Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ- «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Τεύχος 38-39 (1996)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ- «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Τεύχος 38-39 (1996)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ- «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Τεύχος (1996) ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ HEIKO STEFFENS ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ TECHNICAL UNI ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (1995) Μετάφραση :Ανδρώνης Χριστόφορος Μάθημα: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Καθηγήτρια: κα Καλούρη Ράνυ Ανδρώνης Χριστόφορος Β’ Εξάμηνο ΠΕΣΥΠ

2 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Ο Heiko Steffens θα μας φέρει σε επαφή με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ικανοτήτων ως ουσιαστικό στοιχείο κάθε νέου "πλαισίου συμβουλευτικής και προσανατολισμού καριέρας σήμερα". Στη Γερμανία, η ικανότητες ορίζονται ως ένα πολύχρωμο μείγμα του ανθρώπινου δυναμικού του ατόμου. Ο όρος «ικανότητα» περιλαμβάνει: ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, βασικές ικανότητες: δηλαδή ικανότητες σχεδιασμού και εκτέλεση εργασιών και κοινωνικές ικανότητες: στάσεις, πρότυπα συμπεριφοράς στο κοινωνικό πλαίσιο του εργασιακού περιβάλλοντος.

3 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Η εμπειρική διερεύνηση των ικανοτήτων είναι πολύ ευκολότερη στον τομέα των ειδικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εργασία, στον τομέα των βασικών και κοινωνικών ικανοτήτων. Οι σημαντικότεροι και οι πλέον χρησιμοποιούμενοι δείκτες ικανοτήτων είναι τα πιστοποιητικά (Πτυχία και Διπλώματα) των Γενικών και Επαγγελματικών σχολών (ΙΕΚ κ.λ.π.), Κολλεγίων, Τ.Ε.Ι και Πανεπιστημίων. Τα Πτυχία κ.λ.π χρησιμοποιούνται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας και παρέχουν δεδομένα σχετικά με τις αλλαγές στη δομή αρμοδιοτήτων και τη διανομή του εργατικού δυναμικού . Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο αριθμός των ανειδίκευτων μειώθηκε δραματικά στην απασχόληση.

4 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Πώς ενσωματώνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαιδευτικής σταδιοδρομίας στη Γερμανία, ως προαπαιτούμενα της Δια βίου Μάθησης και Κατάρτισης, η ευελιξία και η κινητικότητα; Από τα μέσα της δεκαετία του '60, έχουν ενσωματώσει τα Γερμανικά Ομόσπονδα Κρατίδια, θεματικά πεδία όπως η Τεχνολογία, η Οικονομία, η οικιακή Oικονομία και η Επαγγελματική Εκπαίδευση στα προγράμματα σπουδών του κατώτερου δευτεροβάθμιου επιπέδου γενικής εκπαίδευσης. Το μάθημα, στο οποίο συνδυάζονται όλες αυτές οι θεματικές περιοχές, ονομάζεται Arbeitslehre (Μάθηση Εργασίας).

5 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
         Ένα από τα βασικά εκπαιδευτικά στοιχεία του μαθήματος Arbeitslehre (Μάθηση Εργασίας) αντικατοπτρίζει πάλι το γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπισθούν ταλαντούχοι εργαζόμενοι, μηχανικοί και επιχειρηματίες στο διαθέσιμο χρόνο του μαθήματος, ενώ και οι μαθητές λόγω της ηλικίας τους δεν είχαν καμία εμπειρία με την πρακτική όπως των εργατών, των μηχανικών, των επιχειρηματιών. Όπως επίσης είναι αδύνατο να δοθεί σε κάθε σπουδαστή ειδική μεταχείριση που θα τον βοηθήσει στην ανάπτυξη των ταλέντων του.

6 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Ως εκ τούτου, το μάθημα Arbeitslehre (Μάθηση Εργασίας) προσπαθεί να καταστήσει την εκπαίδευση όσο το δυνατόν πιο πρακτική και να προσφέρει εργασιακή εμπειρία τόσο σε σχολικά προγράμματα όσο και σε επιχειρήσεις. Οι πολλαπλές προσεγγίσεις του μαθήματος Arbeitslehre (Μάθηση Εργασίας) για την προώθηση των ικανοτήτων μέσω της δια βίου μάθησης, τόσο στον τομέα των ακαδημαϊκών μονάδων μάθησης όσο και στις πρακτικές μονάδες μάθησης (π.χ. σε έργα, μελέτες περιπτώσεων, προσομοίωσης) , έτσι με αυτόν τον συνδυασμό της αναπτυξιακή στρατηγική επιτυγχάνεται η ενίσχυση της αυτό-κινητοποίησης.

7 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Στοιχεία της Αυτο-κίνητοποιησης 1. Η Ικανότητα καθορισμού στόχων 2. Η Ικανότητα μόνος να αυτοπροσδιορίζεις , να κρατάς τους στόχους και να εκπληρώνεις όλες τις απαιτήσεις 3. Η Ικανότητα να διαιρείς ένα σύνθετο στόχο σε μια σειρά από ευκολότερα επιτεύξιμους υπο-στόχους 4. Η Ικανότητα συνεκτικής εργασίας για την επίτευξη των στόχων. 5. Η Ικανότητα της αξιοποίησης, της κατανομής, ως εργαλείου σταθεροποίησης των κινήτρων 6. Ικανότητα να εκτιμάτε τον εαυτό σας σε σχέση με μια επιτυχημένη απόδοση

8 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε το κινητικό δυναμικό των περιεχομένων και των μεθόδων, για παράδειγμα των έργων, για να αναπτύξουμε την ικανότητα καθορισμού στόχων. Αν θέλουμε οι μαθητές μας να καθορίσουν στόχους, πρέπει να τονίσουμε τις συναισθηματικές και πρακτικές διαστάσεις για να αυξήσουμε την περιέργεια και το ενδιαφέρον. Δεν είναι ασυνήθιστο ότι οι πάροχοι χαμηλών επιδόσεων δεν διαθέτουν τα κατάλληλα πρότυπα για την αξιολόγηση των δικών τους επιτευγμάτων. Μερικοί μαθητές θα υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους και θα απογοητευτούν εάν δεν τα καταφέρουν. Άλλοι υποτιμούν τον εαυτό τους και αρνούνται ή παραιτούνται από μια εργασία, επειδή αναμένουν να αποτύχουν.

9 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Για τους ειδήμονες, αυτή είναι μια αρκετά κοινή στρατηγική προκειμένου να μειωθεί η πολυπλοκότητα. Οι σπουδαστές πρέπει να μάθουν, να εκπαιδευτούν και να εξασκηθούν σε αυτό για να μειώσουν τον κίνδυνο αποτυχίας. Η εκμάθηση σε χαμηλές επιδόσεις συχνά οδηγεί στην διακοπή ή την οριστική απόσυρση από τον στόχο. Μέσω της εκμάθησης λήψης αποφάσεων, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε και να επιτρέπουμε στους μαθητές να αναπτύξουν έναν σωστό αυτόνομο έλεγχο τον δράσεων και επιδόσεων τους

10 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Μερικοί μαθητές τείνουν να θεωρούν τα δικά τους προβλήματα μάθησης και αποτυχίες, ως δείκτες για χαμηλή πιθανότητα επιτυχίας. Συχνά αποδίδουν αποτυχίες στην ανικανότητά τους και επιτυχίες στην τύχη ή το ατύχημα. Προσπαθούμε να οργανώσουμε την εκπαίδευση για την λήψη αποφάσεων με τρόπο που να συμβάλλει πολύ στην επίλυση ενός προβλήματος. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των μαθητών στα επιτεύγματά τους, ενθαρρύνοντας τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης τόσο σε σχέση με τους αρχικά καθορισμένους στόχους, τα γενικά πρότυπα (κατάσταση της τέχνης) όσο και με την κοινή λογική και την απόδοση σε μια ομάδα.

11 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Συμπέρασμα «Τα πάντα ρει" και " το γνώθι σ’αυτόν", αυτά τα παλιά λόγια του Ηρακλείτου και του Σωκράτη εξακολουθούν να είναι έγκυρα και συναφή. Όταν οι σχέσεις μεταξύ εταιρειών και εργαζομένων διαλύονται και οι αγορές εργασίας επιπλέουν, τότε η κατάλληλη σύσταση προς τους σπουδαστές και τους πελάτες μας πρέπει να είναι "σέρφαρε να επιβιώσεις". Όταν όλα αλλάξουν, η δια βίου μάθηση και η κατάρτιση είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση της αλλαγής. Αλλά, πρώτα απ 'όλα, οι μαθητές μας πρέπει να μάθουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους και να αναπτύσσουν αυτό-κινητοποίηση για να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες αλλαγές. Η εκπαίδευση και ο επαγγελματικός προσανατολισμός σταδιοδρομίας ερμηνεύονται στο "Τα πάντα ρει" και " το γνώθι σ’αυτόν" ως δια βίου μάθηση και κατάρτιση για χάρη της προσωπικής ανάπτυξης και της απασχολησιμότητας στη σύγχρονη οικονομία του σήμερα και του αύριο.

12 ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ- «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Τεύχος 38-39 (1996)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google