Παιχνίδι και Παιδική Ηλικία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Advertisements

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Προγράμματα αναφοράς - Αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεπτέμβριος 2005.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαδραστικοί πίνακες Δέγγλερη Σοφία.
Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Β΄ Επιπέδου Ειδικό Μέρος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κλάδοι ΠΕ60-70) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ.
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Μαθησιακά αποτελέσματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η περίπτωση του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αϊβαζίδης Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Έργο ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ.
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ Σπύρος Κίντζιος.
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Σενάριο.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
1 Ενότητα 5: Ταυτότητες στη Διασπορά – Η περίπτωση εφήβων με μεταναστευτικό υπόβαθρο Διδάσκων: Χρήστος Γκόβαρης Τμήμα: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Επικοινωνιών Γενικά για το μάθημα Σπύρος Κοκολάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
1ο βήμα : επιλογή ενός θέματος από το Α.Π της γνωστικής περιοχής. 2 ο βήμα: καταγραφή των μαθησιακών στόχων- επιδιώξεων. 3ο βήμα : σχεδιασμός δράσεων.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Πηγή: Ματσαγγούρας, Η. (2000) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση
Διδακτική της Πληροφορικής
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Ενότητα 1: Εισαγωγική ενότητα
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θ. Ε
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
«Η ανάπτυξη της τριαρχικής νοημοσύνης»
Ευ. Φρυδάκη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής
Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου
Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Διδακτικές ενότητες Αξιολόγηση μαθήματος
Διδασκαλία με την μέθοδο project
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 6η: Δευτερογενή Δεδομένα: Τύποι δευτερογενών δεδομένων Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Σχολική Κοινωνική Ζωή Σ. Κ. Ζ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Χριστίνα Παπαζήση Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Εικονογράφηση: Πριάμη Ευγενία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παιχνίδι και Παιδική Ηλικία Διδάσκουσα: Σοφία Αυγητίδου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σκοποί του μαθήματος να μπορούν να αναγνωρίσουν και να συγκρίνουν τις διαφορετικές θεωρίες τόσο του παιχνιδιού όσο και της παιδικής ηλικίας, να μπορούν να ερμηνεύουν σε ποικίλα σενάρια παιχνιδιού τις ευκαιρίες για συνεργατική κατασκευή του κόσμου των συνομηλίκων αλλά και τις ευκαιρίες για παιδαγωγική πλαισίωση του παιχνιδιού, να γνωρίσουν διαφορετικούς τρόπους παρατήρησης του παιχνιδιού των παιδιών και τους ποικίλους ρόλους που μπορεί να αναλάβει η νηπιαγωγός κατά τη διάρκειά του, να αποκτήσουν την ικανότητα αναστοχαστικής και κριτικής ανάλυσης των εκπαιδευτικών πρακτικών κατά τη διάρκεια του ελεύθερου και οργανωμένου παιχνιδιού των παιδιών, να μπορούν να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν παιχνίδια διαφορετικού τύπου και για διαφορετικούς λόγους, να μπορούν να εντοπίσουν εικόνες της παιδικής ηλικίας σε διαφορετικά κειμενικά είδη και κοινωνικά πλαίσια

Χρονοδιάγραμμα – τρόπος εργασίας 1/3 Εισαγωγή – προηγούμενες γνώσεις – τρόπος εργασίας – δημιουργία ομάδων (φέρνω φωτογραφία, ζωγραφιά, ενθύμιο από την παιδική μου ηλικία στο μάθημα) 8/3 Παιχνίδι και παιδική ηλικία: διαφορετικές θεωρίες – παιχνίδι και δημιουργικότητα - πρώτη επαφή με δραστηριότητες παιχνιδιού – παιχνίδια (ετοιμάζομαι για παρουσίαση 3 παιχνιδιών σύμφωνα με τις οδηγίες) 15/3 Παρουσίαση παιχνιδιών από ομάδες - ανατροφοδότηση 22/3 Τρόποι παρατήρησης του παιχνιδιού – διαφορετικοί ρόλοι του ενηλίκου κατά το παιχνίδι – παρουσίαση σεναρίων (ετοιμάζομαι για επεξεργασία και παρουσίαση σεναρίων) 29/3 Παρουσίαση σχεδιασμού δράσεων με βάση τα σενάρια - ανατροφοδότηση 5/4 Παιδαγωγική πλαισίωση του παιχνιδιού – το παιχνίδι στο διάλειμμα (προετοιμασία για κινητικά παιχνίδια)

Χρονοδιάγραμμα – τρόπος εργασίας 26/4 Παρουσιάσεις κινητικών παιχνιδιών 3/5 Εικόνες και λόγοι για την παιδική ηλικία (προετοιμασία για συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια) 10/5 Παρουσιάσεις σύμφωνα με οδηγίες 17/5 Εικόνες και λόγοι για την παιδική ηλικία σε κείμενα, ταινίες…. – ερευνώντας την παιδική ηλικία(προετοιμασία για παρουσιάσεις) 24/5 Παρουσιάσεις σύμφωνα με οδηγίες 31/5 Εργαστήρι παιχνιδιού, Συμπεράσματα, αναστοχασμοί

Αξιολόγηση Ατομική ή ομαδική εργασία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου – συμμετοχή 4 μονάδες Γραπτή ατομική ή ομαδική εργασία 4 μονάδες Προφορική ή γραπτή εξέταση 2 μονάδες

Εισαγωγικά: πρώτα ερωτήματα Οι επόμενες διαφάνειες αποτελούν σκελετό ερωτημάτων για επεξεργασία στην τάξη

1ο ερώτημα 1. Αποδώστε τα χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας υπό τη μορφή επιθετικών προσδιορισμών. Κάντε μια λίστα με τουλάχιστον πέντε επίθετα ή ουσιαστικά που την προσδιορίζουν.

πως καταλήξατε σε αυτά; ανατρέξατε στη δική σας παιδική ηλικία για να θυμηθείτε πώς είναι να είναι κανείς παιδί; Έχετε επαφές με παιδιά; Πώς γνωρίζετε τα παιδιά;

2ο ερώτημα Τι θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία; Που και πότε την προσδιορίζω;

Η Παιδική Ηλικία ως ανάμνηση – αναπόληση – αφήγηση ο χρόνος και ο χώρος στην κατασκευή της παιδικής ηλικίας.

Εργασία σε ομάδες Α. να καταγράψουμε λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούμε με βάση το παιδί και έχουν αρνητική ή θετική χροιά Β. ποιες λέξεις ή έννοιες θα συνδέατε με τη λέξη παιδί; Ποιες θα επιλέγατε;

Πώς οι λέξεις που αναφέρατε χρησιμοποιούνται για να θέσουν όρια ανάμεσα στις γενεές και να προσδιορίσουν χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας (π.χ. τι μπορεί να κάνει ένα παιδί;)

ποιες πτυχές της παιδικής ηλικίας επιλέγουμε να τονίσουμε στις έννοιες που συσχετίζουμε με το παιδί; Επιμένουμε σε μία ρομαντική εικόνα της παιδικής ηλικίας;

Εργασία σε ομάδες Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν κοινό ορισμό για το παιχνίδι; Ποιος είναι αυτός;

Ποιος μπορεί να ορίσει τι είναι παιχνίδι και γιατί είναι σημαντικό;

Θυμάστε παιδιά που είχαν δυσκολίες στο παιχνίδι; Τι είδους δυσκολίες ήταν αυτές; Γιατί υπήρχαν αυτές οι δυσκολίες; Θυμάστε κάποιον δημοφιλή στο παιχνίδι; Γιατί ήταν δημοφιλής; Τα παιδιά έχουν ή κατακτούν κοινωνικές δεξιότητες στο παιχνίδι; Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε;