Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στρατηγικές - Ανοίγματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στρατηγικές - Ανοίγματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στρατηγικές - Ανοίγματα
Ένα άνοιγμα (spread) αφορά την ταυτόχρονη αγορά και πώληση δικαιωμάτων του ίδιου είδους (type) άλλα με διαφορετικές τιμές εξάσκησης ή διάρκειες. Ονομάζεται άνοιγμα (spread) επειδή η απόδοση του εξαρτάται από την εξέλιξη του ανοίγματος μεταξύ δυο τιμών.

2 Στρατηγικές - Ανοίγματα
Τα ανοίγματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι τόσο το μέγιστο κέρδος όσο και η μέγιστη ζημιά περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο ποσό. Έχουν μικρή ευαισθησία σε μεταβολές της μεταβλητότητας.

3 Στρατηγικές - Ανοίγματα
Κάθετο άνοιγμα: Αποτελείται από δικαιώματα με τις ίδιες διάρκειες, αλλά διαφορετικές τιμές εξάσκησης. Υπάρχουν δυο διαφορετικά είδη κάθετων ανοιγμάτων: Το κάθετο ανοδικό άνοιγμα (οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν). Το κάθετο καθοδικό άνοιγμα (οι τιμές αναμένεται να μειωθούν)

4 Στρατηγικές - Ανοίγματα
Παράδειγμα: Ο επενδυτής Γεωργίου προσδοκά ότι η ναυτιλιακή εταιρία ΑΑΤ πρόκειται να επωφεληθεί από την μείωση φόρων για τα καύσιμα. Όμως είναι επιφυλακτικός διότι το καλοκαίρι δεν προβλέπεται να είναι τόσο θερμό και αυτό θα έχει επίπτωση στον τουρισμό. Αποφασίζει να αγοράσει ένα δικαίωμα αγοράς της ΑΑΤ με τιμή άσκησης στις 10 και να πουλήσει ένα δικαίωμα αγοράς με τιμή άσκησης στις 11 Ευρώ.

5 Κάθετο Ανοδικό Άνοιγμα με call
ΑΑΤ (τρέχουσα τιμή) Τιμή Δικαιώματος αγοράς (άσκηση 10) Αξία Δικαιώματος αγοράς (άσκησης 11) ,5 Ο Γεωργίου έχει επενδύσει – 0,5 = 0,5 Ευρώ Στο κάθετο ανοδικό άνοιγμα οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν. Αγοράζουμε το δικαίωμα με την πλησιέστερη τιμή άσκησης - 10 (ακριβότερο) και Πουλάμε το δικαίωμα με την πιο απομακρυσμένη τιμή άσκησης - 11 (φθηνότερο)

6 Τιμή Δικαιώματος αγοράς (άσκηση 10) 1
Τιμή Δικαιώματος αγοράς (άσκηση 10) Τιμή Δικαιώματος αγοράς (άσκησης 11) ,5 Ο Γεωργίου έχει επενδύσει – 0,5 = 0,5 Ευρώ Τιμή Μετοχής Έσοδα - Αγορά Δικαιώματος 10 Έσοδα -Πώληση Δικαιωμ. Αγοράς 11 Επένδυση Κέρδη/ Ζημιές 8 -0.5 9 10 11 1 0.5 12 2 -1 13 3 -2 14 4 -3

7 Στρατηγικές - Ανοίγματα

8 Κάθετο Ανοδικό Άνοιγμα με call
Μέγιστο Κέρδος: 0,5 Ευρώ Το μέγιστο κέρδος επιτυγχάνεται όταν στην ημερομηνία λήξης η τιμή του υποκείμενου τίτλου είναι υψηλότερη από την υψηλότερη τιμή άσκησης Νεκρό σημείο: 10,5 (χαμηλότερη τιμή άσκησης + καθαρή επένδυση)

9 Κάθετο Ανοδικό Άνοιγμα με call
Μέγιστη ζημία: 0.5 Ευρώ. Η τιμή του υποκείμενου τίτλου στην ημερομηνία άσκησης είναι κάτω από την χαμηλότερη τιμή άσκησης με αποτέλεσμα και τα δυο δικαιώματα να εκπνέουν χωρίς αξία.

10 Κάθετο Ανοδικό Άνοιγμα με put
Κάθετο ανοδικό άνοιγμα με δικαίωμα πώλησης επιτυγχάνεται όταν ο επενδυτής αγοράζει δικαίωμα πώλησης (put) με χαμηλότερη τιμή άσκησης και πουλά ένα άλλο με υψηλότερη τιμή άσκησης ΑΑΤ (τρέχουσα τιμή) 10 Τιμή Δικαιώματος Πώλησης = 0,5 με τιμή άσκησης τα 10 Ευρώ Τιμή Δικαιώματος Πώλησης = 1 με τιμή άσκησης τα 11 Ευρώ Τα έσοδα είναι 1 – 0,5 = 0,5

11 Κάθετο Ανοδικό Άνοιγμα με put
Τιμή Μετοχής Αγορά Δικαιώματος Πώλησης 10 Πώληση Δικαιώματος Πώλησης 11 Επένδυση Έσοδα Κέρδη/ Ζημιές 8 2 -3 0.5 -0.5 9 1 -2 10 -1 11 12 13 14

12 Κάθετο Ανοδικό Άνοιγμα με put

13 Κάθετο Ανοδικό Άνοιγμα με put
Μέγιστος Κέρδος: Είναι τα καθαρά έσοδα 0,5. Το υψηλότερο δυνατός κέρδος αποκομίζεται όταν στην ημερομηνία λήξης η τιμή του υποκείμενου τίτλου είναι πάνω από τη υψηλότερη τιμή άσκησης δηλαδή τις 11 Νεκρό σημείο: Υψηλότερη τιμή άσκησης μείων τα καθαρά έσοδα δηλαδή 10,5

14 Κάθετο Ανοδικό Άνοιγμα με put
Μέγιστη ζημιά: Η διαφορά των τιμών άσκησης μείων τα καθαρά έσοδα. Η υψηλότερη δυνατή ζημιά συμβαίνει όταν στην ημερομηνία λήξης η τιμή του υποκείμενου τίτλου είναι κάτω από την χαμηλότερη τιμή άσκησης.

15 Κάθετο καθοδικό άνοιγμα με put
Οι προσδοκίες είναι ελαφρά καθοδικές. Δημιουργείται αγοράζοντας δικαίωμα πώλησης σε υψηλότερη τιμή άσκησης και πουλώντας δικαίωμα πώλησης με χαμηλότερη τιμή άσκησης.

16 Δημιουργείται αγοράζοντας δικαίωμα πώλησης σε υψηλότερη τιμή άσκησης και πουλώντας δικαίωμα πώλησης με χαμηλότερη τιμή άσκησης. Παράδειγμα: ΑΑΤ (τρέχουσα τιμή) 10 Τιμή Δικαιώματος Πώλησης = 0,8 με τιμή άσκησης τα 10 Ευρώ Τιμή Δικαιώματος Πώλησης = 1,2 με τιμή άσκησης τα 11 Ευρώ Το κόστος της επένδυσης είναι -1,2 + 0,8 = -0,4

17 Κάθετο καθοδικό άνοιγμα με put
Ο επενδυτής Βασιλείου αναμένει μια ελαφριά πτώση των τιμών και επενδύει στην αγορά ενός δικαιώματος πώλησης με τιμή άσκησης 11. Για να μειώσει το κόστος της επένδυσης πουλάει δικαίωμα πώλησης με άσκηση στις 10. Τα αποτελέσματα στα διάφορα σενάρια της τιμής θα είναι:

18 Πώληση Δικαιώματος Πώλησης 10 Αγορά Δικαιώματος Πώλησης 11
Τιμή Δικαιώματος Πώλησης = 0,8 με τιμή άσκησης τα 10 Ευρώ Τιμή Δικαιώματος Πώλησης = 1,2 με τιμή άσκησης τα 11 Ευρώ Τιμή Μετοχής Πώληση Δικαιώματος Πώλησης 10 Αγορά Δικαιώματος Πώλησης 11 Κόστος Επένδυσης Κέρδη/ Ζημιές 8 -2 3 -0.4 0.6 9 -1 2 10 1 11 12 13 14

19 Κάθετο καθοδικό άνοιγμα με put

20 Κάθετο καθοδικό άνοιγμα
Μέγιστο Κέρδος: Η διαφορά των τιμών άσκησης μείων το κόστος επένδυσης. Η υψηλότερη δυνατό κέρδος συμβαίνει όταν στην ημερομηνία λήξης η τιμή του υποκείμενου τίτλου είναι κάτω από την χαμηλότερη τιμή άσκησης Νεκρό σημείο: Υψηλότερη τιμή άσκησης μείων το κόστος της επένδυσης δηλαδή 10,6.

21 Κάθετο καθοδικό άνοιγμα
Μέγιστη Ζημιά: Είναι το κόστος της επένδυσης -0,4. Η υψηλότερη ζημιά συμβαίνει όταν στην ημερομηνία λήξης η τιμή του υποκείμενου τίτλου είναι πάνω από τη υψηλότερη τιμή άσκησης δηλαδή τις 11


Κατέβασμα ppt "Στρατηγικές - Ανοίγματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google