1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Advertisements

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με το Ν
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Εισαγωγή στη Λογιστική.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 6 η Νικόλαος Καρανάσιος Εταιρίες Κεφαλαίων.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΗΡΩ, Α.Ε.Μ 7322 ΣΕΡΡΕΣ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Εισαγωγή (1 από 2) Ο λογιστικός κύκλος, είναι η διαδικασία σύνθεσης λογιστικών εργασιών που οδηγεί στο τέλος της χρήσης, στην έκδοση του αποτελέσματος,
Οι εγγραφές προσαρμογής (1 από 2)
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
Χρηματοοικονομική Λογιστική (Financial Accounting)
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
1 Ομάδα 4 Καθαρή θέση-Προβλέψεις-Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Στην τέταρτη ομάδα περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί με τους οποίους παρακολουθούνται: –Η καθαρή.
Με όραμα για το μέλλον. Μπορώ να διατηρήσω το Ε.Γ.Λ.Σ. ? Οι διατάξεις του ν. 4308/2014 για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» περιλαμβάνουν στο παράρτημα.
Υπό την φοιτήτρια :ΤΣΑΜΠΑΛΑΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑ(Α.Μ 8295) Επιβλέπων καθηγητής:ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
1 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
1 Ανώνυμη Εταιρεία Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης I ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να.
Αναγνώριση εσόδων και εξόδων Σκοπός: λογιστικός χειρισμός εσόδων και εξόδων Βασικές παρατηρήσεις: έμφαση (α) στον προσδιορισμό του χρόνου πραγματοποίησης.
Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης I. Ε.Π.Ε. Είναι μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ προσωπικής και κεφαλαιουχικής εταιρείας.Είναι μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ προσωπικής.
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
1 Λογιστικά Σφάλματα Ως Λογιστικά Σφάλματα θεωρούνται: –τα αριθμητικά λάθη –οι παραλήψεις και –οι λανθασμένες καταχωρήσεις των λογιστικών γεγονότων στα.
Ανώνυμη Εταιρεία. Έννοια Η ανώνυμη εταιρεία είναι μία κεφαλαιουχική εταιρείαΗ ανώνυμη εταιρεία είναι μία κεφαλαιουχική εταιρεία Το κεφάλαιο της είναι.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
Δρ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.  ΓΕΝΙΚΑ-ΟΡΙΣΜΟΙ  ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ=ΟΙ ΧΡΗΜ ΚΑΤ/ΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ.
1 Λογαριασμοί της Ομάδας 8 Μέσω της όγδοης ομάδας παρακολουθούνται οι λογαριασμοί: προσδιορισμού των αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως των εκτάκτων και ανόργανων.
TEI OF WESTERN MACEDONIA M.Sc in Accounting and Auditing
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΜΟΣ 4308/
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Κάθε πράξη που πραγματοποιείται στην επιχείρηση κ μεταβάλλει 2 ή περισσότερα στοιχεία του ισολογισμού Απλοί = 2 στοιχεία αγορά εμπορευμάτων.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
Επιβλέπων Καθηγητής: Παναγιώτης Παντελίδης
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Χαρακτηριστικά των Οικονομικών Οργανισμών
Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙI
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
Επωνυμία εταιρείας Μια επισκόπηση της οικονομικής απόδοσης
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Οι αποφάσεις διανομής των κερδών
Βασικές αρχές της Λoγιστικής
FUN FUN IS FUN! ΧΡ = ΠΙ Accounting Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
Τήρηση αρχείων (βιβλίων)
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Τσιμεράκη Βαρβάρα ACCT, MSc
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010

Βιβλία Α.Ε. ► Υποχρεωτικά τηρούνται βιβλία τρίτης κατηγορίας.  Ισοζύγιο γενικού και αναλυτικού καθολικού, όπου καταγράφονται τα υπόλοιπα των λογιστικών λογαριασμών.  Ημερολόγιο εγγραφών ισολογισμού, όπου καταγράφονται οι λογιστικές εγγραφές.  Βιβλίο απογραφών και ισολογισμού, όπου καταχωρείται η απογραφή τέλους χρήσης καθώς και οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις.  Βιβλίο αποθήκης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 8 του Π.Δ. 186/1992.  Βιβλίο επενδύσεων, όπου παρακολουθούνται οι πραγματοποιούμενες παραγωγικές επενδύσεις και οι αφορολόγητες εκπτώσεις επενδύσεων.

Βιβλία Α.Ε. (2) ► Όλα τα προηγούμενα βιβλία η επιχείρηση υποχρεούται να τα τηρεί θεωρημένα. ► Όμως υποχρεούται να τηρεί και κάποια αθεώρητα όπως  Αναλυτικά καθολικά  Γενικό καθολικό ► Άλλα βιβλία που τηρούνται είναι εκείνα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των εταίρων:  Βιβλίο πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων  Βιβλίο πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου  Βιβλίο μετόχων  Βιβλίο μετοχών

Οικονομικές καταστάσεις ► Με τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου συντάσσονται οι παρακάτω οικονομικές καταστάσεις:  Ισολογισμός  Αποτελέσματα χρήσης  Πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων  Προσάρτημα ► Οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύονται στον πολιτικό και οικονομικό τύπο.

Ιδρυτικοί τίτλοι ► Οι ιδρυτικοί τίτλοι εκδίδονται για να καλύψουν την εισφορά των μετόχων σε παρεχόμενες υπηρεσίες και σε είδος. ► Διακρίνονται σε  Κοινούς: οι ιδρυτές παίρνουν ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους κοινούς ιδρυτικούς τίτλους, ο οποίοι δεν συμμετέχουν στη διοίκηση, ούτε στο προϊόν εκκαθάρισης. Δικαιούνται το 25% των καθαρών κερδών που απομένει μετά το τακτικό αποθεματικό και το πρώτο μέρισμα  Εξαιρετικούς: οι ιδρυτές παίρνουν ως ανταμοιβή για την εισφορά τους σε είδος εξαιρετικούς ιδρυτικούς τίτλους. Δεν συμμετέχουν στη διοίκηση, ούτε στο προϊόν εκκαθάρισης και η συμμετοχή στα κέρδη ορίζεται στο καταστατικό.

Προβλέψεις ► Οι προβλέψεις δημιουργούνται σε βάρος των αποτελεσμάτων της τρέχουσας χρήσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ειδικοί κίνδυνοι και να αποφευχθεί η υπεραισιόδοξη εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας. ► Τα κυριότερα γεγονότα για τη δημιουργία προβλέψεων είναι:  Αποζημιώσεις προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία  Απαξίωση και υποτίμηση πάγιων περιουσιακών στοιχείων  Επισφαλείς απαιτήσεις  Συναλλαγματικές διαφορές  Επίδικες διαφορές φόρων  Υποχρεώσεις αποκατάστασης ζημιών που προξένησε η εταιρεία

Προβλέψεις (2) ► Οι προβλέψεις διακρίνονται σε:  Προβλέψεις εκμεταλλεύσεως  Προβλέψεις έκτακτων κινδύνων  Προβλέψεις για υποτίμηση στοιχείων ενεργητικού ή για υπερτίμηση στοιχείων παθητικού ► Από τις σχηματιζόμενες προβλέψεις η ελληνική φορολογική νομοθεσία αναγνωρίζει τις ακόλουθες:  Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις: υπολογίζονται σε ποσοστό 0,5% επί των χρεωστικών υπολοίπων των τιμολογίων των πελατών χωρίς να μπορεί να υπερβεί το 30% του υπολοίπου του λογαριασμού «πελάτες»  Προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού: αφορούν την δαπάνη που θα υποχρεωθεί η εταιρεία να καταβάλλει στο προσωπικό που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί

Αποσβέσεις ► Επειδή τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που αποκτώνται καλύπτουν τις ανάγκες για περισσότερες από μία χρήσεις, το κόστος κτήσης του παγίου πρέπει να επιμερίζεται με βάση την ωφέλιμη διάρκεια ζωής του. ► Οι αποσβέσεις διακρίνονται σε τακτικές και πρόσθετες  Τακτικές: Είναι υποχρεωτικές και διενεργούνται από τις επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας τους συντελεστές του Π.Δ. 299/03.  Πρόσθετες: Είναι οι αποσβέσεις που διενεργούνται με βάση αναπτυξιακούς νόμους.

Αποθεματικά ► Είναι το μέρος των κερδών που δεν διανέμεται, αλλά προσαυξάνει την καθαρή θέση της επιχείρησης. Τα αποθεματικά διακρίνονται σε :  Τακτικό: Είναι το αποθεματικό το οποίο σχηματίζεται βάσει του αρ. 45 του Κ.Ν.2190/1920  Καταστατικό: Είναι το αποθεματικό που σχηματίζεται βάσει διατάξεων του καταστατικού  Ειδικό ή έκτακτο: Είναι το αποθεματικό που σχηματίζεται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  Αφορολόγητο: Είναι το αποθεματικό βάσει ειδικών διατάξεων, που αποβλέπουν στη δημιουργία κεφαλαίου για κάλυψη μελλοντικών επενδύσεων

Αποθεματικά (2) ► Η δημιουργία αποθεματικών αποσκοπεί :  Στην αύξηση της καθαρής θέσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση χωρίς να χρειάζεται να αντλήσει ξένα κεφάλαια  Στην διαφύλαξη ακεραιότητας του κεφαλαίου. Μια υψηλή καθαρή θέση αποτελεί διασφάλιση για τα χρέη της εταιρείας προς τρίτους  Στην άσκηση πολιτικής μερίσματος, μία εταιρεία μπορεί να δώσει συμπληρωματικό μέρισμα, προερχόμενο από τα αποθεματικά, όταν προκύπτει μικρό τακτικό μέρισμα  Στην πραγματοποίηση επενδύσεων, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Α.Ε. να προβεί στον σχηματισμό αφορολόγητου αποθεματικού, προκειμένου να πραγματοποιήσει επενδύσεις