ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Οφέλη και Προοπτικές Χρηματοδότησης μέσω Προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ Ροζάννα Σεμερτζιάν Υπεύθυνη Προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ Γραφείο Στήριξης Ερευνητικών & Αναπτυξιακών.
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Η Οπτική του Φύλου στις Τοπικές Πολιτικές
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
Αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την CRE Χρονικό πλαίσιο αξιολόγησης Αυτοαξιολόγηση: Αξιολόγηση από CRE: Δημοσίευση εκθέσεων:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
B a c kn e x t h o m e ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Κ.Π. «Equal”ΤεχνομάθειαΕυρωπαϊκή.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
© 2007 Gov2U Η Ηλεκτρονική Δημοκρατία και η Συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Κοινωνία. Βασίλης Κουλολιάς, Πρόεδρος, GOV2U.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Συντονιστική.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης Ζώη Αραδιπιώτη Άρη Αριστέιδου.
Το Πρόγραμμα Leonardo da Vinci για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση Δρ. Ειρήνη Ντρούτσα Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Εθνική Μονάδα LLP Aθήνα, Ιούνιος.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
Ασφάλεια Διαδικτύου Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία.
Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Μονογραφία Επαγγέλματος
ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 1996 : Ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης και «Δια Βίου Κατάρτισης» 2000 : Λισσαβόνα Η Ε.Ε.
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΙ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
«Η ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κωστοπούλου Όλγα ΑΕΜ 3157 Εξάμηνο Στ’. Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά την περίοδο Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990,η έννοια της ποιότητας.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης Μάθημα: Εκπαιδευτική πολιτική Διδάσκουσα : Σοφία Ηλιάδου-Τάχου Φοιτήτρια : Ντέλη.
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΤΟ 1984 Κετικίδου Ευθυμία (3146)
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ - ΠΜΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ Σημειώσεις βασισμένες στο N. Nugent (2010) The Government and Politics of the European Union, 7 th edition.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Οι κοινωνικές διαστάσεις της ανώτατης εκπαίδευσης: η περίπτωση της Μπολόνια.
Εργασία στο μάθημα : «Εκπαιδευτική Πολιτική» Θέμα: «Τα νέα προγράμματα δράσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ( )» Διδάσκουσα: κ. Σοφία Ηλιάδου-Τάχου.
Σχέσεις δικαίου ΕΕ και εθνικών δικαίων. Σχέσεις εξελισσόμενες Η ΕΕ εξελίσσεται διαρκώς. Νέες αρμοδιότητες και νέα όργανα. Παράλληλα, νέα έννοια ήδη υφιστάμενων.
 1. Διαμόρφωση Εκπαιδευτικής Πολιτικής  2. Θέση Εκπαιδευτικής Μονάδας στον τομέα διαμόρφωσης Ε. Π.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
2. Σκοπός της ΕΕ Ειρήνη, αξίες, ευημερία.
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
H Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
Διεθνείς Συμβάσεις και Ψηφίσματα για τα δικαιώματα των παιδιών με ΕΕΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
Δημήτρης Ματθαίου Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δ.Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου «Προσχολική εκπαίδευση και αγωγή: Προσεγγίζοντας το Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα» Eσπερίδα για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Best practices - Benchmarking
Μανώλης Περάκης Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την εκπαίδευση
Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ » Kουτσιούκη Παρασκευή Α.Ε.Μ ΣΤ’ Εξάμηνο

Οι λέξεις που απασχολούν αυτή την περίοδο: 1. Εκπαίδευση Δεν ανήκει στο χώρο ευθύνης της Ε.Ο.Κ. Ωστόσο, αναλαμβάνει να τη διαχειριστεί Η διαδικασία χειρισμού προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα 2. Κατάρτιση Εμφανίζεται στη Συνθήκη της Ρώμης Καταβλήθηκε προσπάθεια για την ευρωπαϊκή της ένταξη Το ζήτημα της κατάρτισης αποτελεί δευτερεύουσα υπόθεση, μιας και είναι εξαρτημένη από την οικονομία και την οικονομική ενοποίηση

Οι σημαντικότερες αποφάσεις της περιόδου 1.Απόφαση 63/266/ΕΟΚ Θέσπιση κανόνων για την εφαρμογή κοινής πολιτικής στην επαγγελματική εκπαίδευση 2.Απόφαση 1612/1968 Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στο εσωτερικό της ΕΟΚ Δικαιώματα κατάρτισης των νέων εργαζομένων

Εγχείρημα δημιουργίας «κοινής αγοράς» Η ΕΟΚ και η Επιτροπή της είχαν στόχο να δημιουργήσουν κοινή αγορά Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνταν: 1.Διασφάλιση ελεύθερης μετακίνησης εμπορευμάτων 2.Ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων Οι δυσκολίες που προέκυψαν: 1.Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαζομένων 2.Το δικαίωμα εκπαίδευσης των παιδιών τους 3.Το status αναγνώρισης των ξένων φοιτητών

Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) Αποφασιστικός ο ρόλος του Δεν έχει ως αποστολή να ασκήσει πολιτική Με τις αποφάσεις του καταφέρνει να θεμελιώσει τις νομιμοποιητικές βάσεις για την ανάπτυξη μιας πολιτικής Χωρίς το ΔΕΚ η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης δεν θα είχε προχωρήσει

Υπόθεση Casagrande Αποτέλεσε σημείο κλειδί για τη νομιμοποίηση της ενασχόλησης της ΕΟΚ με την εκπαίδευση Νομιμοποιήθηκε η δυνατότητα ανάληψης λειτουργικών αρμοδιοτήτων από τα κοινοτικά όργανα, για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της Κοινότητας Αποδίδει προτεραιότητα στο ρόλο της εκπαίδευσης ως παράμετρο για την οικονομική ενοποίηση, όντας παράλληλα πεδίο δράσης της κοινοτικής πολιτικής Άνοιξε, έτσι, ο δρόμος για τη διαμόρφωση κοινοτικής νομοθεσίας στο χώρο της εκπαίδευσης

Υπόθεση Rayners Ορίζει την αρχή της διαδικασίας για την υπέρβαση των αγκυλώσεων που περιόριζαν την κινητικότητα των εργαζομένων Το πρόβλημα αυτό προέκυψε από τη Συνθήκη της Ρώμης που προέβλεπε εξαιρέσεις για τις θέσεις εργασίας σχετικά με την άσκηση εξουσίας και τη δημόσια διοίκηση

Κατοχύρωση της έννοιας της «απασχόλησης» Το ΔΕΚ κατάφερε: 1. να κατοχυρώσει την έννοια της «απασχόλησης» και 2.να δημιουργήσει μια φαιά ζώνη γύρω από τις θέσεις εργασίας που αφορούν την άσκηση της δημόσιας εξουσίας Έπειτα από τη μακρά περίοδο 15 ετών και τις 5 υποθέσεις του ΔΕΚ προσδιορίστηκε μια σειρά από θέσεις εργασίας ως μη ανήκουσες στην «άσκηση της δημόσιας εξουσίας» Το 1988 ανακοινώθηκε η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και η πρόσβαση σε θέσεις απασχόλησης της δημόσιας διοίκησης

Έτοιμοι για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής – Αρχές 1970 Εμφανίστηκαν 1.Το υπόμνημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2.Οι διαπιστώσεις των Υπουργών Παιδείας για την ενδο – κινητικότητα των φοιτητών 3.Τα ανακοινωθέντα των Υπουργών για την κατάρτιση και την εκπαίδευση 4.Το ανακοινωθέν του Συμβουλίου για την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων σπουδών το 1974

« Πρώτο πρόγραμμα δράσης» Το πρόγραμμα ορίστηκε από τους Υπουργούς Παιδείας και τέθηκε σε ισχύ Περιλαμβάνει 6 άξονες: 1.Πολιτιστική και επαγγελματική κατάρτιση των πολιτών των κρατών – μελών 2.Βελτίωση επαφών μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων 3.Συλλογή και συστηματοποίηση των στατιστικών δεδομένων 4.Συνεργασία σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης 5.Ενίσχυση της εκμάθησης ξένων γλωσσών 6.Ανάπτυξη της ισότητας ευκαιριών

Το 1980 οι κοινοτικοί φοιτητές που σπούδαζαν σε μια άλλη χώρα - μέλος απέκτησαν το status των εθνικών φοιτητών Το 1983 οι Υπουργοί της ΕΟΚ ανέπτυξαν την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης Η δημιουργία κέντρων πληροφόρησης τέθηκε ως προτεραιότητα με στόχο τη διευκόλυνση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης σε όλα τα κράτη – μέλη Οι χώρες – μέλη κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τις σπουδές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία

Το 1985 το ΔΕΚ προώθησε το κοινοτικό συμφέρον δίνοντας ορισμό για την επαγγελματική κατάρτιση: «Κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης για οποιοδήποτε επάγγελμα ή εργασία που παρέχει την απαραίτητη εκπαίδευση ή κατάρτιση γι’ αυτό το επάγγελμα ή εργασία, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου εκπαίδευσης των μαθητών και φοιτητών και ανεξαρτήτως του γεγονότος πως περιλαμβάνει στοιχεία γενικής εκπαιδεύσεως»

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας….!!!