Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παγκόσμιες Διασκέψεις

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παγκόσμιες Διασκέψεις"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παγκόσμιες Διασκέψεις
Για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (3)

2 Θεματικές Ενότητες HABITAT AGENDA (Κωνσταντινούπολη 3-14 Ιουνίου 1996)
Πρωτόκολλο του Κιότο

3 HABITAT AGENDA (Κωνσταντινούπολη 3-14 Ιουνίου 1996)

4 - Επαρκή στέγη για όλους - Βιώσιμη ανάπτυξη των ανθρώπινων οικισμών σε ένα αστικοποιούμενο κόσμο οικονομικά - με σεβασμό κοινωνικά στα ανθρώπινα περιβαλλοντικά δικαιώματα διαφανής αντιπροσωπευτική και υπεύθυνη διακυβέρνηση - βιώσιμος τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης - περιβαλλοντική υποβάθμιση - δημογραφικές αλλαγές - επίμονη φτώχεια - κοινωνική και οικονομική ανισότητα

5 Δέσμευση . για την υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης
Δέσμευση  για την υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης για τους ανθρώπινους οικισμούς (Habitat Agenda) μέσω εθνικών, περιφερειακών σχεδίων δράσης υποστηριζόμενα από τη διεθνή κοινότητα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο του σχεδιασμού και σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα τω τόπων (carrying capacity)

6 Τα παραπάνω θα διασφαλίσουν: ασφαλείς, αποδοτικές. δημιουργία ευνοϊκού
Τα παραπάνω θα διασφαλίσουν: ασφαλείς, αποδοτικές δημιουργία ευνοϊκού ολοκλήρωση οικιστικού ολοκληρωμένη περιβαλλο- και περιβαλλοντικά διεθνούς και εσωτερικού σχεδιασμού (urban plan ντική υποδομή με στόχο υγιείς κατασκευές περιβάλλοντος για οικο- σε σχέση με την κατοικία την προστασία της υγείας νομική και κοινωνική τις συγκοινωνίες, τις (καθαρό πόσιμο νερό, ανάπτυξη (προσέλκυση εξυπηρετήσεις κ.ά διαχείριση απορριμ. κ.ά.) επενδύσεων βιώσιμοι τρόποι περιορισμό της διάλογος μεταξύ όλων αποδοτική χρήση της παραγωγής και ρύπανσης των πόλεων των φορέων και κατά ενέργειας και επέκταση κατανάλωσης νομή ωφέλειας-κόστους της χρήσης των ΑΠΕ προστασία της ιστο- προστασία της πανίδας εκπαίδευση και κατάρ ενίσχυση της ζωτικότητας ρικής και πολιτιστικής και της χλωρίδας και τιση σε περιβαλλοντικά των αγροτικών περιοχών κληρονομιάς των φυσικών χώρων υγιείς τεχνολογίες, υλικά στην πόλη και προϊόντα κατάλληλη διαχείριση αποκέντρωση εξουσίας, ισότητα των δύο φύλων ενθάρρυνση της εθνικής και των βαρέων μετάλλων πόρων, λειτουργιών και για τη διαχείριση των τοπικής οικονομίας με στο αρμοδιοτήτων για την θεμάτων της βιωσιμότητας χο τη δημιουργία απασχό- αντιμετώπιση των ανα- των οικισμών λησης σε τοπικό επίπεδο γκών των ανθρώπων Όλα αυτά με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος

7 Σε τοπικό επίπεδο οι στόχοι θα επιτευχθούν: με τη θέσπιση νομοθετικού θεσμικού και χρηματοδοτικού πλαισίου ώστε όλοι να εργαστούν για τους στόχους (ο ιδιωτικός τομέας, οι ΜΚΟ, οι τοπικές ομάδες, οι γυναίκες) κινητοποίηση ολόκληρου του δυναμικού των τοπικών πόρων Οι πολιτικές δράσης, όσον αφορά στους ανθρώπινους οικισμούς σκοπεύουν στους τομείς: - «Περιβαλλοντικά βιώσιμοι υγιείς και κατοικήσιμοι ανθρώπινοι οικισμοί» - «Βιώσιμη χρήση της ενέργειας» - «Βιώσιμα συστήματα μεταφορών και επικοινωνιών»

8 Πρωτόκολλο του Κιότο 11 Δεκεμβρίου1997  Κιότο Ιαπωνίας
3η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης ο καθορισμός ενός νομικού εργαλείου για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων (υπεύθυνων για το μεταλλαγμένο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου)

9 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
Τα συμβαλλόμενα μέρη της, τα οποία αποτελούν οι: περισσότερες εκβιομηχανισμένες χώρες, δεσμεύονται για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, και τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τη θέρμανση του πλανήτη.

10 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
νομικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών να μειώσουν τις εκπομπές έξι αερίων 4. των υδροφθορανθράκων (HFC), 5. των υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων (PFC) και 6. του εξαφθοριούχου θείου (SF6) 1. Του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), 2. του μεθανίου (CH4), 3. του πρωτοξειδίου του αζώτου (N2O),

11 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
την περίοδο 2008 – 2012 κατά 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουν συλλογικά να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% μεταξύ 2008 και 2012.

12 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
Για την εφαρμογή των παραπάνω δεσμεύσεων έχουν αποφασισθεί μια σειρά από πολιτικές: Η ενδυνάμωση ή η θέσπιση εθνικών πολιτικών μείωσης των εκπομπών (αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας, προώθηση των αειφόρων μορφών γεωργίας, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά.) Η ανάπτυξη συνεργασίας με τα άλλα συμβαλλόμενα κράτη-μέρη (ανταλλαγή πείρας ή πληροφοριών, συντονισμός των εθνικών πολιτικών με στόχο την αποτελεσματικότητα, μέσω μηχανισμών συνεργασίας, όπως άδειες εκπομπής, από κοινού εφαρμογή και καθαρός μηχανισμός ανάπτυξης).

13 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
Υπογραμμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2001 και αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υπογράψει το Πρωτόκολλο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Laeken επικύρωσε τη βούλησή της για τη θέση σε ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την βιώσιμη ανάπτυξη, του Γιοχάνεσμπουργκ (26 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2002). Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η απόφαση αυτή ενέκρινε το Πρωτόκολλο εξ ονόματος της Ένωσης.

14 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
Το αργότερο ένα έτος πριν από την πρώτη περίοδο δέσμευσης, τα συμβαλλόμενα κράτη – μέρη θεσπίζουν εθνικό σύστημα υπολογισμού των ανθρωπογενών εκπομπών από τις πηγές, καθώς και της απορρόφησης όλων των αερίων του θερμοκηπίου που δεν ελέγχονται από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

15 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και παίζει ένα καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών.

16 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
το Πρωτόκολλο του Κιότο προσφέρει ένα πρόσθετο μέσο επίτευξης των στόχων μείωσης ή ελέγχου των εκπομπών αερίων μέσω τριών μηχανισμών που βασίζονται στην λειτουργία της αγοράς.

17 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, την κοινή εφαρμογή, και το μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης.

18 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
Ο πρώτος μηχανισμός η Εμπορία Εκπομπών (Emissions Trading System) επιτρέπει την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων με οικονομικά αποτελεσματικό τρόπο μέσω συναλλαγών αδειών που παρέχουν το δικαίωμα εκπομπής συγκεκριμένης ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου. Ο Μηχανισμός συναλλαγών των αδειών (δικαιωμάτων) αυτών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο.

19 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
Ο δεύτερος Μηχανισμός η Από κοινού εφαρμογή (Joint Implementation) αφορά μόνο τις χώρες του Παραρτήματος Ι του Πρωτοκόλλου (όπως π.χ. οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης). Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτό δίνεται η δυνατότητα σε μια χώρα του Παραρτήματος Ι να επενδύσει σε φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα ανάπτυξης σε μια άλλη χώρα (εντός του Παραρτήματος I πάντοτε) όπου το κόστος επένδυσης είναι μικρότερο απ’ αυτό που ισχύει σε εθνικό επίπεδο.

20 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
ο τρίτος Μηχανισμός του Πρωτοκόλλου ο Μηχανισμός καθαρής ανάπτυξης (Clean Development Mechanism or CDM), ενθαρρύνει την επένδυση φιλοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες, δηλαδή σε χώρες του Παραρτήματος ΙΙ του Πρωτοκόλλου.

21 Το Πρωτόκολλο του Κιότο
Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου με σημαντικά χαμηλότερο κόστος, μέσω της χρηματοδότησης από τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες σχετικών επενδυτικών προγραμμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τον μηχανισμό αυτό μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα προκειμένου να μειώσει τις ποσοστώσεις εκπομπών αερίων της.


Κατέβασμα ppt "Παγκόσμιες Διασκέψεις"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google