Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Ανεργία

2 ΑΝΕΡΓΙΑ Οικονομικά ενεργός πληθυσμός: τα άτομα που μπορούν και ταυτόχρονα επιθυμούν να εργαστούν. Μη-ενεργός πληθυσμός: τα άτομα που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εργαστούν. Εργατικό Δυναμικό Απασχολούμενοι: έχουν μια θέση εργασίας. Άνεργοι: επιθυμούν να εργαστούν αλλά δεν μπορούν να βρουν εργασία.

3 Ποσοστό ανεργίας = άνεργοι/εργατικό δυναμικό x 100
ΑΝΕΡΓΙΑ Ποσοστό ανεργίας = άνεργοι/εργατικό δυναμικό x 100 Είδη Ανεργίας Τριβής: εκούσια μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ διαφόρων απασχολήσεων. Εμφανίζεται στους νέους. Εποχιακή: διακύμανση ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Κυκλική – κευνσιανή: ανεπάρκεια συνολικής ενεργού ζήτησης. Διαρθρωτική: έλλειψη αντιστοιχίας (κλαδική ή γεωγραφική) μεταξύ ειδικοτήτων και ευκαιριών απασχόλησης σε περιόδους που η διάρθρωση της ζήτησης και της παραγωγής μεταβάλλεται.

4 Οικονομικές Συνέπειες
ΑΝΕΡΓΙΑ Οικονομικές Συνέπειες Παραγωγή λιγότερου προϊόντος από το μέγιστο που μπορεί να παραχθεί, με το υπάρχον εργατικό δυναμικό. Νόμος του Okun: όταν η ανεργία αυξάνει κατά 1% το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2%. Απώλεια εισοδήματος για τον άνεργο και την οικογένειά του. Δημογραφικό πρόβλημα. Επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με επιδόματα και άλλες παροχές ανεργίας.

5 ΑΝΕΡΓΙΑ Κοινωνικές Συνέπειες
Κοινωνικό κόστος εξ αιτίας της ανθρώπινης δυστυχίας και απογοήτευσης. Μείωση της κοινωνικής θέσης του άνεργου, πρόβλημα αυτοσεβασμού, αυτοπεποίθησης, οικογενειακής τριβής. Ενίσχυση ποσοστών εγκληματικότητας

6 ΑΝΕΡΓΙΑ Μέτρα αντιμετώπισης της κυκλικής ανεργίας Ανεπαρκής συνολική ζήτηση => δημοσιονομική πολιτική (αύξηση δημόσιων δαπανών) και νομισματική πολιτική (προσφορά χρήματος και μείωση των επιτοκίων)

7 Αντιμετώπιση της διαρθρωτικής ανεργίας και της ανεργίας τριβής
ΑΝΕΡΓΙΑ Αντιμετώπιση της διαρθρωτικής ανεργίας και της ανεργίας τριβής Προγράμματα για δημιουργία νέων επιχειρήσεων ή ανάπτυξη υπαρχουσών σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Κίνητρα για μετακίνηση εργατικού δυναμικού από περιοχές με πλεονάζον εργατικό δυναμικό σε περιοχές που υπάρχει έλλειψη. Βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος για ειδικότητες με ζήτηση. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης.

8 ΑΝΕΡΓΙΑ Σχέση μεταξύ πληθωρισμού και ανεργίας. Η καμπύλη του Phillips Phillips (LSE): υπάρχει ισχυρή αρνητική σχέση ανάμεσα στην ανεργία και τον πληθωρισμό. 1970: ταυτόχρονη εμφάνιση ανεργίας και πληθωρισμού (10%). Αμφισβήτηση της καμπύλης του Phillips από τους μονεταριστές που διατύπωσαν τη θεωρία των προσαρμοζόμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τους οπαδούς της νέας κλασικής θεωρίας που διατύπωσαν τη θεωρία των ορθολογικών προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

9 ΑΝΕΡΓΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google