Φοιτήτρια: Γιάου Ευαγγελία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Κ Α Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
Το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ), προκήρυξε πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των νέων στην αγορά.
Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος COSMOTE
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.3 Χαρακτηριστικά των δικτύων για τα προγράμματα κινητικότητας: IVT, PLM, VETPRO.
Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου: «Τοπικό Σχέδιο Δήμου Ηλιούπολης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων» Ενημερωτική Ημερίδα Ωφελουμένων.
RESPECT INTEGRITY COURAGE COLLABORATION COMPASSION Η αγορά εργασίας στην περίοδο της κρίσης Ποιους έχει πλήξει η ανεργία στην περίοδο της κρίσης και γιατί.
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Πρόγραμμα LEONARDO DA VINCI Έργο PREMEQ «Εφαρμογή του PREMEQ στις τράπεζες» Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Μαρία Τερλιξίδου.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ.
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ-
Προγραμματισμός Ανθρώπίνου Δυναμικού
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Επιμελητήριο Ηρακλείου Δήμος Καστελλίου Δήμος Καστελλίου Δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και δυνατότητες για νέα επαγγέλματα Επιμελητήριο.
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Εποπτεία και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
«Αν δεν φυτέψουμε το δέντρο γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν θα έχουμε γεράσει.»
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
Ενίσχυση και εμπλουτισμός Βιβλιοθηκών Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Βιβλιοθηκών Γ’ Κ.Π.Σ. Κωνσταντίνος Μανωλίκας.
Γίνε δραστήριος φοιτητής! Απόκτησε εμπειρίες- δεξιότητες! Ξεκίνησε την καριέρα σου σήμερα! Τρίτη 17/3/2015, ΚΕ.Δ.Ε.Α. Κική Ματσούκα Σύμβουλος Σταδιοδρομίας,
6ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση 1 Δεκεμβρίου 2014 Βλάσης.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ Α.Π.Θ.
Τα Αποτελέσματα των Δράσεων της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. Γεώργιος Γκάγκας Διαχειριστής της Πράξης.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Grundtvig Learning Partnership Parents-School-Children: Learning by doing together Γονείς – Σχολείο – Παιδιά: Μαθαίνουμε μέσα από κοινές δραστηριότητες.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
Επαγγελματική ανάπτυξη: κάποια γενικά χαρακτηριστικά
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Το μοντέλο δομής κοινωνικών παραγόντων του Κ. Roberts
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΟΑΕΔ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΣΥΠ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2017.
Νίνα-Αικατερίνη Καλαβά-Μυλωνά
Το αναλυτικό πρόγραμμα του μέλλοντος
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ- Job-Surfing HEIKO STEFFENS ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ TECHNICAL UNI ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (1995) Μάθημα: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ.
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Φοιτήτρια: Γιάου Ευαγγελία
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
ΑΣΠΑΙΤΕ - ΠΕΣΥΠ ΤΜΗΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Βασιλική Βασιλοπούλου ΠΕΣΥΠ Β΄εξάμηνο
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ- «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Τεύχος (1996)
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥ.Π. Π.Ε.ΣΥ.Π. .
Μάθημα: Συμβουλευτική στη Δια Βίου Ανάπτυξη
Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ.
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
Κατερίνα Αλεξομανωλάκη,
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
(Marketing) Εμπορίας & Διαφήμισης ΑΤΕΙ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Best practices - Benchmarking
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φοιτήτρια: Γιάου Ευαγγελία Μάθημα:Συμβουλευτική στη Δια Βίου Ανάπτυξη Καθηγήτρια: Ρ. Καλούρη Εργασία: «Παρουσίαση Επιστημονικού Άρθρου από την Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού» Φοιτήτρια: Γιάου Ευαγγελία ΠΕΣΥΠ Β’ εξάμηνο Αθήνα 2017

Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού τ.70-71 / 2004 Η συμβολή του επαγγελματικού προσανατολισμού στην αντιμετώπιση της ανεργίας Νίνα Καλαβά - Μυλωνά

Ανεργία Η ανεργία αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της παγκόσμιας κοινότητας και η αντιμετώπισή της θεωρείται μείζονος σημασίας. Στη συνολική προσπάθεια αυτής της αντιμετώπισης, εξετάζουμε τη συμβολή του Επαγγελματικού Προσανατολισμού προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι κυριότεροι παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν την ανεργία ενός τόπου είναι: Το βιοτικό επίπεδο του λαού Οι πολιτιστικές του αξίες Το εκπαιδευτικό του σύστημα Οι διαθέσιμοι πόροι Η πρόοδος στην έρευνα και την τεχνολογία Ο βαθμός παρέμβασης του κράτους καθώς και διάφοροι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες.

Βασικοί παράγοντες που ωθούν στην ανεργία είναι: Η έλλειψη επαρκών θέσεων στην ειδικότητα το ενδιαφερόμενου Η απόλυση ή διακοπή λειτουργίας του φορέα εργασίας Η προσφορά εργασίας σε μη επιθυμητές θέσεις ή με πολύ χαμηλές αποδοχές Η ανεπαρκής επαγγελματική κατάρτιση Η άγνοια ευκαιριών εργασίας Η απροθυμία για αυτοαπασχόληση Η ανικανότητα προσαρμογής σε καινούργιες μεθόδους τεχνολογίας Η έλλειψη γνωριμιών Λόγοι υγείας

Πρόσκαιρα αντικίνητρα για άμεση εύρεση εργασίας Η πλήρης κάλυψη των οικονομικών αναγκών από την οικογένεια ή άλλες πηγές Επιδόματα ανεργίας Η απασχόληση στην παραοικονομία Η επιδοτούμενη απασχόληση

Η σύγχρονη αγορά εργασίας παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά: Το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργεί νέα νοοτροπία, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις. Ο χώρος εργασίας καθίσταται ολοένα και περισσότερο πολυποίκιλος, πολυπολιτισμικός, πολύγλωσσος και πολυφυλετικός. Η σύγχρονη διοίκηση επιχειρήσεων, ανάλογα με τα συμφέροντά της, προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες: Αυτοματοποιεί, καταργεί, αφαιρεί, συγχωνεύει, ενοποιεί, μεταφέρει.

Οι νέες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις προωθούν την ελαχιστοποίηση ευκαιριών μόνιμης εργασίας, τη μερική απασχόληση, την ευελιξία της εργασίας, τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου. Η διείσδυση της νέας τεχνολογίας υποκαθιστά σταδιακά το ανθρώπινο δυναμικό με μηχανήματα. Η χρήση των Η/Υ διαφοροποιεί τον τρόπο εξάσκησης πολλών επαγγελμάτων, υποβαθμίζει ή καταργεί διάφορες ειδικότητες και εμφανίζει νέες στο παρασκήνιο. Επικρατούν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Διαμορφώνεται παγκοσμίως μια ενιαία οικονομία, ενιαία αγορά και ενιαία καταναλωτική κουλτούρα.

Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού καλείται να προετοιμάσει κατάλληλα τους νέους, ώστε να ενταχθούν σε μια ανταγωνιστική και συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, επιδιώκοντας μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, με ταυτόχρονη την προσωπική τους ικανοποίηση. Όπως είναι γνωστό, ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός δεν αποτελεί μηχανισμό παραγωγής θέσεων εργασίας, συνεπώς δε στοχεύει στην άμεση επίλυση της ανεργίας, ωστόσο, παρέχει τους μηχανισμούς εκείνους, οι οποίοι υποβοηθούν το άτομο είτε στην αποφυγή της ανεργίας ή στην ετοιμότητα αντιμετώπισής της.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στον ενδιαφερόμενο παρέχονται σε όλες τις εξελικτικές φάσεις της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία: Την πληροφόρηση αναφορικά με τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας. Τη συμβουλευτική και υποστήριξη με σκοπό την αυτογνωσία και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Τη Διαπαιδαγώγηση. Την υποβοήθηση των ενδιαφερομένων σε λήψεις αποφάσεων ως αποτέλεσμα της σύνθεσης των προηγούμενων διαδικασιών.

Επαγγελματική Διαπαιδαγώγηση στην Πράξη Το σχολείο, πέρα από το καθιερωμένο μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται για τον τομέα της πληροφόρησης, οφείλει να συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα του ποικιλία μορφωτικών δραστηριοτήτων, ευρέως φάσματος, με την ενεργό συμμετοχή των μαθητικών κοινοτήτων, όπως: Πολιτιστικές (θέατρο, μουσική) Αθλητικές Περιβαλλοντικές Επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους και συνομιλίες με εργαζομένους Εφαρμογή ειδικών βιωματικών ασκήσεων Επαγγελματικής Διαπαιδαγώγησης.

Ολοκλήρωση των στόχων της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην αντιμετώπιση της ανεργίας Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, απαραίτητη κρίνεται η συμβολή των παρακάτω παραγόντων: Ο ρόλος της οικογένειας ο οποίος είναι πρωταρχικός και ο πιο σημαντικός. Ο προσανατολισμός της παιδείας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικός, ώστε ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να ανάγεται σε υπέρτατη αξία. Επίσης, να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη, η κατανόηση και η υποστήριξη των ανέργων θα πρέπει να αποτελεί καθήκον και όχι απλή πράξη φιλανθρωπίας. Η μέριμνα της πολιτείας αποτελεί έναν ουσιαστικό παράγοντα στην αποτελεσματικότητα του έργου της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ!!!