CASH BOOK ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ. Καθολικό Βιβλίο ► Όλοι οι λογαριασμοί τηρούνται σε ένα βιβλίο ο οποίος λέγεται Γενικό Καθολικό-General Ledger (εμπορεύματα,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Παρουσίαση λειτουργίας εφαρμογής extra Διαχείριση Ταμείου
Λεκτική περιγραφή της περίπτωσης χρήσης «Διεκπεραίωση Πώλησης»
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
1 Οδικός Χάρτης Σταδιακής Χαλάρωσης των Περιοριστικών Μέτρων Φάση 1 - Στάδιο 1 •Μείωση των κινδύνων που απορρέουν από την κατοχή μεγάλων ποσών μετρητών.
Εισαγωγή στη Λογιστική
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
ΑΡΧΕΙΟ – ΒΙΒΛΙΑ - ΕΝΤΥΠΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Chapter 10 - Bad Debts - Bad Debts Recovered - Provision for Bad Debts.
Chapter 9 Discounts - Εκπτώσεις. Είδη Εκπτώσεων Εμπορική Έκπτωση Ταμειακή Έκπτωση.
Το Εμπορική Διαχείριση αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εταιρίας μας στο χώρο της Εμπορολογιστικής Διαχείρισης Escape ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ.
Λογιστικό Γεγονός Έκδοση Δικαιολογητικού Εγγράφου Ημερολόγιο
Παράδειγμα Για την ίδρυση ξενοδοχειακής ατομικής επιχείρησης ο Α.Β. (1/1/2011) διαθέτει τα εξής περιουσιακά στοιχεία : Ακίνητο αξίας 500 και μετρητά.
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
Εισαγωγή (1 από 2) Ο λογιστικός κύκλος, είναι η διαδικασία σύνθεσης λογιστικών εργασιών που οδηγεί στο τέλος της χρήσης, στην έκδοση του αποτελέσματος,
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΤΥΠΩΝΩ-ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΛ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.
EUROBANK- ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ Κατάστημα Λάρισας
Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ.
Με όραμα για το μέλλον. Μπορώ να διατηρήσω το Ε.Γ.Λ.Σ. ? Οι διατάξεις του ν. 4308/2014 για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» περιλαμβάνουν στο παράρτημα.
ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΕΛΑΤΩΝ Δ.ΖΩΙΤΣΗΣ – ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ Δ.
Ο λογαριασμός του Petty Cash χρησιμοποιείται για την καταγραφή μικρών αντικειμένων για τα έξοδα της εταιρείας ή για ιδιωτικά έξοδα των στελεχών. Ένα προσυμφωνηθέν.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ -3 1 Βιβλία και Στοιχεία Λογιστικά ΒιβλίαΛογιστικά Βιβλία Λογιστικά ΣτοιχείαΛογιστικά Στοιχεία Σύνδεση Βιβλίων και ΣτοιχείωνΣύνδεση Βιβλίων.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
1 Γενική Λογιστική  Λογιστική Αξιογράφων. 2 ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ο. Ε. ( ) Ημερομηνία Α.1 Περιγραφή / Αιτιολογία Ποσό 1/3/1995*
Έννοιες της Λογιστικής
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
1 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Ομάδα 5η Με τους λογαριασμούς της πέμπτης ομάδας παρακολουθούνται: –οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της οικονομικής μονάδας,
1 Παραγγελίες στο εξωτερικό (λογ. 32) Στο λογαριασμό (32) παρακολουθούνται: –οι παραγγελίες που διαβίβασε η οικονομική μονάδα σε οίκους του εξωτερικού.
Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
1 Λογιστικά Σφάλματα Ως Λογιστικά Σφάλματα θεωρούνται: –τα αριθμητικά λάθη –οι παραλήψεις και –οι λανθασμένες καταχωρήσεις των λογιστικών γεγονότων στα.
1 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ - I. 2 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ Για την παρακολούθηση των μεταβολών της περιουσίας, τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία κατατάσσονται, με βάση ορισμένα κριτήρια,
Απογραφή Η εύρεση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης μιας οικονομικής μονάδας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή επιτυγχάνεται με την απογραφή.
1 Ορισμός του Λογαριασμού Λογαριασμός είναι η κατηγορία: –η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας τα οποία έχουν κάποιο.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
1 Το Σύστημα της Διαρκούς Απογραφής Η Διαρκής Απογραφή είναι: –ένα λογιστικό σύστημα το οποίo επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των αποθεμάτων.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Μελέτη Περίπτωσης Οι πωλήσεις του μηνός Δεκεμβρίου για την εταιρία «ΘΗΤΑ Α.Ε. ήταν € ενώ οι πωλήσεις.
CASH BOOK ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ. Καθολικό Βιβλίο ► Όλοι οι λογαριασμοί τηρούνται σε ένα βιβλίο ο οποίος λέγεται Γενικό Καθολικό-General Ledger (εμπορεύματα,
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αναπτύχθηκαν.
ΕΝΝΟΙΑ-ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Ορισμός 1: Λογιστική καλείται εκείνος ο κλάδος της Οικονομικής επιστήμης ο οποίος παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την αποτελεσματική.
1 Το Σύστημα της Περιοδικής Απογραφής Η Περιοδική Απογραφή αποτελεί το δεύτερο από τα διεθνώς αποδεκτά συστήματα για την λογιστική παρακολούθηση της κίνησης.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Κάθε πράξη που πραγματοποιείται στην επιχείρηση κ μεταβάλλει 2 ή περισσότερα στοιχεία του ισολογισμού Απλοί = 2 στοιχεία αγορά εμπορευμάτων.
Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
Εισαγωγή στη Λογιστική
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Έννοια του ημερολογίου
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μ.Sc in ACCOUNTING AND AUDITING
Σύνθετα Λογιστικά Γεγονότα: Παράδειγμα
3: Οργάνωση-Λειτουργία Ταμείου Εστιατορίου
Άσκηση Σε επιχείρηση που τηρεί βιβλία Γ κατηγορίας λαμβάνουν χώρα τα εξής γεγονότα το Φεβρουάριο του 2016: Η επιχείρηση αγόρασε (2/2) επί πιστώσει εμπορεύματα.
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
Βασικές αρχές της Λoγιστικής
FUN FUN IS FUN! ΧΡ = ΠΙ Accounting Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

CASH BOOK ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ

Καθολικό Βιβλίο ► Όλοι οι λογαριασμοί τηρούνται σε ένα βιβλίο ο οποίος λέγεται Γενικό Καθολικό-General Ledger (εμπορεύματα, έσοδα, έξοδα κλπ). ► Υπάρχει το καθολικό χρεωστών – Debtor Ledger δηλαδή βιβλίο χρεωστών (αυτών που χρωστάνε στην εταιρία) και το καθολικό πιστωτών – Creditor Ledger δηλαδή το βιβλίο πιστωτών (αυτών που τους χρωστάει η εταιρία).

Βοηθητικά Λογιστικά Βιβλία/Subsidiary Books Εκτός από τα πιο πάνω βιβλία καθολικού υπάρχουν επίσης τα βοηθητικά λογιστικά βιβλία. Κάθε συναλλαγή που διενεργείται καταχωρίζεται πρώτα σε ένα από αυτά, ανάλογα με την περίπτωση, και μετά μεταφέρεται στα καθολικά που αφορά, ώστε να ενημερωθούν οι σχετικοί λογαριασμοί. Το Cash Book και το Petty Cash Book είναι δύο είδη βοηθητικών λογιστικών βιβλίων. Εκτός από τα πιο πάνω βιβλία καθολικού υπάρχουν επίσης τα βοηθητικά λογιστικά βιβλία. Κάθε συναλλαγή που διενεργείται καταχωρίζεται πρώτα σε ένα από αυτά, ανάλογα με την περίπτωση, και μετά μεταφέρεται στα καθολικά που αφορά, ώστε να ενημερωθούν οι σχετικοί λογαριασμοί. Το Cash Book και το Petty Cash Book είναι δύο είδη βοηθητικών λογιστικών βιβλίων.

Βιβλίο Ταμείου/Cash Book Οι πιο πολλές συναλλαγές κάθε επιχείρησης αναφέρονται στην είσπραξη και πληρωμή χρημάτων είτε με τη μορφή μετρητών είτε επιταγών είτε καρτών. Αποτελεί επομένως πραγματική ανάγκη, η καταγραφή των εισπράξεων και πληρωμών να γίνεται σε χωριστό βιβλίο το οποίο μπορεί να τηρείται και από ειδικό υπάλληλο, τον ταμία.

Βιβλίο Ταμείου/Cash Book Ο ταμίας πρέπει να στηρίζει όλες τις εισπράξεις και πληρωμές του σε κατάλληλες αποδείξεις. Αυτές οι αποδείξεις αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία για σκοπούς ελέγχου, μεταφοράς συναλλαγών στο βιβλίο ταμείου και δικαιολογητικά για την ενημέρωση των σχετικών λογαριασμών.

Βιβλίο Ταμείου/Cash Book ► Στην αριστερή πλευρά αυτού του βιβλίου, δηλαδή στη χρέωση, καταχωρίζονται οι εισπράξεις (receipts) δηλαδή αυτά που έχει και παίρνει και στη δεξιά πλευρά οι πληρωμές (payments) δηλαδή αυτά που δίνει. ► Η γραμμογράφηση του διαφέρει από άλλους λογαριασμούς του καθολικού στον αριθμό των στήλων, αφού υπάρχουν τρεις στήλες ποσών τόσο στη χρέωση όσο και στην πίστωση. Σε αυτές τις 3 στήλες καταχωρίζονται οι εκπτώσεις, τα μετρητά και η κίνηση της τράπεζας.

Βιβλίο Ταμείου/Cash Book ► Το βιβλίο ταμείου επειδή έχει τρεις στήλες για ποσά στη χρέωση και τρεις στην πίστωση, ονομάζεται Τρίστηλο Βιβλίο Ταμείου (Three- Column Cash Book). Θεωρείται επίσης πως έχει διπλή ιδιότητα. Είναι δηλαδή καθολικό γίατί περιλαμβάνει τους δύο βασικούς λογαριασμούς (Ταμείο και Τράπεζα) και είναι και ταυτόχρονα βοηθητικό γιατί συγκεντρώνει όλες τις ταμειακές πράξεις πριν αυτές καταχωριστούν σε άλλους λογαριασμούς.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ► Στη στήλη Αναφορά (Folio) γράφεται το όνομα του καθολικού που έγινε η συμπλήρωση της διπλογραφίας. ► Κάθε φορά που κλείνει το ταμείο, τα ολικά των εκπτώσεων μεταφέρονται στο Γενικό Καθολικό (δεν χρειάζεται τεχνητό κλείσιμο). ► Αν παρουσιαστεί περίπτωση ακύρωσης έκπτωσης, λόγω επιστροφής εμπορευμάτων, η σχετική εγγραφή γίνεται στο ημερολόγιο διαφόρων πράξεων και όχι στο βιβλίο ταμείου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ► Η είσπραξη επιταγών δεν χρεώνεται πλέον απευθείας στην τράπεζα αλλά στο ταμείο όπως και τα μετρητά και κατά διαστήματα γίνεται κατάθεση τους στην τράπεζα μαζί με τα μετρητά. ► Η συμπλήρωση της διπλογραφίας γίνεται μέσα στους λογαριασμούς που βρίσκονται στο Γενικό Καθολικό και στα Καθολικά Χρεωστών και Πιστωτών.

Παράδειγμα Ο έμπορος Α. Δημητρίου έχει την 1 η Ιανουαρίου 2011, 3000 ευρώ μετρητά και κατάθεση στην τράπεζα. Στη συνέχεια κάνει τις ακόλουθες συναλλαγές: Ο έμπορος Α. Δημητρίου έχει την 1 η Ιανουαρίου 2011, 3000 ευρώ μετρητά και κατάθεση στην τράπεζα. Στη συνέχεια κάνει τις ακόλουθες συναλλαγές: ► 2 Ιαν. Αγοράζει εμπορεύματα 8000 ευρώ με επιταγή ► 4 Ιαν. Πωλεί εμπορεύματα 6000 ευρώ (3000 με επιταγή και 3000 σε μετρητά)

► 7 Ιαν. Ο χρεώστης Α. Ανδρέου καταβάλλει ευρώ με επιταγή για την πλήρη εξόφληση χρέους του ευρώ. ► 10 Ιαν. Εκδίδει επιταγή ευρώ στη διαταγή του πιστωτή Γ. Νικολάου για εξόφληση χρέους ευρώ. ► 14 Ιαν. Αποσύρει για προσωπικά του έξοδα 500 ευρώ σε μετρητά.

► 15 Ιαν. Καταθέτει στην τράπεζα ευρώ (Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και τις δύο επιταγές των και ευρώ). ► 18 Ιαν. Πληρώνει μισθούς και ημερομίσθια ευρώ με επιταγές. ► 20 Ιαν. Παίρνει επιταγή ευρώ από το Γ. Γεωργίου στον οποίο χορήγησε έκπτωση 140 ευρώ. ► Πληρώνει ασφάλιστρα 650 ευρώ σε μετρητά. ► Ζητείται η καταχώρηση των πιο πάνω συναλλαγών στο Τρίστηλο Βιβλίο Ταμείου.