Η Πρωτεύουσα της Κύπρου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γιαννάκης Καμηλάρης και Μαρία Φένεκ
Advertisements

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχ. Χρονιά:
ΑΜΒΟΥΡΓΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η Ελεύθερη και χανσεατική πόλη του Αμβούργου, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Έχει κατοίκους στο.
ΜΑΓΔΑ ΔΑΣΤΕΡΙΔΟΥ ΚΥΠΡΟΣ.
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
Άγιος Ιλαρίωνας Το κάστρο του Άγιου Ιλαρίωνα βρίσκεται στην Κύπρο στην Κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας Από Λάμπρο Παναγή, Λήδα Νεοφύτου, Σοφία Χριστοφόρου.
Γ) Μετά από το Μουσείο Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Λευκωσία ( ή αλλιώς Λήδρα)
Νhσος Κyπρος δια μέσου των αιώνων….
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
Το κάστρο της Καντάρας Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ’
ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ – ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ – ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ Μύρια Λοϊζιά
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της επαρχίας Αμμοχώστου
H εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς
Σκοπός του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικές πληροφορίες που αφορούν τα τείχη της Λευκωσίας, το συνεδριακό κέντρο και οργανισμούς που προάγουν.
ΔΕΝ ΞΕΝΧΩ Στις 20 Ιουλίου1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν.
«ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» Διδάσκουσα: κ. Μαρία Ρεπούση
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
Σχολείο: Γυμνάσιο ΛΤ Χάλκης Ημερ/νία: 31/05/2009
ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα
ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ:ΤΙΡΑΝΑ.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΠΑΦΟΣ.
Η ΚΥΠΡΟΣ (1/2) Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΉ ΤΗΣ ΘΕΣΗ
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
Παναγιώτης Μεσίτης Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου Αντρέας Στυλιανού
Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος
ΡΟΔΟΣ Αθηνά Παπακωνσταντίνου Στέλλα Φάσο Γιάννης Περιβολάρης.
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
ΚΥΠΡΟΣ. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ Πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ο πληθυσμός της Κύπρου είχε ως εξής: 82% Έλληνες και 18% Τούρκοι. Λόγω αυτής της συνοίκησης.
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Πόσο καλά γνωρίζεις την πατρίδα μας; Δοκίμασε τις γνώσεις σου απαντώντας τις ακόλουθες ερωτήσεις … Έναρξη.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Μικαέλλα Σοφοκλέους Κωνσταντίνος Μενελάου Χρίστος Κουμίδης
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Παραδοσιακές φωνές και τραγούδια της κατεχόμενης γης μας, πριν και μετά από την εισβολή Αντώνης Ευαγγέλου Α΄5, Κάλια Σουτζιή Α΄5 Μάγια Ψύλλου Α΄5, Ορθοδοξία.
Μαρία , Δημήτρης Μαρία , Μαργαρίτα
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΥΡΤΙΑΣ ΑΙΤΩΛΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Συντελεστές: Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης: - Επιθεωρητής Τέχνης - Επιθεωρητής Τέχνης - Σύμβουλοι εκπαιδευτικών - Σύμβουλοι.
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ.
Από τον Ειρηναίο Κωνσταντίνου
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
Μουσεία και Θέατρα της Λεμεσού Ηλιάνα Αχιλλέως. Μουσεία Αρχαιολογικό επαρχιακό μουσείο: Το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού ιδρύθηκε στα 1948 και.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ……………….. Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι ΕπαρχίαΑμμοχώστου Επαρχία Αμμοχώστου Η πόλη και τα χωριά της.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
1 Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου Από την Χρυσούλα Ευτυχίου Ειδικότητα: Εκπαιδευτικός Δημοτικής.
Οι άνθρωποι στη Μεσόγειο Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη 17 αιώνες π.Χ. Απεικονίζεται εμπορική νηοπομπή.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΜΑΘΟΥΝΤΑ Μαρίνος Νεοκλέους Νικόλας Γερολέμου Χριστόφορος Πολυστυπιώτης.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Βουλγαρια.
Κωνσταντίνα Σιώμου- Γκίζα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου
Ένα κατεχόμενο χωριό Το χωριό Ζώδια χωριζόταν σε πάνω και κάτω Ζώδια. Αποτελείται από δυο κοινότητες . Το όνομα της σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση.
Απο την λουκια μαρια τσολακη Ταξη ε’1
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ Όλγα Καϊμακά Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
ΑΝΤΡΕΑ ΤΟΜΑΖΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΡΕΑΝΑ ΦΛΩΡΙΔΗ
ΕΛΛΑΔΑ Μια εργασία του μαθητή: Αλέξανδρου Παπαγεωργίου
ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η Πρωτεύουσα της Κύπρου

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Λευκωσία είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Λευκωσίας που είναι η μεγαλύτερη επαρχία του νησιού. Είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου από τον 11ον αιώνα μ.Χ.

Είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο Είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Το βόρειο μέρος της βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Οι κατεχόμενες και οι ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας χωρίζονται από την "Πράσινη Γραμμή", ή “νεκρή ζώνη”.

Στη Λευκωσία βρίσκεται η Κυβέρνηση, η Βουλή, το αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, η Αρχιεπισκοπή και πρεσβείες πολλών ξένων χωρών.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Περίπου στο κέντρο της πεδιάδας της Μεσαορίας, ανάμεσα στις οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδάκτυλου βρίσκεται η πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Λευκωσία. Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι κτισμένη κοντά στον ποταμό Πεδιαίο. Λόγω της κεντρικής γεωγραφικής της τοποθεσίας, το καλοκαίρι έχει ψηλότερες θερμοκρασίες και τον χειμώνα χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις υπόλοιπες παραθαλάσσιες πόλεις της Κύπρου.

Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 206 000 (2001). Το εμβαδό της επαρχίας Λευκωσίας είναι 2 717 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκοινωνεί οδικά με τη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Η Λευκωσία είχε αεροδρόμιο ο οποίο όμως δεν λειτουργεί από το 1974 διότι καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η ιστορία της αρχίζει πριν από 5.000 χρόνια, από την Eποχή του Xαλκού. Είναι κτισμένη στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης των Λεδρών, ενός από τα δώδεκα βασίλεια της αρχαίας Κύπρου που είχαν ιδρυθεί από τους Αχαιούς μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Από αυτό προέρχεται και το αρχαίο της όνομα Λήδρα. Έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου όταν οι Άραβες το 647 μ.Χ. κατάστρεψαν την τότε πρωτεύουσα Σαλαμίνα. Το όνομα Λευκωσία, προέρχεται πιθανόν από τον Λεύκο, γιό του Πτολεμαίου που ξανάκτισε την πόλη τον 3ον αιώνα π.Χ. ή από τη θεά Λευκοθέα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Τα Ενετικά τείχη που κατασκευάστηκαν από τους Ενετούς (Ιταλούς) όταν αυτοί κατάκτησαν το νησί. Έχουν κυκλικό σχήμα με έντεκα προμαχώνες με σχήμα καρδιάς. Τα τείχη έχουν τρεις πύλες, την πύλη της Πάφου, της Κερύνειας και την πύλη της Αμμοχώστου που ήταν και η πιο μεγάλη από τις τρεις.

Η «πύλη Αμμοχώστου» που φιλοξενεί εκθέσεις έργων τέχνης και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Βυζαντινό Μουσείο με διάφορα σπουδαία έργα τέχνης και αντικείμενα της Βυζαντινής εποχής.

Η Λαϊκή Γειτονιά με τα παραδοσιακά σπιτάκια και καταστήματα Το Κυπριακό Μουσείο που έχει την πιο σημαντική συλλογή αρχαιοτήτων απ' όλο το νησί. Το μέγαρο της Αρχιεπισκοπής όπου βρίσκεται ένα τεράστιο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης με διάφορα αντικείμενα από την κυπριακή παράδοση. Το μουσείο Αγώνος Ε.Ο.Κ.Α. με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα από τον αγώνα του 1955-59.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΕΛΟΣ !