ΚΑΦΕΣ : ΕΞΑΡΤΗΣΗ ή ΣΥΝΗΘΕΙΑ 2 ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015 ΤΜΗΜΑ PROJECT: ΚΡΙΚΩΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δραστηριότητα 6: Από πού έρχονται και πού πηγαίνουν οι μετανάστες; Διαφάνεια 1: Στόχος >Να εξετάσουμε μερικά στοιχεία για τα πρότυπα της μετανάστευσης.
Advertisements

ΓΑΛΑ ΜΕ ΜΕΛΑΜΙΝΗ.
ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη
Το Κάπνισμα.
Έφη Τσόγκα, α5/γ Ελληνογερμανική Αγωγή
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ
Η Μονόπολη Σχεδιάστηκε από την αμερικανίδα οικονομολόγο Λάιζι Μάτζι, η οποία έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Η αρχική ονομασία του.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
2o ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
Τυρί-Φέτα Η φέτα και γενικότερα το τυρί είναι ένα πολύ διαδεδομένο προϊόν στην χώρα μας και μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν βασικά προϊόντα της διατροφής.
ΤΟ ΚΡΑΣΙ : ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
ΧΑΡΤΙ Παραγωγή / Είδη χαρτιού
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
-Τσιγάρο ; - Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Φάρμακο γενικά ονομάζεται κάθε χημική ουσία ικανή να επηρεάσει την λειτουργία του οργανισμού κάθε έμβιου όντος ή μικροοργανισμού όταν εισέλθει σε αυτόν.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ
ΛΥΚΟΣ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Είμαστε ό,τι τρώμε»
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ -ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΘΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ION αμυγδάλου Από Αναστασία Κάτσιου Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης
Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ… Είμαστε οι Nos AIDS fovemus, που σημαίνει «περιβάλλουμε με αγάπη το AIDS» και σκοπός της έρευνάς μας είναι να ενημερώσουμε για.
Κάπνισμα & Εφηβεία Ομάδα Α’.
Θετικά και Αρνητικά του καφέ στην υγεία
Σοκολάτα Μια Σύντομη Αναδρομή
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Ιστορία Στην Αμερική πολύ πριν ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό και πίστευαν ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες.
οι περισσότεροι μαθητές, κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, αναζητούν οτιδήποτε που θα είναι εύγεστο και λαχταριστό, έχοντας σαν αποτέλεσμα, στο τέλος.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΙΝΔΙΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Προέλευση και παραγωγή
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Βασίλης Κ. Λευτέρης Μ . Γκόρικ Χ.
Βραζίλια…Η χώρα του καφέ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
Η Ιστορία της Σοκολάτας
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
ΓΑΛΑ ΜΕ ΜΕΛΑΜΙΝΗ.
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Ο αποικισμός της Αμερικής από τους Ευρωπαίους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΑΦΕΣ : ΕΞΑΡΤΗΣΗ ή ΣΥΝΗΘΕΙΑ 2 ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΜΗΜΑ PROJECT: ΚΡΙΚΩΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Ορισμός του καφέ Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα της καφέας ή καφεόδεντρου. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο. Προέλευση Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ελεύθερα ως θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιείτο αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους.καφεόδεντρουκαφεΐνηαλκαλοειδέςΑιθιοπίαθάμνος Όνομα και μύθοι Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη قهوة (qahwa) που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί». Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.Βασίλειο της Κάφφα H προέλευση του καφέ και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του έδωσε τροφή και σε αρκετούς μύθους. Οι σημαντικότεροι είναι αυτός που αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί, που παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ (μύθος των κατσικών που χορεύουν) και αυτός που λέει ότι ο καφές δόθηκε στον Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προκειμένου να του χαρίσει δύναμη και αντοχή.

Πέρασμα στην Ευρώπη Ο καφές (ως έτοιμο προϊόν, καθώς οι Άραβες απαγόρευαν αυστηρά την εξαγωγή σπόρων) πέρασε στην Ευρώπη από τη Βενετία, που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, στα τέλη του 16ου αιώνα. Διατέθηκε αρχικά από τους Βενετούς εμπόρους στους πλούσιους, σαν εξωτικό είδος. Η δημοτικότητά του μεγάλωσε αφότου ο Πάπας Κλήμης Η΄, παρά τις συμβουλές του περιγύρου του να αφορίσει τον καφέ σαν ισλαμική απειλή προς τον χριστιανισμό, δοκίμασε στα 1600 καφέ, τον βρήκε εξαίσιο και τον «βάπτισε» χριστιανικό ρόφημα. Το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να πάρουν σπόρους καφέ και να τον καλλιεργήσουν αρχικά στις αποικίες τους στην Ινδονησία. Την ίδια εποχή περίπου το φυτό του καφέ πέρασε και στην Ινδία, όπου μετέφερε σπόρους λαθραία ο Μπάμπα Μπουντάν, επιστρέφοντας από τη Μέκκα.ΒενετίαΠάπας Κλήμης Η΄ ΙνδονησίαΙνδία Μπάμπα Μπουντάν Η δημοτικότητα του καφέ αυξήθηκε ραγδαία στην Ευρώπη· στην Αγγλία υπήρχαν 3000 καφεποτεία το Ο καφές έφτασε στη Γαλλία το 1657 και το 1669 το δώρο που έφερε στο Παρίσι ο απεσταλμένος του Σουλτάνου Μοχάμετ Δ΄ ήταν μια μεγάλη ποσότητα καφέ. Ένα από τα λάφυρα Πολωνών, Αυστριακών και Γερμανών μετά τη νίκη τους στη Βιέννη το 1683 ήταν τα πολλά σακιά με καφέ που άφησε πίσω του ο ηττημένος οθωμανικός στρατός. Ο Φραντσίζεκ Κουλτζίτσκι, Πολωνός αξιωματικός στον οποίο χαρίστηκαν τα σακιά του καφέ ως δώρο για τη γενναιότητά του, άνοιξε ένα καφεποτείο, ενώ πρωτοτύπησε και με την προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος στον καφέ. Έτσι η νίκη αυτή έγινε και αφορμή για τη διάδοση τουΒιέννη1683ζάχαρηςγάλακτος καφέ στην Αυστρία, τηνΠολωνία και τη Γερμανία.ΑυστρίαΠολωνίαΓερμανία

Αμερικανική ήπειρος Τον καφέ έφεραν στην αμερικανική ήπειρο οι Γάλλοι, μέσω των αποικιών τους στη Μαρτινίκα, τη Γαλλική Γουινέα και αλλού. Τα πρώτα φυτά έφερε ο Γκαμπριέλ ντε Κλιού στη Μαρτινίκα το Από εκεί πέρασε στη Γαλλική Γουινέα. Το 1727 ο Φρανσίσκο Παλιέτα στάλθηκε από τον βασιλιά της Βραζιλίας στη Γουινέα, προκειμένου να φέρει σπόρους καφέ για να καλλιεργηθούν στη χώρα του. Καθώς η απόσπαση των σπόρων αποδείχτηκε δύσκολη, ο Παλχέτα έλυσε το πρόβλημα σαγηνεύοντας τη γυναίκα του Γάλλου κυβερνήτη, η οποία του έδωσε σπόρους και φύτρα καφέ, κι έτσι το φυτό πέρασε στη Βραζιλία, η οποία σήμερα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο. Την ίδια περίπου εποχή ο καφές καλλιεργήθηκε στη Τζαμάικα, το 1740 στο Μεξικό, το 1784 στη Βενεζουέλα και στα τέλη του αιώνα στην Κολομβία. Το 1893 ο καφές πέρασε από τη Βραζιλία στην Κένυα και την Τανζανία, ολοκληρώνοντας έτσι το διηπειρωτικό του ταξίδι που ξεκίνησε λίγο βορειότερα, στην Αιθιοπία, 900 χρόνια πριν.ΜαρτινίκαΓαλλική ΓουινέαΒραζιλίαςΤζαμάικαΜεξικόΒενεζουέλαΚολομβίαΚένυαΤανζανία

Ποικιλίες καφέ Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου, ή καφέας τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες οι οποίες και στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αραμπίκα και η καφέα Ρομπούστα. Σπόροι καφέ της ποικιλίας arabica(αραβική), από καφεόδεντρο της Βραζιλίας Η ποικιλία arabica. Είναι η αρχαιότερη από τις δύο ποικιλίες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιθιοπία αλλά, όπως δηλώνει και η ονομασία της, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική Χερσόνησο. Το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ είναι της ποικιλίας arabica. Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα, διαθέτει μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και περιέχει 1% καφείνη. Η ποικιλία arabica στις μέρες μας παράγεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής καιΝότιας Αμερικής και είναι γνωστή για την έντονη αρωματική γεύση που δίνει στον καφέ. Από υψηλής ποιότητας ποικιλία arabica παρασκευάζονται οι διάφοροι τύποι ελαφρού καφέ (mild coffees).καφεόδεντρουΑιθιοπίαΑραβική ΧερσόνησοΚεντρικήςΝότιας Αμερικής Η ποικιλία robusta (εύρωστη). Η ποικιλία robusta είναι ανθεκτικότερη στις ασθένειες του φυτού από την arabica, λόγω της σχεδόν διπλάσιας ποσότητας καφεΐνης που περιέχει (η καφεΐνη μπορεί να παραλύσει και σκοτώσει ορισμένα από τα έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο). Είναι ένα «εύρωστο» είδος με υψηλή παραγωγή ανά φυτό. Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και διαθέτει μία πιο δριμεία, σκληρή γεύση. Τα περισσότερα διακινούμενα σήμερα προϊόντα καφέ είναι συσκευασμένα μίγματα σε διάφορους συνδυασμούς των δύο ποικιλιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμητή γεύση και άρωμα από το καταναλωτικό κοινό.

Αρχικά η παραγωγή του καφέ ξεκινάει από τον παραγωγό/αγρότη, ο οποίος καλλιεργεί τον καφέ. Στη συνέχεια πηγαίνει στους μεσάζοντες εμπόρους οι οποίοι μπορεί να είναι πολλοί. Έπειτα πηγαίνει στον καφεπώλη, ο οποίος με την σειρά του προσφέρει τον καφέ στον κόσμο. Απ’τους μεσάζοντες εμπόρους ο καφές πηγαίνει επιπλέον και στα σουπερ μαρκετ απ’όπου ο καφές φτάνει στο σπίτι μας, δηλαδή στους καταναλωτές. Ο καφές περνάει σε πολλές πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες εκμεταλλεύονται γενικότερα τους καταναλωτές, αλλά κυρίως τους παραγωγούς.

Σύγκριση καφέ-κακάο Καφές Χάρη στην καφεΐνη αλλά και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και της νόσου του Πάρκινσον. Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να συντελέσει στην άνοδο της αρτηριακής πίεσης και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφράγματος μέχρι και κατά 60% σε άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην κατανάλωσή της. Επιπλέον, ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς, προκαλεί νευρικότητα και διαταραχές στον ύπνο και γι' αυτό είναι καλό να αποφεύγεται σε υπερβολικές ποσότητες. Θρεπτική αξία (μια μερίδα = ένα φλιτζάνι) Θερμίδες: 2, υδατάνθρακες: 0,07 γρ., πρωτεΐνη: 0,21 γρ., λιπαρά: 0,04 γρ., φυτικές ίνες: 0 γρ.

Κακάο Αποτελεί το κύριο συστατικό της σοκολάτας. Είναι άριστη πηγή φλαβονοειδών, ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή προστατεύουν από την οξείδωση των κυττάρων, ενώ μπορεί να περιορίσουν τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα χαλαρώνει και μαλακώνει τα αγγεία, βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς. Το κακάο περιέχει 85% λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τον καφέ, με αποτέλεσμα να μη δρα διεγερτικά στο νευρικό σύστημα όπως ο καφές. Θρεπτική αξία (μια μερίδα = ένα φλιτζάνι) Θερμίδες: 8, υδατάνθρακες: 1,9 γρ., πρωτεΐνη: 0,71 γρ., λιπαρά: 0,48 γρ., φυτικές ίνες: 1,1 γρ

Συμπέρασμα : Προτιμήστε το κακάο. Περιέχει μικρότερη ποσότητα καφεΐνης και δεν επιδρά στο νευρικό σύστημα όπως ο καφές. Ωστόσο, αξίζει να διευκρινιστεί ότι ο καφές μέχρι 2 φλ. φίλτρου ή ελληνικού την ημέρα είναι εξίσου ευεργετικός. Σημειώνουμε ότι με τον όρο «κακάο» εννοούμε το ρόφημα που φτιάχνεται με σκόνη κακάο και όχι με λιωμένη σοκολάτα, η οποία περιέχει περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη. Εάν προσθέσετε 1/2 κ.γ. ζάχαρη και μία κ.σ. γάλα light επιβαρύνεστε με 19 θερμίδες

Πολυεθνικές Εταιρείες-Εκμετάλλευση Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές υπήρξαν ιδιαίτερα ραγδαίες και η - μάλλον αναπάντεχη- πρόοδος του Δίκαιου Εμπορίου ανάγκασε αρκετές εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν τη στάση. Προτού καν περάσουν επτά χρόνια από τη δήλωση αποκήρυξής του, η Cadbury ανακοίνωσε πως όλες οι σοκολάτες γάλακτος της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν να εφαρμόζουν τους κανόνες του Δίκαιου Εμπορίου. Αυτή η απόφαση έκανε τον γύρο του κόσμου και ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από άλλες αντίστοιχες αποφάσεις γνωστών πολυεθνικών εταιρειών. Ήδη από το 2005 η εταιρεία Νestle εισήγαγε στη βρετανική αγορά τη μάρκα καφέ «Νescafe Ρartner΄s Βlend», που αποτελεί το πρώτο προϊόν Δίκαιου Εμπορίου στο χαρτοφυλάκιο του κολοσσιαίου οργανισμού. Επιπλέον, η παγκόσμια εταιρεία Starbucks έχει μετατρέψει σε Δίκαιο Εμπόριο ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό του καφέ της σε αρκετές χώρες όπου δραστηριοποιείται, ενώ έχει θέσει στόχο να επεκτείνει αυτή την ενέργεια διεθνώς. Είναι γεγονός πως μέσω της στήριξης των Starbucks και άλλων γνωστών εταιρειών οι πωλήσεις του Δίκαιου Εμπορίου έχουν γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη διεθνώς. Το 2008 η αξία των πωλήσεων των προϊόντων Δίκαιου Εμπορίου ανήλθε σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 250% μέσα σε πέντε χρόνια. Παράλληλα, υπολογίζεται πως από τις πωλήσεις αυτές επωφελούνται περίπου 1,5 εκατομμύριο αγρότες, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε συνεταιρισμούς του αναπτυσσόμενου κόσμου.

ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ Το 2001, η Νεστλέ κατηγορήθηκε δημόσια ότι αγοράζει κακάο, από την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα, που έχει παραχθεί από παιδιά-σκλάβους. Μετά από έρευνα που ακολούθησε, αποκαλύφθηκε ότι οι ιδιοκτήτες των φυτειών αγόραζαν τα παιδιά από τους γονείς τους σε χώρες όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και το Τόγκο και τα χρησιμοποιούσαν ως δούλους στις φυτείες στην Ακτή Ελεφαντοστού, που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κακάου στον κόσμο. Αυτά τα παιδιά, ηλικίας χρονών και κάτω, δούλευαν 13 με 14 ώρες την ημέρα, χωρίς να πληρώνονται, με λίγο φαγητό και πολύ ξύλο για παραδειγματισμό. Παρά τις καταγγελίες, η Νεστλέ απλώς εξέφρασε τις «ανησυχίες» της για την παιδική εργασία, χωρίς να αρνηθεί επίσημα ότι πράγματι προμηθεύεται τις πρώτες ύλες από τέτοιου είδους φυτείες. Σαν αντίσταση της στάσης αυτής τής Νεστλέ πολλές εταιρίες σταμάτησαν να προμηθεύονται από αυτήν την.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ H Βραζιλιάνικη βιομηχανία καφέ έχει συγκεντρωθεί από την αρχή στην παραγωγή "εμπορικών" καφέδων: φτηνός, αρκετά εύγευστος, αλλά μετά βίας διακεκριμένος.Από τα πολλά ονόματα καφέδων που κυκλοφορούν στη Βραζιλία, μόνο ένα, ο Santos, είναι σημαντικό για το εμπόριο καφέ. Ο Ρίο, είναι σημαντικός κυρίως επειδή δανείζεται το όνομά του από μια ιδιαίτερη θεραπευτική ουσία που οι άνθρωποι που καλλιεργούν τον καφέ τον αποκαλούν Rioy. Οι φτηνότεροι βραζιλιάνοι καφέδες πωλούνται σε ειδικά καταστήματα έτσι ώστε οι καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα όταν θέλουν να φτιάξουν το δικό τους χαρμάνι. Η Βραζιλία εξακολουθεί να κρατά τα ινία ως παγκόσμιος παραγωγός καφέ για περισσότερο από ένα αιώνα, καθώς το ένα τρίτο της γης της είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια καφέ

ΕΙΔΗ ΚΑΦΕ Ελληνικός καφές (Ελλάδα) Φραπές(Ελλάδα) Μακιάτο λάττε(Αμερική) Μακιάτο εσπρέσσο(Αμερική Μακιάτο απλό( Αμερική) Εσπρέσο Lungo(Γαλλία) Εσπρέσο φρέντο (Γαλλία) Εσπρέσο κορέτο (Γαλλία) Καπουτσίνο φρέντο (Αμερική) Καπουτσίνο λάττε (Αμερική) Γαλλικός (Γαλλία) Φροζίτο εσπρέσο και σπέσιαλ(Αυστραλία) Americano(Αμερική)

Ελληνικός καφές Φραπές Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων αποτελεί ο στιγμιαίος καφές, είτε υπό τη μορφή ενός ζεστού είτε ενός κρύου φραπέ. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς ο φραπές ειδικά αποτελεί μία ελληνική πατέντα

1)Μακιάτο λάττε 2)Μακιάτο εσπρέσο 3)Μακιάτο απλό

1)Εσπρέσο Lungo 3)Εσπρέσο κορέτο 2)Εσπρέσο φρέντο

Καπουτσίνο φρέντο Καπουτσίνο λάττε

Γαλλικός και συνοδευτικά του.

Φροζίτο σπέσιαλ και εσπρέσο.

Americano

ΚΑΦΕΣ ΩΣ ΦΑΡΜΑΚΟ

Τι σκεφτόμαστε όταν ακούμε την λέξη καφέ καφές τσιγάρο φίλοι καμάκι Άδεια από τους γονείς εδέσματα χρώμα παιχνίδια χρήματα κουβέντα Νεες γνωριμίες κουτσομολιόξεκούραση παρέα διασκέδαση

Που πίνουν καφέ οι άνθρωποι Σε κοινωνικές εκδηλώσεις Στις κηδείες Σε συνεδριάσεις-σεμινάρια Σε σπίτια φίλων Στις καφετέριες

Γιατί οι νέοι πίνουν καφέ Δικαιολογία για κοπάνα Να πούνε τα νέα τους Για να κάνουν τσιγάρο Για να παίζουν χαρτιά Για να κάνουν τσεκ-ιν

Για ποιο λόγο πίνουν καφέ οι άνθρωποι Για παρηγοριά Για έξοδο Για συνάντηση Για τόνωση Για διασκέδαση Για ξύπνημα Από συνήθεια Ως τμήμα του πρωινού

Πως σερβίρεται ο καφές.. Ο καφές συνοδεύεται με διάφορα εδέσματα άλλοτε είναι κέικ και άλλοτε κουλουράκια ή μπισκότα.Στις καφετέριες σύνηθως σερβίρεται με κάποια από τα παραπάνω εδέσματα.Στα σπίτια οι οικοδεσπότες περιποιούνται τους καλεσμένους με διάφορα εδέσματα όπως:γλυκά του κουταλιού,κέικ,κουλούρια,λουκούμια,σοκολατάκια,γλυκίσματα και πίτες γλυκιές.

Τι συμβολίζουν τα εδέσματα του καφέ Την ικανότητα της οικοδέσποινας στην μαγειρική Την φιλοξενία Την νοικοκηροσύνη

 Από την στιγμή που καθιερώθηκε πλέον η χρήση του καφέ καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες για την τελειοποίηση και διαδικασίες για την παρασκευή του. Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να επινοήσουν μια μεγάλη ποικιλία σκευών εξοπλισμού όπως καφετιέρες με φίλτρα και μηχανές του καφέ. Αργότερα στο κατάλογο προστέθηκαν οι αυτόματες μηχανές καφέ.

Η ιστορία του καφέ.  Tον καφέ ανακάλυψε πρώτος ένας θρησκευτικός μαθητής ονόματι Ομάρ, ο οποίος βρισκόταν εξορισμένος στην έρημο και έμαθε να επιβιώνει με σπόρους και καρπούς από τα δέντρα. Έχοντας πολύ χρόνο στη διάθεση του, καθότι εξόριστος, εξερεύνησε όλους τους πιθανούς τρόπους «μαγειρέματος» των καρπών και πειραματίστηκε με τους σπόρους του καφέ, διαπιστώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος χρήσης τους ήταν το βράσιμο.  Μετά την ανακάλυψη αυτή, ο καφές έγινε σιγά σιγά δημοφιλής στις μουσουλμανικές κοινότητες της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή και σιγά σιγά ανακάλυπταν νέους τρόπους βρασίματος των θαυματουργών αυτών σπόρων.

.  Κάπως έτσι γεννήθηκε και ο λεγόμενος «Τούρκικος καφές» που αποτελεί μία από τις παλαιότερες και διασημότερες μεθόδους παρασκευής καφέ. Στα πλαίσια του πειραματισμού, οι Γάλλοι εισήγαγαν το «φίλτρο» το 1710, δημιουργώντας τον διάσημο Γαλλικό καφέ.  Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι βραστήρες και οι καφετιέρες φίλτρου, ωστόσο η πρώτη ηλεκτρική καφετιέρα δεν εμφανίστηκε νωρίτερα από το Όσο για τον εσπρέσο είναι καθαρά Ιταλική εφεύρεση και εμφανίστηκε αρκετά αργά, το  Προς το παρόν η παγκόσμια λατρεία του καφέ δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ το μέλλον του προβλέπεται λαμπρό, αφού ήδη εταιρείες όπως η Aeropress πειραματίζονται με νέες μεθόδους για να δημιουργήσουν τον τέλειο καφέ.

Η καφετιέρα.  Η καφετιέρα ήταν μια από της πρώτες συσκευές η οποία έκανε (το ντεπούτο) της στη Γαλλία το Αποτελούνταν από μια κανάτα με θερμενόμενη πλάκα που ζεσταινόταν από μια λάμπα πετρελαίου τοποθετημένη από κάτω. Γύρω στο 1800 αντικαταστήθηκε από την πρώτη καφετιέρα φίλτρου. ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ

Η μηχανή του ESPRESSO. Οι Ιταλοί παρουσίασαν την επαναστατική μηχανή του Espresso η οποία έγινε ανυπόστατο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Οι μηχανές αυτές έκαναν επίσης αχνιστό αφρισμένο γάλα που μεταμόρφωνε τον Espresso σε Cappuccino. Ο κλασικός Cappuccino είναι ένας διπλός Espresso με αφρισμένο γάλα και μερικές φορές πασπαλισμένος με σκόνη μαύρης σοκολάτας.

Σεμινάρια του καφέ. l Σχεδόν πάντα πριν την εξέταση προηγείται σεμινάριο,βασισμένο στα αντικείμενα που θα κληθεί να απαντήσει ο εξεταζόμενος στο εκάστοτε θεωρητικό και πρακτικό τεστ. με την απόκτηση κάθε πιστοποίησης ο ενδιαφερόμενος κατακτά πόντους στο point system του coffee diploma,όταν συμπληρώσει τους 100 θεωρείται κάτοχος του. τα εξεταζόμενα αντικείμενα καλύπτουν όλο το φάσμα των γνώσεων που οφείλει να έχει ένας επαγγελματίας στον χώρο του καφέ και αποτελούνται από τις εξής πιστοποιήσεις. τ Πέρα από τον παππού που επαινεί την εγγονή πως φτιάχνει καλό καφέ στην πραγματικότητα η παρασκευή καλού καφέ στη σημερινή εποχή είναι μια δεξιοτεχνία που μπορεί να αναπτυχθεί και εξελιχθεί με διαρκή ενημέρωση.Αρκετά σεμινάρια προσφέρονται ώστε οι υποψήφιοι εργαζόμενοι στο χώρο του καφέ να έχουνε επαρκής γνώσεις πολλές φορές χρειάζεται να προσκομίσουμε και αντίστοιχο δίπλωμα που προκύπτει μετά απο εξέταση. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Tο γραπτό τεστ καλύπτει όλο το φάσμα των γνώσεων που σχετίζονται με τον καφέ όπως ιστορικά, βοτανική ανατομία και ταξινόμηση, συγκομιδή επεξεργασία, ψήσιμο, άλεσμα, παρασκευή ροφημάτων, γάλα, νερό και καθαρισμός. όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, ο εξεταζόμενος θα κληθειί να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις γνώσεων, χωρίς να εντρυφήσει σε σύνθετες λεπτομέρειες. το επίπεδο της πρακτικής δοκιμασίας χαρακτηρίζεται εύκολο, καθώς περιορίζεται στην ρύθμιση μύλου άλεσης με σκοπό την ιδανική εκχύλιση και στη παρασκευή espresso και cappuccino. Στο θεωρητικό τεστ θα συναντήσουμε σχεδόν ότι και στο πρώτο επίπεδο με βασική διαφορά το επίπεδο δυσκολίας των ερωτήσεων, το oποίο χαρακτηρίζεται για κάποιες ερωτήσεις ως αρκετά υψηλό. οι ερωτήσεις είναι πολλές και από προσωπική εμπειρία,ο χρόνος αρκεί οριακά ακόμα και για τους πιο προετοιμασμένους. στο πρακτικό μέρος ο εξεταζόμενος καλείται να παρασκευάσει ακριβώς ότι συμπεριλαμβάνεται στην φόρμα κανονισμών του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Ο καφές και η εξάρτηση του. Η καφεΐνη έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε άνθρωπο, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης της, η ταυτόχρονη λήψη οινοπνευματωδών και συνήθειες, όπως το κάπνισμα. Η καφεΐνη, που λαμβάνεται πόσιμα, αρχίζει να επιδρά στο σώμα μέσα σε 5 λεπτά περίπου. Μετά από 30 λεπτά έχει την ανώτερη συγκέντρωση στο αίμα. Η μισή ποσότητα της καφεΐνης που έχει καταναλωθεί συνολικά, μεταβολίζεται και αποβάλλεται σε περίπου 4 ώρες. Σε μικρές δόσεις (π.χ. 1-2 φλιτζάνια καφέ), λειτουργεί ως καρδιοτονωτικό και ως ήπιο διουρητικό. Αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου, μειώνει την κόπωση και αναστέλλει την ανάγκη για ύπνο. Σε μεγάλες όμως δόσεις (π.χ. περίπου 15 φλιτζάνια καφέ), η κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στο άτομο: νευρικότητα άγχος αϋπνία ταχυκαρδία πονοκεφάλους βούισμα στα αυτιά τρέμουλο γαστρικά προβλήματα.  Ακόμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, δηλαδή κατανάλωση άνω των 5 γραμμαρίων καφεΐνης (π.χ. 75 φλιτζάνια καφέ) μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση (καφεϊνισμό), που είναι πιθανό να οδηγήσει το άτομο σε θανατηφόρο κώμα.

 Χόβολη: Φλιτζάνι:  Μπρίκι: Γκαζάκι

.  Πλαστικό:  Σέικερ: ~Καλαμάκια:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ Πως γίνεται ο καφές.

.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ

1 ΑΔΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ 2 ΓΚΙΟΝΙ ΣΑΜΠΡΙΝΑ ΜΑΡΤΙΝ 3 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 4 ΖΑΜΠΟΥΡΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 5 ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 6 ΚΑΛΟΓΡΑΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 7 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 8 ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ 9 ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 10 ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ 11 ΝΤΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 12 ΠΑΠΑΤΣΙΜΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 13 ΠΛΑΚΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14 ΤΖΙΟΛΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΒΑΪΟΣ 15 ΧΕΛΙΔΟΝΗ ΑΘΗΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ