Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΑΡΤΙ Παραγωγή / Είδη χαρτιού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΑΡΤΙ Παραγωγή / Είδη χαρτιού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΑΡΤΙ Παραγωγή / Είδη χαρτιού
Μια εργασία μαθητών του 2ου λυκείου Νέας Σμύρνης

2 Παραγωγή Χαρτιού. Γενικά : Η κυτταρίνη δεν είναι μόνο το πιο διαδεδομένο οργανικό υλικό που διαθέτει η φύση, είναι και ένα σπουδαίο συστατικό των ξυλωδών φυτών που σταθερά αναπαράγεται. Η κύρια λειτουργία των βιομηχανιών χαρτοπολτού είναι η μετατροπή της σε προϊόντα χαρτιού. Η παραγωγή χαρτιού καταναλώνει μεγάλες ποσότητες χημικών και τεράστια ποσά ενέργειας.

3 Πρώτες Ύλες Ως κύρια ύλη για την παραγωγή χαρτιού είναι οι ίνες κυτταρίνης ξύλου. Ένα μεγάλο ποσοστό, που σε πολλές χώρες φθάνει το 25%, είναι από ανακύκλωση χαρτιού. Για παραγωγή χαρτοπολτού χρησιμοποιούνται τόσο τα σκληρά ξύλα όσο και τα μαλακά. Ο φλοιός των δένδρων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως, επειδή δεν είναι πολύ ινώδης. Έτσι, απομακρύνεται στο εργοστάσιο χαρτοπολτού με μεθόδους αποφλοιώσεως.

4 Παραγωγή Χαρτοπολτού. Πριν παραχθεί χαρτί από ξύλο , οι ίνες της κυτταρίνης πρέπει να ελευθερωθούν από τη μήτρα της λιγνίνης που τις κρατάει κολλημένες. Όσες υπάρχουν στον χαρτοπολτό επανασυγκολούνται με διάφορα χημικά πρόσθετα και δίνουν χαρτί. Υπάρχουν πολλές διεργασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή πολτού από ξύλο.

5 Μέθοδοι πολτοποιήσεως ξύλου
H μέθοδος Kraft, η οποία έχει τις μακρύτερες ίνες ενώ τα χημικά που χρησιμοποιούνται δεν είναι τόσο καταστρεπτικά για τις ίνες, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. Η μηχανική μέθοδος, κατά την οποία δεν παράγεται χαρτοπολτός καλής ποιότητας ούτε χρησιμοποιούνται χημικά. Κατά την μηχανική μέθοδο, μαλακώνετε το ξύλο και κατόπιν οι κορμοί αποϊνώνονται με περιστρεφόμενη πέτρα.

6 Η θερμομηχανική μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι γίνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία όπου η λιγνίνη γίνεται πιο μαλακή και κάνει την μηχανική πολτοποίηση ευκολότερη. Το χαρτί που δίνει όμως είναι κακής ποιότητας. Άλλες μέθοδοι πολτοποιήσεως δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν χρησιμοποιούνται εκτεταμένα, ενώ μοιάζουν , κατά κάποιο τρόπο , με αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

7 Είδη χαρτιού. Τα πιο διαδεδομένα είδη χαρτιού είναι τα :
I) Χαρτί γραφής και εκτύπωσης, το οποίο επί το πλείστον παράγεται από λευκασμένη κυτταρίνη και λιγότερο από μηχανικό πολτό και αλεύκαστη κυτταρίνη. II) Χαρτί συσκευασίας, το οποίο παράγεται επίσης από λευκασμένη κυτταρίνη.

8 ΙΙΙ) Δημοσιογραφικό χαρτί, το οποίο έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση σε όλο τον κόσμο. Είναι και πρέπει να είναι φτηνό γιατί είναι χαρτί μιας χρήσης και κατασκευάζεται απ’ τους χώρους που παράγουν χαρτοπολτό. ΙV) Χαρτί υγείας. Η σύσταση του είναι από καθαρή λευκασμένη κυτταρίνη αφού λόγω της χρήσης του, πρέπει να τηρεί τους νόμους υγιεινής και ασφάλειας.

9 V) Χαρτόνια. Τα χαρτόνια κυκλοφορούν σε μια πού μεγάλη ποικιλία ειδών, ανάλογα με της πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους και της διάφορες ποιότητες τον στρωμάτων που τα αποτελούν. VI) Άλλες μορφές γραφικής ύλης, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρό βαθμό είναι το χαρτί από φύλλα φοίνικα, μπαμπού, ελεφαντόδοντο και μέταλλο.

10 ΛΥΣΕΙΣ Το χαρτί είναι ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά σε τεράστιες ποσότητες, ενώ η παραγωγή του είναι αρκετά δαπανηρή. Για να μειωθεί η χρήση χαρτιού μπορούμε να χρησιμοποιούμε το λεγόμενο ηλεκτρονικό χαρτί. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, προβλήματα που είχαν εμφανιστεί όπως το μικρό του μέγεθος ή το πόσο εύθραυστο ήταν, έχουν λυθεί.

11 Πλέον, η τελευταία μορφή του ηλεκτρονικού χαρτιού είναι σε διαστάσεις όσο μια σελίδα Α4 ενώ ζυγίζει μόλις 370 γραμμάρια. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ μικρή και γίνεται μέσω μπαταρίας. Επίσης ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να γράφει και πάνω του, ακόμα και να εμφανίσει και πληκτρολόγιο αφής.


Κατέβασμα ppt "ΧΑΡΤΙ Παραγωγή / Είδη χαρτιού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google