Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

2 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ντορίτα Γρηγορίου Κατερίνα Ηλία Αναστασία Μελαχροινού
Απόστολος Πάσχος Θανάσης Ταμίας Δωροθέα Πουρνάρα

3 ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΑΠΟ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

4 Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας.

5 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Κατά την απογραφή του 2001 στην πόλη της Πρέβεζας κατοικούσαν κάτοικοι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Πρέβεζας ήταν κάτοικοι. Από το έτος 2010 ο Δήμος Πρέβεζας περιλαμβάνει πλέον τους τέως Δήμους Πρέβεζας, Δήμο Λούρου και Δήμο Ζαλόγγου.

6 Η είσοδος του κόλπου είναι στο πέρασμα μεταξύ του Ακτίου και της Πρέβεζας.
Πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο. Στον κόλπο χύνουν τα νερά τους οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος. Στην είσοδο του κόλπου κατασκευάστηκε υποθαλάσσια σήραγγα που συνδέει το Άκτιο με την Πρέβεζα. Στον κόλπο παρουσιάζεται κατά τους θερινούς μήνες το φαινόμενο φωσφορισμού της θάλασσας.

7

8 ΠΑΝΙΔΑ Είναι Βίδρα και οιωνός του Αμβρακικού κόλπου.
Είναι οι φωλιές των 38 αγριοπελεκάνων του Αμβρακικού κόλπου.

9 ΧΛΩΡΙΔΑ Οι ζωνικές διαπλάσεις εξαπλώνονται κυρίως στις λοφώδεις και ημιορεινές περιοχές που περιβάλλουν την προστατευτέα περιοχή. Μικρές λοφώδεις εξάρσεις απαντώνται και εντός της προστατευτέας περιοχής. Οι αζωνικές διαπλάσεις απαντώνται σε πεδινές κυρίως περιοχές, σε επαφή με το νερό και αποτελούν στο μεγαλύτερο τμήμα τους προστατευτέα περιοχή. Οι ζωνικές και αζωνικές διαπλάσεις παρουσιάζονται στο χάρτη βλάστησης και Οικοτόπων.

10 Quercus ilex - Αριά Quercus aegilops - Ήμερη βελανιδιά Quercus coccifera - Πουρνάρι Pinus brutia - Τραχεία πεύκα Pinus halepensis - Χαλέπιος πεύκη Pyrus communis - Αγριοαχλαδιά Fraxinus ornus - Φράξος Arbutus unedo - Κουμαριά Arbutus adrachnae - Αγριοκουμαριά Erica arborea - Ρείκι Erica verticillata - Ρείκι Olea oleaster - Αγριελιά Pistacia lentiscus - Σχίνος Pistacia terebinthus - Αγριοτσιχουδιά Spartium junceum -  Σπάρτο Myrtus communis - Μυρτιά Phillyrea latifolia - Φιλλύκι Calycotome villosa - Μικρός ασπάλαθος Calycotome infesta - Μεγάλος ασπάλαθος Paliurus aculeatus - Παλιούρι Vitex agnus-castus - Λυγαριά Nerium oleander - Πικροδάφνη Rubus sp. - Βατομουριές Phlomis fruticosa - Ασφάκα Cistus sp. - Λαδανιές

11 Quercus aegilops - Ήμερη βελανιδιά
Quercus pubenscens - Χνοώδης δρυς Quercus sessiliflora - Ρουπάκι Quercus cerris - Τσεροβελανιδιά Quercus coccifera - Πουρνάρι Spartium junceum - Σπάρτο Pistacia terebinthus - Αγριοτσιχουδιά Rubus sp. - Βατομουριές Phlomis fruticosa - Ασφάκα Cistus sp. - Λαδανιές Ulmus campestris -  Φτελιά

12 Κουμαριά Αγριοκουμαριά Φράξος Χνοώδης δρυς Πικροδάφνη Σπάρτο

13 ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΑΜΣΑΡ Η τεράστια οικολογική σημασία των υγροτόπων έχει αναγνωριστεί παγκόσμια. Αρκετοί από αυτούς προστατεύονται είτε με Εθνικές νομοθεσίες είτε με διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι η "Σύμβαση Ραμσάρ" ή αλλιώς " Σύμβαση για τους υγρότοπους Διεθνούς σημασίας ως Ενδιαιτήματος για Υδρόβια Πουλιά". Η σύμβαση αυτή είναι του 1971 και η επικύρωση της από την χώρα μας έγινε με το Ν.Δ. 191/ (ΦΕΚ 350 Α/74), με το οποίο εντάσσονται σε αυτή 11 Ελληνικοί υγρότοποι που θεωρούνται διεθνούς σημασίας και χρειάζονται ειδική προστασία. Μια από τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας μας, ως μέλους της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ, είναι η οριοθέτηση τους σε ζώνες (Α,Β,Γ) προστασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες σε κάθε ζώνη και η ορθολογική διαχείριση των 11 υγροτόπων. Η οριοθέτηση των υγροτόπων Ραμσάρ βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης με 20 και πλέον χρόνια καθυστέρησης από την ημερομηνία κύρωσης της Σύμβασης Ραμσάρ.

14 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΡΑΜΣΑΡ
1.Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Δάσος Στροφυλιάς 2.Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου 3.Αμβρακικός Κόλπος 4.Λίμνη Μικρή Πρέσπα 5.Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και Αλυκή Κίτρους 6.Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια 7.Λίμνη Κερκίνη 8.Δέλτα Νέστου 9.Λίμνη Βιστωνίδα - Λιμνοθάλασσα Πόρτο-Λάγος 10.Λίμνη Ισμαρίδα & σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών Θράκης 11.Δέλτα Εβρου

15 Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΡΑΜΣΑΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ
Σύμβαση για τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας. Διακυβερνητική συνθήκη που παρέχει το πλαίσιο εθνικής δράσης και διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση και τη συνετή χρήση των υγρότοπων και των πόρων τους. Είναι η μόνη παγκόσμια περιβαλλοντική συνθήκη η οποία ασχολείται με ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα.

16 ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Λίγο μετά τις 8 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και μόλις ο ιερέας του Αγίου Χαραλάμπους σημάνει τις καμπάνες όσοι βρίσκονται στο γραφικό στενό θα γιορτάσουν την κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης, σπάζοντας πήλινα αντικείμενα και ρίχνοντας βαρελότα. Το έθιμο έχει τις ρίζες του από την τουρκοκρατία, τότε που οι χριστιανοί κρατούσαν με αυτό τον τρόπο μακριά τους κατακτητές

17

18 ΠΗΓΕΣ http://www.nomarxia-artas.gr/81A7C103.el.aspx


Κατέβασμα ppt "ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google