Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Μερεχούγια

2 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Δήμητρα Αθανασίου Έυη Πετροβίτσου
Κώστας Ζεκερίδης

3 Η σοκολάτα αποτελεί από μόνη της έναν ολόκληρο κόσμο
Η σοκολάτα αποτελεί από μόνη της έναν ολόκληρο κόσμο .Καμία άλλη τροφή δεν εγείρει και τις πέντε αισθήσεις .Για περισσότερο από δυο χιλιάδες εξακόσια χρόνια η σοκολάτα γλυκαίνει τη ζωή , το σώμα και τη ψυχή!!

4 Ο Κετζολκοατλ ( φίδι με φτερά ) είναι θεός των Αζτέκων φύλακας του κακαόδεντρου. Αυτό το δέντρο δεν είναι σαν τα αλλά ,τους κόκκους του, τους χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα αλλά και για την προετοιμασία ενός θρεπτικού , τονωτικού αλλά και θεραπευτικού ροφήματος ,της σοκολάτας.

5 Ο ΜΥΘΟΣ Η σοκολάτα παίζει σπουδαίο ρόλο στη θρησκεία των Μάγια. Στην ιστορία της δημιουργίας του λαού ,υπάρχει ένα κακαόδεντρο αντί για τη δική μας μηλιά .Σ αυτό το μύθο δυο αθάνατοι δίδυμοι αποκεφαλίζονται, από το Θεό του θανάτου και το κεφάλι του ενός κρέμεται από ένα κακαόδεντρο. Αυτό το μαγικό κεφάλι έρχεται σε ερωτική επαφή με μια γυναίκα , η οποία θα καταφέρει να γεννήσει δίδυμους θεούς που θα νικήσουν το θεό του θανάτου και θα καταλήξουν στον ουρανό.

6 Η σοκολάτα φτάνει στην Ευρώπη
Η πρώτη γνωριμία των Ισπανών με το κακάο έγινε το 1502 όταν ο Κολόμβος έφτασε στο νησί Γκουανάχα και είδαν τους Μάγια να μεταφέρουν κόκκους κακάο. Ο Κορτέζ είναι όμως αυτός που φέρνει το 1528 στην Ισπανία τους πολύτιμους κόκκους κακάο. Οι Ισπανοί κατακτητές υιοθετούν και προσαρμόζουν τη συνταγή των Αζτέκων στα δικά τους γούστα γλυκαίνοντας τη με ζάχαρη.

7 Ισπανοί καλόγεροι απομονωμένοι επεξεργάζονται τους σπόρους του κακάο και κρατούν μυστική τη σοκολάτα για έναν αιώνα περίπου. Η παραγωγή της σοκολάτας αποτέλεσε μια επικερδή βιομηχανία για την Ισπανία για αρκετά χρόνια . Το 1606 διέρρευσε το μυστικό της σοκολάτας , το νέο αριστοκρατικό ρόφημα με τη φήμη ότι είναι αφροδισιακό και πηγή ηδονής, εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

8 Η εξέλιξη της σοκολάτας
Το 1657 στο Λονδίνο έχουμε την πρώτη σοκολατοποιΐα , η σοκολάτα θεωρείται ποτό της ανώτερης κλάσης. Οι Γάλλοι εφευρίσκουν τρόπους για την βελτίωση της παρασκευής της σοκολάτας τον 18ο αιώνα Οι Ελβετοί είναι όμως αυτοί που θα δημιουργήσουν τη σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα με φουντούκια. Πρωτοπόρος η Nestle που το 1876 επινοεί την σοκολάτα γάλακτος

9 Οι αδελφοί Cadbury το 1849 φτιάχνουν σοκολάτα που περιέχει περισσότερο βούτυρο και δημιουργείται το πρώτο φοντάν Το 1913 πάλι στην Ελβετία έχουμε τις πρώτες γεμιστές σοκολάτες. Στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο η σοκολάτα τονώνει τους στρατιώτες στα χαρακώματα Το 1925 λειτουργεί το χρηματιστήριο κακάο της Νέας Υόρκης . Το 1980 εμφανίζεται μια ιστορία βιομηχανικής κατασκοπείας ,όταν ένας μαθητευόμενος στην εταιρεία Suchard Tobler προσπάθησε να πουλήσει συνταγές σοκολάτας ,αλλά χωρίς επιτυχία, στη Ρωσία , Κίνα και άλλες χώρες .

10 Η σοκολάτα σήμερα Το 1990 η σοκολάτα έχει καταξιωθεί σαν ένα δημοφιλές προϊόν και σαν μια επιτυχημένη μεγάλη επιχείρηση .Η ετήσια κατανάλωση σπορών κακάο φτάνει στους τόνους και η κατά κεφάλην κατανάλωση σοκολάτας είναι ανοδική. Μιλάμε για μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Στις αρχές του 21ου αιώνα η σοκολάτα είναι ένα μαγικό προϊόν ,τα χρώματα της επηρεάζουν τη μόδα και τις παλέτες του μακιγιάζ.

11 ΣΟΚΟΛΑΤΑ Η ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ Ο ΚΕΤΖΑΛΚΟΑΤΛ , Ο ΑΖΤΕΚΟΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ , ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΙΧΟΥΔΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΚΟΚΚΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΝΑΣ ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google