Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών- SDQ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Advertisements

Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού;
Διαγνωστικοί αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς μαθητών με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες είναι τα: ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Μια εργασία των μαθητών της Στ τάξης
ΛΕΜΕ ΌΧΙ Στο σχολικο εκφοβισμο
15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (PROJECT) ΘΕΜΑ: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” ΜΑΪΟΣ 2012 ΜΑΘΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΒΥΡΩΝ,
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΙ: ΤΥΠΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
Έρευνα για το διαδίκτυο
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ- ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Χαρακτηριστικά και Ταξινόμηση των Ψυχολογικών Τεστ
Παρακίνηση σε αυτοκτονία 2.Ψυχολογική πίεση λόγω φημών-διαδόσεων
ΤΙΤΛΟΣ: CAAS (Cognitive-Aptitude-Assessment-Software) ΕΠΙΠΕΔΟ: Παιδιά δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Educational Help. Inc ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: CD-ROM.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Ευδοξία Παναγιωτίδου Ψυχολόγος Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης Τρίτη,
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ.
Μελετώντας το πρώτο διάγραμμα όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι μέσα στην οικογένεια υπάρχει διάκριση σε όλους τους τομείς δήλωσαν περισσότεροι ότι.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
 Τα παιδιά της Α΄ Τάξης εξαιρούνται από το πρόγραμμα.  Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά που εισέρχονται για πρώτη χρονιά στο σχολείο χρειάζονται χρόνο για.
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Μαθητές και Facebook 2 ο Γυμνάσιο Ευόσμου Σιώσιος Γεώργιος, Σταματίου Εύα, Στεφανίδης Παύλος, Τασέλη Άσπα, Τέκου Αναστασία, Τσαγκουρίδης Ηλίας, Τσιάβος.
Εργαλείο ανίχνευσης και διερεύνησης των αναγνωστικών δυσκολιών στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ & Β΄ Δημοτικού Γεσθημανή Κούφτα 12/4/2017.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
Μουσειοσκευή Racce «Σεισμοί και Ηφαίστεια» Φύλλο Προ- αξιολόγησης Το ερωτηματολόγιο στοχεύει στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Ποσοτική Ανάλυση Κειμένου 9η Εβδομάδα. Δειγματοληπτική Έρευνα Μαθαίνουμε από τον πληθυσμό. Πως θέτουμε ερωτήματα; Δημοσκοπήσεις Σχεδιασμός ερωτηματολογίων.
Θετικές & αρνητικές επιδράσεις Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι η πρώτη ποιοτικά διαφορετική μορφή παιχνιδιού μετά από εκατοντάδες χρόνια, ενώ αρχίζουν.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ / Υ - Ι V ( για γονείς και εκπαιδευτικούς ) Μάθημα : ΔΕΠ / Υ – Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις Διδάσκουσα : Ε. Διδασκάλου.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΝΝΑ ΓΑΛΟΥΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΑΠΑΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ.
Διεπιστημονική Προσέγγιση της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης Αθηνά Σπανάκη – Κοχιαδάκη Ιατρός, Βιοπαθολόγος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου.
Έρευνα με ερωτηματολόγιο σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα Σχολική χρονιά Η φιλία στην αρχή της εφηβείας.
Η επίδραση της κουλτούρας των συνομηλίκων στα πλαίσια του σχολείου.
Σωματοποίηση του άγχους σε παιδί πρώτης σχολικής ηλικία. Ο ρόλος της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας στην Οικογένεια. Αβαγιανού Πηνελόπη-Αλεξία.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ-ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Συνέντευξη με νήπια.
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ
Ερωτηματολόγιο Α.Κί.ΔΑ για τις βασικές πρόνοιες ενός Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης Απόψεις Εκπαιδευτικών.
Ενότητα 2_1 Απόρριψη και στασιμότητα στο δημοτικό σχολείο
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Το ερωτηματολόγιο Μεθοδολογία έρευνας.
Στα πλαίσια της ενότητας της Γλώσσας «Ατυχήματα» και της θεματικής ενότητας των Μαθηματικών «Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων», αποφασίσαμε να εκπονήσουμε.
Η φιλία στην αρχή της εφηβείας
Διδάσκουσα: Διδασκάλου Ε.
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Ένας Χρόνος ΠΕΑΠ Επίκουρη Καθηγήτρια Ευδοκία Καραβά
ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΑΝΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο
ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η φιλία στην αρχή της εφηβείας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ
Δεν καπνίζω, ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ
Σύγχρονης Διαδικτυακής Κοινωνίας
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών- SDQ Strengths and Difficulties Questionnaire Τσαλίκογλου Αθανασία (1013106) Φλωράτου Διαμαντία (1014150) Τμήμα:Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής Μάθημα:Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα: Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις Διδάσκουσα:Διδασκάλου Ε. 20/10/2016 Βολος

Τι είναι το SDQ; Είναι ένα σύντομο ερωτηματολόγιο ανίχνευσης της συμπεριφοράς. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-16 ετών. Χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και ερευνητές. Συμπληρώνεται από γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά 11-16 ετών.

Από τι αποτελείται; Αποτελείται από 3 μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει 25 προτάσεις-χαρακτηριστικά δυσκολιών χωρισμένα σε 5 κλίμακες. Το δεύτερο μέρος είναι ένα παράρτημα που αφορά τις επιπτώσεις των δυσκολιών στο παιδί και στο περιβάλλον του. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις για χρήση μετά από παρέμβαση.

Πρώτο μέρος 1/2 Αποτελείται από 5 κλίμακες που εξετάζουν: Συναισθηματικά συμπτώματα π.χ. «Τον/την απασχολεί το παραμικρό, συχνά φαίνεται ανήσυχος/η» «Συχνά είναι δυστυχισμένος/η, αποκαρδιωμένος/η ή κλαίει» «Έχει πολλούς φόβους, τρομάζει εύκολα» Προβλήματα επικοινωνίας π.χ. «Συχνά έχει ξεσπάσματα νεύρων ή είναι ευέξαπτος» «Συχνά λέει ψέμματα ή εξαπατά» «Κλέβει από το σπίτι, το σχολείο ή αλλού» Υπερκινητικότητα/διάσπαση προσοχής π.χ. «Συνεχώς στριφογυρίζει νευρικά ή δεν στέκεται ήσυχος/η, έχει νευρικότητα» «Η προσοχή του διασπάται εύκολα, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί» «Πριν κάνει κάτι το μελετά προσεκτικά»

Πρώτο μέρος 2/2 4. Προβλήματα στις σχέσεις με συνομηλίκους π.χ. «Μάλλον μοναχικός/ή, τείνει να παίζει μόνος/η» «Έχει τουλάχιστον ένα φίλο» «Τα πηγαίνει καλύτερα με τους ενήλικες παρά με τα παιδιά» 5. Θετική κοινωνική συμπεριφορά π.χ. «Λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα των άλλων» «Μοιράζεται εύκολα με τα άλλα παιδιά (κεράσματα, παιχνίδια, μολύβια κλπ)» «Είναι καλός/ή με τα μικρότερα παιδιά» Κάθε κλίμακα αποτελείται από 5 προτάσεις- χαρακτηριστικά δυνατοτήτων και δυσκολιών.

Δεύτερο μέρος Απευθύνεται σε άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιοχές: Συναισθήματα Συγκέντρωση Συμπεριφορά Δυνατότητα να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους ανθρώπους Οι ερωτήσεις αφορούν τη διάρκεια των δυσκολιών, την ανησυχία/αναστάτωση και την κοινωνική ανεπάρκεια που προκαλούν αυτές οι δυσκολίες στο παιδί καθώς και την επιβάρυνση άλλων ατόμων του περιβάλλοντος.

Τρίτο μέρος Οι ερωτήσεις που περιλαμβάνει είναι: Η παρέμβαση έχει μειώσει τις δυσκολίες; Η παρέμβαση έχει βοηθήσει με άλλους τρόπους; π.χ. κάνοντας τις δυσκολίες πιο ανεκτές; Για να αυξηθεί η πιθανότητα ανίχνευσης της αλλαγής, το τρίτο μέρος αναφέρεται στα αποτελέσματα της παρέμβασης που διακρίνονται μόνο τον τελευταίο μήνα . Υπάρχουν συνδυαστικά τρεις εκδοχές του SDQ. 1η εκδοχή: χορήγηση μόνο πρώτου μέρους 2η εκδοχή: χορήγηση πρώτου και δεύτερου μέρους 3η εκδοχή: χορήγηση πρώτου, δεύτερου και τρίτου μέρους

Πώς βαθμολογούμε Για να βαθμολογήσουμε το πρώτο μέρος, χρησιμοποιούμε το ειδικό ένθετο βαθμολόγησης για κάθε υποκατηγορία (κλίμακα) δυσκολιών και δυνατοτήτων. Ο ερωτώμενος καλείται να επιλέξει με √ ανάμεσα στα: «Δεν ισχύει», «Ισχύει κάπως», «Ισχύει σίγουρα» και η βαθμολογία για κάθε απάντηση κυμαίνεται από 0-2. Ανάλογα με την τελική βαθμολογία, οι δυνατότητες-δυσκολίες κατηγοριοποιούνται ως «normal», «borderline», «abnormal». Στη συνολική βαθμολογία δεν περιλαμβάνεται η κλίμακα κοινωνικής θετικής συμπεριφοράς (prosocial scale).

Impact Score/ Παραρτημα Το δεύτερο μέρος βαθμολογείται ξεχωριστά και δεν συμπεριλαμβάνεται στην τελική βαθμολογία. Οι ερωτήσεις που αφορούν τη χρονικότητα και τις επιπτώσεις σε άλλους δεν συμπεριλαμβάνονται στη βαθμολογία. Η βαθμολογία για κάθε απάντηση κυμαίνεται από 0-2. Ανάλογα με την τελική βαθμολογία, οι επιπτώσεις των δυσκολιών στο παιδί και στο περιβάλλον του κατηγοριοποιούνται ως «normal» για 0 βαθμούς, «borderline» για 1 βαθμό και «abnormal» για 2 βαθμούς και πάνω.

χορήγηση ερωτηματολογίου Χορηγήθηκε: σε μητέρα παιδιού με διάγνωση ΔΕΠ-Υ και παιδιού τυπικής ανάπτυξης, στον εκπαιδευτικό παιδιού με διάγνωση ΔΕΠ-Υ και παιδιού τυπικής ανάπτυξης, σε κορίτσι με διάγνωση συνδυαστικού τύπου ΔΕΠ-Υ 11 ετών που φοιτά στην ΣΤ΄δημοτικού και σε κορίτσι τυπικής ανάπτυξης 11 ετών που φοιτά στην ΣΤ΄δημοτικού.

Διαδικασία χορήγησης ερωτηματολογίου κοριτσιού τυπικής ανάπτυξης Χορηγήθηκε η δεύτερη εκδοχή του ερωτηματολογίου. Χρόνος συμπλήρωσης 15΄. Η μητέρα συμπλήρωσε χωρίς βοήθεια το ερωτηματολόγιο ζητώντας πολύ λίγες διευκρινήσεις ως προς τη φύση των ερωτήσεων ενώ το κορίτσι συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο με τη βοήθειά μου. Ο εκπαιδευτικός συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο μέσα στα χρονικά πλαίσια του σχολείου.

Κορίτσι/Εκπαιδευτικός ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μητέρα Κορίτσι Εκπαιδευτικός Total Difficulties score Normal Prosocial Behaviour score Impact score Borderline Μητέρα Κορίτσι/Εκπαιδευτικός

Διαδικασία χορήγησης ερωτηματολογίου παιδιού με ΔΕΠ-Υ Χορηγήθηκε η δεύτερη εκδοχή του ερωτηματολογίου. Χρόνοι συμπλήρωσης 5-15΄. Η εκπαιδευτικός βοήθησε τη μητέρα και το κορίτσι να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο. Η εκπαιδευτικός χορήγησε το ερωτηματολόγιο στο σπίτι του κοριτσιού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μητέρα Κορίτσι Εκπαιδευτικός Total Difficulties score Abnormal Prosocial Behaviour score Borderline Impact score Αbnormal

βαθμολογία 1ου μέρους αξιολόγησης παιδιού τυπικής ανάπτυξης Κλίμακες αξιολόγησης 1ου μέρους Βαθμολογία μητέρας Βαθμολογία παιδιού Βαθμολογία εκπαιδευτικού Κατάταξη βαθμολογίας Συναισθηματικά συμπτώματα 3 Normal Προβλήματα επικοινωνίας 1 Υπερκινητικότητα/διάσπαση προσοχής 4 Προβλήματα στις σχέσεις με συνομηλίκους 2 Θετική κοινωνική συμπεριφορά 10 9

βαθμολογία 1ου μέρους αξιολόγησης παιδιού με δεπ-υ Κλίμακες αξιολόγησης 1ου μέρους Βαθμολογία παιδιού & μητέρας Βαθμολογία εκπαιδευτικού Κατάταξη βαθμολογίας Συναισθηματικά συμπτώματα 5 7 Abnormal Προβλήματα επικοινωνίας 8 Υπερκινητικότητα/διάσπαση προσοχής 10 Προβλήματα στις σχέσεις με συνομηλίκους 4 1 (Normal) Θετική κοινωνική συμπεριφορά Borderline

ΚΑΤΑΤΑΞΗ & ΣΥΓΚΡΙΣΗ συνολικών ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 1/2 Παιδί τυπικής ανάπτυξης Normal Borderline Abnormal Score Total Difficulties score Μητέρα 0-13 14-16 17-40 10 Κορίτσι 0-15 16-19 20-40 4 Εκπαιδευ-τικός 0-11 12-15 16-40 8 Prosocial Behaviour score 6-10 5 0-4 9 Impact score 1 2+

ΚΑΤΑΤΑΞΗ & ΣΥΓΚΡΙΣΗ συνολικών ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 2/2 Παιδί με διάγνωση ΔΕΠ-Υ Normal Borderline Abnormal Score Total Difficulties score Μητέρα 0-13 14-16 17-40 24 Κορίτσι 0-15 16-19 20-40 Εκπαιδευ-τικός 0-11 12-15 16-40 25 Prosocial Behaviour score 6-10 5 0-4 Impact score 1 2+ 6

Συμπεράματα Το κορίτσι με ΔΕΠ-Υ παρουσιάζει υψηλό ποσοστό δυσκολιών σε όλες τις υποκατηγορίες του SDQ σε αντίθεση με το κορίτσι τυπικής ανάπτυξης όπου το ποσοστό δυνατοτήτων- δυσκολιών κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Το ερωτηματολόγιο SDQ μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο για ανίχνευση της συμπεριφοράς και λιγότερο ως αποκλειστικό εργαλείο αξιολόγησης ΔΕΠ-Υ. Προτείνεται από το ίδιο το ερωτηματολόγιο η συνδυαστική χρήση του μαζί με άλλα εργαλεία ανίχνευσης της συμπεριφοράς με σκοπό την πληρέστερη εικόνα δυνατοτήτων-δυσκολιών του παιδιού.

Παρατηρήσεις σχετικά με το SDQ Υπάρχει η πιθανότητα για λανθάνουσα οπτική γονέα ως προς τον αντίκτυπο των δυσκολιών του παιδιού τυπικής ανάπτυξης στο περιβάλλον. Διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς την ειλικρίνεια των παιδιών και ως προς τα μέτρα σύγκρισης παιδιών-γονέων.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!