Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Ιωάννης Σταυρόπουλος ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

2 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Στο σημερινό διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον η αξία μιας επένδυσης συναρτάται όχι μόνο με την προσδοκώμενη απόδοση αλλά και με την ευκολία και το κόστος ανάληψης της απόδοσης για επανεπένδυση σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι κυβερνήσεις εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά κίνητρα συγκράτησης αδιανέμητων κερδών και ανταγωνίζονται στην προσφορά ελκυστικών φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με απλοποιημένα και δίκαια φορολογικά συστήματα. Αποτελεσματικά μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης συνιστούν οι μηχανισμοί αποφυγής διπλής φορολογίας. Τα κλασικά συστήματα είναι δύο: της πίστωσης του φόρου (credit method) και της απαλλαγής από τον φόρο (exemption method).

3 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Όταν πρόκειται για εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης η Ελλάδα παραδοσιακά ακολουθεί το σύστημα πίστωσης. Στις περιπτώσεις ουσιώδους συμμετοχής (σχέση μητρικής-θυγατρικής) η πίστωση παρέχεται και εν σχέσει με τον φόρο που καταβλήθηκε από θυγατρικές οποιουδήποτε επιπέδου. Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εισπραττόμενα μερίσματα από θυγατρική άλλου κράτους μέλους (Οδηγία 90/435 ΕΟΚ) ακολουθούν το σύστημα της απαλλαγής. Εξαίρεση η Ιρλανδία και η Μ. Βρετανία η οποία όμως προσανατολίζεται προς υιοθέτηση συστήματος απαλλαγής.

4 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Κράτος – Μέλος EE Απαλλαγή φόρου (Οδηγία 90/435) Πίστωση φόρου (Οδηγία 90/435) ΑΥΣΤΡΙΑ Χ ΒΕΛΓΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΑΝΙΑ ΕΣΘΟΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ (*) ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ ΚΥΠΡΟΣ Κράτος – Μέλος EE Απαλλαγή φόρου (Οδηγία) 90/435 Πίστωση φόρου (Οδηγία 90/435) ΛΕΤΤΟΝΙΑ Χ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΜΑΛΤΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (*) εναλλακτικά (*) εναλλακτικά

5 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Κράτος – Μέλος EE Προσαρμοσμένος Συντελεστής Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (*) Βουλγαρία 10% Κύπρος Λεττονία 15% Λιθουανία Ρουμανία 16% Πολωνία 19% Σλοβακία Εσθονία 21% Τσεχία Ουγγαρία 21,3% Σλοβενία 22% Μ.Ο. ΕΕ 27 23,6% Ελλάδα 25% (*) Περιλαμβάνονται επιβαρύνσεις που προσομοιάζουν με φόρο εισοδήματος. Πηγή STAT/08/92 (*) εναλλακτικά

6 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Η Ελλάδα δεν είναι ελκυστικός πόλος για διενέργεια επενδύσεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αφού η ανάληψη των κερδών μέσω της Ελλάδας σημαίνει εκ νέου φορολόγηση με υψηλότερους συντελεστές. Η επαναφορολόγηση των κερδών δημιουργεί αντικίνητρο για διανομή μερισμάτων από τις αλλοδαπές θυγατρικές προς τις Ελληνικές μητρικές επιχειρήσεις.

7 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΡΟΤΑΣΗ Η απαλλαγή να παρασχεθεί εναλλακτικά με το σύστημα πίστωσης του φόρου τουλάχιστον επί μερισμάτων από θυγατρικές εταιρείες άλλων κρατών μελών Η απαλλαγή να ισχύει εφόσον η συμμετοχή της μητρικής στην αλλοδαπή θυγατρική είναι ίση με ή μεγαλύτερη από ποσοστό 10% και έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών Ως αυτονόητη συνέπεια, να στερείται η ημεδαπή μητρική εταιρεία του δικαιώματος να εκπίπτει από τα φορολογητέα έσοδά της τα έξοδα υποστήριξης των συμμετοχών από τα αφορολόγητα μερίσματα μέχρι ποσοστού 5% αυτών στο μέτρο που ισχύει εν σχέσει με τα μερίσματα από συμμετοχές ημεδαπής [άρθρο 31 § 8 (β) ν. 2238/1994].


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΡΟΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google