Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper)

2 Coreper (Άρθρο 240 ΣΛΕΕ) Ιδρύθηκε το 1958 και υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης . Απαρτίζεται από πρέσβεις και την προεδρία ασκεί το κράτος-μέλος απ’ όπου προέρχεται ο τρέχων πρόεδρος του Συμβουλίου. Αποτελεί συνδετικό σύνδεσμο μεταξύ Βρυξελών και των εθνικών κοινοβουλίων, καθώς μεταφέρει τις απόψεις των τελευταίων ενώ παράλληλα τα ενημερώνει για τις εξελίξεις.

3

4 Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό όργανο καθώς προετοιμάζει τις συνόδους του Συμβουλίου, ώστε οι Υπουργοί να επικεντρώνονται στα ζητήματα υψηλής πολιτικής. Διαδικασία : Ελέγχει τους φακέλους της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου, επιδιώκοντας να καταλήξει σε συμφωνία . Ημερήσια διάταξη ΕΜΑ: Χωρίς συζήτηση για τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί από τις ομάδες εργασίας του Συμβουλίου * Εξέταση για τα θέματα που απασχολούν την Coreper είτε με διαπραγμάτευση ενός διακανονισμού, είτε με πρόταση συμβιβασμού στην ομάδα ή με υποβολή του θέματος στο Συμβούλιο. *σε περίπτωση διαφωνίας το θέμα παραπέμπεται στην επόμενο επίπεδο

5 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Η επιτροπή μόνιμων αντιπροσώπων χωρίζεται σε δύο σώματα:
Coreper ΙI  Αποτελείται από τους πρέσβεις και ασχολείται με στοιχεία που αφορούν τις συνθέσεις του Συμβουλίου για τις γενικές υποθέσεις, τις εξωτερικές υποθέσεις, τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις και τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις. Τα θέματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της είναι τα εξής : Εργασία, Κοινωνική πολιτική, Υγεία και Καταναλωτικές υποθέσεις Ανταγωνιστικότητα (τουρισμός, εσωτερική αγορά, βιομηχανία) Μεταφορές, Τηλεπικοινωνία και Ενέργεια Ιχθυοκαλλιέργεια Περιβάλλον Εκπαίδευση, Νεότητα και Κουλτούρα.

6 Coreper I  Αποτελείται από τους αναπληρωτές μόνιμους αντιπροσώπους και προετοιμάζει τις υπόλοιπες συνθέσεις του Συμβουλίου Τα θέματα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της είναι τα εξής : Γενικές υποθέσεις και Εξωτερικές σχέσεις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις.

7 Γενικά, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που παραπέμπονται σε ειδικές επιτροπές, η Coreper ασχολείται με όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του Συμβουλίου. Βασική εξαίρεση αποτελούν τα γεωργικά ζητήματα. Οι συγκεντρώσεις γίνονται αναλογικά με τις συνόδους του Συμβουλίου και ο πρόεδρος στέλνει ένα σχετικό σημείωμα στο Συμβούλιο ξεκαθαρίζοντας αν το ζήτημα ψηφίστηκε ομόφωνα (Ι Η.Δ) ή όχι. Η σχετική ενημέρωση του Συμβουλίου πρέπει να γίνει 14 μέρες πριν τη σύνοδο. Κάθε απόφαση της Ε.Μ.Α πρέπει να εγκρίνεται από την προεδρία το πρωί της Πέμπτης για την Ι Ημερήσια Διάταξη και το απόγευμα για την ΙΙ Ημερήσια Διάταξη.

8 Παραπομπές (n.d.). Retrieved from lex.europa.eu/summary/glossary/coreper.html?locale=el COREPER: Tasks and working method. (n.d.). Retrieved from


Κατέβασμα ppt "Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google