ΕΛΙΕΣ
Το μάζεμα των ελιών– La récolte des olives Πότε ξεκινά το μάζεμα; Η Κορωνέικη ποικιλία ξεκινά να μαζεύεται στα μέσα του Νοεμβρίου. Quand commence la récolte des olives? La récolte de la variété de Koroni commence mi-novembre.
Το μάζεμα των ελιών- La récolte des olives Τι χρειάζεται (σύνεργα); Χρειάζονται : -Ελαιόπανα για το στρώσιμο. -Πριόνι για το κλάδεμα. -Ραβδιά για να ραβδίζουμε τα κλαριά. -Σακιά για «σάκιασμα» και μεταφορά στο εργοστάσιο. De quoi on a besoin(outils)? On a besoin: -de grandes toiles pour les étendre par terre autour des oliviers. -d’ une scie pour élaguer. -de gaules pour frapper sur les branches. -de sacs pour ramasser les olives et les emmener à la coopérative.
Το μάζεμα των ελιών- La récolte des olives Πώς γίνεται το μάζεμα; Στρώνουμε τα ελαιόπανα. Κλαδεύουμε τα δέντρα. Ραβδίζουμε τα κομμένα κλαριά και ό,τι έχει απομείνει στα δέντρα. Τραβάμε τα πανιά και μαζεύουμε τον καρπό. Καθαρίζουμε από τα πολλά φύλλα και τα κλαδάκια. Μετά βάζουμε τον καρπό στα σακιά. Comment se passe la récolte? On étend les toiles autour des oliviers. On élague les arbres. On frappe les branches sciées et ce qui est resté dans les oliviers. On rassemble les olives tombées. On enlève les feuilles et les petites branches. On transpose les olives dans les sacs.
Το μάζεμα των ελιών- La récolte des olives Τι ακολουθεί μετά; Τα σακιά μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο, όπου ο καρπός πλένεται και αλέθεται. Μετά πιέζεται σε ειδικό μηχάνημα ώστε να βγουν οι χυμοί της ελιάς. Έπειτα, ο χυμός αυτός διαχωρίζεται στο καθαρό λάδι και στο λυόσμο, το άχρηστο υγρό που μένει. Τέλος,το λάδι εμφιαλώνεται και βγαίνει στην αγορά. Que se passe-t-il après? On transpose les sacs à la coopérative où les olives sont lavées. Les olives sont moulues. Ensuite, elles sont pressées grâce à des machines spéciales pour en extraire le jus d’ olive. Puis ce jus est filtré pour séparer l’ huile du jus impropre(inutile). Finalement, l’ huile est embouteillée et envoyée sur les marchés.