Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τυπολογία τουριστικών προορισμών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τυπολογία τουριστικών προορισμών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τυπολογία τουριστικών προορισμών

2 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Το τουριστικό φαινόμενο από την αρχαιότητα έως σήμερα ορίζεται ως ο κύριος διαμορφωτής των «ζωνών διακοπών» ή αλλιώς των «περιοχών διακοπών» ή τέλος των τουριστικών προορισμών.

3 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Ο G. Gazes αναφέρει όσον αφορά στα παραπάνω ότι: «Ο κόσμος διαρθρώνεται σε «ζώνες διακοπών» σύμφωνα με μια τυπολογία ποσοτικών δεδομένων όπως: Διεθνής τουρισμός Εθνικός τουρισμός Περιφερειακές ζώνες Φάσεις τουριστικής ανάπτυξης Χωρικές ενότητες Τουριστικά κέντρα Ιεραρχημένα συστήματα κ.λπ.

4 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Μέσα από την παρατήρηση των στατιστικών του τουρισμού προκύπτουν πέντε μεγάλοι τύποι διακοπών, οι οποίοι με τη σειρά τους προσδιορίζουν τις κύριες ζώνες υποδοχής ή την τυπολογία των τουριστικών προορισμών. Οι τύποι διακοπών και η χωρική οριοθέτησή τους παρουσιάζονται στον επόμενο πίνακα.

5 Τύποι τουριστών Τύποι διακοπών Ζώνες υποδοχής Οι λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας (ανάπαυση-αναψυχή). Ο ήσυχος τουρίστας (ανάπαυση-εναλλακτικές δραστηριότητες). Ο εναλλακτικός τουρίστας (εναλλακτικές δραστηριότητες σπορ). Ο πολιτιστικός ή επαγγελματικών υποθέσεων τουρίστας (πολιτιστικές- επαγγελματικές δραστηριότητες). Ο ενεργητικός πολιτιστικός τουρίστας (εναλλακτικές δραστηριότητες). Διακοπές στη θάλασσα Διακοπές στην ύπαιθρο Διακοπές στο βουνό Διακοπές στα αστικά κέντρα. Περιηγήσεις. Παράκτια ζώνη Αγροτική ζώνη Ορεινοί όγκοι Αστικά κέντρα. Παράκτια ζώνη. Αγροτική ζώνη. Ορεινή ζώνη.

6 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Η λεπτομερής καταγραφή των κινήτρων των τουριστών, σε συσχετισμό με τους επιλεγμένους τελικούς προορισμούς, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το χαρακτήρα της ζώνης υποδοχής των τουριστών. Η διάκριση των παραπάνω τύπων διακοπών θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συσχετισμό με τις ιδιαιτερότητες των αντίστοιχων χωρικών ενοτήτων και το είδος των δραστηριοτήτων που επιτελούνται σ’ αυτές.

7 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες όπως: Η παράκτια ζώνη Η αγροτική ζώνη Οι ορεινοί όγκοι, Αντικατοπτρίζουν τους υπάρχοντες προβληματισμούς σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής τους.

8 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να υπογραμμίσουμε ότι: Η αποκέντρωση μεταβάλλει το πλαίσιο σχεδιασμού και εφαρμογής μιας πολιτικής οργάνωσης και ανάπτυξης της χωρικής ενότητας των διακοπών. Οι κατευθύνσεις της κεντρικής διοίκησης βοηθούν τις τοπικές διοικήσεις στις αποφάσεις τους σχετικά με πολεοδομικά π.χ. θέματα που συμβάλλουν στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

9 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Οι πολιτικές οργάνωσης και ανάπτυξης της χωρικής ενότητας των διακοπών συνήθως μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιοριστικές και δε λαμβάνουν υπόψη τους μέτρα προστασίας των πολιτιστικών και φυσικών πόρων.

10 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Οι περισσότερες επιδιώξεις μιας πολιτικής οργάνωσης και ανάπτυξης της χωρικής ενότητας των διακοπών σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ανεκπλήρωτες, πιθανότατα λόγω μη ορθολογικού σχεδιασμού.

11 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Η οργάνωση και η ανάπτυξη της χωρικής ενότητας των διακοπών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το τρίπτυχο: Παραγωγή. Προστασία. Υποδοχή.

12 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Το πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί επιτρέπει τον καθορισμό ενός αριθμού από οριοθετήσεις και προσανατολισμούς, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι: Οι πολιτικές τουριστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός αριθμητικά επαρκούς και ενεργού τοπικού πληθυσμού με τα δικά του αναπτυξιακά «οράματα».

13 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Οι δήμοι και οι κοινότητες ενός τόπου υποδοχής υποχρεούνται στο πλαίσιο των τουριστικών μετακινήσεων και της τουριστικής κατανάλωσης, σε μια συνδιαχείριση του συνόλου των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων.

14 Τυπολογία τουριστικών προορισμών
Οι συγκρούσεις που αναφύονται μεταξύ των χρηστών της ίδιας χωρικής ενότητας των διακοπών απορρέουν συνήθως από το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Ορισμένοι τύποι τουρισμού χαρακτηρίζονται ως «μικρότεροι καταναλωτές χώρου» και σέβονται περισσότερο το περιβάλλον.


Κατέβασμα ppt "Τυπολογία τουριστικών προορισμών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google