Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

2 Ορισμός: Το άγχος στις διαπροσωπικές σχέσεις ορίζεται ως μια αντιληπτή διέγερση, ανασφάλεια, σκέψεις αυτοκριτικής, ένταση, σωματικά συμπτώματα, αγωνία, άγχος, συμπεριφορές αποφυγής που εκδηλώνονται στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Είτε πριν μπούμε σ’αυτές είτε βιώνοντάς τες. Η παρούσα έρευνα: Δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal for Specialist in Group Work» με τίτλο: «Μια ψυχοεκπαιδευτική ομαδική παρέμβαση στα πλαίσια του σχολείου για παιδιά με άγχος στις διαπροσωπικές σχέσεις». Συμμετέχοντες: παιδιά ελληνικής καταγωγής ενός δημόσιου σχολείου της βορειοδυτικής Ελλάδας. μεσαίας ως υψηλής κοινωνικής τάξης. μεσαίου και υψηλού επιπέδου κοινωνικού άγχους (αξιολόγηση μέσω της κλίμακας sasc-r) 13 αγόρια και 27 κορίτσια, χρονών (Δ’, Ε’, Στ’ Δημοτικού). 2 ομάδες: παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ενώ η 3η: μαθητές Στ’ Δημοτικού.

3 Παρουσίαση προγράμματος
1η συνάντηση: «Σπάζοντας τον πάγο» Στόχος: Τα παιδιά να γνωριστούν μεταξύ τους και να θεσπίσουν τους κανόνες της ομάδας. Κάθονται σε κύκλο και ο καθένας λέει το όνομά του και κάνει μια πόζα. Οι υπόλοιποι μιμούνται. Χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες και γράφουν 2 κανόνες συνοδευόμενους από μια ζωγραφιά. Ενώνουν όλα τα χαρτόνια και φτιάχνουν το «χαλί κανόνων»!

4 2η συνάντηση: «Ένας κύβος γεμάτος συναισθήματα»
2η συνάντηση: «Ένας κύβος γεμάτος συναισθήματα» Στόχος: Να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Παρουσιάζεται μια αφίσα και προσπαθούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα που δείχνει. Δίνεται μια λίστα συναισθημάτων. Παρουσιάζονται καταστάσεις και σκέφτονται τι θα ένιωθαν σε ανάλογη περίπτωση. Ρίχνουν ένα χάρτινο κύβο που απεικονίζει ζωγραφιές συναισθημάτων. Ανάλογα με το συναίσθημα που τους «έτυχε», μοιράζονται ιστορίες. Επεξεργάζονται τη δραστηριότητα.

5 3η συνάντηση: «Κάνω και διατηρώ φιλίες»
3η συνάντηση: «Κάνω και διατηρώ φιλίες» Στόχος: Να αναγνωρίσουν κοινωνικές δεξιότητες που θα τα βοηθούν να ξεκινούν και να διατηρούν φιλίες. Ορίζουν τη φιλία συμπληρώνοντας την πρόταση «φιλία είναι…». Σε ομάδες ή ζευγάρια φτιάχνουν τη λίστα κοινωνικών δεξιοτήτων. Μοιράζονται τις λίστες τους και συγκροτούν μία κεντρική λίστα: «κλειδιά της φιλίας». Εφαρμόζουν τις δεξιότητες-κλειδιά στην καθημερινότητά τους. Συζητούν αν και με ποιο τρόπο βοηθήθηκαν.

6 4η συνάντηση: «Το μυστήριο του άγχους μου»
4η συνάντηση: «Το μυστήριο του άγχους μου» Στόχος: Να αναγνωρίσουν μερικούς από τους δικούς τους στρεσογόνους παράγοντες. Ονοματίζουν ό,τι τους προκαλεί άγχος. Δίνεται αντίγραφο του «stress attitude survey» και το συμπληρώνουν. Διαβάζονται οι ερωτήσεις και οι μαθητές μετακινούνται προς τη μια ή την άλλη μεριά της αίθουσας, ανάλογα με την απάντησή τους. Ακολουθεί σύντομη συζήτηση.

7 5η συνάντηση: «Ασπίδα ενάντια στο άγχος»
5η συνάντηση: «Ασπίδα ενάντια στο άγχος» Στόχος: Να γνωρίσουν και να εξασκηθούν πάνω σε στρατηγικές διαχείρισης άγχους. Action Plan For Managing Stress-σχέδιο διαχείρισης άγχους. Περιλαμβάνει: Το βήμα δράσης Το βήμα βαθιάς ανάσας Το βήμα «ξεφεύγω από την παγίδα» Οι συντονιστές εξηγούν με λεπτομέρεια κάθε βήμα και ρωτούν τα παιδιά αν έχουν δοκιμάσει κάποια από αυτές τις στρατηγικές. Τα παιδιά μοιράζονται δικούς τους τρόπους χαλάρωσης και τους προσθέτουν στη λίστα.

8 Stress Shield- Ασπίδα ενάντια στο άγχος
Μοιράζεται αντίγραφό της και τα παιδιά σκέφτονται είδη ασπίδων που έχουν χρησιμοποιήσει. Περιλαμβάνει: Στάσεις Εμπειρίες ζωής Σχολικά και οικογενειακά στηρίγματα Προσωπικές συνήθειες Συμπληρώνουν τη δική τους ασπίδα άγχους. Μοιράζονται τις ασπίδες τους με την υπόλοιπη ομάδα.

9 6η & 7η συνάντηση: «Κοιτάζοντας τη φωτεινή πλευρά»
6η & 7η συνάντηση: «Κοιτάζοντας τη φωτεινή πλευρά» Στόχος: Να εξασκηθούν στο να επιλέγουν λειτουργικές ερμηνείες για τις καταστάσεις. Η ομάδα συζητά και κάνει μία λίστα από πιθανές ερμηνείες ενός υποθετικού σεναρίου. Οι συντονιστές καταγράφουν τις ερμηνείες σε ένα μεγάλο χαρτί. Ενώ τις καταγράφουν, ενθαρρύνουν συζήτηση. Οι συντονιστές παρέχουν ένα θεωρητικό πλαίσιο. Τα παιδιά δουλεύουν ως ομάδα και καταλήγουν στις πιο λογικές και βοηθητικές ερμηνείες απ’αυτές που είχαν δοθεί.

10 6η & 7η συνάντηση: «Κοιτάζοντας τη φωτεινή πλευρά»
6η & 7η συνάντηση: «Κοιτάζοντας τη φωτεινή πλευρά» Χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες ή ζευγάρια και τους δίνονται 2 διφορούμενα υποθετικά σενάρια. Γράφουν όσο περισσότερες ερμηνείες μπορούν και συμφωνούν στις πιο λογικές και ρεαλιστικές. Παρουσιάζουν στη μεγάλη ομάδα τη λογική των επιλογών τους. Δίνονται διφορούμενα υποθετικά σενάρια και τα παιδιά παίζουν παιχνίδι ρόλων. Γίνονται ερωτήσεις από τους κατευθυντές που βοηθούν στην εξερεύνηση της δραστηριότητας.

11 8η συνάντηση: «Λέγοντας αντίο»
Στόχος: Ανατροφοδότηση και αποτίμηση του προγράμματος. Ζωγραφίζουν ένα μονοπάτι και το δείχνουν. Τίθενται ερωτήσεις: Υπάρχουν σημαντικά ή επικίνδυνα μέρη στο μονοπάτι; Πού οδηγεί; Τι ομοιότητες παρατηρείτε ανάμεσα στο δικό σας σχέδιο και των άλλων παιδιών; Πώς νιώσατε όταν ζωγραφίζατε; Οι συντονιστές παρέχουν συνδέσεις για το μέλλον. Γίνεται μια γιορτή όπου οι μαθητές λαμβάνουν ένα πορτφόλιο.

12 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΑΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google