Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια, καθώς, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο και αναγκάζονται από την τρυφερή τους ηλικία να ενταχθούν στον σκληρό κόσμο της εργασίας Π.χ:“Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου”. Η μαρτυρία ενός παιδιού σκλάβου στις φυτείες που προμηθεύουν κακάο τις βιομηχανίες της δύσης....

3 1.ΓΙΑΤΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ;
Το 1528, ο Ερνάν Κορτές, που κατέκτησε το Μεξικό, έφερε στην Ισπανία το δέντρο ’’Theobroma cacao’’. Oι Ισπανοί επεξεργάστηκαν τους καρπούς του δέντρου, πρόσθεσαν ζάχαρη και το ρόφημα επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη. Πλέον, οι φυτείες κακάο αποτελούσαν μια από τις σημαντικότερες πηγές πλούτου για τους Ευρωπαίους. Το 1880, οι Πορτογάλοι οργάνωσαν τις πρώτες φυτείες κακάο στην Αφρική. Στις φυτείες κυριαρχούσε η δουλεία. Κάθε χρόνο, πέθαινε το 11% των εργατών.Πολλοί Αφρικανοί άρχισαν να εμφανίζουν κέρδη. Με την κρίση του 1930, απέμειναν πολύ λιγότερες φυτείες κυρίως στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα. Στα μέσα του 20ου αιώνα η ’’ανεπίσημη’’ δουλεία εξαλείφθηκε ή τουλάχιστον έτσι πίστευε ο κόσμος. Το 2000, έρευνες αποκάλυψαν ότι η δουλεία ζει και βασιλεύει στις φυτείες. Και αυτοί οι σκλάβοι είναι παιδιά που πουλιούνται α΄πό τις οικογένειές τους και πολλά πεθαίνουν πριν ενηλικιωθούν.

4 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

5 2. OΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Η Unicef υπολογίζει ότι περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά εργάζονται σε φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού. Οι ηλικίες των εργατών κυμαίνονται από 5 μέχρι 16 ετών. Παιδιά κάτω των 10 ετών χρησιμοποιούν τεράστια μαχαίρια, με τα οποία σπάνε τους καρπούς . Δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί χωρίς σημάδια στο σώμα του, από τραυματισμούς με τα μαχαίρια . Κάποια από αυτά έχουν χάσει ακόμα και τα χέρια τους . Καθημερινά , χρησιμοποιούνται τοξικές ουσίες για να ραντίσουν τις φυτείες , χωρίς ίχνος προστασίας. Οι φάρμες της Δυτικής Αφρικής προμηθεύουν με κακάο τους διεθνείς γίγαντες και έχουν άμεση σχέση με τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας , εμπορίας ανθρώπων και δουλείας. Οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες. Τα περισσότερα παιδιά δεν πάνε σχολείο . Στις μέρες μας, πολύ λίγη πρόοδος έχει συντελεστεί και οι καταναλωτές δεν μπορούν να γνωρίζουν σίγουρα αν η σοκολάτα που αγοράζουν εμπλέκεται με το δουλεμπόριο και την παιδική εργασία.

6 ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

7 3. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΔΟΥΛΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΟΥΝ
Όταν τελειώνει η δουλειά της ημέρας, πολλές ώρες αφότου έχει πέσει το σκοτάδι, τα παιδιά τρώνε το φαγητό που τους αναλογεί: καλαμπόκι και μπανάνες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις διατροφίκες ανάγκες παιδιών σε ανάπτυξη. Τα ξημερώματα αρχίζουν πάλι τη δουλειά . Όσα παιδιά επίχείρησαν να αποδράσουν και πιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα.΄Εχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες για την καταπλέμηση της σύγχρονης παιδικής δουλείας.

8 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΔΟΥΛΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΟΥΝ

9 4. ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Χιλιάδες παιδιά, ορισμένα ακόμη και ηλικίας επτά ετών,εργάζονται σε ορυχεία της Δημοκρατίας του Κονγκό κάτω από επικίνδυνες συνθήκες για την εξόρυξη του κοβαλτίου. Μια έρευνα του BBC για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια iPhone στην Κίνα και στις τοποθεσίες εξόρυξης των μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους στην Ινδονησία, ρίχνει φως σε ένα ζοφερό τοπίο, απεικονίζοντας εργάτες που κοιμούνται ελάχιστα και δουλεεύουν εξαντλητικές βάρδιες χωρίς ρεπό, αλλά και παιδική εργασία σε άθλια, ανθυγιεινά περιβάλλοντα. Ο φωτογράφος Claudio Montesano Casillas κατέγραψε στο νοτιοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας Ντάκα, τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες εργάζονται χιλιάδες παιδιά στο Μπαγκλαντές. Οι φωτογραφίες δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα παιδιών που αναγκάζονται να δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, όσο και εξαντλητικά είναι τα ωράρια των παιδιών που δουλεύουν εκεί.

10 5. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

11

12

13 Εκατομμύρια παιδιά εργάζονται για να απολαμβάνεις την σοκολάτα σου!
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ; Εκατομμύρια παιδιά εργάζονται για να απολαμβάνεις την σοκολάτα σου!

14 ΑΓΟΡΑΣΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ!
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΗΛΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΗ: Β1’ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/3/2016


Κατέβασμα ppt "ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google