Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη
Βασιλεία Θεοδοσίου

2 Σε ποιές χώρες παρασκευάζεται μέρος 1/2
Σε ποιές χώρες παρασκευάζεται μέρος 1/2 Yπάρχουν διάφοροι μύθοι για την καταγωγή του σαπουνιού, ωστόσο γνωρίζουμε ότι κάτι παρόμοιο υπήρχε από το π.Χ. στους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας. Από τον 16ο αιώνα και ύστερα άρχισαν να παράγονται στην Ευρώπη πιο εκλεπτυσμένα σαπούνια, με χρήση φυτικών ελαίων και όχι ζωικών λιπών. Ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και υιοθετήθηκαν νέες πρακτικές προώθησης του προϊόντος.

3 Σε ποιές χώρες παρασκευάζεται μέρος 2/2
Σε ποιές χώρες παρασκευάζεται μέρος 2/2 Η επανάσταση στην παραγωγή του έγινε μόλις το 1790, με την ανακάλυψη της «μεθόδου Λέμπλαν» για την παραγωγή ανθρακικού νατρίου, πρώτης ύλης της σαπωνοποιίας. Η εξέλιξη αυτή συνετέλεσε στην επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας στον Ελλαδικό χώρο. Την ίδια εποχή το Kρητικό σαπούνι για παράδειγμα, κυριαρχούσε στις αγορές της  Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης της Μαύρης Θάλασσας, της Μασσαλίας της Αλεξάνδρειας, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών.

4 Ελληνική παραγωγή Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται και σήμερα αρκετές εταιρείες παραγωγής σαπουνιών (Παπουτσάνης, Γ. Μαλικούτης - "Αρκάδι" κτλ.) ενώ μια από τις πλέον γνωστές στην εποχή της εταιρεία ήταν η "Αλεπουδέλης", ιδιοκτησία της οικογένειας του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

5 Παγκόσμια ζήτηση. Υπάρχει μια τεράστια αγορά για σαπούνι. Η κατανάλωση και τη χρήση του σαπουνιού για προσωπική υγιεινή και γενική καθαριότητα ανά νοικοκυριό αυξάνεται συνεχώς. Επιπλέον, με την αύξηση του πληθυσμού, υπάρχει ένα διευρυνόμενο κενό ζήτησης- προσφοράς. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η δημιουργία περισσότερων μονάδων παραγωγής σαπουνιού τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές.

6 Παγκόσμια παράγωγη σαπουνιού
Η αγορά σαπουνιού μπάνιου και μόνον υπολογίζεται σε περίπου τόνους ετησίως. Τα κορυφαία εμπορικά σήματα πώλησης είναι αυτά των Unilever και Colgate-Palmolive, που παράγουν τόνους και τόνους το μήνα, αντίστοιχα. Οι εταιρείες αυτές παράγουν το 70 τοις εκατό των σαπουνιών παγκοσμίως.


Κατέβασμα ppt "ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google