Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Δασολόγοι Οι Μαθητές της Τρίτης Τάξης: Αντώνης Ρούσσος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Δασολόγοι Οι Μαθητές της Τρίτης Τάξης: Αντώνης Ρούσσος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Δασολόγοι Οι Μαθητές της Τρίτης Τάξης: Αντώνης Ρούσσος
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ Οι Μαθητές της Τρίτης Τάξης: Αντώνης Ρούσσος Χρήστος Σταμάτης Αναστάσης Σταμέλος Δημήτρης Σταμέλος Κωνσταντίνος Συρογιάννης Άγγελος Τόνας

2 Δάσος Μοσχοποδίου Το δάσος του Μοσχοποδίου έκτασης στρεμμάτων, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη πόλη της Θήβας μόλις 2 χλμ. Νοτιοανατολικά και αποτελεί τον πνεύμονα της πόλης.

3 ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ

4 ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΕΊΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ

5 Το ανάγλυφο του Μοσχοποδίου είναι σχετικά ομαλό, ωστόσο σε ορισμένες θέσεις παρουσιάζονται σημαντικές κλίσεις. Στη βόρεια πλευρά που αποτελεί και τη λεκάνη απορροής προς την πεδιάδα της Θήβας και τη λίμνη Υλίκη, υπάρχουν πολλές χαράδρες. Πετρώματα και Εδάφη: Τα πετρώματα στα ανατολικά είναι κυρίως μάργες, άργιλοι, ψαμμίτες, άμμοι και κροκαλοπαγή, ενώ δυτικά υπάρχουν και ευθροί πηλοί. Στα ανατολικά το έδαφος είναι αμμοαργιλώδες έως αργιλοπηλώδες χωρίς ανθρακικό ασβέστιο. Κάτω από τα δέντρα, στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους, η ποσότητα των οργανικών ουσιών είναι αυξημένη. Κλίμα: Ο χαρακτήρας του κλίματος είναι έντονα μεσογειακός με χαμηλό ετήσιο ύψος βροχής και θερμή – ξηρή περίοδο με μεγάλη ένταση και διάρκεια (4 έως 6 μήνες). Μέσα στο έτος οι βροχοπτώσεις συγκεντρώνονται στην περίοδο από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

6 το αναψυκτήριο το αρχαίο θέατρο, Το κοιμητήριο του αγίου Στυλιανού

7 Η Επαρχία Θηβών του Νομού Βοιωτίας στολίζεται με αξιόλογους οικολογικούς θησαυρούς. Εξέχουσα θέση ανάμεσα τους έχουν το Δάσος του Μοσχοποδίου. Μια μεγάλη έκταση πρασίνου με αξιοσημείωτο βοτανικό πλούτο, που απλώνεται δίπλα στη Θήβα, παρέχοντας στους κατοίκους τις ευκαιρίες για περιβαλλοντική αγωγή, για ποιοτική αναψυχή και άθληση. Στο κέντρο δεσπόζουν τα υψώματα Μεγάλη και Μικρή Ψηλόραχη, στα βόρεια ορίζεται από το λόφο Κουμέρκι και στα ανατολικά από το ύψωμα Σωρός (547μ.). Θαλεροί και βαθυπράσινοι Μεσογειακοί θαμνώνες χρωματίζουν με ζωηρές πινελιές το τοπίο όλο το χρόνο. Τους συγκροτούν κυρίως αειθαλείς θάμνοι με σκληρά δερματώδη φύλλα για να περιορίζουν τη διαπνοή και να συγκρατούν την υγρασία στη διάρκεια του άνυδρου καλοκαιριού. Ο σχίνος, το πουρνάρι και ρείκι είναι από τα τοπικά φυτά στους Μεσογειακούς θαμνώνες. Σε ελαφρά υγρότερες θέσεις συναντάμε την κουμαριά και το σπάρτο. Ωστόσο συμμετέχουν και ορισμένοι φυλλοβόλοι θάμνοι όπως το χρυσόξυλο και κοκορεβυθιά. Συχνά επάνω στους θάμνους σκαρφαλώνουν αναρριχητικά φυτά όπως το αγιόκλημα και ο αρκουδόβατος. Στους ώριμους και πυκνούς θαμνώνες δεν αναπτύσσονται πολλά είδη ποωδών φυτών.

8 Μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας της Γ Γυμνασίου στο χώρο του Θεάτρου(Ανθρωπογενής παρέμβαση)
Ο αρχηγός των Δασολόγων με φόντο την εκκλησία της Παναγίας Μοσχοποδίτισσας

9 Ανθρωπογενείς Βιότοποι
Η βλάστηση στους βιότοπους αυτούς συνδέεται με τον άνθρωπο, καθώς αναπτύσσεται σε ενδιαιτήματα που ο ίδιος δημιουργεί (άκρες δρόμων, αγροί, χώροι απόρριψης μπαζών κλπ). Συνήθως συντίθεται από είδη φυτών τα οποία με τις δραστηριότητες του, άμεσα ή έμμεσα μεταφέρει. Για παράδειγμα θα συναντήσουμε την ανθούσα, την τσουκνίδα ή μαστίχα, το γαϊδουράγκαθο, τη βατομουριά, το μαυροσήσαμο, την παπαρούνα, το πολύκαρπο, το σπαθόχορτο και πολλά άλλα.

10

11 Ανάγκη για προστασία:  Το Δάσος του Μοσχοποδίου χρειάζεται να διαφυλαχθεί ως “κόρη οφθαλμού”: - για το βοτανικό του πλούτο - για το ότι τα νερά της βροχής κυλούν από αυτό προς την Υλίκη, η οποία χάρη στην οικολογική της αξία προτάθηκε να ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. - για το ότι αποτελεί ανεκτίμητο πνεύμονα ανάσας και δροσερή καρδιά αναψυχής, ένα κοινωνικό αγαθό προσιτό σε όλους τους κατοίκους - για το ότι έχει κάθε δυνατότητα να εξελιχθεί σε πόλο έλξης επισκεπτών και σε ζηλευτό χώρο περιβαλλοντικής αγωγής.

12 Πηγές


Κατέβασμα ppt "Οι Δασολόγοι Οι Μαθητές της Τρίτης Τάξης: Αντώνης Ρούσσος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google