«Ηλεκτρονική Υγεία – Η Ασθενοκεντρική Προσέγγιση ενός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ)» Χρίστος Ν. Σχίζας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
…με επίκεντρο τον Άνθρωπο ασθενή.
Advertisements

1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου Πρόεδρος
Νομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του διαδικτύου σήμερα Συνέδριο 7 – 8 Ιουνίου 2013, Θεσσαλονίκη ΑΠΘ, ΠΑ.ΜΑΚ. Ε.Ε.Ν.e-Θέμις Η προστασία της ιδιωτικότητας.
Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Πλατφόρμα Διαχείρισης Δεδομένων για Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε Κλινικό, Ερευνητικό και Οργανωτικό Επίπεδο Κ. Γερουλάνου, Γ. Σκαλκώτος, Λ. Πέππου, Φ. Δοκιανάκη,
Χρηματοδοτικό Σχέδιο για τη ΜΕΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ Στρατηγική Υλοποίησης για την Περίοδο
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας – Electronic Health Record
Παραδοτέο Ομάδας Εργασίας Ιδ3 Ebusiness Forum Κώστας Τρούλος Καβάλα, 26/11/2008.
Παραδοτέο Ομάδας Εργασίας “Fiber to the Home – Fiber to the Building” e-Business Forum Δημόσια Διαβούλευση Συντονιστές: Αλέξανδρος Καλόξυλος Πανεπιστήμιο.
Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανάπτυξης και Προώθησης Δικτύων Οπτικών Ινών
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΕΔΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΣΜΑ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Η πρόκληση της ευρυζωνικότητας και οι δημόσιες υποδομές της Καθ. Σωκράτης Κ. Κάτσικας ΓΓ Επικοινωνιών Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ Το Όραμα της Φαρμακοβιομηχανίας για την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη
ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Ε.Ψ.Ε.Π.Α. (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΒΟΛΟΣ 21/03/ Νέα νομοθεσία χημικών Reach – πρώτη φάση εφαρμογής Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Εργασία 6ου εξαμήνου ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ.
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ελληινκή Βιομηχανία: προς την οικονομία της γνώσης, ΤΕΕ,Αθήνα 3-5 Ιουλίου 2006 ΘΕΜΑ: Η Βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην.
CALIFORNIA DIGITAL LIBRARY CALIFORNIA DIGITAL LIBRARY ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Μαρία Καραδήμα Μαρία Καραδήμα.
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας. Tο κεντρικό ζητούμενο ενός συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Ανάλυση Συστημάτων Μακροχρόνιας Φροντίδας (Θ)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι
«Το νομικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες για τους ασθενείς στην κρίση» Δημήτρης Κρεμαλής, LL.M., Ph.D. LMU Munich Εταίρος, ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία Πρόεδρος.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Χρήστος Βαρσάμης Διευθύνων Σύμβουλος Ρυθμιστικό Πλαίσιο Ταχυδρομικής Αγοράς – Ρόλος της Ε.Ε.Τ.Τ. 1.
Σύστημα ικανοποίησης χρηστών και εκτίμησης αναγκών: Στόχος να αξιολογήσουμε τον βαθμό ικανοποίησης του ασθενή και να εντοπίσουμε τις πιθανές μελλοντικές.
Δαπάνες Υγείας 1.
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
Πρωτοβάθμια περίθαλψη
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Προϋποθέσεις Ανάπτυξης των Ευρυζωνικών Υπηρεσιών
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
Διοικητική Πρακτική 3ο μάθημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Συμβάλλουμε στην υγεία του πολίτη
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παντείου Πανεπιστημίου
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Best practices - Benchmarking
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Ψηφιακά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«Ηλεκτρονική Υγεία – Η Ασθενοκεντρική Προσέγγιση ενός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ)» Χρίστος Ν. Σχίζας

Θέματα Ιστορική Αναδρομή Τι είναι ηλεκτρονική Υγεία; Ασθενοκεντρική Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή – Πολίτη Νομοθετικό πλαίσιο Προβλήματα – Οφέλη Μπορεί να γίνει στην Κύπρο; Θα γίνει στην Κύπρο; Ερωτήσεις

Πρώτο Σχέδιο Υγείας στον Κόσμο; Σημαντικό τεκμήριο που υποδηλώνει την πολιορκία και υποταγή του Ιδαλίου στο Κίτιον το 470 π.χ. περίπου είναι η περίφημη «πλάκα του Ιδαλίου», μια χαραγμένη μπρούντζινη πλάκα σε Κυπρο-συλλαβική γραφή, που βρέθηκε πάνω από τη Δυτική Ακρόπολη. Κατά την περίοδο της βασιλείας του Στασύκυπρου η πόλη του Ιδαλίου πολιορκήθηκε από τους Κιτιείς (Φοίνικες) με τη βοήθεια των Μήδων (Πέρσες).  Λόγω της δύσκολης κατάστασης που βρέθηκε η πόλη, ο βασιλιάς Στασύκυπρος και η πόλη συμφώνησαν με το γιατρό Ονάσιλο γιό του Ονασίκυπρου και τους γιατρούς αδελφούς του να φροντίζουν τους πληγωμένους με χρηματικό αντάλλαγμα ή παραχώρηση κτημάτων. Η συμφωνία ήταν κατατεθειμένη στο ναό της Αθηνάς αφού ήταν η κύρια θεότητα της πόλης, και υποδεικνύει ότι οι όρκοι και οι συμφωνίες που γίνονταν ενώπιον κάποιας θεότητας ήταν απαραβίαστες. Η πλάκα αυτή πρέπει να ανεβρέθηκε λίγο πριν το 1850, πέρασε στην κατοχή του γάλλου Δούκα ντε Λουϋν και κληροδοτήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού το 1862. Πρώτο Σχέδιο Υγείας στον Κόσμο; Η ορειχάλκινη πλάκα του Ιδαλίου – Πλάκα του Ονάσιλου

Ευχόμαστε να μην είμαστε οι έσχατοι

Τι είναι ηλεκτρονική υγεία; Πως βλέπει η Ε.Ε. την ηλεκτρονική υγεία Ποιες οι κοινές αξίες Υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή Το μέλλον της ηλεκτρονικής υγείας σύμφωνα με την Ε.Ε. Ο όρος "ηλεκτρονική υγεία" (eHealth) καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και φιλοσοφίας βασισμένων στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών που στοχεύουν στην καλύτερη πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και διαχείριση της υγείας και του τρόπου ζωής.

Ηλεκτρονική υγεία: Μπορεί να έχει οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία με τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τομέα της υγείας. Περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ασθενών, των πάροχων υπηρεσιών υγείας, των νοσοκομείων, των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των δικτύων πληροφοριών υγείας. Πηγές: Europe’s Information Society

Ηλεκτρονική υγεία και Ευρωπαϊκή Ένωση Κοινές αξίες για Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο Καθολικότητα: Για όλους Καλή ποιότητα: Παντού Δίκαιο σύστημα: Ανάλογα με τις ανάγκες και χωρίς διακρίσεις Αλληλεγγύη : Φόροι/αμοιβές – ασφάλεια ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Πηγές: Europe’s Information Society

Ηλεκτρονική υγεία και Ευρωπαϊκή Ένωση Nα βελτιώσει την υγεία των πολιτών παρέχοντας πληροφορίες ικανές να σώσουν ζωές και διαδίδοντάς τις στις διάφορες χώρες μέσω εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας. Nα βελτιώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την πρόσβαση σε αυτή με την ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής υγείας στην πολιτική για την υγεία και τον συντονισμό των πολιτικών, χρηματοδοτικών και τεχνικών στρατηγικών των διαφόρων κρατών μελών. Nα καταστήσει τα εργαλεία ηλεκτρονικής υγείας αποτελεσματικότερα, φιλικότερα στον χρήστη και ευρύτερα αποδεκτά με την ενεργό συμμετοχή των επαγγελματιών και των ασθενών στη χάραξη και στην υλοποίηση των σχετικών στρατηγικών. 8

eHealth Σχέδιο Δράσης 2012-2020 (eHAP) Οι γενικοί πολιτικοί στόχοι της πρωτοβουλίας είναι: Να συνεχίσει να υποστηρίζει τα κράτη μέλη και τους φορείς υπηρεσιών υγείας έτσι ώστε μπορούν να ωφεληθούν από τις λύσεις ΤΠΕ για το συμφέρον των ασθενών, των υγειονομικών συστημάτων και της κοινωνίας. Να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον καινοτομίας το οποίο θα χρησιμεύσει στην υγεία.

Νομοθετικό υπόβαθρο Ευρωπαϊκός κανονισμός Ευρωπαϊκή οδηγία Νομοθετικό μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο τίθεται άμεσα σε ισχύ ως νόμος σε όλα τα κράτη μέλη ταυτόχρονα Αναιρεί όλους τους σχετικούς νόμους που ασχολούνται με το ίδιο θέμα. Ευρωπαϊκή οδηγία Οι οδηγίες πρέπει να μετατραπούν σε εθνικούς νόμους Οριοθετεί τους στόχους Δεν θέτει τα μέσα και τους τρόπους επίτευξης των στόχων Επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιλέξουν τα μέτρα τα οποία θα θεσπίσουν.

Το σήμερα Τα υγειονομικά συστήματα βρίσκονται σε τεράστια εξέλιξη. Τα υγειονομικά συστήματα βρίσκονται σε τεράστια εξέλιξη. Οι αλλαγές που εισάγονται από την ηλεκτρονική υγεία, μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι συμμετέχοντες (ιατροί, ασθενείς, προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού κλπ). Η μυστικότητα, η εμπιστευτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων εμφανίζονται στο προσκήνιο απασχολώντας το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. …/

Το σήμερα Σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την επιτυχή υλοποίηση της ηλεκτρονικής υγείας αποτελεί, όχι μόνο η τεχνολογική πολυπλοκότητα και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται σε ένα συνεχώς εναλλασσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον, αλλά και έλλειψη επαρκούς και απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου για την κάλυψη αυτής της προσπάθειας. Εάν το περιβάλλον εφαρμογής και λειτουργίας του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή χαρακτηρίζεται από έλλειψη νομικής βεβαιότητας και ηθικών κανόνων, τότε τα εμπόδια στην πρόοδο του θα παραμένουν.

Ιστορικά Ο πρώτος Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ανέφερε ότι «κάθε άνθρωπος έχει το βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, άνευ οποιασδήποτε διάκρισης, φύλου, θρησκείας, πολιτικής, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης». Η πρώτη Ευρωπαϊκή χάρτα, απαριθμώντας 14 δικαιώματα για τον ασθενή, συγκροτήθηκε το 2002 όπου σαν σύνολο στόχευαν να διασφαλίσουν «υψηλού επιπέδου προστασία της ανθρώπινης υγείας» (άρθρο 35 του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ). Το 2007 η Επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Συμφερόντων εισηγήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναγνώριση της Χάρτας και την υιοθέτηση της 18ης Απριλίου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών. Τα δικαιώματα αυτά υιοθετήθηκαν και ενσωματωθήκαν στις εθνικές νομοθεσίες των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Η Κύπρος πρωτοπόρησε με δυο καινοτόμες νομοθεσίες: Η Κύπρος πρωτοπόρησε με δυο καινοτόμες νομοθεσίες: Τον περί της κατοχύρωσης και της προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών Νόμος του 2004 (νόμος Ι (1) Αρ. 3943, 2005/). Την πρωτοποριακή νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα (Απρίλιο 2016) και αφορά στην συμμετοχή των ασθενών στην διαδικασία επίσημης διαβούλευσης για λήψη αποφάσεων στον τομέα της υγείας.

Διασυνοριακή περίθαλψη Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών συνέβαλε και στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη (2011/24/ΕΕ). Η Οδηγία αυτή ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο τον Οκτώβριο του 2013. Προνοεί το «δικαίωμα στην πληροφόρηση» που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών. Δηλαδή να λάβει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (για θεραπείες που εντάσσονται στο εθνικό σύστημα του Κράτους διαμονής του) σε άλλο Κράτος Μέλος και από πάροχο υγείας της επιλογής του, με κόστος μέχρι το ύψος του κόστους που θα είχε η εν λόγω θεραπεία στην χώρα του. …/

Διασυνοριακή περίθαλψη Σκοπός των Κυπριακών νομοθεσιών είναι η θέσπιση νομικού πλαισίου για την καθιέρωση μηχανισμού παροχής διασυνοριακής περίθαλψης. Πως εξασφαλίζεται στην Κύπρο η πρόσβαση σε διασυνοριακή περίθαλψη; Η διασυνοριακή περίθαλψη αφορά μόνο στα άτομα που είναι δικαιούχοι κρατικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. …/

Διασυνοριακή περίθαλψη Όλα τα ασφαλισμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία άτομα (δικαιούχοι της κρατικής νοσηλείας) που λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα (Κράτος Μέλος της ΕΕ), χρειάζεται να εξασφαλίσουν προηγούμενη έγκριση από την Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας εκτός για απλές επισκέψεις δεύτερης γνωμάτευσης ή απλή επίσκεψη σε ειδικό του εξωτερικού. Ετοιμάστηκε επικαιροποίηση του νόμου για να επιληφθεί όλα τα συναφή θέματα της ηλεκτρονικής υγείας. Θα κατατεθεί για ψήφιση πριν από το τέλος του 2017.

Συμπερασματικά Αναντίρρητα, τα ιατρικά δεδομένα ή όσα δεδομένα είναι σχετικά με την υγεία του ατόμου αποτελούν μέρος της προσωπικότητάς του και όχι ιδιοκτησία του φορέα που τα συλλέγει και τα επεξεργάζεται. Έτσι, η επεξεργασία των δεδομένων πρέπει να συνάδει με τις σχετικές διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του ιατρικού απορρήτου. …/

Πολιτικές προκλήσεις για την υγεία Να εξασφαλίσει παροχή υγειονομικής περίθαλψης που ανταποκρίνεται στο σύστημα επικέντρωσης στον ασθενή (patient-centered) – Ασθενοκεντρικότητα. 19

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗ Health Record

Το Όραμα Ο απώτερος στόχος είναι η διασύνδεση νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ασθενών, οργανισμών παροχής υπηρεσιών και ινστιτούτων μεταξύ τους και διεθνώς Εφαρμογές γνώσης για την διαχείριση πολυμορφικών ιατρικών βάσεων δεδομένων μεγάλου όγκου Ο πολίτης να φροντίζει για την δική του υγεία και ΗΦ 23

Ηλεκτρονική Υγεία eHealth ηΥγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Ηλεκτρονικός Φάκελος Πολίτη Η Αρχή της Αρχής

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Οικονομική κρίση και Οικονομική επιβάρυνση των Κύπριων ασθενών

ο Κύπριος πολίτης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής δαπάνης Στην Κύπρο περίπου το 50% των συνολικών δαπανών υγείας δαπανάται στον ιδιωτικό τομέα Η ιδιωτική δαπάνη, είναι 2.5 φορές υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ Ασφαλιστικές & Ταμεία Υγείας ο Κύπριος πολίτης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής δαπάνης από την τσέπη του Πηγή: Eurostat, 2008

Δημόσιες δαπάνες υγείας, εκατομμύρια Ευρώ Χωρίς εφαρμογή Εάν δεν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, η συνολική επιπρόσθετη επιβάρυνση για την κυβέρνηση θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ σε 10 χρόνια ΕΚΤΙΜΗΣΗ Δημόσιες δαπάνες υγείας, εκατομμύρια Ευρώ Χωρίς εφαρμογή του ΓεΣΥ (Μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 8,7%) 1.100 1.039 1.000 ~ 23% 900 800 847 Με εφαρμογή του ΓεΣΥ (Μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 6,5%*) 700 600 500 2006 07 08 09 10 11 12 13 14 15 2016 Επιπρόσθετη επιβάρυνση 1,2 εκατομμύρια ευρώ για την Κυβέρνηση από το 2007 έως το 2016 Επιπλέον, το 2016, κάθε Κύπριος θα πρέπει να δαπανά ~1.300 ευρώ ετησίως στον ιδιωτικό τομέα Οι επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού δεν έχουν καν ληφθεί υπόψη Μόνο ένα ενοποιημένο σύστημα ΓεΣΥ θα μπορέσει να αποτρέψει αυτή την επιβάρυνση όλων των μελών της κοινωνίας *. Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία , εκτίμηση του Οίκου McKinsey Υπόδειγμα CYP001-Σύστημα Υγείας της Κύπρου νέα έκδοση2

Περίληψη και Η δική μας πρόταση ΣΚΕΨΟΥ

X

“χειρόγραφη” κατάσταση Από “χειρόγραφη” κατάσταση Ιατρικός Φάκελος σε χαρτί Σε “ψηφιακή” κατάσταση Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Πολίτη

Η “ψηφιακή” πρόταση Επιπλέον: Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Επιπλέον: Οι πολλαπλοί, ηλεκτρονικοί ιατρικοί φάκελοι (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κλπ) δεν παρέχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση όταν και όπου απαιτείται. Συχνά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα: την εμφάνιση ιατρικών λαθών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, και την αδικαιολόγητη αύξηση των δαπανών.

Προσωπικός Φάκελος Υγείας – Φάκελος Πολίτη Οι πολίτες καθίστανται ιδιοκτήτες των ιατρικών πληροφοριών που τους αφορούν. Με δυνατότητες του συστήματος: Αποθήκευσης ιατρικών πληροφοριών που προέρχονται από διαφορετικές πηγές Αποθήκευσης ιατρικών πληροφοριών που παράγονται από ιατρικές συσκευές Πρόσβασης του ιατρικού προσωπικού σε ιατρικές πληροφορίες όταν και όπου απαιτείται.

Ασθενοκεντρική – Patient Centered Παρελθόν: Οργανωσιο-κεντρική προσέγγιση – Παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω νοσηλευτικών μονάδων με έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους. Μέλλον: Ασθενο-κεντρική προσέγγιση – Παροχή υπηρεσιών υγείας με έμφαση στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πολιτών και στην ενεργό συμμετοχή τους.

Πως επιτυγχάνεται; Έρευνα και Εφαρμογή Ασθενοκεντρική προσέγγιση ορίζεται ως «η παροχή φροντίδας η οποία σέβεται και ανταποκρίνεται στις επιλογές, ανάγκες και αξίες του κάθε ασθενή ξεχωριστά και εξασφαλίζει ότι οι αξίες του ασθενή καθοδηγούν όλες τις κλινικές αποφάσεις». Πως επιτυγχάνεται; Έρευνα και Εφαρμογή

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για Ηλεκτρονική Υγεία cy-EHR - Electronic Health Record at National Level - by the research grant ΥΓΕΙΑ/ΔΥΓΕΙΑ/0311(ΒΙΕ)/47 from the Cyprus research promotion foundation, co-funded by the Republic of Cyprus and the EU Regional Development Fund. http://www.cs.ucy.ac.cy/cyehr/index.php e-ENERCA-Towards an eHealth based European Reference Network. Funded by EU. Focus on eHealth tools for rare anaemias. http://www.enerca.org/activities-news/news/69/enerca-enters-a-new-era-e-enerca fi-star - -Future Internet Social and Technological Alignment Research. Electronic Health Record Application Support Service Enablers (EHR-EN). Funded by EU. https://www.fi-star.eu/home.html Linked2Safety -A Next-Generation, Secure Linked Data Medical Information Space For Semantically-Interconnecting Electronic Health Records. http://www.linked2safety-project.eu/node/23

Τρέχοντα έργα Connecting Europe Facility INNOVATION AND NETWORKS EXECUTIVE AGENCY Total Budget since 2014 €30.4 billion (Energy, Telecom, Transport) Το δικό μας έργο – έναρξη 1η Ιανουαρίου 2017 Deployment of Generic Cross Border eHealth Services in Cyprus Ανάπτυξη γενικών υπηρεσιών διασυνοριακής ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο Συνεργάτες: 15 χώρες της Ευρώπης και ΕΕ Για την Κύπρο: Εργαστήριο ηΥγείας - Πανεπιστήμιο Κύπρου (Συντονιστής) Υπουργείο Υγείας - ΜΠΥΥ

Ανάπτυξη γενικών υπηρεσιών διασυνοριακής ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο

Ηλεκτρονική Παραπομπή eReferral Ηλεκτρονική Παραπομπή Διαγνωστικά κέντρα Νοσοκομεία Επείγουσα Ιατρική Φροντίδα Περίθαλψη στο σπίτι Αποθήκη Ιατρικών Δεδομένων Κέντρα Υγείας Ιατρεία Ιατρικές Βιβλιοθήκες Health Kiosk Φαρμακείο ePrescription Προνοιακά Ιδρύματα Πολυιατρεία

Τράπεζες Φακέλων Υγείας Πολίτη Μετάβαση από ΗΦΑ σε ΗΦΠ Cyprus Cloud

Πρόταση: Τράπεζες Φακέλων Υγείας Μετάβαση: από την επικρατούσα, λογική των ιδιόκτητων συστημάτων, στη λογική των υπηρεσιών ή υπηρεσιοστρεφών συστημάτων. Ο πολίτης επιλέγει την τράπεζα με την οποία θα συνεργάζεται. Με την πρώτη επίσκεψη ενός πολίτη δημιουργείται μοναδικός λογαριασμός πολίτη-ασθενή στην τράπεζα (ίσως ~9 μήνες πριν τη γέννηση). Για κάθε επεισόδιο ιατρικής φροντίδας ενός ασθενή εισάγονται στο λογαριασμό του οι αντίστοιχες ιατρικές πληροφορίες. Η πρόσβαση στις ιατρικές πληροφορίες κάθε ασθενή γίνεται μόνο μετά από συναίνεσή του και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί ιδιωτικότητας και ασφάλειας ιατρικών δεδομένων. …/

Πρόταση: Τράπεζες Φακέλων Υγείας Διαθεσιμότητα του πλήρους φακέλου υγείας κάθε ασθενή σε επαγγελματίες υγείας σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού. Δυνατότητα εισαγωγής από τον ίδιο τον ασθενή, στο λογαριασμό του, πληροφοριών σχετικά με την υγεία του. Πληροφόρηση του ασθενή σχετικά με το ποιος άλλος έχει προσπελάσει τους φακέλους του και πότε. Διασύνδεση των ιατρικών πληροφοριών ενός ασθενή, κατόπιν συναίνεσής του, με δεδομένα από άλλες πηγές στο πλαίσιο ιατρικών ερευνών, κλινικών δοκιμών, κλπ.

Πυλώνες του δικού μας ΓεΣΥ Καθολικότητα: Κάλυψη όλου του πληθυσμού με υποχρεωτική συνεισφορά όλων που έχουν εισόδημα. Αλληλεγγύη: Συνεισφορά με βάση τα εισοδήματα. Ίση πρόσβαση: Πρόσβαση όλων σε υπηρεσίες υγείας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών: Διασφάλιση της των υπηρεσιών μέσω εισαγωγής κριτηρίων και ελέγχου. Οικονομική βιωσιμότητα: Διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας όπως προβλέπεται. Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας: Όπως προβλέπεται στην Νομοθεσία της διασυνοριακής κάλυψης.

Αρχική Κρατική Δαπάνη; Ετήσιο κόστος ανά πολίτη; Εξοικονομήσεις; Δαπάνες στην υγεία δεν είναι δαπάνες – είναι επενδύσεις!

Αργήσαμε! Υπάρχει όμως η ελπίδα!

“The patient will see you now” Doctor “The patient will see you now” Inspired from the homonym book by Eric Topol, cardiologist