Σ. ΗΛΙΑΔΟΥ-ΤΑΧΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Υπερεθνικοί οργανισμοί και εκπαιδευτική πολιτική.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Advertisements

Προώθηση Καινοτομίας Συμβολή στην Αντιμετώπιση της Κρίσης
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
 Από τις ανάγκες εκπαίδευσης της οικονομίας στις ανάγκες εκπαίδευσης του ατόμου : Το επαγγελματικό προφίλ ως στοιχείο σύζευξης της προσφοράς με τη ζήτηση.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: euro|guidance Ημερίδα “Ευρωπαϊκή κινητικότητα για λόγους εκπαίδευσης & απασχόλησης: Euroguidance-Eures” 15 Οκτωβρίου 2004 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη σχολική μονάδα Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Η πολιτεία εμπιστεύεται τον εκπαιδευτικό Ανάπτυξη Σχεδίων Δράσης.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έρευνα στην Εκπαίδευση και την Παιδεία. Οι εμπειρίες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Καθηγητής Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Μέλος ΕΣET Αντιπρόεδρος.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.2 Εθνικά, διακρατικά και τοπικά δίκτυα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Ε.Ψ.Ε.Π.Α. (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ.
1 Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση μίας Ευρωπαϊκής Χάρτας για τους Ερευνητές & ενός Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών στο.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Αποτελεσματική Διαχείριση στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
Ελληινκή Βιομηχανία: προς την οικονομία της γνώσης, ΤΕΕ,Αθήνα 3-5 Ιουλίου 2006 ΘΕΜΑ: Η Βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Θέμα: «Η εκπαιδευτική πολιτική και το κράτος» ΜΑΘΗΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΟΦΙΑ ΗΛΙΑΔΟΥ - ΤΑΧΟΥ ΠΙΤΣΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Μ.: 3304 ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ:
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
Κωστοπούλου Όλγα ΑΕΜ 3157 Εξάμηνο Στ’. Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά την περίοδο Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990,η έννοια της ποιότητας.
Φώτη Μυρτώ ( αεμ ) Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινα, Απρίλιος 2014.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Συντονίστρια Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώτατη Εκπαίδευση Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση Ενηλίκων ERASMUS.
Εργασία στο μάθημα : «Εκπαιδευτική Πολιτική» Θέμα: «Τα νέα προγράμματα δράσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση ( )» Διδάσκουσα: κ. Σοφία Ηλιάδου-Τάχου.
Λέγοντας « σύστημα » εννοούμε έναν οργανισμό, ο οποίος στελεχώνεται από ανθρώπινο δυναμικό και έχει σαν στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων λειτουργιών με.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Μεταπτυχιακης Διπλωματικης Εργασιας « Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ».
1η περΙοδος επιμΟρφωσης Β1 επιπΕδου Τ.Π.Ε., ΜΑΪος – ΙοΥνιος 2017
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη σχολική μονάδα
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Best practices - Benchmarking
3.1 «Σύστημα» – Εκπαιδευτικό Σύστημα
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την εκπαίδευση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σ. ΗΛΙΑΔΟΥ-ΤΑΧΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Υπερεθνικοί οργανισμοί και εκπαιδευτική πολιτική

Διαπίστωση Η αμφισβήτηση της κρατικής ισχύος από νεοαναδυόμενες υπερεθνικές εξουσίες « έχουν καταστήσει τα εθνικά κράτη πολύ μικρά για τα μεγάλα προβλήματα της ζωής και πολύ μεγάλα για τα μικρά» ( Ρουσάκης & Καζαμίας, 1997)

Χαρακτηριστικά των σύγχρονων κοινωνιών Η αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας Η ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα Η εξάρτησητ ων εθνικών οικονομιών από διεθνείς χρηματιστηριακές μεταβολές Η εδραίωση της οικονομίας της γνώσης Η άρση του κρατικού μονοπωλίου ως προς τον ειδησεογραφικό και πληροφοριακό έλεγχο

Είδη υπερεθνικών οργανισμών: αίτια συσπείρωσης κρατών ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΟΣΑ, G7, πολυεθνικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ομάδες ακτιβιστών Αίτια: α. Η περιορισμένη δυνατότητα των εθνικών κρατών να ελέγχουν τη νομισματική τους πολιτική Β. η αδυναμία τους να αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις: οικολογικές καταστροφές, διασυνοριακή εγκληματικότητα

Τοπικά δίκτυα Εθνοτικές ομάδες, θρησκευτικές ομάδες κινούνται για τη διατήρηση της ιδιαιτερότητάς τους. Το ενδιαφέρον για την πολυπολιτισμικότητα δευρύνεται Επανεμφανίζονται εθνικισμοί, ρατσιστικές τάσεις, ξενοφοβικά σύνδρομα

Ταυτότητες: ο ρόλος των κρατών Αποτελούν αντικείμενο συνεχούς διαπραγμάτευσης. Οι αντιφάσεις θρυμματίζουν την ταυτότητα του ατόμου σε πολλαπλά εγώ (Benhard, 2005) Αίτια: α. Η αμφισβήτηση των παραδοσιακών αξιών και προτύπων ζωής β. ο κλονισμός των άλλοτε αμετακίνητων ιδεολογιών Τα κράτη παρέχουν αποκεντρωτικές δομές αλλά συσπειρώνονται σε υπερεθνικά δίκτυα και διατηρούν την ισχύ τους.

Η διλοπική πολιτική των εθνών-κρατών Με πλαίσιο την δικτυακή τους αλληλεξάρτηση εφάρμοσαν: α. αποκεντρωτικές στρατηγικές σε ζητήματα καθημερινότητας β. στοχοκεντρικές σε θέματα μείζονος σημασίας όπως η εκπαίδευση

Χαρακτηριστικά του διεθνούς λόγου για την εκπαίδευση Η αναφορά στην οικονομική της αξία επειδή: α. η παγκόσμια αγορά έχει εδραιωθεί β. η εκ/κή πολιτική των υπερεθνικών οργανισμών είναι ωφελιμιστική Ιδεολογικά προτάγματα: κατάρτιση, δεξιότητες, δια βίου μάθηση, απασχόληση, πιστοποίηση ποιότητας, παραγωγικότητα

Οικονομική διάσταση του διεθνούς λόγου εκπαιδευτικής πολιτικής Ανταγωνιστικότητα, απόδοση λόγου (accountability), αποτελεσματικότητα, έλεγχος κόστους-κέρδους, αποδοτικότητα, ρύθμιση (regulation) Αυτοδιαχείριση σχολικών μονάδων : αποκέντρωση των κρατικών εξουσιών σε ζητήματα εκπαίδευσης (αγγλοσαξωνικό μοντέλο).

Υπερεθνικοί οργανισμοί και εθνικά συστήματα Χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων από Παγκόσμια Τράπεζα σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου Ευαισθητοποίηση της unesco ως προς την καταπολέμηση του ανλφαβητισμού και τη διαφύλαξη πολιτισμικών διαφορών Εκπόνηση προγραμμάτων από Συμβούλιο Ευρώπης για ανέργους, γυναίκες..κλπ

Ο ρόλος του ΟΟΣΑ Επισημαίνει τον α-συγχρονισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων με τις απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και κοινωνίας της γνώσης. Διαθέτει οικονομική χρηστικότητα και εργαλειακή ορθολογικότητα (εκπόνηση προγραμμάτων, προσδιορισμός στόχων, καθιέρωση δεικτών, δημοσίευση αξιολογικών εκθέσεων, διεξαγωγή συγκριτικών ερευνών.

Η ευρωπαϊκή πολιτική της συγκλίνουσας στοχοθέτησης Εργαλεία: συγκριτικές αξιολογήσεις, διάχυση και ανταλλαγή πρακτικών, χρονοδιαγράμματα και δείκτες προόδου στο πλαίσιο της « Ανοιχτής μεθόδου συντονισμού» που αποσκοπεί στην επίτευξη μεγαλύτερης σύγκλισης προς τους κύριους στόχους της ΕΕ.

Η πολιτική των πινάκων κατάταξης Δείκτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) www. Eurostat.org Eurydice (Ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης για την εκπαίδευση) www. Eurydice.org Education at a glance (ΟΟΣΑ), 1992

Προβληματισμοί και προβλήματα με τα στατιστικά της Unesco ΙSCES Στατιστικά από το 1950 για τη σκιαγράφηση της πορείας των κρατών ως προς την αντιμετώπιση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προβλημάτων Ερωτήματα: Αξιοπιστία συγκριτικών πινάκων Ελλιπή στοιχεία εθνικών υπηρεσιών Μαρξιστική κριτική για εκπαιδευτικό ιμπεριαλισμό Μεθοδολογικός εθνικισμός Μη καθιέρωση δεικτών ή ταξινομήσεων

Πολιτική Παγκόσμιας Τράπεζας-ΟΟΣΑ Μετατροπή των στατιστικών σε εργαλείο επιβολής εκπαιδευτικής πολιτικής Στόχοι: α. προσδιορισμός ενιαίων δεικτών, β. ιεραρχική ταξινόμηση των χωρών μέσα από ενιαίους πίνακες. Μέσα επίλυσης πολιτικών κρίσεων και νομιμοποίησης εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων: η συλλογή στατιστικών, η διεξαγωγή συγκριτικών ερευνών.

Παραδείγματα ΟΟΣΑ έρευνα PISA, ιεραρχικής ταξινόμησης INES (international Indicators and evaluation of educational systems): έρευνα ΟΟΣΑ για εκπόνηση διεθνών εκπαιδευτικών δεικτών.

Εκπαιδευτικός δανεισμός και αυτοχθονοποίηση Ο εκπαιδευτικός δανεισμός χρησιμοποιείται για την άμβλυνση των κρίσεων: Η ξένη χώρα Τα παραδείγματα από το εξωτερικό Το διεθνές επιχείρημα Επιστρατεύονται για τη νομιμοποίηση των όποιων μεταρρυθμίσεων

ΟΟΣΑ: Εκπαίδευση & κατάρτιση 2010 Στηρίζεται στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών για να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση των εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών. Η πολιτική του εκπαιδευτικού δανεισμού μετατρέπεται σε δημοφιλή μηχανισμό για θεμελίωση εκπαιδευτικών δικτύων.

Διαδικασίες μεταφοράς Η προσαρμογή του δανειζόμενου λόγου εκπαιδευτικής πολιτικής στις εθνικές παραδόσεις είναι σημαντική Εννοιoλογικά εργαλεία: αποπλαισίωση (decontextualization) αναπλαισίωση ή ανασυγκειμένωση (recontextualization) (Berstein: 2002) Aυτοχθονοποίηση: (indigenization) ή local adaptation είναι το ζητούμενο σε κάθε μεταφορά

Η πολιτική των χρυσών χαλιναριών Διεξάγεται μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων. Παραδείγματα: Commet 1986 (συνεργασία Παν/μίων στην κατάρτιση & τεχνολογία) Erasmus 1987( φοιτητική κινητικότητα, αναγνώριση τίτλων, μεταφορά μονάδων)

Έρευνα PISA Διαπίστωση: η έρευνα πιστοποίησε την αδυναμία πολλών μαθητών να αξιοποιούν τις σχολικές γνώσεις και ικανότητές τους σε εικονικές καταστάσεις της γύρω πραγματικότητας. Ο θεσμός αποκαλύπτει την αδυναμία του σχολείου να ανταποκριθεί σε πραγματικές ανάγκες.

Η ΈΡΕΥΝΑ ΑΝΊΧΝΕΥΣΕ τις σχολικές επιδόσεις 15χρονων μαθητών που ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Στόχος να εξετάσει σχολικές γνώσεις που είχαν αποκτηθεί στην ανάγνωση, τα Μαθηματικά, τις Φυσικές επιστήμες. Οι μαθητές προέρχονταν από 31 χώρες από τις οποίες οι 28 μέλη του ΟΟΣΑ

Έλληνες 25 η θέση Αναγνωστικές δεξιότητες, 28 η στα Μαθηματικά, 25 η στις φυσικές επιστήμες. Στον β κύκλο 49 κράτη και στόχος ο έλεγχος των μαθητικών δεξιοτήτων και ο έλεγχος των δεξιοτήτων στις φυσικές επιστήμες.

Διερευνήθηκε ο αναγνωστικός γραμματισμός, δηλαδή η κατανόηση κειμένων διαφορετικού ύφους Για τις ικανότητες στη Φυσική και τα Μαθηματικά διερευνήθηκε η δυνατότητα των μαθητών να χρησιμοποιούν τη γνώση. Ο μαθηματικός γραμματισμός αναφερόταν στη λειτουργική χρήση μαθηματικών γνώσεων.

Η πολιτική διάσταση της PISA Κριτήρια η χρηστικότητα, ο ωφελιμισμός η αποδοτικότητα, η μετρησιμότητα. Αναζητήθηκαν συγκρίσιμα ποσοτικά δεδομένα για αν συνεισφέρουν στο πολιτικό επίπεδο στην τεχνοκρατική άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής. Το φιλανδικό μοντέλο αποτελεί οδηγό. Ζήτημα: Μπορεί ν αξιοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία για ανατροφοδότηση ή για επανασχεδιασμό της συνολικής εκπαιδευτικής πολιτικής

Το τέλος της εθνικής εκπαιδευτικής πολιτικής Οι υπερεθνικοί οργανισμοί επιδρούν καταλυτικά στην εκπαιδευτική δικτύωση των κρατών της ΕΕ λόγω διακρατικών συμφωνιών Κανένα υποσύστημα δεν λειτορυγεί αποκομμένο από τα λοιπά. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η καταστρατήγηση του χουμπολντιανού μοντέλου δημιουργεί σκεπτικισμό.

Ο εκσυγχρονισμός είναι συνήθως συγκάλυψη της ευθυγράμμιση των εκπαιδευτικών πολιτικών με εξωτερικά προτάγματα και όχι συνέπεια εσωτερικών διεργασιών

Στρατηγικές Εθνικό πεδίο και διεθνιστικό; Μεταρρυθμίσεις λόγω επιβολής συγκεκριμένων στάνταρτ, και προώθηση της πολιτικής των επιλογών: παγίωση εκπαιδευτικών, ενίσχυση μοντέλων αποκέντρωσης, ενδυνάμωση της πανεπιστημιακής αυτοδιαχείρισης. Υπάρχουν άνωθεν επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται σε μακροεπίπεδο οι οποίες όμως δεν αποκλείουν τις ευθύνες σε μικροεπίπεδο γονέων, εκπαιδευτικών μαθητών για το μετασχηματισμό κατά την εφαρμογή τους.

Ο ρόλος των υπερεθνικών οργανισμών Οι υπερεθνικοί οργανισμοί σ αυτό το εγχείρημα αναλαμβάνουν το ρόλο του οδηγού από απόσταση.