Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

2 Φυτικά είδη Η χλωρίδα του Ολύμπου είναι εξαιρετικά πλούσια και ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει πάρα πολλά σημαντικά είδη. Ο αριθμός των μέχρι σήμερα γνωστών φυτικών ειδών από την περιοχή του Ολύμπου, ανέρχεται σε 1700 περίπου, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας.

3 Από αυτά περίπου 30 είναι τοπικά ενδημικά είδη και υποείδη του Ολύμπου.
(Ενδημικό ονομάζεται ένα είδος, είτε του ζωικού βασιλείου είτε του φυτικού, που ζει σε έναν οριοθετημένο (ή και απομονωμένο) γεωγραφικό χώρο. Για να είναι ενδημικό ένα είδος πρέπει να έχει δημιουργηθεί και να έχει εξελιχθεί σε εκείνον τον χώρο.)

4 Από τα τοπικά ενδημικά φυτά του Ολύμπου, οκτώ περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο» των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας.

5 Ο αριθμός των ειδών ελαττώνεται καθώς αυξάνει το υψόμετρο.
Έτσι πάνω από τα 1200 μέτρα εμφανίζονται περίπου 600 είδη, ενώ ο αριθμός μειώνεται στα 155 είδη για υψόμετρα μεγαλύτερα των 2400 μέτρων (γυμνή από δέντρα αλπική ζώνη) και σε μόλις 55 είδη σε υψόμετρα μεταξύ 2800 και 2917 μέτρων.

6 Η βλάστηση του Ολύμπου λόγω του έντονου ανάγλυφου, της μικρής απόστασης από τη θάλασσα και της δημιουργίας πολλών μικροπεριβαλλόντων, χαρακτηρίζεται ιδίως στην ανατολική πλευρά από μεγάλη αναρχία, όσον αφορά τη διαδοχικότητα των ζωνών βλάστησης. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τέσσερις ζώνες βλάστησης.

7 Πρώτη ζώνη Η πρώτη, από τα 300 έως τα 500 μέτρα ζώνη αειφύλλων σκληροφύλλων, περιλαμβάνει κυρίως θάμνους και δέντρα χαμηλού ύψους όπως την αριά, τη γλυστροκουμαριά, το πουρνάρι, την ήμερη κουμαριά, τον κέδρο. Υπάρχουν επίσης ορισμένα χαρακτηριστικά φυλλοβόλα είδη: ο μελιός, το τρίλοβο σφενδάμι, η κουτσουπιά, η κοκορεβυθιά.

8 Δεύτερη ζώνη Από τα 600 μέχρι τα 1400 μέτρα, ζώνη των δασών οξιάς - ελάτης και ορεινών κωνοφόρων, συναντούμε κυρίως τη μαύρη πεύκη. Σε μικρές ομάδες και λόχμες εμφανίζονται η υβριδογενής ελάτη, η οξυά, σποραδικά η φτελιά, ο ίταμος, η λεπτοκαρυά, η κρανιά, η αγριοκερασιά και μια σημαντική ποικιλία από ποώδη φυτά. Στα φαράγγια και στις ρεματιές συναντάμε πλατάνια και ιτιές.

9 Τρίτη ζώνη Από τα 1400 μέτρα έως τα 2500 μέτρα εμφανίζεται η ζώνη των ψυχροβίων κωνοφόρων με κυρίαρχο είδος το σπάνιο είδος πεύκης, το ρόμπολο . Η περιοχή που αναπτύσσεται το ρόμπολο είναι συνήθως ξηρή και οι πλαγιές πετρώδεις. Η βλάστηση που αναπτύσσεται στην περιοχή αυτή είναι προσαρμοσμένη στις ειδικές τοπικές συνθήκες και αντιπροσωπεύεται από χαρακτηριστικούς θάμνους, αγρωστώδη, χαμόφυτα κ.α., ενώ η χλωρίδα περιλαμβάνει πολλά ενδημικά είδη των Βαλκανίων.

10 Τέταρτη ζώνη Πάνω από τα 2500 μέτρα, που αποτελεί και το υψηλότερο δενδροόριο των Βαλκανίων, δεν έχουμε πλέον δάση, αλλά μόνο μια ποικιλία αλπικών οικοσυστημάτων χαμηλής βλάστησης με πολλά όμως σπάνια αγριολούλουδα, από τα οποία τα περισσότερα είναι ενδημικά της ελληνικής και βαλκανικής χλωρίδας.


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google