Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδάσκουσα: Διδασκάλου Ε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδάσκουσα: Διδασκάλου Ε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδάσκουσα: Διδασκάλου Ε.
Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα: Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις. Θέμα:Ελληνική κλίμακα αξιολόγησης ΔΕΠ-Υ. Ερωτηματολόγιο για εκπαιδευτικούς. Διδάσκουσα: Διδασκάλου Ε. Φοιτήτριες:Άγγου Μαγδαληνή, Κοντού Βασιλική – Αικατερίνη. Α. Μ . : , Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής

2 Γενικά στοιχεία ΔΕΠ-Υ : Χρόνια αναπτυξιακή διαταραχή.
Αναπτυξιακά ακατάλληλοι βαθμοί: 1)Ελλειμματικής προσοχής. 2)Παρορμητικότητας. 3)Υπερκινητικότητας. Μεγάλη διακύμανση μεταξύ των δύο φύλων(ως προς την εκδήλωση και τα χαρακτηριστικά).

3 Αναγκαιότητα πρώιμης αναγνώρισης ΔΕΠ-Υ.
Είναι αναγκαία η έγκαιρη αναγνώριση της διαταραχής για να μην αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη του παιδιού σε πλαίσια όπως : 1) Οικογένεια 2) Εκπαίδευση 3) Ομάδες συνομηλίκων 4) Κοινωνία

4 Πώς θα γίνει όμως η πρώιμη αναγνώριση;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι όπως : 1) παρατήρηση παιδιού 2) Συνέντευξη με παιδί και γονείς 3) Ιστορικό παιδιού 4) Ερωτηματολόγια Στη συγκεκριμένη εργασία χρησιμοποιήσαμε την Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ-Υ , ερωτηματολόγιο για εκπαιδευτικούς .

5 Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης ΔΕΠ-Υ(Ερωτηματολόγιο για Εκπαιδευτικούς)
Περιέχει 2 ερωτηματολόγια. Ένα για γονείς και ένα για εκπαιδευτικούς. Οι ερωτήσεις στηρίζονται στα διαγνωστικά κριτήρια της ΔΕΠ-Υ, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από το DSM-IV. Περιέχονται 18 ερωτήσεις τεσσάρων διαβαθμίσεων (τύπου Likert).

6 Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης ΔΕΠ-Υ(Ερωτηματολόγιο για Εκπαιδευτικούς)
Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης ΔΕΠ-Υ(Ερωτηματολόγιο για Εκπαιδευτικούς).Υπολογισμός 1 Υπάρχουν 2 υποκλίμακες στην κλίμακα αξιολόγησης: 1η) Υποκλίμακα ελλειμματικής προσοχής(9 ερωτήσεις) 2η) Υποκλίμακα υπερκινητικότητας/παρορμητικότητας(9 ερωτήσεις) Βαθμολογίες υποκλιμάκων: Αρχική βαθμολογία ελλειμματικής προσοχής(άθροισμα ερωτήσεων με μονή αρίθμηση) Αρχική βαθμολογία υπερκινητικότητας/παρορμητικότητας(αθροισμα ερωτήσεων με ζυγή αρίθμηση). Συνολική βαθμολογία: άθροισμα των δύο αρχικών βαθμολογιών.

7 Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης ΔΕΠ-Υ(Ερωτηματολόγιο για Εκπαιδευτικούς)
Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης ΔΕΠ-Υ(Ερωτηματολόγιο για Εκπαιδευτικούς). Υπολογισμός 2 Μετατροπή αρχικών βαθμολογιών των κλιμάκων σε εκατοστιαίες τιμές βάσει του φύλου και της ηλικίας του παιδιού.

8 Κλινική χρησιμότητα της διάγνωσης και του αποκλεισμού της ΔΕΠ-Υ.
Εξέταση της: Ευαισθησίας. Ειδικότητας. Θετικής προβλεπτικής δύναμής της ( Positive predictive power- PPP). Αρνητικής προβλεπτικής δύναμής της (Negative predictive power -NPP).

9 Γενικά Στοιχεία Μαθητή για τον οποίο χορηγήθηκε το ερωτηματολόγιο.
Αγόρι. 7 ετών. Μαθητής β΄δημοτικού . Αστική περιοχή. Διάγνωση για γενικές μαθησιακές δυσκολίες. Ενδείξεις ΔΕΠ-Υ.

10 Ερωτηματολόγια Έγινε χορήγηση δύο ερωτηματολογίων.
Το ένα δόθηκε στην δασκάλα της γενικής τάξης του μαθητή. Το άλλο δόθηκε στην δασκάλα του τμήματος ένταξης.

11 Αποτελέσματα ερωτηματολογίου από τη δασκάλα της γενικής τάξης
Υποκλίμακα ελλειμματικής προσοχής : 21 και αντιστοιχεί στο 92 %μόριο. Υποκλίμακα υπερκινητικότητας: 21 και αντιστοιχεί στο %μόριο. Συνολική βαθμολογία : 42 και αντιστοιχεί στο 93ο %μόριο.

12 Ανάλυση αποτελεσμάτων
Ερωτηματολόγιο δασκάλας γενική τάξης: Με βάση ερευνητικά δεδομένα, ο μαθητής παρουσιάζει ενδείξεις της ΔΕΠ-Υ. Συγκεκριμένα,η βέλτιστη τιμή της ελλειμματικής προσοχής για τους εκπαιδευτικούς με σκοπό την παραπομπή είναι το 90ο %μόριο(μαθητής: 92 %μόριο) . Αντίστοιχα, με βάση ερευνητικά δεδομένα η βέλτιστη τιμή της υπερκινητικότητας για την παρουσία ΔΕΠ-Υ είναι το 85 %μόριο (ο μαθητής:92-93ο %μόριο) . Η συνολική βαθμολογία με βάση τα ερευνητικά δεδομένα,η βέλτιστη τιμή για ΔΕΠ-Υ είναι το 85%μόριο (ο μαθητής : 93%μόριο)

13 Αποτελέσματα ερωτηματολογίου από την δασκάλα του τμήματος ένταξης.
Υποκλίμακα ελλειμματικής προσοχής: 17 (με αναπάντητες δύο ερωτήσεις) και αντιστοιχεί στο %μόριο. Υποκλίμακα υπερκινητικότητας: 19 και αντιστοιχεί στο %μόριο. Συνολική βαθμολογία : 36 και αντιστοιχεί στο %μόριο.

14 Ανάλυση αποτελεσμάτων
Ερωτηματολόγιο δασκάλας τμήματος ένταξης: Με βάση ερευνητικά δεδομένα η βέλτιστη τιμή της ελλειμματικής προσοχής για τους εκπαιδευτικούς με σκοπό την παραπομπή είναι το 90ο %μόριο ( μαθητής: 80-84%μόριο) Αντίστοιχα, με βάση ερευνητικά δεδομένα η βέλτιστη τιμή της υπερκινητικότητας για την παρουσία ΔΕΠ-Υ είναι το 85 %μόριο(μαθητής: 86-90%μόριο) Η συνολική βαθμολογία με βάση τα ερευνητικά δεδομένα,η βέλτιστη τιμή για ΔΕΠ-Υ είναι το 85%μόριο (ο μαθητής :88-90%μόριο)

15 Συμπεράσματα Με βάση τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων ο μαθητής θα παραπεμφθεί. Η διαφοροποίηση των δύο ερωτηματολογίων είναι το γεγονός η δασκάλα της γενικής τάξης παρουσιάζει τον μαθητή ως συνδυαστικό τύπο της ΔΕΠ-Υ και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις ενώ η δασκάλα του τμήματος ένταξης τον παρουσιάζει ως παρορμητικό τύπο μη απαντώντας σε δύο ερωτήσεις .

16 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Διδάσκουσα: Διδασκάλου Ε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google