Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της

2 Υποκατάστατα ζάχαρης Η ανάγκη για αποφυγή της ζάχαρης λόγω των επιβλαβών συνεπειών που έχει η υπερκατανάλωση της μας έχει οδηγήσει στην αναζήτηση υποκατάστατων ζάχαρης, φυσικών ή τεχνητών. Αυτά τα υποκατάστατα από τη μια καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού και από την άλλη προσφέρουν την ίδια γευστική ικανοποίηση με αυτήν της ζάχαρης χωρίς αρνητικές συνέπειες(παχυσαρκία ,διαβήτη κ.α.)

3 Τα εννέα φυσικά υποκατάσταση της ζάχαρης
 Τα εννέα φυσικά υποκατάσταση της ζάχαρης    Μέλι: Περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, ενώ παράλληλα έχει αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 22 θερμίδες. Στέβια: Παράγεται από το ομώνυμο φυτό είναι 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, δεν έχει θερμίδες, ούτε υδατάνθρακες και δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 0 θερμίδες. Φρουκτόζη: Μοιάζει στη μορφή με τη λευκή ζάχαρη, αλλά είναι πιο γλυκιά, ενώ συνιστάται η κατανάλωση μέχρι πέντε φορές την ημέρα. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 24 θερμίδες. Μελάσα: Το παχύ σκούρο σιρόπι είναι ένα υποπροϊόν που παρασκευάζεται από το ζαχαροκάλαμο κατά την επεξεργασία της ραφιναρισμένης ζάχαρης. Συμβάλλει στα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως, της παχυσαρκίας, του διαβήτη ακόμη και της ακμής. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 47 θερμίδες. Ζάχαρη καρύδας: Παράγεται από θερμική κατεργασία του χυμού από τα μπουμπούκια της καρύδας. Περιέχει  σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 45 θερμίδες.

4 Σιρόπι σφενδάμου: Πρόκειται για το χυμό που λαμβάνεται από τα δέντρα σφενδάμου και ο οποίος περιέχει πάνω από 54 αντιοξειδωτικά. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 50 θερμίδες. Σιρόπι βύνης: Πρόκειται για μία σκούρα καφέ, κολλώδη και παχύρευστη γλυκαντική ουσία που παράγεται από το κριθάρι. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 60 θερμίδες. Σιρόπι από καστανό ρύζι: Λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ακόμα και συγκρινόμενο με την επεξεργασμένη κρυσταλλική ζάχαρη, καθώς και περισσότερες θερμίδες. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 55 θερμίδες. Νέκταρ αγαύης: Παράγεται από το φυτό από το οποίο παρασκευάζεται και η τεκίλα και έχει ευχάριστη γεύση. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, που επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του ήπατος και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα παχυσαρκίας. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 60 θερμίδες.

5 Τα 4 τεχνητά υποκατάστατα της ζάχαρης
Σακχαρίνη: Χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό από το 1879. Είναι 200 έως 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Δεν έχει θερμίδες. Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για παρασκευή γλυκών, ποτών, έτοιμων φρουτοχυμών. Μελέτες σε αρουραίους έχουν συσχετίσει τη κατανάλωση της με ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης, αλλά καμία μελέτη δεν έχει δείξει κάποιο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου σε ανθρώπους με αποτέλεσμα η κατανάλωση της να θεωρείται ασφαλής. Ασπαρτάμη: Δεν περιέχει θερμίδες και είναι 200 φόρες πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χάνει τη γλυκύτητα της όταν θερμαίνεται για αυτό δεν χρησιμοποιείται για παρασκευές που απαιτούν μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα του εμπορίου ως γλυκαντικό, όπως αναψυκτικά, τσίχλες, δημητριακά πρωινού. Παρόλο που έχει κατηγορηθεί, πάνω από 100 μελέτες αποδεικνύουν την ασφάλεια της. Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από  μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU), όπου δεν μεταβολίζουν τη φαινυλαλανίνη, ένα συστατικό της ασπαρτάμης.

6 Ακεσουλφάμη Κ: Αποτελεί άλλο ένα μη θερμιδικό υποκατάστατο ζάχαρης. Είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Είναι θερμικά σταθερό και μπορεί αν χρησιμοποιηθεί για ψημένα τρόφιμα. Σουκραλόζη: Περισσότερες από 110 μελέτες την καταττάσουν στα ασφαλή μη θερμιδογόνα γλυκαντικά. Είναι 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και αντέχει στη θερμική επεξεργασία.

7 ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΡΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΘΑΝΟΣ
ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Κατέβασμα ppt "Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google