Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

2 ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τη στιγμή που τα θαλάσσια οικοσυστήματα αδειάζουν από την υπεραλίευση και την ρύπανση οι ιχθυοκαλλιέργειες αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και γίνεται ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος παγκοσμίως. Η Μεσογειακή καλλιέργεια άρχισε τη δεκαετία του 1980 με τη καλλιέργεια του λαυρακιού και γρήγορα επεκτάθηκε στη καλλιέργεια της τσιπούρας. Η εξέλιξή της ήταν ραγδαία και σήμερα καταλαμβάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση στις θαλασσινές ιχθυοκαλλιέργειες παγκοσμίως, μετά τη καλλιέργεια του σολομού – πέστροφας Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη Μεσόγειο στην παραγωγή προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας υπερέχοντας όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα. Το ελληνικό ψάρι είναι πρώτο στη ζήτηση χάρη στα γευστικά του πλεονεκτήματα. Καλή ποιότητα νερών, σωστές θερμοκρασίες και κατάλληλη αλατότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συνθηκών εκτροφής των ψαριών. Το 80% της παραγωγής εξάγεται κάνοντας έτσι τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας το πρώτο μας εξαγωγικό αγροτικό προϊόν που ξεπερνά ακόμη και το ελαιόλαδο.

3 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στον ελληνικό κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας δραστηριοποιούνται περίπου 100 εταιρείες όπου απασχολούνται 10 χιλιάδες εργαζόμενοι τζίρος ανέρχεται σε 600 εκ. ευρώ.Τα ¾ του τζίρου πραγματοποιούνται από τις 5 πρώτες εταιρείες οι οποίες καταλαμβάνουν θαλάσσια έκταση για τις εγκαταστάσεις τους 7,8 χλμ 2. Οι 5 μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες του κλάδου Μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας συγκαταλέγονται μέσα στις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές ιχθυοπαραγωγικές εταιρείες. Ο κλάδος συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγικών δυνάμεων της χώρας και το 80% της συνολικής παραγωγής εξάγεται, με κύρια κατεύθυνση την Ευρώπης.

4 ΕΙΔΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Η μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια παράγει πολλά είδη ψαριών, σε αντίθεση με άλλες υδατοκαλλιέργειες. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα από την καλλιέργεια πολλαπλών ειδών είναι: Μεγαλύτερη σταθερότητα στα κέρδη, διότι επιτυγχάνεται διάχυση του κινδύνου από τη μεταβλητότητα των τιμών σε κάποια από τα είδη. Βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους από συνέργειες στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Τα είδη που κυριαρχούν στην εθνική ιχθυοκαλλιεργητική παραγωγή είναι η τσιπούρα(sparus aurata) και το λαυράκι (dicentrarchus labrax) περίπου το 92% με το λοιπό παραγωγικό φάσμα να αποτελείται κυρίως από πέστροφα, σολομό, χέλι και κυπρίνο. Ειδικότερα σε ότι αφορά την τσιπούρα και το λαβράκι, η Ελλάδα παράγει το 60% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας των ειδών αυτών μεταξύ των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών, με κύριο εξαγωγικό προορισμό την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑ(sparus aurata):  Είναι το πλέον ευρέως καλλιεργούμενο είδος.  Είναι πρωτανδρικό ερμαφρόδιτο είδος.  Στο φυσικό της περιβάλλον βρίσκεται στη μεσόγειο θάλασσα και στις ανατολικές παράκτιες περιοχές του βόρειου Ατλαντικού.  Το μήκος της φτάνει τα 60 εκατοστά όταν μεγαλώσει. ΛΑΥΡΑΚΙ(dicentrarchus labrax):  Είναι το 2 ο σημαντικότερο είδος σε όγκο παραγωγής στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια.  Βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένου του ατλαντικού ωκεανού, της Μεσογείου θάλασσας κ της Μαύρης θάλασσας.  Τρέφεται με μικρά ψάρια, κεφαλόποδα και οστρακόδερμα.  Θεωρείται μεγάλη λιχουδιά.  Οι Έλληνες δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για ειδήσεις με μεγάλη αξία, συγκρίνοντας την τύχη με αυτή του ψαρά που πιάνει λαυράκι.

6 ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1996-2012 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ EUROSTAT(international trade).TA ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ.

7 ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΛΑΥΡΑΚΙΟΥ (Μέσος όρος περιόδου 1996-2012) Η σημαντικότερη χώρα προέλευσης των ελληνικών εξαγωγών που αφορούν το Λαυράκι είναι η Ιταλία (47%) και ακολουθεί η Ισπανία (13%) και η Γαλλία (9%). Πηγή: Eurostat, International Trade

8 ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΛΑΥΡΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1996-2012 ( Αξία εξαγωγών )

9 ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΛΑΥΡΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1996-2012 ( Ποσότητα )

10 ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ Όπως και στην περίπτωση του Λαυρακίου, η σημαντικότερη χώρα προέλευσης των ελληνικών εξαγωγών που αφορούν τη Τσιπούρα είναι η Ιταλία (50%) και ακολουθεί η Ισπανία (15%) και η Γαλλία (11%).

11 ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1996-2012 ( Αξία Εξαγωγών )

12 ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1996-2012 ( Ποσότητα )

13 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Παρατηρούμε ότι και στα δυο είδη την περίοδο 2000- 2003 έχουμε πτώση στην αξία εξαγωγών ενώ από το 2004- 2012 αυξάνεται σημαντικά. Στην Ιταλία που είναι και η κύρια χώρα εξαγωγής και των δυο ειδών με ποσοστό που φτάνει περίπου το 50% φαίνεται έντονα η απότομη μείωση της εξαγωγής την περίοδο αυτή. Επίσης το 2012 υπάρχει μια μικρή πτώση της αξίας εξαγωγής της τσιπούρας.Αυτό συμβαίνει γιατί στην εξαγωγή λαμβάνουν χώρα και άλλα είδη όπως πέστροφα,σολωμός κ.α.

14 Δείκτης μεριδίου αγοράς:XMS=X i,j k /M i,w k όπου X i,j k η αξία των εξαγωγών της Ελλάδος (i)προς μια χωρική ενότητα(j) για ένα προϊόν ή μια ομάδα προϊόντων (k) και M i,w k η αξία των εισαγωγών της χωρικής ενότητας (j) από την παγκόσμια αγορά για το ίδιο προϊόν ή μια ομάδα προϊόντων.

15 ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΥΡΑΚΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1996-2012

16 ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1996-2012

17 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Παρατηρούμε ότι ο δείκτης μεριδίου αγοράς διαφέρει από έτος σε έτος. Οι πολύ χαμηλές τιμές δείχνουν την πολύ μικρή εξάρτηση των εξαγωγικών χωρών από την Ελλάδα. Οι υψηλές τιμές των δεικτών δείχνουν την διείσδυση των προϊόντων που εξατάζουμε,τσιπούρα και λαυράκι,στις αγορές των χωρών. Όπως βλέπουμε και στα γραφήματα οι χώρες αυτές είναι η Ιταλία και η Ισπανία όπου για την τσιπούρα τα έτη 1998και 2006-2007 ξεπέρασε το 1%. Αντίστοιχα και για το λαυράκι που παρά το γεγονός ότι οι δείκτες δεν ξεπερνούν το 1%,εμφανιζουν υψηλές τιμές το 2000 ενώ την 3ετια (2009-2012) η Γαλλία ξεπερνά την Ισπανία εμφανίζοντας υψηλότερους δείκτες.


Κατέβασμα ppt "ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google