Οι ΚΟΕ ξεκινούν το 1974 με το αριθ. 131/74 Νομοθετικό Διάταγμα και εξελίσσονται σταδιακά μετά την είσοδό μας στην ΕΟΚ, αφού μιλάμε για την πρώτη “κοινή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
(α) Διάθεση Μεριδίων ΟΣΕΚΑ (β) Διαδικασία Κοινοποίησης
Advertisements

Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας Παρόν και μέλλον Βασίλης Μαθιουδάκης
1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
Ο Ευρωπαϊκός έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων σε αερομεταφορείς και αεροδρόμια Δημήτριος Βουγιούκας Δικηγόρος ΔΝ.
Νέος Κανονισμός Ασφάλισης Ζωϊκού Κεφαλαίου
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
1 ERASMUS ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας επιχειρηματιών Λευκωσία, 2011 ERASMUS ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Μέτρα και δράσεις του ΠΑΑ υπέρ των καπνοπαραγωγών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ)
Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΣΦΕΕ Ανατιμολόγηση & Νέα Προϊόντα Νίκος Κεφαλάς, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, 2013.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 13.2 Αρχές και οικονομικοί κανόνες για την κινητικότητα.
1 Η νέα Οδηγία για την παροχή πιστώσεων σε καταναλωτές Χριστίνα Κ. Λιβαδά Ειδική Νομική Σύμβουλος ΕΕΤ.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΔΗΓΙΑ 2001/42/ΕΚ
ΠΑΣΕΓΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ : ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (του ΠΜΣ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ» του Παντείου πανεπιστημίου) Όλγα Παπαναστασοπούλου.
Ημερίδα ενημέρωσης Διαπιστευμένων Φορέων 7 Μαΐου 2008 Καθεστώς Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις Γιάννος Μαυρομμάτης Διαχειριστική Αρχή ΠΑΑ.
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Αποτελεσματική Διαχείριση στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Περιφερειακή Πολιτική ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δεκέμβριος 2004 EL Κανονισμοί 1 Πολιτική συνοχής ( ) Πρόταση της Επιτροπής για νέους κανονισμούς 14 Ιουλίου.
Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη»
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Κρατικές Ενισχύσεις και RIS Ζ. Γεωργοπούλου ΕΥΚΕ.
Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής Από το 2011 άλλαξε ο τρόπος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Στόχος του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ ήταν η δημιουργία.
Κατασκευαστικά Στοιχεία Μονάδων Ελεγχόμενου Περιβάλλοντος Μaster TEI Πελοποννήσου Αγορά: α. Αγροτικού Οχήματος β. Κινητού Ψυκτικού Θαλάμου Θέμα Άδεια Θερμοκ.
ΚΑ2-Στρατηγικές Συμπράξεις Τομέας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Τεχνική Ημερίδα Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης Αθήνα, 15/10/2014 Μαρία Αδαμοπούλου, Στέλεχος.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ.
ΣΥΜΒΑΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΑΛΛΑΓΕΣ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ 22 Οκτωβρίου 2015, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βάσω Γιαννούλη Συντονίστρια του τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Μαθαίνω για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, το Δ.Ν.Τ. και το Νέο Πρόγραμμα Στήριξης και Σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικών.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.
Κρατικός Προϋπολογισμός. Ορισμός Σύνολο λογαριασμών οι οποίοι περιέχουν ποσά δαπανών και εσόδων που θα πραγματοποιηθούν σε μια ορισμένη χρονική περίοδο.
Ομιλία Σπύρου Βούγια Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Αθήνα, 13 Απριλίου 2011 Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 1.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ)
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις
Ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου Εκτίμηση ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Οι Νέες ∆ιατάξεις για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και οι Προοπτικές Χρηµατοδότησης. Αλέξανδρος Παριανός, Γεν. ∆ιευθυντής GMCert, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας.
Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper)
2. Σκοπός της ΕΕ Ειρήνη, αξίες, ευημερία.
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΛ.Γ.Α.
Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο Δημόσιες επιχειρήσεις
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
Κοινωνικά Δικαιώματα.
Προώθηση των γεωργικών προϊόντων
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΚΤΡΟΦΗΣ
ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ IV Ν.4412/16
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛ.Γ.Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος
Πρόταση υιοθέτησης προγραμματικής συμφωνίας για την υλοποίηση έργων
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (K.E.A)
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Σεμινάριο συγγραφής πρότασης LIFE Ξάνθη, 27 Μαρτίου 2017
Παντείου Πανεπιστημίου
Ευρωπαϊκοί κανόνες για τον ανταγωνισμό Κρατικές ενισχύσεις
ΤΑΠΤοΚ «ΑΡΚΑΔΙΑ 2020» «Σχεδιασμός του προγράμματος ΤΑΠΤοΚ σε περιοχή παρέμβασης της Π.Ε. Αρκαδίας»
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Φορολογικη λογιστικη Αγρότες.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι ΚΟΕ ξεκινούν το 1974 με το αριθ. 131/74 Νομοθετικό Διάταγμα και εξελίσσονται σταδιακά μετά την είσοδό μας στην ΕΟΚ, αφού μιλάμε για την πρώτη “κοινή πολιτική” η οποία διαμορφώνεται με τη συνεργασία Κρατών - Μελών και Ευρωπαϊκής Ένωσης (κοινή αρμοδιότητα)

Οι ενισχύσεις που χορηγούνται από τα κράτη – μέλη μέσω των κρατικών πόρων, είναι ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 107 παρ. 1 της Συνθήκης. Κρατικές ενισχύσεις μπορεί να καταβάλλονται μόνο, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 107 παρ. 2 στοιχ. β) της Συνθήκης (ΣΛΕΕ), για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα. Αυτές οι ενισχύσεις θεωρούνται ως μέτρα συμβατά προς την κοινή αγορά κατά παρέκκλιση. Στις περιπτώσεις αυτές κατατίθεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, βάσει του άρθρου 108 παρ. 3 της Συνθήκης

Το ενδιαφερόμενο κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα πριν η Επιτροπή καταλήξει σε τελική Απόφαση. Δηλαδή, τα καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων, πριν τεθούν σε εφαρμογή, πρέπει να κοινο- ποιούνται στην Επιτροπή. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις εξαιρέσεων από την κοινοποίηση, όπως οι ενισχύσεις που απαλλάσσονται με ειδικούς Κανονισμούς Εξαίρεσης (πχ. ενισχύσεις ήσσονος σημασίας «de minimis» ή Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός).

Τα προγράμματα ενισχύσεων για την αντιστάθ- μιση ζημιών στη γεωργία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές (ΚΚΓ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό και τον δασονομικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές για την περίοδο (2014/C 204/01). Συνεπώς, ότι θέλουμε να ενισχύσουμε, πρέπει να το κοινοποιούμε ή να προσπαθούμε να το προωθούμε ως κοινή αγροτική πολιτική

Από το 2009, είναι ακόμα πιο στενά τα περιθώρια, αφού οι ΚΟΕ εντάχθηκαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, παρακολουθούνται αυτοτελώς από το ΓΛΚ του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρό- γραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που θέτει τα ανώτατα όρια δαπανών για κάθε δράση σε χρονική περίοδο τριετίας. Το ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ψηφίστηκε με τον Ν.4263/2014 (ΦΕΚ.117 Α΄/ ) και θέτει για τον Προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ για τις δράσεις ΚΟΕ ανώτατο όρια δαπανών τα €

ΚΟΕ σημαίνει επίσης ανάληψη υποχρέωσης της δαπάνης από το κράτος, δηλαδή δέσμευση κρατικών πόρων, που είναι πλέον λίγοι και πολύτιμοι Επομένως θα πρέπει στα σχετικά προγράμ- ματα να εντάσσονται θεομηνίες και δυσμε- νείς καιρικές συνθήκες με τεκμηρίωση αιτίου και κατά την εισήγηση θα πρέπει να υπάρχει κατά το δυνατόν ακρίβεια προϋπολογισμού της ζημιάς

Από την ημέρα ανάθεσης του έργου των ενισχύσεων στον ΕΛ.Γ.Α. και ύστερα από συνεννόηση και επαφές με την Ε.Ε., συντάχθηκε από τον ΕΛ.Γ.Α. ειδικός Κανονισμός - πλαίσιο, με απλοποιημένους πίνακες κόστους ο οποίος αποτελεί τη νομική βάση υποβολής όλων των προγραμμάτων κρατικών οικονομικών ενισχύ- σεων που υποβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. και ο οποίος μετά την έγκριση του από την Ε.Ε. και την υπογραφή του από τους αρμόδιους Υπουργούς, δημοσιεύεται σε ΦΕΚ

Με τον Κανονισμό ΚΟΕ διευκολύνεται η έγκριση των υποβαλλόμενων προγραμμάτων, αφού για κάθε νέο πρόγραμμα ενισχύσεων που προκύπτει, οι ελληνικές αρχές πρέπει να υποβάλλουν απλά μία «συμπληρωματική» Κοινή Υπουργική Απόφαση στην οποία αναφέρονται τα ζημιογόνα αίτια, οι ημερο- μηνίες ζημιάς, οι καλλιέργειες που επλήγησαν, η διάρκεια ισχύος του προγράμματος και κυρίως το συνολικό ύψος ενίσχυσης που θα καταβληθεί από το κράτος – μέλος. Κάθε έτος γίνεται αποστολή 2 προγραμμάτων ΚΥΑ (ένα για πυρκαγιές και ένα για θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες έτους).

Στα προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 1409/83 (άρθρο 3), μπορούν να ενταχθούν μόνο οι ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά «… χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται στη γεωργία γενικά από γεγονότα ανώτερης βίας ή άλλα έκτακτα περιστατικά που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΟΓΑ». Δηλαδή ότι καλύπτεται ασφαλιστικά, αλλά βάσει περιορισμών του Κανονισμού ΕΛ.Γ.Α. δεν αποζημιώνεται, δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων

Έκτακτα γεγονότα ›Π›Π›Π›Πόλεμος ›Ε›Ε›Ε›Εσωτερικές ταραχές ›Α›Α›Α›Απεργίες ›Π›Π›Π›Πυρηνικά- βιομηχανικά ατυχήματα ›Π›Π›Π›Πυρκαγιές Θεομηνίες –Σ–Σ–Σ–Σεισμοί –Χ–Χ–Χ–Χιονοστιβάδες –Κ–Κ–Κ–Κατολισθήσεις –Π–Π–Π–Πλημμύρες –Α–Α–Α–Ανεμοστρόβιλοι

ΕΕίδη δυσμενών καιρικών συνθηκών ›ο›ο παγετός ›τ›το χαλάζι ›ο›ο πάγος ›η›η βροχή ›η›η ξηρασία ΜΜέγεθος ζημιών ΔΔιατήρηση κατώτατου ορίου ζημιών

 Ύψος ζημιάς  Προσδιορισμός ζημιάς ανά αγροτεμάχιο  Εναλλακτικοί μέθοδοι  Ποσό ενίσχυσης  Υπολογισμός βασει εργασιών

 Ύψος ζημιάς  Προσδιορισμός ζημιάς  Εναλλακτικοί μέθοδοι  Ποσό ενίσχυσης  Υπολογισμός ενίσχυσης

 Τρόπος Εφαρμογής  Είδος ζωικού κεφαλαίου  Είδη ζωικής παραγωγής › κτηνοτροφική › αλιευτική

ΓΓεωργικά κτίσματα - Θερμοκήπια ΕΕξοπλισμός-Μηχανήματα

 Κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης,  Αρχηγοί της γεωργικής τους εκμετάλλευσης  γεωργοί με την ευρύτερη έννοια  Μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της εκμετάλλευσης

 Συνέχιση γεωργικής δραστηριότητας  Αφαίρεση αποζημιώσεων από προγράμματα ασφάλισης και εξόδων καλλιέργειας  Στοιχεία τεκμηρίωσης › Μετεωρολογικά › Επιστημονικές εκθέσεις › Εποπτικό υλικό  Προϋπολογισμός ενισχύσεων  Σχέδιο Προγράμματος (ΚΥΑ)

 Απαιτείται να δηλώνεται το αγροτεμάχιο στη ΔΚΕ το έτος που ο παραγωγός υποβάλει την αίτηση ανασύστασης (σχετικός έλεγχος)  Να διατηρεί την εκμετάλλευση για το ανάλογο χρονικό διάστημα (μακροχρόνιες υποχρεώσεις) και να την ασφαλίζει (ως παραγωγική ή μη ανάλογα με τη ζημιά και την ανασύσταση)