Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευρωπαϊκή Ένωση όργανα και οργανισμοί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευρωπαϊκή Ένωση όργανα και οργανισμοί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευρωπαϊκή Ένωση όργανα και οργανισμοί

2 Ίδρυση και ιστορία Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να τεθεί τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ των γειτονικών χωρών που κατέληξαν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε το 1950 ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, με ιδρυτικά μέλη το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία,το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες. Το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Στην ΕΟΚ οι χώρες συνεργάζονται σε θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία και το εμπόριο. Η ζωή γίνεται καλύτερη για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα αυτή.

3 Στις 9 Μαΐου 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν
διακήρυξεγια πρώτη φορά δημοσίως τις ιδέες που οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι,η 9η Μαΐου εορτάζεται ως η ημερομηνία γέννησης της ΕΕ

4 Προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το 1973 γίνεται η πρώτη διεύρυνση. Τα κράτη-μέλη γίνονται 9 και αναπτύσσουν κοινές πολιτικές. Το 1979 γίνονται οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 1981 ΕΟΚ διευρύνεται στη Μεσόγειο. Ανάμεσα στις χώρες που εντάσσονται και η Ελλάδα.

5 Προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το 1993, με τη συνθήκη του Μάαστριχ, ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός της ΟΧΙ ΜΟΝΟ η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και η βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της, η διαφύλαξη και εξασφάλιση της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξέλιξη στις Τέχνες και τον πολιτισμό.

6 Δε δημιουργούμε συμμαχίες κρατών, ενώνουμε τους ανθρώπους.
Ζαν Μονέ, 1952 Η έννοια της Ε.Ε.

7 Θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τους πολίτες της Ε.Ε. και εκλέγεται άμεσα από αυτούς. Η εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των «Ευρωβουλευτών», γίνεται με τις «Ευρωεκλογές», που διενεργούνται κάθε 5 χρόνια σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

8 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οι Ευρωεκλογές πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια. Οι πιο πρόσφατες Ευρωεκλογές, του 2009, πραγματοποιήθηκαν και στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την εκλογή 736 Ευρωβουλευτών. Η ψηφοφορία έγινε στις μεταξύ της 4ης και της 7ης Ιουνίου. Οι ψηφοφόρου ήταν 375 εκατομμύρια. Γι’ αυτό και οι Ευρωεκλογές θεωρούνται οι μεγαλύτερες εκλογές στην ιστορία!

9 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αντιπροσωπεύει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Την ΠΡΟΕΔΡΙΑ του Συμβουλίου ασκούν εκ περιτροπής (ανά εξάμηνο) τα κράτη μέλη.

10 Κυπριακή Προεδρία Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, στο Συμβούλιο προεδρεύει η ΚΥΠΡΟΣ. Επομένως, από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, έχουμε την ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

11 Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΚΟΜΙΣΙΟΝ), η οποία προασπίζει τα συμφέροντα της Ε.Ε. γενικά. Σε αυτή λαμβάνουν μέρος 27 Επίτροποι, ένας από κάθε χώρα της Ε.Ε. Ο καθένας έχει έναν ειδικό ρόλο. Η Επίτροπος της Κύπρου είναι η κυρία Ανδρούλα Βασιλείου. Ασχολείται με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην Ε.Ε.

12 Τι κάνουν τα θεσμικά όργανα; Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) εισηγείται ΝΟΜΟΙ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συμβούλιο της Ε.Ε. συζητούν και ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ

13 Τι μαθαίνουμε;


Κατέβασμα ppt "Ευρωπαϊκή Ένωση όργανα και οργανισμοί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google