ΣΟΥΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Διαφοροποιημένη Διδασκαλία για Παιδιά με Αναπηρίες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Σχεδιασμός και ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ.
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Παρουσίαση με θέμα: Ο ρόλος του ΚE.Δ.Δ.Υ. Στην Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων 7 Νοεμβρίου 2008 Ξενοδοχείο Alexander Beach Αλεξανδρούπολη.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας.
Εργοθεραπευτική Παρέμβαση σε Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες
Κοκαρίδας Δημήτρης Μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ένταξη Νέων Τεχνολογιών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και Άτομα με Αναπηρία
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ορισμός της διδασκαλίας Οι ενέργειες και οι χειρισμοί, στους οποίους προβαίνει ο εκπαιδευτικός για να βοηθήσει το μαθητή στην οικειοποίηση γνώσεων και.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
Διάλεξη 3η Ψυχοκινητική Ανάπτυξη
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
Η ειδική αγωγή στο σχολείο της γενικής εκπαίδευσης
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ Λυκείου
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Μαθητές με Αναπηρίες »
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Αγγελος Βαλλιανατος Σχολικος Συμβουλος ΠΕ01
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Tα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ανιχνεύοντας και εκπαιδεύοντας παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Διδάσκουσα: Διδασκάλου Ε.
Νόμοι: Ν 2817/2000 Ν 3194/2003 Ν 3699/2008 Ν 3966/2011 Ν 4186/2013 Ν 4229/2014 Ν 4368/2016 Ν 4415/2016 Ν 4465/2017.
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
«Τάξη» έξω από την «τάξη»…
Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Δ/θμιας Εκπ/σης Πέλλας
ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΑΝΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
ΣΜΕΑΕ Ορεστιάδα 27/1/2016.
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΟΥΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Διαφοροποιημένη Διδασκαλία για Παιδιά με Αναπηρίες

Η Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα «Κατά τη δεκαετία του 1960 δρομολογούνται σημαντικές εξέλιξης στο χώρο της Ειδικής Αγωγής…» 1975 κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση ολοκληρωμένος νόμος (Ν.1143) «περί ειδικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αποκλινόντων ατόμων» 1985 με τον Ν.1599 η ειδική αγωγή ενσωματώνεται στο γενικότερο νομικό πλαίσιο της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης Ο Ν εισάγει την έννοια της «ένταξης» των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία γενικής παιδείας Ειδική Αγωγή Ατόμων με Αναπηρία.

Δομή της Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα Δομή της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα Παράλληλη στήριξη Τμήματα ένταξης Σχολικές μονάδες Ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑ ) Φορείς πρόνοιας Κ.Ε.Δ.Δ.Υ

Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες «Με τον νόμο 3699/2008 εισάγεται - για πρώτη φορά στην ιστορία- η υποχρεωτικότητα στην ειδική αγωγή από την νηπιακή ηλικία, εναρμονίζοντάς την πλήρως με τις διατάξεις που αφορούν τη γενική εκπαίδευση» Οι μαθητές με νοητική αναπηρία. Οι μαθητές με αισθητηριακές αναπηρίες όρασης και ακοής. Οι μαθητές με κινητικές αναπηρίες ή με σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι μαθητές με διαταραχές λόγου-ομιλίας. Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία, κ.τ.λ. Οι μαθητές με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα. Οι μαθητές με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού) Οι μαθητές με ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες, αυτισμό και αναπτυξιακές διαταραχές.

Η Διάγνωση «Η διάγνωση οφείλει να πραγματοποιείται από ειδικούς, οι οποίοι έχουν και τις γνώσεις αλλά και την πείρα» Παρατήρηση Τομείς Ψυχοκινητικής Δέσμες Δοκιμασιών «Ειδική Φυσική Αγωγή – Θεωρία και Πρακτική» Δημ. Κουτσούκη-Κοσκινά, 1993

Στάδια Κινητικής Εξέλιξης «Η κινητική εξέλιξη είναι μία διαδικασία απόκτησης κινητικών προτύπων και δεξιοτήτων που αρχίζει από την στιγμή της γέννησης» Αντανακλαστικές Κινήσεις (0-1 ετών) Στοιχειώδεις Κινήσεις (1-2 ετών) Θεμελιώδεις Κινήσεις (2-7 ετών) Αθλητική Φάση (8-πάνω)

Γενικές Διδακτικές Αρχές «Κάθε πρόγραμμα στην ειδική αγωγή, είτε αυτό αναφέρεται στην μάθηση σχολικών αντικειμένων είτε στη μάθηση κινητικών δεξιοτήτων, διέπεται από γενικές διδακτικές αρχές» Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Πρακτική Αναγκαιότητα των Γνώσεων Βαθμιαία Διδασκαλία των Ενοτήτων Ανάλυση Έργου Επιβράβευση Αξιολόγηση

Ψυχοκινητική Ανάπτυξη «Γενικός στόχος της Ε.Φ.Α. είναι να προωθήσει τη φυσιολογική ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού» Αδρή Κινητικότητα Λεπτή Κινητικότητα Σωματογνωσία Αμφιπλευρικότητα - Πλευρίωση Ισορροπία Οπτικοκινητικός Έλεγχος Αντίληψη Χώρου και Κατεύθυνσης Αντίληψη Χρόνου Συνεργασία Δημιουργικότητα - Φαντασία

Τι πρέπει να νικήσουμε; ΜΑΤΑΙΩΣΗ!

Νοητική Υπεροχή Η Νοητική Υπεροχή μπορεί να οριστεί ως η πάνω από το μέσο όρο νοητική ικανότητα που χαρακτηρίζεται από δείκτη νοημοσύνης ≥120. Το χαρισματικό παιδί παρουσιάζει ασύγχρονη ανάπτυξη. Το επίπεδο συναισθηματικής και σωματικής ανάπτυξης διαφέρει και δε βρίσκεται σε ισορροπία με το νοητικό του επίπεδο. Πολλές φορές το χαρισματικό παιδί συγχέεται με το έξυπνο παιδί.

Έξυπνο Παιδί Χαρισματικό Παιδί Ξέρει τις απαντήσεις Δείχνει ενδιαφέρον Προσέχει Δουλεύει σκληρά Χαίρεται το σχολείο Κάνει τις ερωτήσεις Είναι εξαιρετικά περίεργο Εμπλέκεται νοητικά και σωματικά Παίζει τριγύρω, αλλά παίρνει καλούς βαθμούς Χαίρεται τη μάθηση Διακρίνοντας το Χαρισματικό Παιδί

Έξυπνο Παιδί Χαρισματικό Παιδί Απορροφά τις πληροφορίες Χαίρεται την παρέα των συνομηλίκων του Είναι καλό στην απομνημόνευση Καταλαβαίνει το νόημα Χρησιμοποιεί τις πληροφορίες Προτιμά την παρέα μεγαλύτερων παιδιών ή ενηλίκων Είναι καλό στο να μαντεύει Διαμορφώνει συμπεράσματα Διακρίνοντας το Χαρισματικό Παιδί

Έξυπνο Παιδί Χαρισματικό Παιδί Αντιγράφει με ακρίβεια Έχει καλές ιδέες Μαθαίνει εύκολα Μαθαίνει με 6-8 επαναλήψεις Δημιουργεί νέους τρόπους Έχει υπερβολικές ιδέες Βαριέται. Ξέρει ήδη τις απαντήσεις Μαθαίνει με 1-2 επαναλήψεις Διακρίνοντας το Χαρισματικό Παιδί

Έξυπνο Παιδί Χαρισματικό Παιδί Είναι κορυφαίο στην τάξη του Ακούει με προσοχή Είναι σε εγρήγορση Είναι ικανοποιημένο με τον εαυτό του Είναι πάνω από την τάξη του Εκδηλώνει δυνατά συναισθήματα και γνώμες Είναι τρομερά παρατηρητικό Ασκεί σκληρή κριτική στον εαυτό του Διακρίνοντας το Χαρισματικό Παιδί

Ο χαρισματικός μαθητής στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής «Παρά τις αναμφισβήτητες ικανότητες του χρειάζεται βοήθεια από τον εκπαιδευτικό, προκειμένου να αναπτύξει τη συγκέντρωση του και την ταξινόμηση των ιδεών του» Αυτοπεποίθηση Διάθεση να τολμήσει νέες ιδέες και πρακτικές Υψηλό βαθμό αυτονομίας και ανεξαρτησίας Δημιουργικότητα και γρήγορη προσαρμογή Υψηλό βαθμό ελέγχου του σώματος και συναρμογής Ισχυρή ικανότητα αντίληψης του σώματος Υψηλό επίπεδο αθλητικής απόδοσης

Και τι μπορούμε να κάνουμε…. «Η προσαρμοσμένη φυσική αγωγή δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα που απαραίτητα έχουν κάποια μειονεξία. Ο μαθητής με νοητική υπεροχή έχει πραγματικά ανάγκη προσαρμοσμένου μαθήματος με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες του.» Παροχή ευκαιριών Προσαρμογή συνθηκών Διεύρυνση γνώσεων Διεύρυνση εμπειριών Διεύρυνση σκέψης

Πληροφορίες

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας!