Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

AΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ παραδείγματα συνιδιοκτησίας σε σχέση με τον Ν
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 – 2012 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ Πρωτοκόλληση, διεκπεραίωση, χορήγηση αντιγράφων.
Χαρακτηριστικά της πολεοδομικής πολιτικής στην Ελλάδα
Δικαιοσύνη και Χρηματιστηριακή Νομοθεσία ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ο. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΜΜΩΝΑΣ.
Χωρικός Σχεδιασμός & Αρχιτεκτονική
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ» Σύγχρονες υποδομές για μία ανταγωνιστική βιομηχανία 4 Αυγούστου 2009.
1 Η νέα Οδηγία για την παροχή πιστώσεων σε καταναλωτές Χριστίνα Κ. Λιβαδά Ειδική Νομική Σύμβουλος ΕΕΤ.
Ρίκκος Μαππουρίδης. «η ζημιά που προκαλείται από την αναγκαστική στέρηση της ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποκαθίσταται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ιδιοκτήτης.
Σελ. 1/16 Μελέτη για την Υλοποίηση Γενικού Εμπορικού Μητρώου Επιχειρήσεων (Γ.Ε.ΜΗ.) Αθήνα, 28/06/2003 Εισηγητής: Σ. Πάγκαλος, Διευθυντής Temagon.
ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α./ Γ.Γ.Δ.Δ. - Η.Δ. ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: > ΚΕΡΚΥΡΑ - ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΤΑΗ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ/
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΩΡΟΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ
ΠΟΛΕΟΔοΜΙΚh μελετη - ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΤΗΜ/ΣΗΣ (τεχνικές προδιαγραφές, διαδικασίες κλπ
Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού
4Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ.
Χρήστος Γκάτσης Δασολόγος Δ/νσης Δασών Δυτικής Αττικής
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: πραγματικότητες και προοπτικές.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 16 η Νικόλαος Καρανάσιος Τα πράγματα (Εμπράγματα δικαιώματα)
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ποιος από τους παρακάτω είναι Φυσικό Πρόσωπο; (Φ.Π)
Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΓΗΣ
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ Δ. Γ. Χ. ΠΕΡΠΕΡΙΔΟΥ.
ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 2011
Φ. Ζυγούρη Δικηγόρος Υπ.Διδ. Παν/μιου Θεσσαλίας
ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2 ο ΜΑΘΗΜΑ Ο γάμος και το σύμφωνο συμβιώσεως στο πεδίο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Υλοποίηση πράξεων με Ίδια Μέσα Υπόδειγμα Απόφασης Υλοποίησης με ίδια μέσα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
Η κατάρτιση και η ρευστοποίηση των συμφωνιών παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας επί αϋλων τίτλων Γεώργιος Κ. Λέκκας Επίκουρος Καθηγητής Νομική Σχολή.
Νομιμότητα και νομιμοποίηση στις δίκες καταλογισμών αιρετών οργάνων Δήμων Ευαγγελία Ελισάβετ Κουλουμπίνη Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου.
1 Ανώνυμη Εταιρεία Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
Kάλλη Καρβέλη, M.Sc. Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Έλενα Μαραγκού, ΔΝ Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Μαρία Αλικάκου, ΔΝ Δικηγόρος – Ειδικός.
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
Πολιτικές & Διαχείριση Ασφάλειας Δρ. Γιώργος Αγγελινός Οργανωσιακό πλαίσιο & Πολιτικές Ασφάλειας.
Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Απεικόνιση τμήματος επιφανείας της γης επί χάρτου με κατάλληλη κλίμακα & μεταφορά στοιχείων μελετών στο έδαφος για εφαρμογή ή κατασκευή κάθε τεχνικού έργου.
Χαρακτηριστικά διοικητικών πράξεων: Τεκμήριο νομιμότητας Εκτελεστότητα
Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων
Νομικά Θέματα Πληροφορικής
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Οι νέες πολιτικές έννοιες
Εταιρική Διακυβέρνηση
NΟΜΟΣ– ΠΛΑΙΣΙΟ 3979/ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ευαγγελία Μαρία Θωμά, Πρωτοδίκης – Υποψήφια ΔΝ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ- ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μονομερής δράση της Δημόσιας Διοίκησης
Πηγές του διοικητικού δικαίου -Γενικές αρχές
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΕΥΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, LL
Ενδικοφανής προσφυγή
Υπηρεσιακα συμβουλια - συνελευσεισ
Πρόταση υιοθέτησης προγραμματικής συμφωνίας για την υλοποίηση έργων
Στοιχεία Δόμησης Σημειώσεις Έφης Παπαδάμ Ριζά & Μαρίας Αναστασίου
Ηλιάνα Αρακά Βιβλιοθηκονόμος/ Αρχειονόμος, Αρχείο ΕΛΚΕ,
Το Δημόσιο αποκτά την κυριότητα και διαχείριση των χώρων αυτών μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτριωτικής διαδικασίας. (π.χ. άρθρο 7 του ν. 2971/2001, υλοποίηση.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: ΕΝΝΟΙΑ, ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Α. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1. Ιστορική αναδρομή: α) Η πράξη ρυμοτομίας, τακτοποίησης, προσκύρωσης και αναλογισμού αποζημίωσης (“πράξη ρυμοτομίας”) του ν.δ. του 1923 [άρθρο 32 επ.) β) Η πράξη εφαρμογής του ν. 1337/1983 (σχετικά τα άρθρα 8 [εισφορά σε γη] και 12 [εφαρμογή πολεοδομικής μελέτης] 2. Περιεχόμενο της πράξης ρυμοτομίας: (επακριβής προσδιορισμός των ρυμοτομούμενων τμημάτων, των διενεργούμενων προσκυρώσεων και τακτοποιήσεων και των «αποζημιώσεων» που αντιστοιχούν) 2 α. Περιεχόμενο της πράξης εφαρμογής: (όσα καλύπτει η “πράξη ρυμοτομίας” και επιπλέον: α) προσδιορισμός της εισφοράς σε γη, β) και διά του προσδιορισμού τίθενται οι βάσεις για τον υπολογισμό της εισφοράς σε χρήμα 3. Βασική επισήμανση: Η πράξη εφαρμογής περιέχει όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής (πολεοδομικής μελέτης)

Β. ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1. Ατομική Διοικητική Πράξη (γενικού περιεχομένου) 2. Δεν εντάσσεται στο πεδίο του πολεοδομικού σχεδιασμού ή εντάσσεται οριακά / κυρίαρχος ο εκτελεστικός (εφαρμοστικός) της χαρακτήρας 3. Ο διαπλαστικός χαρακτήρας της Πράξης Εφαρμογής (δημιουργεί νέα ιδιοκτησιακά δικαιώματα) 4. (Υποχρεωτική τήρηση διατυπώσεων δημοσιότητας κατά τη φάση της εκπόνησής της (πριν από την κύρωση – έγκρισή της) 5. Εγκρίνεται – μετά την καλλικρατική νομοθεσία (ν. 3852/2010) – από τον οικείο (αιρετό) Περιφερειάρχη

Γ1. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Δικαστικός έλεγχος των Πράξεων Εφαρμογής (εφικτός στο πλαίσιο της ακυρωτικής διαδικασίας, καθότι η πράξη εφαρμογής είναι ατομική διοικητική πράξη, προσβολή αυτής στο οικείο Διοικητικό Εφετείο) 2. Διόρθωση – Τροποποίηση (ανάκληση) Πράξης Εφαρμογής (πρόβλεψη στο ν. 3012/2002 για ανάκληση υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) για λόγους νομιμότητας, β) για πλάνη περί τα πράγματα, γ) μέσα σε εύλογο χρόνο δ) η ανάκληση δεν πρέπει να προσκρούει στις αρχές της καλής πίστης και της ασφάλειας δικαίου» 3. Ο νέος νόμος 4315/2014 (ΦΕΚ Α’ 269) και οι περιεχόμενες σε αυτόν θεμελιώδεις αλλαγές (α) ενιαιοποίηση της εισφοράς σε γη σε όλες τις περιπτώσεις, ήτοι για όλους τους οικισμούς, β) αλλαγή της κλιμάκωσης της εισφοράς με κάποιος όφελος για τις μεγάλες ιδιοκτησίες και γ) αλλαγή της κρίσιμης ημερομηνίας για τον υπολογισμό της εισφοράς σε σχέση με το χρόνο δημιουργίας των ακινήτων (από σε )

Γ2. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Κρίσιμες έννοιες για την εφαρμογή ενός σχεδίου α) Προσκύρωση - γενική έννοια της προσκύρωσης (αφαίρεση ιδιοκτησίας από α’ ιδιοκτήτη και απονομή σε β’ ιδιοκτήτη) Κοινή προσκύρωση (αφαίρεση ιδιοκτησίας λόγω μη αρτιότητας και αδυναμίας απόκτησής της) β) Τακτοποίηση ( σημαίνει την ανταλλαγή εδαφικών τμημάτων γης μεταξύ ιδιοκτησιών για την απόκτηση σωστής διάταξης ή/και αρτιότητας από τα ακίνητα Σημείωση - Γενικός κανόνας: Προηγείται η τακτοποίηση της προσκύρωσης γ) Αρτιότητα (ι) κατά κανόνα και ιι) κατά παρέκκλιση (σημαίνει το να ανταποκρίνεται ένα οικόπεδο σε ορισμένες πολεοδομικές προϋποθέσεις: εμβαδόν, πρόσωπο και μορφή) δ) Κατάτμηση ( νοείται η διαίρεση ενός ακινήτου σε δύο ή περισσότερα ακίνητα είτε από το νόμο είτε από την ιδιωτική βούληση) ε) Ρυμοτομική απαλλοτρίωση / δέσμευση της ιδιοκτησίας στ) Αποζημίωση, («αυτοαποζημίωση»)