Μεσογειακή Βλάστηση ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΧΑΚΗΣ Σχολικό Έτος 2015-16, τάξη Α’, ΓΥΜΝΑΣΙΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΠΡΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Άνοιξη Η άνοιξη είναι η εποχή που η φύση ξαναγεννιέται. Τα φυτά ανθίζουν, τα ζώα ζευγαρώνουν. Ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ζεστός. Άνοιξη έχουμε τον.
Advertisements

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ.
Αναστασίου Δημήτρης Αυγουστάκη Σμαράγδα Γαλάνη Ρωξάνη Δημήτρουλα Φαίη Ζαχαριά Γωγώ.
Διαχείριση για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος στη Νήσο Αμοργό
ΤΑ ΦΥΤΑ.
ΔΑΣΗ Οταν τα δέντρα και οι θάμνοι συζούν πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια σε στενή κοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση, ώστε με τη συγκόμωσή τους.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ Project Α’ Λυκείου Α1-Α5.
ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
H βλάστηση της Ευρώπης.
Ζώνες βλάστησης.
Τροπική ζώνη.
Το κλίμα της Ευρώπης.
Κλιματικέσ ζωνεσ ΜΑΡΘΑ.
ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ Φυσιολογικά, τα ερημικά οικοσυστήματα υπάρχουν εκεί όπου η βροχόπτωση είναι πολύ χαμηλή Τα ερημικά οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται από: Άγονα.
Χλωρίδα της Κύπρου.
Οι Δασολόγοι Οι Μαθητές της Τρίτης Τάξης: Αντώνης Ρούσσος
Αστικο πρασινο.
Επιμέλεια Κωτίτσας Αριστοτέλης
Λιβαδι Θεσσαλονικης-Καστανεωνας
Μεσογειακή Βλάστηση.
Κήποι - συμβουλές Χαλάς Μάριος Τσουκλείδης Σωτήρης.
Εύκρατα φυλλοβόλα δάση
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΛΩΡΙΔΑ ΠΑΝΙΔΑ ΕΞΟΔΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου Σχ
Φυσικό περιβάλλον: Βιόσφαιρα
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
4. Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές
ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Δασικές Πυρκαγιές
Σαβάνες Σαβάνες.
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
ΡEΕΣ ΟΙ ΩΡΑΙΕΣ Εργασία από τις μαθήτριες: Ελένη Παπαγεωργίου Έλλη Παπακωνσταντίνου Σοφία Πέρρου Όρσα Στάικου Ανθή Τούμπα Ντανιέλα Φεράρου Ελίνα Χαρέμη.
ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.
«ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»
Καστανεωνασ-λιβαδι Θεσσαλονικησ
ΚΑΖΜΙΡΑ ΤΡΕΤΣΙΑΚ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ Σχολικό έτος Γ / ΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ Καθηγητής : Κατσοπρινάκης Σταύρος.
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
ΤΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η φυσιογνωμία της βλάστησης (σύνολο φυτών) κάθε περιοχής και τα χαρακτηριστικά και η ικανότητα προσαρμογής, είναι.
Συναντούνται στη ζώνη που βρίσκεται μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους των 10 μοιρών στο νότιο ημισφαίριο και του γεωγραφικού πλάτους των 25 μοιρών στο βόρειο.
Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Τίτλος Μαθήματος: ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ Ενότητα 8: Κυριότερα φυτικά είδη που χρησιμοποιούνται στα αστικά τοπία Ι Γρηγόριος Βάρρας.
Κεφ. 11 Ζώνες βλάστησης..
Κεφάλαιο 11 Ζώνες βλάστησης. Βλάστηση Βλάστηση είναι ο τρόπος ανάπτυξης των φυτών μιας περιοχής. Σε κάθε περιοχή της Γης η βλάστηση δεν είναι η ίδια.
Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου
ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό.
ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ ΔΑΣΗ ΕΥΗ-ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΝΙΟΥΔΑΚΗ ΣΟΝΙΛΑ ΤΖΕΧΑΛΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ Μάριος Μηνάς Κανόνης Κωνσταντίνος Γιαννακάκης
Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Οιχαλίας, κατά το σχολ
Η ζωή στα τροπικά δάση Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία
ΖΟΥΓΚΛΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΟΥΧΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ,
Η ζωή στα τροπικά δάση
Τα οικοσυστήματα.
ΕΡΗΜΟΣ Χριστοδουλάκη Άννα Κορνιλάκης Νίκος Μπαντουβέρης Σταύρος
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
ΧΛΩΡΙΔΑ ΟΡΟΥΣ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
ΜΑΘΗΜΑ 14 Η Μεσόγειος θάλασσα
Οικοσυστήματα Οικοσύστημα είναι το σύνολο:
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 19, 24 Το κλίμα και η βλάστηση της Ευρώπης
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!
Μάθημα 14: Η Μεσόγειος.
Ο φίλος μας το δάσος
Συστηματική Βοτανική 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΟΡΙΣΜΟΙ.
Επικρατεί εύκρατο κλίμα: βρέχει κυρίως το χειμώνα, η θερμοκρασία παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές ανάλογα με τις εποχές και η ημέρα είναι μικρότερη το χειμώνα.
Γεωγραφία Γ΄ Ενότητα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μεσογειακή Βλάστηση ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΧΑΚΗΣ Σχολικό Έτος , τάξη Α’, ΓΥΜΝΑΣΙΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΠΡΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΧΑΚΗΣ Σχολικό Έτος , τάξη Α’, ΓΥΜΝΑΣΙΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΠΡΙΝΑΚΗΣ

Μεσογειακό κλίμα εννοούμε τις κλιματολογικές συνθήκες γύρω από τη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές όπως η Καλιφόρνια, οι περιοχές του Μεξικού, της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής, της Χιλής και της Αργεντινής.

Το κλίμα αυτό περιέχει ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και κρύους και υγρούς χειμώνες.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΚΙ: –ψηλοί (μέχρι δύο μέτρα) και πυκνοί θάμνοι (αγριελιά, πουρνάρι, σκίνος, μυρτιά, δάφνη, χαρουπιά, κουμαριά, φιλίκι, πικροδάφνη κ.ά.) με βαθιές ρίζες και δερματώδη φύλλα –Σε υγρά μέρη με κρύους χειμώνες ΦΡΥΓΑΝΙΚΑ : –η βλάστηση αποτελείται από χαμηλούς, αραιά διευθετημένους, αρωματικούς θάμνους –Τυπικά ξυλώδη φυτά των φρυγάνων είναι η λαδανιά, το θυμάρι, η ασφάκα, η αφάνα, η ρίγανη, η σκυλοκρεμμύδα, ο ασφόδελος, η λεβάντα, η γαλατσίδα –εξαπλώνονται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι υψόμετρο 700μ. –Εμφανίζουν εποχιακό διμορφισμό: το καλοκαίρι ρίχνουν τα φύλλα είναι αραιά και μικρά ενώ το χειμώνα μεγαλύτερα και περισσότερα ΔΑΣΗ: –Μικτά Δάση: σε μεγαλύτερα υψόμετρα κυριαρχούν οι φυλλοβόλες βελανιδιές, τα σφενδάμια, οι φλαμουριές, η καστανιά, η καρυδιά (Juglans spp) –Χαμηλότερα δάση κωνοφόρων : πεύκα

ΜΑΚΙ Pistacia lentiscus (σχίνος) Myrtus communis (μυρτιά) Laurus nobilis (δάφνη) Olea europaea sylvestris (αγριελιά) Quercus coccifera (πουρνάρι) Ceratonia siliqua (χαρουπιά) Nerium oleander (πικροδάφνη) Arbutus unedo (κουμαριά)

ΦΡΥΓΑΝΑ ΛΑΔΑΝΙΑ ΘΥΜΑΡΙ ΑΣΦΑΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ ΛΕΒΑΝΤΑ

Προσαρμοστικοί μηχανισμοί στο κλίμα Αειφυλλία : εξυπηρετεί στην εξοικονόμηση νερού που θα χρειάζονταν για την ανάπτυξη νέων φύλλων την άνοιξη (εξασφαλίζεται μέχρι και 5πλασια ποσότητα νερού). Βαθιές ρίζες, για να απορροφούν το νερό από τα βαθύτερα στρώµατα του εδάφους

Προσαρμοστικοί μηχανισμοί στο κλίμα Μικρά και δερµατώδη φύλλα περιορίζουν τη διαπνοή (απώλεια νερού µέσω των στοµάτων των φύλλων). Κλείσιμο στομάτων φύλλων σε περιόδους ξηρασίας σταματώντας τη διαπνοή, αναστέλλοντας τη βιολογική τους δραστηριότητα. Εποχιακό διµορφισµό : Το χειµώνα έχουν µεγάλα φύλλα, που πέφτουν στα τέλη της άνοιξης, ενώ το καλοκαίρι εμφανίζουν µικρότερα. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουν τη διαπνοή και εξοικονοµούν νερό.

ΦΥΤΑ

ΖΩΑ ΦΑΛΑΙΝΑΧΕΛΩΝΑΦΩΚΙΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΡΟΦΟΣ

ΖΩΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ ΕΛΑΦΙ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ ΛΑΓΟΣ ΚΟΤΣΥΦΙ ΜΠΕΚΑΤΣΑΓΥΠΑΣ