Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η φιλία στην αρχή της εφηβείας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η φιλία στην αρχή της εφηβείας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η φιλία στην αρχή της εφηβείας
Έρευνα με ερωτηματολόγιο σε μαθητές της Α΄Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Βύρωνα Σχολική χρονιά

2 Η Έρευνα και το ερωτηματολόγιο
Η έρευνα έγινε στα πλαίσια διαθεματικής εργασίας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β΄Γυμνασίου στην ενότητα 3 «Φίλοι για πάντα». Πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2012 στο 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα με σκοπό την ανίχνευση της θέσης που έχει η φιλία στη ζωή των μαθητών της Α΄τάξης Γυμνασίου, ηλικίας ετών. Τα ερωτηματολόγια κατασκευάστηκαν από τα μέλη της ομάδας. Μοιράστηκαν στους 93 μαθητές της Α΄τάξης (50 αγόρια και 43 κορίτσια) και συμπληρώθηκαν ανώνυμα.

3 Με ποιο κριτήριο διαλέγετε τους φίλους σας;

4 Πιστεύετε ότι υπάρχει αληθινή φιλία στις μέρες μας;

5 Στην ερώτηση «αν υπάρχει αληθινή φιλία στις μέρες μας» η συντριπτική πλειοψηφία (82%) απάντησε ΝΑΙ.
ΌΧΙ απάντησε το 20% των αγοριών(10/50) και μόλις το 13% των κοριτσιών (6/43) Αποδεικνύονται λίγο πιο δύσπιστα τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, που σ’ αυτή την ηλικία εμφανίζονται πιο ευαίσθητα και συναισθηματικά.

6 Πόσο σημαντική είναι η φιλία για σας;

7 Ποια από τα παρακάτω χαρακτηρίζουν, κατά τη γνώμη σας, την αληθινή φιλία;

8 Στα χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας η εμπιστοσύνη έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις αγοριών και κοριτσιών(82/93). Ακολουθεί η συμπαράσταση(60/93), η εκτίμηση και οι σωστές συμβουλές (13/93), η εχεμύθεια (12/93) και τέλος η σταθερότητα-αντοχή στο χρόνο (9/93). Η άσκηση αντικειμενικής κριτικής – ίσως έννοια δυσκολονόητη για τα παιδιά αυτής της ηλικίας - επιλέχτηκε από 1/93 και μάλιστα κορίτσι.

9 Οι σωστές συμβουλές αποτελούν χαρακτηριστικό της αληθινής φιλίας για το 20% των αγοριών(10/50) σε αντίθεση με το αρκετά μικρό 7% (3/43) των κοριτσιών. Πώς εξηγείται αυτό; Ίσως τ’ αγόρια έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από υποστήριξη και συμβουλές σε σχέση με τα κορίτσια, που είτε διαθέτουν μεγαλύτερη ωριμότητα , είτε συζητώντας περισσότερο μεταξύ τους για τα προσωπικά τους, ανακαλύπτουν και τις απαντήσεις.

10 Λέτε την αλήθεια στους φίλους σας, ακόμα κι αν ξέρετε ότι πρόκειται να δυσαρεστηθούν;

11 Επηρεάζεστε από τους φίλους σας;

12 Τα κορίτσια είναι πιο ειλικρινή απέναντι στους φίλους τους
Τα κορίτσια είναι πιο ειλικρινή απέναντι στους φίλους τους. Το 56% λέει πάντα την αλήθεια σε σχέση με το 40% των αγοριών. Το γεγονός ίσως δικαιολογείται από το ότι οι αποκαλύψεις που κάνουν τ’ αγόρια στους φίλους τους είναι περιορισμένες σε σχέση με την «εξωστρεφή φύση» των κοριτσιών που συνηθίζουν τις εξομολογήσεις. Το 20% των αγοριών επηρεάζεται πολύ από τους φίλους και λίγο επηρεάζεται το 58% . Αντίστοιχα το ποσοστό των κοριτσιών που επηρεάζονται πολύ είναι 14% και λίγο 60%.

13 Γνωρίζουν οι γονείς σας τους φίλους σας;

14 Εγκρίνουν οι γονείς σας τους φίλους σας;

15 Ενώ στην πλειοψηφία τους οι γονείς γνωρίζουν και εγκρίνουν τους φίλους των παιδιών τους, συναντήσαμε μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Μόλις το 14% των γονέων κοριτσιών δεν εγκρίνει όλους τους φίλους τους. Στα αγόρια το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο και φτάνει το 26%. Η επιλογή φίλων όχι απόλυτα αρεστών από το οικογενειακό περιβάλλον είναι ίσως μια προσπάθεια χειραφέτησης των αγοριών. Ίσως μ’ αυτό τον τρόπο εκδηλώνουν την ανάγκη τους για ανεξαρτησία – με όλους τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.

16 Το ερωτηματολόγιο και την έρευνα ανέλαβαν οι μαθήτριες του Β2
Βασιλική Μαυρικάκη Χριστίνα Μήτρο Χριστίνα Μούτσα


Κατέβασμα ppt "Η φιλία στην αρχή της εφηβείας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google