ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (Ι) Α. Κουτσούρης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Advertisements

Οικοτουρισμός & Aειφόρος Ανάπτυξη στην Ελλάδα
Τρίπολη, 25 Νοεμβρίου 2013 Προσδοκώμενα οφέλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Έργο SoilPro Αλέξανδρος Χαραλάμπους Living.
Δρ. Κων/νος ΜαρινάκοςΤουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη1 Δρ. Κων/νος Μαρινάκος Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας.
Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας Παρεμβάσεις του Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας στον τομέα Περιβάλλοντος Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.
Δασική Διαχειριστική Ι
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιχειρηματική ιδέα Ευκαιρίες από το περιβάλλον (πόροι) Φυσικοί πόροι Ανθρωπογενείς πόροι Προσωπικές ικανότητες, δεξιότητες κλπ. ΓνώσειςΔεξιότητεςΕμπειρίεςΆλλα…
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
4Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΕΔΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
Lamans s.a. 1 / 9 INTERREG III A ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ Πρόγραμμα : Δίκτυο Κέντρων Υπηρεσιών για τον ολοκληρωμένο εναλλακτικό τουρισμό (TRIA net) ΕΡΕΥΝΑ.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Κρήτης 2005
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΑΣΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΚΟ Α.Ε. Υπουργείο Γεωργίας - Ειδική Γραμματεία Γ’Κ.Π.Σ. Υπηρεσία.
ΚΙΛΚΙΣ - ΝΟΜΕΒΡΙΟΣ 2004 «Διατοπική- Διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο της LEADER+» 4η Σύνοδος Ελληνικού Δικτύου LEADER+ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΕΙΟΣ Γενικός.
Τουριστική ανάπτυξη Κατευθύνσεις και μεθοδολογία του σχεδιασμού Αλέξης Χατζηδάκης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ »
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. Περιφερειακή.
Κυριακή Μπαλτά Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Βιβλιοθήκη Σχεδιασμός και δημιουργία επικοινωνιακού σχεδίου δράσης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
1 «Η χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων για την ενσωμάτωση της διασποράς στην ανάπτυξη του τόπου καταγωγής» Καρδίτσα, 8-10 Φεβρουαρίου ο Αναπτυξιακό.
Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης
“Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Προοπτικές - Νέες Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία” 16 Μαΐου 2013 Κιλκίς.
ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Α Φάση: Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαβούλευση.
Βασιλική Καρούνου Ερευνητική Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας EBEO/EMΠ
ΤΟ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 2 η Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Έργα.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ. Προστατεύοντας την ύπαιθρο Η προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος εκφράζεται μέσα από προγράμματα που σχετίζονται με τη διαφύλαξη.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Καρπενησίου
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας. Tο κεντρικό ζητούμενο ενός συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Τα Αποτελέσματα των Δράσεων της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. Γεώργιος Γκάγκας Διαχειριστής της Πράξης.
Β΄ ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Οικονομικός Σχεδιασμός - Δείκτες Παρακολούθησης ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.
Προτάσεις για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. - Περιφερειακή Στρατηγική για την Αναπηρία Εισηγητής: Λογαράς Δημήτρης,
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις Αθανάσιος Σ. Δερμετζόπουλος, MSc. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατ. Διοίκησης Τουριστικών.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
► Karew Ure. The Psychology of Manufacturer (1835) ► Kίνημα βελτίωσης των συνθηκών ζωής στα εργοστάσια (στελέχη πρόνοιας) (welfare officers). Kύριος σκοπός.
Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΊΟ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Στρατηγικού χαρακτήρα)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ
360funding.gr Μάϊος 2017.
STUDIO ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ Η SWOT ανάλυση ως εργαλείο σχεδιασμού
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Τυπολογία τουριστικών προορισμών
ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ερευνητική Εργασία. Στη πόλη μας ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες και κατέχει κυρίαρχη θέση στον τριτογενή τομέα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας.
ΤΑΠΤοΚ «ΑΡΚΑΔΙΑ 2020» «Σχεδιασμός του προγράμματος ΤΑΠΤοΚ σε περιοχή παρέμβασης της Π.Ε. Αρκαδίας»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (Ι) Α. Κουτσούρης

σχεδιασμός είναι … μια διαδικασία οργάνωσης του κοινωνικο-οικονομικού και φυσικού χώρου ένα σύνολο εναλλακτικών και μεταβαλλόμενων πολιτικών (και όχι απλά και μόνο η διαμόρφωση σχεδίων) (επαγγελματική πρακτική) διαδικασίες που αποσκοπούν στη διασύνδεση μορφών γνώσης με μορφές δράσης στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο

σχεδιασμός είναι … μέθοδοι που επιδιώκουν να εισάγουν ορθολογικές διαστάσεις στις επιλογές και τους στόχους ‘εφαρμοσμένη μεθοδολογία’ στη λήψη κοινωνικοοικονομικών αποφάσεων: επίτευξη συνοχής στη λήψη αποφάσεων ανταπόκριση σε κοινωνικές προτιμήσεις και ανάγκες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η άναρχη και «απρογραμμάτιστη» ανάπτυξη του τουρισμού έχει προκαλέσει φανερές αρνητικές επιπτώσεις - κοινωνικές και πολιτισμικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των τουριστικών προορισμών και οι αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα απαιτούν συστηματική αντιμετώπιση και εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Αγροτικός τουρισμός Η ζήτηση για αγροτικό τουρισμό είναι διαφοροποιημένη κατά περίπτωση, αφορά σε μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που βασίζεται ή αξιοποιεί ένα μεγάλο εύρος από θέλγητρα και περιβάλλοντα Η ζήτηση για αγροτικό τουρισμό είναι γενικά άτυπη, αυθόρμητη και δύσκολο να ελεγχθεί ή να διαχειριστεί

Η προσφορά του αγροτικού τουρισμού είναι, επίσης, διαφοροποιημένη και αφορά σε φυσικά ή ανθρωπογενή θέλγητρα, ανέσεις και διευκολύνσεις, υπηρεσίες πληροφόρησης, εμπορίας και μετακινήσεων Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει ποιοτικά στοιχεία του αγροτικού περιβάλλοντος (αγρ. χώρος και τοπίο, ηρεμία, τόπος φυγής από το αστικό περιβάλλον κλπ.) που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και να ελεγχθούν.

Η ύπαιθρος είναι ένας πολυλειτουργικός πόρος Η ύπαιθρος είναι ένας πολυλειτουργικός πόρος. Ο τουρισμός είναι μία μεταξύ πολλών ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων και μπορεί μάλιστα να θεωρηθεί ως πρόκληση ή απειλή στους παραδοσιακούς τρόπους της χρήσης των τοπικών πόρων Όλα αυτά κάνουν πολύπλοκες τις διαδικασίες του σχεδιασμού και της διαχείρισης του τουρισμού στον αγροτικό χώρο

Γιατί σχεδιασμός; (Ι) Κρίση της γεωργίας ως κύριου χρήστη του χώρου και ανάγκη προσδιορισμού της κατανομής κατάλληλων χρήσεων γης Ο τουρισμός θεωρείται ως το όχημα της κοινωνικοοικονομικής αναγέννησης του αγροτικού χώρου. Χρειάζεται όμως να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή και μακροχρόνια αξιοποίησή του προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων

Γιατί σχεδιασμός; (ΙΙ) Ο αγροτικός χώρος είναι ευπαθής και επηρεάζεται από περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές. Πρέπει δηλ. να ελεγχθεί το είδος και η ένταση του τουρισμού για να μην υποβαθμιστούν τα θέλγητρα που έλκουν τους τουρίστες σε ένα προορισμό. Σήμερα οι τουρίστες έχουν υψηλές προσδοκίες ενώ αναγνωρίζεται η ευθύνη του τουρισμού απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος. Στις αγροτικές περιοχές τα ζητήματα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας.

ΣΤΟΧΟΣ Η εξισορρόπηση ζήτησης και δυνατοτήτων έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συγκρούσεις και να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του αγροτικού χώρου χωρίς να υποβαθμιστούν οι (πάσης φύσεως) πόροι του

Κατευθύνσεις (Ι) Ο αγροτικός μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνικοοικονομική αναγέννηση των περιοχών εφόσον είναι ο καταλύτης για ευρύτερη οικονομική διαφοροποίηση Κάθε τουριστική πολιτική/σχέδιο πρέπει να εντάσσεται σε μια ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη βελτίωση των υποδομών

Κατευθύνσεις (ΙΙ) Ο τουρισμός πρέπει να βασιστεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και να είναι συμπληρωματικός με αυτόν των όμορων περιοχών (ενδοπεριφερειακή συμπληρωματικότητα) Δεν ευνοούν όλες οι επιχειρήσεις τις τοπικές κοινότητες ιδίως όταν εμπλέκονται εξωτερικοί παράγοντες (επιχειρηματίες) Οι επισκέπτες σε αγροτικές περιοχές δεν είναι λιγότερο απαιτητικοί και, κατά συνέπεια, απαιτούν μια ποικιλία τύπων και ποιοτήτων θελγήτρων και διευκολύνσεων

Προσδιορισμός σκοπών Δημιουργία απασχόλησης Οικονομική διαφοροποίηση Αναπλάσεις (κτιρίων, οικισμών κλπ.) Ανάπτυξη υπηρεσιών και υποδομών Παροχή ευκαιριών αναψυχής στους τουρίστες Προστασία περιβάλλοντος Γενικότερο αναπτυξιακό πλαίσιο (& ενδογενής – συμμετοχική – ολοκληρωμένη – αειφόρος ανάπτυξη)

Έρευνα Φυσικά και κοινωνικο-πολιτισμικά χαρακτηριστικά της περιοχής Οικονομία και απασχόληση Υφιστάμενες και προγραμματισμός υποδομών Υφιστάμενες και προγραμματισμός τουριστικών θελγήτρων και διευκολύνσεων Ανταγωνιστικοί προορισμοί Φορείς κλπ. Στάσεις κλπ. τοπικού πληθυσμού

Ανάλυση και σύνθεση Τα αποτελέσματα καθεμιάς παραμέτρου αναλύονται ξεχωριστά και στη συνέχεια συντίθενται έτσι ώστε να συμβάλλουν σε μια συνεκτική αξιολόγηση του δυναμικού για τουριστική ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων: φέρουσα ικανότητα – χωρητικότητα

Προτάσεις Φυσικό αντικείμενο: θέλγητρα, ανέσεις -διευκολύνσεις και υπηρεσίες Προώθηση: πληροφόρηση και μάρκετινγκ Πολιτικές: πλαίσιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (& λογική και μέσα επίτευξης των σκοπών – ρόλοι φορέων και ιδιωτών) Προτεραιότητες: ιεράρχηση (δυνατότητα επίτευξης και αναμενόμενα οφέλη)

ή αλλιώς Ανάλυση και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης και αναπτυξιακών δυνατοτήτων θεωρία και μεθοδολογία αναπτυξιακό προφίλ εξεταζόμενου χώρου ο τουρισμός ως βασική παράμετρος ανάπτυξης συμπεράσματα

2. Σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης (αρχές και στόχοι) κατευθύνσεις πολιτικής (περίγραμμα παρεμβάσεων και δράσεων/ προϊόν, βιομηχανία, χωροταξικός σχεδιασμός)

3. Πλέγμα προγραμμάτων, μέτρων και έργων μέτρα πολιτικής (επενδυτικά) προγράμματα (διαχειριστικά, χωροταξικά) ομάδες έργων

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Από τα πάνω (top-down) Από τα κάτω (bottom-up) -> συμμετοχική ή ενδογενής ανάπτυξη