στρατηγικές - Ανοίγματα
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Γιώργος Γραμματικάκης
ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Το αξίωμα του πολίτη είναι:  τίτλος τιμής  η ουσία της Δημοκρατίας  αξίωμα με απεριόριστη διάρκεια  ύψιστη αρετή που περιέχει την ικανότητα του άρχειν.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

2 ΘΕΜΑΤΑ  Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο και το εξωτερικό υπό το φως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης  Στοιχεία για τα έσοδα του κράτους  Παρατηρήσεις και εισηγήσεις  Απαντήσεις στα ερωτήματά σας

3 ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ  Τα ακίνητα είναι στο επίκεντρο της κρίσης.  Η κρίση με τα sub-prime στις ΗΠΑ το 2007 είχε άμεση σχέση με τα ακίνητα.  Η διόρθωση ήταν αναπόφευκτη λόγω της παγκόσμιας έκρηξης στις τιμές μετά το χρηματιστηριακό κραχ του  Τα ακίνητα δεν προσφέρουν προστασία από την κρίση αλλά πιο ανθεκτικά από μετοχές.

4 Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ  Η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει ανέπαφη.  Οι βασικές αγορές του Η.Β. και Ρωσίας είναι βαθιά επηρεασμένες από την κρίση.  Υπέρμετρη εξάρτηση από τις δύο αγορές και της οικονομίας από τα ακίνητα.  Δεν επηρεάζονται όλα τα ακίνητα το ίδιο (Λευκωσία vs παραλιακά, διαμερίσματα vs σπίτια).

5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ – Κρατικά έσοδα από ακίνητα (από ιδιοκτήτες – εξ. Φ.Π.Α.) Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών Ποσά: σε εκατ. Ευρώ – 2007 προκ.

6 ΣΤΟΙΧΕΙΑ – το 2008  Κρατικά έσοδα από Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών μείον 31% για Ιαν. – Νοέμβρ σε σύγκριση με αντίστοιχη περίοδο του  Εκούσιες πωλήσεις : Πηγή: άρθρο Χ. Πετρίδη Φιλελεύθερος 18/1/09 Αξία πωλήσεων: σε χιλιάδες Ευρώ

7 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Γενικές αρχές  Μείωση των στρεβλώσεων.  Μείωση των φορολογικών βαρών.  Διόρθωση αμαρτιών του παρελθόντος.  Ορθολογισμός.

8 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ - Φορολογικά  Υποβλήθηκε από τον ΚΣΙΑ λεπτομερές υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομικών τον Ιούνιο του  Οι φορολογίες είναι άδικες για τους ιδιοκτήτες και αποτελούν κίνητρα για φοροδιαφυγή.  Εισηγήσεις για:  Μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών από 20% σε 10% και αύξηση των αφορολόγητων ποσών (τα ίδια από το 1990).  Κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όταν υπάρχει Φ.Π.Α. και μείωση του συντελεστή στο 3% στις άλλες περιπτώσεις, χωρίς κλίμακες.  Κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας.  Διόρθωση του προβλήματος με τη διπλή φορολόγηση των ενοικίων.  Επαφές με τον Υπουργό κ. Σταυράκη πρόσφατα. Συμφωνεί με την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης και σε αρκετές από τις προτάσεις μας.  Η προσπάθεια είναι να κρατηθεί ζωντανός ο τομέας των ακινήτων το 2009, δεδομένης της κρίσης, και όχι να μειώσουμε τα έσοδα του κράτους.

9 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Ενοικιοστάσιο  Ιστορικά ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες.  Βοήθεια της UIPI που ζητά κατάργηση. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης ανάφερε το Μάιο του 2008, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, ότι για την Κυβέρνηση δεν είναι θέμα προτεραιότητας.  Η ΠΟΒΕΚ ζητά επέκταση του Ενοικιοστασίου, χρονικά και γεωγραφικά. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Υπάρχουν ανεπίσημες επαφές και εξηγούμε τις θέσεις μας.  Το Ενοικιοστάσιο είναι απαράδεκτο αφού:  Περιορίζει τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη στην περιουσία του (πολλές φορές είναι ως αν ο ενοικιαστής είναι ο ιδιοκτήτης).  Έχει δημιουργήσει τον περιβόητο «αέρα».  Στρεβλώνει την αγορά.  Το Ενοικιοστάσιο εξυπηρετεί σε έκρυθμες καταστάσεις (μετά από πολέμους), όταν υπάρχει πολλή ζήτηση και λίγη προσφορά. Συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές. Πώς δικαιολογείται το Ενοικιοστάσιο στην οικιστική στέγη ;  Στην Ευρώπη υπάρχει από πλήρης φιλελευθεροποίηση (Ελλάδα) μέχρι μερική (Ηνωμένο Βασίλειο).  Επαφές με πολιτικά κόμματα και Κυβέρνηση για να πείσουμε.

10 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – Τίτλοι ιδιοκτησίας  Εκκρεμούν ίσως τίτλοι (γύρω στους αφορά ξένους αγοραστές). Ευθύνονται developers, Κράτος, τοπικές αρχές,κ.α.  Ο Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε επίσπευση.  Συνεργασία με το Cyprus Property Action Group που αντιπροσωπεύει αλλοδαπούς, κυρίως, αγοραστές ακινήτων.  Επαφές με Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο κ.α..  Όλοι κερδίζουν από μια καλή διευθέτηση, εκτός από τους απατεώνες. Το κράτος θα εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα μεταβιβαστικά.  Επικίνδυνη εκκρεμότητα δεδομένης της κρίσης.

11 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ  Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΣΑΣ!