Συνέδριο Κοπενχάγης 7 – 18 Δεκεμβρίου 2009.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Στόχοι: Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχεδιασμού για το υπό διαπραγμάτευση προτεινόμενο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής.
Advertisements

Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
 Τρέχουσα Διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης.  Στρατηγικός σχεδιασμός για τον περιορισμό των συνεπειών της.  Αντιστροφή του κλίματος στο μέλλον.
Ολοκλήρωση πράξης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
Θέσπιση μιας νέας διεθνούς συμφωνίας EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Κλιματική αλλαγή.
Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Π.Θ Γέμτος Θεοφάνης Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Region of Western Macedonia Intermediate Managing Authority ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ενδιάμεση.
Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΣΦΕΕ Ανατιμολόγηση & Νέα Προϊόντα Νίκος Κεφαλάς, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, 2013.
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων στην Ελλάδα
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Κλιματική αλλαγή.
Σεμινάριο Ανάλυσης Έργων Καθαρής Ενέργειας Ανάλυση Εκπομπών Αερίων Του Θερμοκηπίου με το Λογισμικό RETScreen ® © Υπουργός Φυσικών Πόρων Καναδά 2001 – 2005.
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ / ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΑΞΗΣ
LOGO ΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δανάη Φωτίου γ5 ΨΑΛΛΙΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ.
Προσομοίωση μιας συνόδου ολομέλειας. Η αποστολή σας σε 6 βήματα 1.Μελέτη της γνωμοδότησης 2.Σύνταξη και αποστολή των τροπολογιών σας 3.Προετοιμασία για.
SEAP-PLUS: Adding to SEAP – more participants, more content across Europe IEE/11/978/SI JOKKMOKK Το Σύμφωνο των Δημάρχων Ρόλος των Περιφερειακών.
Βιοοικονομία και Βιοπροιόντα: Είναι δυνατό μια επιχείρηση να είναι κερδοφόρα σε συνθήκες αειφορίας, κοινωνικής αποδοχής και νομοθετικής προσαρμογής? Δρ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α./ Γ.Γ.Δ.Δ. - Η.Δ. ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: > ΚΕΡΚΥΡΑ - ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΤΑΗ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ/
Η ΔΕΣΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ)
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
Διδάσκων : Κουντούρης Νικόλας. Δρ. Πολιτειολόγος.
Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ιωάννα Τσώνη Γ 5 Σχολικό Έτος [ ]
18 Ιουνίου 2004 «Φυσική Περιβάλλοντος» «Διεθνής Συνθήκες και πρωτόκολλα για την κλιματική αλλαγή» “Climate Change 2001, Mitigation, WMO (
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Συνέδριο της Κοπεγχάγης Χατζηαντωνίου Γιώργος Τριανταφύλλου Δημήτρης Γ’5.
Τούλα Πατσάλη Διεύθυνση Διαρθρωτικών Ταμείων και Ταμείου Συνοχής Γραφείο Προγραμματισμού ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
Οι σημειώσεις βρίσκονται στην ιστο-σελίδα:
Λουκάς Τσιρώνης1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (1) Διοίκηση είναι η συστηματοποίηση της συλλογικής προσπάθειας μέσω της οποίας στοχεύουμε στην ικανοποίηση των στόχων που έχουν.
Εθελοντικές Συμφωνίες επαγγελματικού κλάδουφορέων σχεδιασμού ενεργειακής πολιτικής Η φύση και ο πρωτότυπος χαρακτήρας του Προγράμματος υποστηρίζει την.
1 Διασκέψεις για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη Συνδιάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (1972) υιοθετήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν ορισμένες.
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
Π.Π.Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΡΑ Β 3 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Πολιτική Διεθνούς Ανάπτυξης και Βοήθειας της Ε. Ε Γκότση Παναγιώτα Παπαλεξίου Βασιλική.
Μαθαίνω για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, το Δ.Ν.Τ. και το Νέο Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικών.
Κανόνες για τις συμφωνίες οριζόντιας συνεργασίας Δημήτρης Λουκάς Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εθνικών Δικαστών – Ε. Ε. Αθήνα,
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Κλιματική αλλαγή.
Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην εφαρμογή της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο Παντελίτσα.
Γίνε μέρος της λύσης Τι; Πώς; Πότε;.
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Παγκόσμιες Διασκέψεις
Συνέδριο Κοπενχάγης 7 – 18 Δεκεμβρίου 2009.
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παγκόσμια Περιβαλλοντική Πολιτική
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
Προγραμματική Περίοδος
Εισαγωγή και Επισκόπηση των Οικονομικών της Ρύπανσης
Ο ρόλος της ClientEarth στην Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΕ
ΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Πρόταση υιοθέτησης προγραμματικής συμφωνίας για την υλοποίηση έργων
Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή
Περιβαλλοντολογική ασφάλεια, κλιματική αλλαγή ή γεωπολιτική του περιβάλλοντος Γ.Μαυρομμάτης.
Β1. Β1 Β2 Close-to-market projects Τεχνική ωριμότητα Τεχνική διεργασία και «τελευταία λέξη της τεχνολογίας» Κλίμακα και αποτέλεσμα – Τέτοια ώστε.
Η σύνοδος της Κοπεγχάγης “για την κλιματική αλλαγή”
Παντείου Πανεπιστημίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΕ
«Θεωρία και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συνέδριο Κοπενχάγης 7 – 18 Δεκεμβρίου 2009

Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5 Τι είναι η UNFCCC Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις. Για την αντιμετώπισή του υπογράφηκε το 1992 η Σύμβαση-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (United Nation Framework Climate Change Convention - UNFCCC). Αναγνωρίζοντας ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η σύμβαση καλεί τις χώρες αυτές: • να υιοθετήσουν κατάλληλες πολιτικές και μέτρα, στοχεύοντας στον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και • να διασφαλίσουν τη μεταφορά τεχνολογίας και οικονομικών πόρων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να αναπτυχθούν με τρόπο που θα προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος. Το Πρωτόκολλο του Κιότο έχει εκδοθεί βάσει αυτής της σύμβασης. Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5

Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5 Τι είναι το COP, ποιοι θα πάρουν μέρος και ποιο είναι το αντικείμενό της; Conference of the Parties (COP): Διάσκεψη των Μερών COP (Conference of the Parties): η Διάσκεψη των Μερών είναι το ανώτατο όργανο της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές. Απαρτίζεται από Υπουργούς Περιβάλλοντος και συνέρχεται μία φορά κάθε χρόνο για να εξετάσει την πρόοδο της Σύμβασης. Η ‘διάσκεψη’ δεν έχει το χαρακτήρα συνάντησης στην προκειμένη περίπτωση, αλλά περισσότερο την έννοια της ομάδας. Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5

Τι είναι το Πρωτόκολλο του Κιότο και πως λειτουργεί Το Πρωτόκολλο του Κιότο υιοθετήθηκε κατά τη διάσκεψη της UNFCCC στο Κιότο της Ιαπωνίας, το Δεκέμβριο του 1997. Περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους μείωσης εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στις βιομηχανοποιημένες χώρες Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5

Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5 Ποια είναι τα ακανθώδη ζητήματα και τα επικίνδυνα παραθυράκια για την Κοπεγχάγη; Τα βασικά σημεία τριβής στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις είναι: Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα ανεπτυγμένα κράτη Η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών από τα ανεπτυγμένα για δράσεις μετριασμού, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης Η νομική φύση της συμφωνίας της Κοπεγχάγης Ο καυτός αέρας Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5

Ποια είναι τα σενάρια για το περιεχόμενο της συμφωνίας; Μια καλή συμφωνία πρέπει να περιέχει απαραιτήτως όσα έχουν περιγραφεί στην πρόταση των ΜΚΟ για τη νέα συνθήκη της Κοπεγχάγης, καθώς μόνο έτσι θα υπάρξουν σημαντικές πιθανότητες να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τα βασικά στοιχεία είναι τα εξής: Νομικά δεσμευτική συνθήκη για την περίοδο 2013 – 2017 Μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2020, και >95% έως το 2050, στις ανεπτυγμένες χώρες Οικονομική στήριξη €115 δις ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες Περιορισμός της αύξησης των εκπομπών κατά 15 - 30% για τις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2020 (σε σύγκριση με το σενάριο αναφοράς) και μείωση εκπομπών κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050. Μείωση των εκπομπών από την αποδάσωση κατά τουλάχιστον 75% έως το 2020 Δημιουργία ενός νέου «Οργανισμού της Κοπεγχάγης για το κλίμα» Ορισμός στόχου τεχνολογικής ανάπτυξης Ισχυρό καθεστώς συμμόρφωσης Έγκαιρη διαδικασία αναθεώρησης Αν τα παραπάνω συμφωνηθούν στην Κοπεγχάγη, τότε θα μιλάμε για μια πραγματικά καλή συμφωνία Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5

Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5 Πέντε είναι τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το ιδανικό (και συνάμα απαραίτητο) που περιγράφεται και προτείνεται από τις ΜΚΟ. Για λόγους ευκολίας, τα σενάρια παρατίθενται σχηματικά. Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5

Πού βρίσκονται σήμερα τα κράτη; Κατάταξη των κρατών, αναφορικά με τις έως σήμερα δεσμεύσεις τους Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5

Το πρόγραμμα του συνεδρίου 15η συνεδρία των μελών της Συνόδου 5η συνεδρία των μελών της Συνόδου για το Πρωτόκολλο του Κιότο 31η συνεδρία του Δεύτερου Σώματος για την Επιστημονική και Τεχνολογική υποστήριξη 31η συνεδρία του Δεύτερου Σώματος για την Υλοποίηση των δεσμεύσεων 10η Συνεδρία της Ειδικής Επιτροπής για τις περαιτέρω δεσμεύσεις των μελών υπό το Πρωτοκόλλο του Κιότο 8η Συνεδρία της Ειδικής Επιτροπής για τις μακροπρόθεσμες δράσεις Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5

Πως θα κρίνουμε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων Α. Φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες. Β. Θέσπιση κατάλληλων εθνικών δράσεων μείωσης των εκπομπών στις αναπτυσσόμενες χώρες Γ. Χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων Δ. Δημιουργία διοικητικού πλαισίου με καλή καταγραφή των μειώσεων, ορθή κατανομή των πόρων, επιβολή ποινών, υπό το πρίσμα μιας δεσμευτικής συμφωνίας Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5

Λουκία Τζελέπη – Τμήμα Γ5