ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΡΘΡΟ 12 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
(α) Διάθεση Μεριδίων ΟΣΕΚΑ (β) Διαδικασία Κοινοποίησης
Advertisements

ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Σχέδιο Κανονισμού λειτουργίας Ολομέλεια Εθνικού Περιβαλλοντικού Δικτύου Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ CEV)
Καλώς ήρθατε. Όραμα της AIESEC είναι να αναπτύξει τα μέλη της μέσα από τις εμπειρίες που τους προσφέρει και να τους παρέχει πολιτισμική και εργασιακή.
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Διαχείριση κινδύνων εργασιακού άγχους στο KEK INA IDEC Α.Ε. Πειραιάς, Ελλάδα gr.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η οργάνωση ενός Υποθετικού Προγράμματος Εικονικών Επιχειρήσεων στα ΤΕΕ
Οφέλη και Προοπτικές Χρηματοδότησης μέσω Προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ Ροζάννα Σεμερτζιάν Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ Γραφείο Στήριξης Ερευνητικών & Αναπτυξιακών.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Τομεακό Πρόγραμμα Comenius Αθήνα, 25 Ιoυνίου ΜΑΡΙΑ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Στόχοι, μεθοδολογία, διαδικασίες Μιχάλης Μεταξάς Innovatia ΕΠΕ, Σύμβουλος Διαχείρισης Έργου.
1 Η νέα Οδηγία για την παροχή πιστώσεων σε καταναλωτές Χριστίνα Κ. Λιβαδά Ειδική Νομική Σύμβουλος ΕΕΤ.
Περιφερειακή Πολιτική EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Έγγραφα εργασίας Εκ των προτέρων Αξιολόγηση - Δείκτες Α. Σίμου Μονάδα Αξιολόγησης Γενική Διεύθυνση.
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
Mελέτη Αξιολόγησης του Συστήματος των Δεικτών Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων « Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και «Απασχόληση,
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ Είναι δεδομένη η ανάγκη αλλαγών σε επίπεδο αθλητικού σχεδιασμού.
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 8.1 Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία.
Τρόποι και βήματα διευθέτησης των εργασιακών διαφορών (Β) ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 4.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
Induction Course/Πρόγραμμα ένταξης στην εταιρία Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τα μέσα που χρειάζονται για την επιτυχημένη ένταξη νέων υπαλλήλων σε μια εταιρία.
Ερευνητικές Εργασίες Α’ Τάξη Γενικού Λυκείου Παντελής Μάναλης Υπεύθυνος Π.Ε. στη Δ/νση Δ/θμιας Εκ/σης Πειραιά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών προσφέρει τη δυνατότητα: Να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος,
Γιάννης Μελέας Σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Κεντρικό Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Conducting Effective Meetings ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ Μετάφραση-Επιμέλεια: Ελπίδα Βάπτισμα.
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Ερευνητικές εργασίες Πλαίσιο εφαρμογής. Πρακτικά ζητήματα, Ωρολόγιο Πρόγραμμα, Ωράριο, Δημιουργία τμημάτων ενδιαφέροντος Για τη διεξαγωγή των Ερευνητικών.
Μονογραφία Επαγγέλματος Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας
«Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ Ανιχνεύω, Γνωρίζω, Αγαπώ.
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ECODRIVING Έξυπνος τρόπος οδήγησης ο οποίος συμβάλλει: –στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου –στη μείωση των εκπομπών ρύπων και αερίων.
Διοίκηση Αθλητικών Γεγονότων Προγραμματισμός Εγκαταστάσεων.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
Ενότητα 1_1 ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τίτλος μαθήματος: Εκπαιδευτική αξιολόγηση.
KEN ΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ – « ΕΡΓΑΛΕΙΟ » ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Το ΧΡΙΣΟΥΓΕΝNΙΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ που διοργανώνεται με την έγκριση της ΕΠΣΑ στην Αθήνα στην περίοδο των διακοπών έγινε πλέον.
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ.
ΣΥΣΤΑΣΗ 6 ου ΣΔΕΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΦΕΚ 2197/13/10/2015 ΕΤΟΣ
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων
Διαδικασίες για την υλοποίηση του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος Υ.ΠΑΙ.Θ. – Ι.Ε.Π.
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΑΡΘΡΟ 35: ΣΧΕΣΗ……………………………………………………………...
Διαδικασία αξιολόγησης διαιτητών
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Φ. Α. Αραβανόπουλος Πρόεδρος ΕΣ
Ένας Χρόνος ΠΕΑΠ Επίκουρη Καθηγήτρια Ευδοκία Καραβά
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Κίνητρα και μέτρα για τη σύνδεση των ακαδημιών με τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου. Αθηνα / 12 / 2017 Επ.α.κ.α.β.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΕΠΑΚΑΒ ΑΘΗΝΑ 9/12/17 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΙΩΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΠΟΝΗΤΗΣ ΣΕΓΑΣ.
1η περΙοδος επιμΟρφωσης Β1 επιπΕδου Τ.Π.Ε., ΜΑΪος – ΙοΥνιος 2017
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ CEV)
Διαδικασίες για την υλοποίηση του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος Υ.ΠΑΙ.Θ. – Ι.Ε.Π.
Διαδικασίες για την υλοποίηση του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος Υ.ΠΑΙ.Θ. – Ι.Ε.Π.
President Elect Training Seminar
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΜΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου
Η Αξιολόγηση & οι Απαιτήσεις του Σχεδίου Αξιολόγησης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΡΘΡΟ 12 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να λαμβάνουν μία αρχική εκπαίδευση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Εν συνεχεία ακολουθούν ετήσιοι εκπαιδευτικοί κύκλοι επιμόρφωσης, οι οποίοι για τους εκπαιδευτές 1ης κατηγορίας διαιτητών θα είναι τουλάχιστον δύο (2). Οι γραπτές εξετάσεις γίνονται όπως προβλέπεται στον ειδικό κανονισμό, μπορούν δε οι εξετάσεις να τεθούν υπό την εποπτεία της UEFA & FIFA για την αξιολόγηση και έγκριση της άδειας των εκπαιδευτών. Οι εκπαιδευτές πρέπει μετά την υποβολή τους σε εξετάσεις γνώσης των Κανόνων του Παιχνιδιού, να κάνουν παρουσιάσεις ειδικών θεμάτων με την βοήθεια τεχνολογικών μέσων.

ΑΡΘΡΟ 13 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ Οι παρατηρητές θα πρέπει να λαμβάνουν μία αρχική εκπαίδευση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Εν συνεχεία ακολουθούν ετήσιοι εκπαιδευτικοί κύκλοι επιμόρφωσης, οι οποίοι για τους παρατηρητές 1ης κατηγορίας διαιτητών θα είναι τουλάχιστον τρεις (3). Οι γραπτές εξετάσεις γίνονται όπως προβλέπεται στον ειδικό κανονισμό, μπορούν δε να τεθούν υπό την εποπτεία της UEFA & FIFA για την αξιολόγηση και έγκριση της άδειας των εκπαιδευτών.

Οι παρατηρητές θα πρέπει μετά την υποβολή τους σε εξετάσεις γνώσης των Κανόνων του Παιχνιδιού, να παρακολουθήσουν αγώνα και να ασκήσουν υπό την μορφή εξέτασης τα καθήκοντα του παρατηρητή. Οι εκθέσεις τους θα παραδίδονται και θα ελέγχονται από την εξεταστική επιτροπή και θα ανακοινώνονται επίσημα από την Κ.Ε.Δ. οι επιτυχόντες ανά κατηγορία. Οι παρατηρητές θα παρακολουθούν τουλάχιστον μία φορά εντός της αγωνιστικής περιόδου, επιμορφωτικό σεμινάριο μαζί με τους διαιτητές. Οι παρατηρητές 1ης κατηγορίας θα παρακολουθούν τουλάχιστον δύο φορές ετησίως επιμορφωτικό σεμινάριο.

ΑΡΘΡΟ 14 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ – ΤΑΛΕΝΤΩΝ ΑΡΘΡΟ 14 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ – ΤΑΛΕΝΤΩΝ Η Κ.Ε.Δ. και ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Διαιτησίας θα φροντίσουν: α) Να δημιουργηθεί, σε εθνικό επίπεδο, ένα γενικό σχέδιο (master plan) για την επιμόρφωση των διαιτητών και των εκπαιδευτών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. β) Να ενσωματωθούν γρήγορα τα νέα μέλη στον κόσμο της διαιτησίας και να αυξηθούν τα επίπεδα παραμονής. γ) Να διδαχθούν οι Κανόνες του Παιχνιδιού. δ) Να διασφαλιστεί ομοιόμορφη και συνεπής ερμηνεία των Κανόνων του Παιχνιδιού.

ε) Να παρασχεθούν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο που μπορούν οι διαιτητές να βελτιώσουν την απόδοση τους. στ) Να εντοπιστούν νεαροί ταλαντούχοι διαιτητές το συντομότερο δυνατόν. ζ) Να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των διαιτητών ζωντανό και να τους παρασχεθούν κίνητρα. Η επιμόρφωση θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε όλο το εύρος της εθνικής ομοσπονδίας και να λειτουργεί με την μορφή πυραμίδας. Θα πρέπει να παρέχονται ετήσιοι εκπαιδευτικοί κύκλοι επιμόρφωσης το περιεχόμενο των οποίων θα προσδιορίζεται σε εθνικό επίπεδο, θα διδάσκεται δε από εκπαιδευτές διαιτητών που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρχουν εκπαιδευτικοί κύκλοι ανώτερου επιπέδου για όσους διαιτητές προβιβάζονται. Η συχνότητα των συναντήσεων θα καθοριστεί από την Κ.Ε.Δ. σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Ανάπτυξης Διαιτησίας. Οι επίλεκτοι διαιτητές θα συναντώνται τουλάχιστον κάθε δεύτερο μήνα, οι δε επίλεκτοι βοηθοί διαιτητών τουλάχιστον τέσσερις φορές ετησίως. Επιπρόσθετα, οι επίλεκτοι παρατηρητές διαιτησίας θα πρέπει να παρακολουθούν συναντήσεις με διαιτητές τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.

Κάθε συνεδρίαση των επίλεκτων αξιωματούχων του αγώνα θα πρέπει να έχει συνεδρίες όπου καλύπτονται τα εξής θέματα: διδαχή από την εμπειρία (ανάλυση βίντεο από πρόσφατους αγώνες), ομάδες συζήτησης με συμπεράσματα και φυσική κατάσταση (εξέταση ή εκπαίδευση), πληροφόρηση σχετικά με την τακτική (θεωρία και πρακτική), ψυχολογική προετοιμασία και εκπαίδευση μέσων. Η διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται επίσης, όχι όμως απαραίτητα σε κάθε συνεδρίαση. Ένα ετήσιο σεμινάριο διοργανώνεται για ταλέντα σε κάθε περιοχή (τοπικό επίπεδο) ή περιφέρεια, καθώς επίσης και ένα ετήσιο σεμινάριο για ταλέντα σε εθνικό επίπεδο υπό την ευθύνη του Υπεύθυνου ανάπτυξης.

Κατά την έναρξη κάθε προγράμματος, θα πρέπει να λαμβάνονται συνεντεύξεις από τα ταλέντα προκειμένου να οριστούν ρεαλιστικοί στόχοι και σκοποί. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, τα ταλέντα και οι σύμβουλοι θα πρέπει να συναντώνται συχνά (π.χ. μία φορά κάθε μήνα). Στο τέλος του προγράμματος, τα ταλέντα αξιολογούνται και γίνεται αποτίμηση της επιτυχίας του προγράμματος.

ΑΡΘΡΟ 15 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ & ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΘΡΟ 15 – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ & ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ 1. Η Κ. Ε.Δ. και ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Διαιτησίας καταρτίζουν ειδικά προγράμματα για σεμινάρια εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των διαιτητών και παρατηρητών. Η παρακολούθηση των προγραμμάτων αυτών είναι υποχρεωτική ανά μήνα και ανατίθεται στους εκπαιδευτές διαιτητών σε συνεργασία, ως προς την οργάνωση και διεξαγωγή, με τις κατά τόπους Ε.Π.Σ. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής ανακοινώνονται από την Κ.Ε.Δ. Η αναίτια μη προσέλευση διαιτητών και παρατηρητών επιβαρύνει δυσμενώς την περαιτέρω αξιολόγηση τους.

2. Η Κ. Ε. Δ. υποβάλλει στο Δ. Σ. της Ε. Π. Ο 2. Η Κ.Ε.Δ. υποβάλλει στο Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. κάθε έτος, με τη λήξη της ποδοσφαιρικής περιόδου, ειδική έκθεση για την πορεία και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών και εισηγείται τη λήψη κάθε αναγκαίου κατά την κρίση της, σχετικού μέτρου. 3. Με αίτημα της διοργανώτριας αρχής και εισήγηση του Υπεύθυνου Ανάπτυξης Διαιτησίας που εγκρίνεται από το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο., μπορεί να διοργανωθούν ταχύρρυθμα σεμινάρια επιμόρφωσης διαιτητών των Εθνικών Πρωταθλημάτων Α΄, Β΄ και Γ΄ Εθνικής. Τα έξοδα επιβαρύνουν την διοργανώτρια.