Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο
Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε. Ν. Χαλκιδικής Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο Μπότσας Γεώργιος

2 Η λογική Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων των νέων Σχολικών Συμβούλων σε όλες τις σχολικές μονάδες των Περιφερειών τους, προέκυψαν κάποια στοιχεία που δικαιολόγησαν την ανάληψη της πρωτοβουλίας της ανίχνευσης των Μαθησιακών Δυσκολιών

3 Η λογική 1. Το φαινόμενο της ύπαρξης παιδιών με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων της Χαλκιδικής, είναι παρόν και εμφανές. 2. Τα περισσότερα παιδιά αυτής της κατηγορίας, δεν έχουν εξεταστεί από το ΚΕΔΔΥ Χαλκιδικής. 3. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μαθητές και μαθήτριες με Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία στη Γλώσσα (Δυσλεξία κλπ.).

4 Η λογική 4. Η ανίχνευση των δυσκολιών μάθησης έγινε αργά ή δεν έγινε καθόλου. 5. Όπου υπάρχει Τμήμα Ένταξης στο Σχολείο, αρκετά από αυτά τα παιδιά, φοιτούν εκεί. 6. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες μάθησης, υποστηρίζονται με ενισχυτική διδασκαλία, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί αν έχουν Μαθησιακές Δυσκολίες ή όχι.

5 Η λογική Το ΚΕΔΔΥ Πολυγύρου αντιμετωπίζει σοβαρή δυσκολία να ανταποκριθεί στις ανάγκες ανίχνευσης των Μαθησιακών Δυσκολιών στην Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής.

6 Ο σκοπός Δυνατότητα ανίχνευσης και πρώτης διερεύνησης των δυσκολιών μάθησης των παιδιών, μέσα στο Σχολείο. Το Σχολείο, με τη βοήθεια του Σχολικού Συμβούλου, όπου αυτό χρειάζεται, αντιμετωπίζει με διαφοροποίηση, προσαρμογές και μέτρα στήριξης (Τμήμα Ένταξης, Ενισχυτική Διδασκαλία, κλπ.). Υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας της Γενικής και Ειδικής Αγωγής, ανακούφιση του ΚΕΔΔΥ και αφετέρου θα υπάρχουν κανόνες και αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων υποστήριξης των παιδιών με δυσκολίες μάθησης.

7 Τα βήματα Ανίχνευση δυσκολιών με το εργαλείο «Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς» (Παντελιάδου & Σιδερίδης, 2007). Εξ' αποστάσεως παρουσίαση σε εκπαιδευτικό του κάθε Σχολείου του εργαλείου ανίχνευσης Μαθησιακών Δυσκολιών ΛΑΜΔΑ. Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών με το ΛΑΜΔΑ. Σύσκεψη εκπαιδευτικών με Σχολικό Σύμβουλο.

8 Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς (ΑΜΔΕ)
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι πιο έγκυρες και σαφείς πληροφοριακές πηγές για τη μαθησιακή λειτουργία ενός μαθητή, είναι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μαζί του (Tenenbaum & Ruck, 2007; Liljequist & Renk, 2007; Mashburn & Henry, 2004; Παντελιάδου & Σιδερίδης, 2008). Σε αυτή τη γραμμή βιβλιογραφίας βασίζεται το εργαλείο «Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς» (ΑΜΔΕ) της ομάδας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

9 Το εργαλείο Το εργαλείο (ΑΜΔΕ) αποτελείται από 6 κλίμακες: Πρόσληψη, Παραγωγή, Ανάγνωση, Γραφή, Συλλογισμός και Μαθηματικά. Κάθε κλίμακα αποτελείται από περίπου 20 ερωτήσεις για το τι κάνει ή δεν κάνει το παιδί μέσα στην τάξη (ακαδημαϊκός τομέας). Η κλίμακα απάντησης είναι 1 (πάντα) – 9 (ποτέ). Όταν η συμπεριφορά της ερώτησης εκδηλώνεται πάντα (ή σχεδόν πάντα) σημειώνεται 1, αν εκδηλώνεται συχνά, σημειώνεται 2 ή 3, αν εκδηλώνεται μερικές φορές, σημειώνεται 4 ή 5, όταν εκδηλώνεται σπάνια τότε 7 ή 8 και αν δεν εκδηλώνεται ποτέ (ή σχεδόν ποτέ), σημειώνεται 9.

10 Εξεταστής Αυτός που συμπληρώνει το πρωτόκολλο πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ακαδημαϊκή λειτουργία του παιδιού. Μπορεί να είναι περισσότερα από ένα άτομα. Η συμπλήρωση έγινε ηλεκτρονικά (Google docs).

11 Προϋποθέσεις χορήγησης
Πρέπει να αποκλεισθούν οι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε δυσκολίες μάθησης, αλλά εξαιρούνται από τον ορισμό των Μαθησιακών Δυσκολιών (Hammil, 1990, σελ.77): Αισθητηριακά προβλήματα Νοητική καθυστέρηση Πολιτισμικέ διαφορές (άλλη μητρική γλώσσα) Ελλιπής φοίτηση Γ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου

12 Πρόσληψη

13 Παραγωγή

14 Ανάγνωση

15 Γραφή

16 Συλλογισμός

17 Μαθηματικά

18

19

20

21

22

23

24 Πίνακας 1. Παράδειγμα Μιας Μαθήτριας 5ης Τάξης Δημοτικού Πρόσληψη Παραγωγή Ανάγνωση Γραφή Συλλογισμοί Μαθηματικά Προβλεπτική Τιμή Μετατροπή Πιθανότητα Πραγματικές Τιμές 7 1 0.424 Τιμές-Ζ Τιμές-Τ Κλίσεις β -0.647 -0.175 -1.052 0.092 -0.176 Σταθερά 10.106 Πίνακας 2. Λογιστική Προβλεπτική Εξίσωση Πίνακας 3. Αξιολόγηση Πιθανοτήτων 5η τάξη: Υ' = β1χ1+β2χ2+…..βνχν+α+ε 0-69% Απίθανο να έχει Μ.Δ. 5η τάξη: Υ' = (.424)+(-.647)+(-.175)+(-1.052)+(.092)+(-.176) 70-79% Ενδεχομένως να έχει Μ.Δ. 80-99% Πολύ πιθανό να έχει Μ.Δ.

25 Δείγμα κατά τάξη

26 Μητρική γλώσσα


Κατέβασμα ppt "Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google